Η Περσεφόνη το τρίτο πρόσωπο στο ψηφιδωτό!
16/10/2014 14:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Περσεφόνη το τρίτο πρόσωπο στο ψηφιδωτό!

Την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, παρουσία του ψυχοπομπού Ερμή, αναπαριστά το ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σήμερα που αφαιρέθηκαν και τα τελευταία στρώματα χωμάτων από την ανατολική πλευρά του ψηφιδωτού, αποκαλύφθηκε η τρίτη μορφή της παράστασης, πίσω από τον γενειοφόρο άνδρα, ο οποίος -εκτός από το στεφάνι- φοράει και κόκκινο ιμάτιο.

Πρόκειται για γυναικεία νεανική μορφή, με κόκκινους ανεμίζοντες βοστρύχους, η οποία φοράει λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψους του στήθους. Φέρει κόσμημα στον καρπό του αριστερού της χεριού. Είναι προφανές ότι πρόκειται για την μυθολογική παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, με την παρουσία του θεού Ερμή ως ψυχοπομπού, όπως είθισται σε ανάλογες αναπαραστάσεις.

Είναι εκπληκτική η παράσταση όχι μόνον για τον χρωματικό της πλούτο, αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου. Στην παράσταση του ψηφιδωτού παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης. Είναι φανερό ότι η παράσταση παραπέμπει και στην αντίστοιχη της αρπαγής της Περσεφόνης, στον λεγόμενο Τάφο της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Όμως η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης, στις Αιγές είναι τοιχογραφία. Εδώ, για πρώτη φορά, απαντάται σε βοτσαλωτό ψηφιδωτό, σε ταφικό μνημείο. Οι διαστάσεις του ψηφιδωτού δαπέδου ήτοι 4,5Χ3.

Η Περσεφόνη το τρίτο πρόσωπο στο ψηφιδωτό! 22304 photo

Με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου δόθηκε η δυνατότητα και για την τελική υποστύλωση του επιστυλίου των Καρυατίδων. Φυσικά, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες προστασίας του ψηφιδωτού οι οποίες συνίστανται:

α. Επικάλυψη με φύλλα φελιζόλ

β. Και πάνω από αυτά ξύλινη επένδυση

Σε ύψος 40 εκ. πάνω από την ξύλινη επένδυση θα μπει το δάπεδο πρόσβασης για τον τέταρτο χώρο, το οποίο θα στηριχτεί στην τρίτη σειρά αντιστήριξης.

Με την τομή που έγινε στο κατεστραμμένο τμήμα του ψηφιδωτού διαπιστώθηκαν οι συνθήκες έδρασης του δαπέδου που είναι οι εξής: Κονίαμα 8-10 εκατοστών ως υπόβαση του ψηφιδωτού, πιο κάτω έχουμε στρώση από κροκάλες πάχους 10-12 εκατοστά, οι οποίες εδράζονται στο φυσικό έδαφος, υπό μορφή σκληρής αργιλώδους άμμου.

Στον τέταρτο χώρο ήτοι στον τρίτο θάλαμο, έχει ολοκληρωθεί η υποστύλωση. Δεν προχώρησαν οι ανασκαφικές εργασίες, επειδή η ομάδα ασχολήθηκε με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού.

[photo_2]

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 15/10/2014 23:56:43

  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ (ANOIΞΤΕ ΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ 12 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ) http://on.fb.me/1w9ru6H

 2. Seagull avatar
  Seagull 16/10/2014 09:02:57

  Υπερπαραγωγή τελικά η Αμφίπολη....... μάλλον θα πουλάει καλά. Ας αφήσουν επιτέλους του αρχαιολόγους να ολοκληρώσουν την ανασκαφή, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και μας λένε..... έχουμε αρκετή υπομονονή αν θέλουν να ξέρουν.

 3. giannis sigma avatar
  giannis sigma 16/10/2014 11:27:03

  Κ. Μενδώνη δεν λέγεται "πτώμα" αλλα σωρός.

  • ο εμπεσών εις τους ληστάς avatar
   ο εμπεσών εις τους ληστάς @ giannis sigma 16/10/2014 16:06:02

   "Σορός" αγαπητέ, όχι "σωρός". Η σορός είναι το ανθρώπινο πτώμα προς ενταφιασμό. Ο σωρός είναι άλλο πράμα: π.χ., ένα σωρός από ψέματα, ένας σωρός πέτρες, κ.λ.π.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ giannis sigma 16/10/2014 16:18:53

   Και ακριβέστερα ''σορός''.

  • Οπούντιος Λοκρός avatar
   Οπούντιος Λοκρός @ giannis sigma 16/10/2014 20:01:46

   Έχει απόλυτα δίκαιο η αρχαιολόγος. Η σορός είναι το φέρετρο, όχι το νεκρό σώμα. Προέρχεται από παλαιότερο τύπο, (με δίγαμα), που σημαίνει "περιβάλω", "περιέχω", "περικλείω". Δες και το λεξικό του Μπαμπινιώτη. Το ότι σήμερα υπάρχει αυτό το μπέρδεμα, οφείλεται στην αγραμματοσύνη μας και κυρίως στη αγραμματοσύνη των "λειτουργών" των ΜΜΕ που επαναλαμβάνουν παντού το λάθος.

   • Crevettes à la provençale avatar
    Crevettes à la provençale @ Οπούντιος Λοκρός 16/10/2014 22:16:29

    Η σορός, πέραν της πρώτης αρχαϊκής, έχει και την σημασία του έτοιμου για ταφή πτώματος, με όλη την προετοιμασία του και εντός της κάσας (κούφια η ώρα). Όταν λέει το πρωτόκολλο, η σορός του τάδε θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, δεν εννοεί το φέρετρο βέβαια.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 16/10/2014 16:24:05

  Εμείς πάντως, με πλούτωνες και κάτω κόσμους, εντελώς, ΔΕΝ! Εμείς, μόνο Έρωτα και Ψυχή. Έρρωσο Καρδιά μου! http://youtu.be/XwusuGALtGc (ιδανικά σε πλήρη εικόνα)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.