Η ΕΕ στέλνει στρατό στη Μεσόγειο κατά των διακινητών προσφύγων
14/09/2015 15:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΕΕ στέλνει στρατό στη Μεσόγειο κατά των διακινητών προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τις Βρυξέλλες.

Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση – στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες— συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οπούντιος Λοκρός avatar
  Οπούντιος Λοκρός 14/09/2015 17:58:42

  Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους ακόμα πιστεύουν σε ''εταίρους" και "συμάχους"... Αν δεν έγινε κατανοητό όταν λέμε Μεσόγειος δεν ενοούμε και Αιγαίο ... Η χοντρή πλάκα θα είναι να μας ζητήσουνε και συμμετοχή του ΠΝ ...

  • λαέρτης avatar
   λαέρτης @ Οπούντιος Λοκρός 14/09/2015 19:33:25

   καλά σοβαρά μιλάτε ???? Τι να κάνει το ΠΝ μας???? Με τα θαλάσσια σύνορα θα ασχολείται ??? Άλλωστε όπως είπε κι ο ...Αρτέμης δεν υπάρχουν!!!!!

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 14/09/2015 19:28:21

  ''Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πρίν από τις αρχές Οκτωβρίου''. Ίσως δεν χρειαστεί καθόλου να ξεκινήσει.Ο χειμώνας που έρχεται θα κάνει τη δουλειά γι' αυτούς...

 3. Eva avatar
  Eva 15/09/2015 08:40:33

  Με την ησυχια σας, δεν υπαρχει λογος να βιαζομαστε...

 4. ΚΜ avatar
  ΚΜ 15/09/2015 09:46:01

  Ευρωσαπίλα. Όσο υφιστάμεθα την εισβολή εμείς και ήταν όλα καλά για εκείνους, μας κουνάγανε το δάχτυλο υποκριτικά με το παραμικρό. Τώρα που έφτασε στη Γερμανία τους το ανθρώπινο κύμα (1/3 πραγματικοί πρόσφυγες και 2/3 λαθρομετανάστες τυχοδιώκτες) στέλνουν στρατό. «Τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά μου.»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.