#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/04/2013 10:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αλέκα Παπαρήγα αφήνει το τιμόνι του ΚΚΕΎστερα από 22 χρόνια, η Αλέκα Παπαρήγα αφήνει το τιμόνι του ΚΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι πολύ κοντά στην απόφαση να μην είναι πάλι υποψήφια για γραμματέας.

Η κ. Παπαρήγα είχε προϊδεάσει γι’ αυτήν την επιλογή τους τελευταίους μήνες, με ασαφείς απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις. Σε συνέντευξη στην «Κ», στις 3 Μαρτίου, είχε πει ότι «το συνέδριο θα αποφασίσει για τη σύνθεση των οργάνων», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ενώ τον Ιανουάριο στο Mega είχε αντιπαρέλθει το θέμα με τη φράση «ουδείς αναντικατάστατος και καμία αναντικατάστατη», επισημαίνοντας ότι «στο κόμμα έχει αναπτυχθεί μια νέα γενιά ικανότατων στελεχών». Οι τελευταίες της ομιλίες είχαν και ένα στοιχείο παρακαταθήκης για τα στελέχη του κόμματος. «Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι να αποκτήσουμε την ικανότητα να δουλεύουμε κάτω στον λαό. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει για το ΚΚΕ», είπε το Σάββατο σε συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας το βράδυ του Σαββάτου.

Το θέμα της εκλογής του νέου Γ.Γ. θα διευθετηθεί το βράδυ της Κυριακής από τη νέα Κ.Ε., η οποία θα προκύψει από το συνέδριο. Καθώς είθισται γενικοί γραμματείς να γίνονται μέλη του Π.Γ., ως επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή της κ. Παπαρήγα φέρονται οι κ. Δ. Κουτσούμπας και Γ. Μαρίνος, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του κ. Ν. Σοφιανού.

Παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν στο εσωτερικό του κόμματος και αποτυπώθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο, οι Θέσεις της Κ.Ε υπερψηφίστηκαν με τη συντριπτική πλειοψηφία του 96,8% από τα κομματικά μέλη (με 1,65% κατά και 1,55% λευκά). Με 97,3% εγκρίθηκε και το νέο καταστατικό του κόμματος. Η θέση της Κ.Ε. ότι καλώς το ΚΚΕ δεν συνέπραξε σε μια αριστερή κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε έτσι και από τα μέλη. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως και όσοι διαφώνησαν στον προσυνεδριακό διάλογο με τις Θέσεις του κόμματος, δεν αμφισβήτησαν την ορθότητα αυτής της επιλογής.

Περί κριτικής

Η ηγεσία του κόμματος, πάντως, έριξε το βάρος της για να αντικρούσει την κριτική και η ίδια η Γ.Γ. δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι δεν θεωρούσε τις διαφωνίες γόνιμες: «Άμα διαφωνείς με το πρόγραμμα, με τη λαϊκή συμμαχία, δεν μπορείς, όσο καλή διάθεση και να έχεις, να εφαρμόσεις το καταστατικό, δεν γίνεται», είπε χαρακτηριστικά στην Κομματική Οργάνωση Αττικής. Η αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, που έστειλε το ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές πίσω στα επίπεδα του 1993, είχε γίνει πάντως από την πλευρά της Κ.Ε. ήδη από τον Ιούλιο.

Το συνέδριο του ΚΚΕ θα ανοίξει τις εργασίες του με ομιλία της κ. Παπαρήγα στις 10 το πρωί της Πέμπτης. Ήδη, χαιρετιστήρια μηνύματα αλληλεγγύης έχουν στείλει στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ 66 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλες τις ηπείρους.

kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ήσκιος avatar
  Ήσκιος 10/04/2013 12:53:33

  Στο καλό να πάς Αλέκα μας. Στην άκρη επί τέλους τα γερόντια του Περισσού, που απαιτούν κι επιμένουν να κρατούν το τιμόνι στα τρεμάμενα χέρια τους.

 2. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 10/04/2013 14:45:28

  Αυτό πάντως με τους διαφωνούντες στο ΚΚΕ να θεωρούνται τόσο εύκολα και αβίαστα ως "υπονομευτές" δεν μπορώ να το χωνέψω με τίποτε. Από ό,τι διαβάζω, ο Μπογιόπουλος π.χ. είναι σε σχετική "δυσμένεια".
  Όσον αφορά τα εθνικά θέματα και τα γενικότερα γεωπολιτικά, είναι λάθος να μην λαμβάνει κανείς σοβαρά υπόψιν του την άποψη του ΚΚΕ. Σπάνια κάνει λάθος σε αυτά. Στα άλλα είναι...συζητήσιμο (όχι όσον αφορά τη θεωρία, αλλά την πραγματικότητα).

  • B.Q avatar
   B.Q @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 11/04/2013 06:07:10

   Αφιερωμένο στα απολιθώματα του ΚΚΕ, που δεν αντέχουν τη διαφωνία και την ιδεολογική αντιπαράθεση :
   Νίκος Μπογιόπουλος - Ας μιλήσουμε για πόλεμο (Ιανουάριος 2012)
   h**p://www.kourdistoportocali.com.asp1-4.dfw1-1.websitetestlink.com/articles/20118.htm

 3. fe avatar
  fe 10/04/2013 14:49:38

  To κκε εχει δυο επιλογες

  α)μενει ως εχει και παει να βρει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη εξωκοινοβουλευτικη αριστερα

  β) αλλαζει με αγνωστες συνεπειες

  ολα δειχνουν οτι στο συνεδριο θα επιλεγει το α)

  • MCA avatar
   MCA @ fe 10/04/2013 19:01:05

   Στο α παραμένει ζωντανό με μικρά ποσοστά πάνω όμως από 3% μένοντας στο ''όνειρο ότι κάποτε μπορεί να γυρίσει ο τροχός''.Στο β απλώς εξαφανίζεται.Όλα δείχνουν ότι θα διαλέξει το α και θα σωθεί. Το ΚΚΕ άντεξε στην πτώση του ανατολικού μπλοκ,θα εξαφανισθεί τώρα;

   • B.Q avatar
    B.Q @ MCA 11/04/2013 08:45:29

    Η φύση, εξαφανίζει κάθε τι που δεν την εξυπηρετεί ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ. To KKE δε γεννά προτάσεις, δεν ανέχεται το φρέσκο αεράκι της ανανέωσης, άρα βαίνει στο μηδέν. Τα ποσοστά που συγκεντρώνει, θα τα διατηρεί όσο ακόμη ζουν οι άνθρωποι που συναισθηματικά είναι ισοβίως εγκλωβισμένοι στο χώρο. Αυτό όμως αποκαλύπτει έναν παρηκμασμένο ''οργανισμό'', απομονωμένο και ανίκανο να επέμβει δυναμικά στη διαμόρφωση της πραγματικότητας. Έναν οκνό παρελθοντολάγνο και στείρα ανεδαφικό ρήτορα με ξύλινο λόγο, που επιβιώνει παρασιτικά απομυζώντας το παρελθόν του. Το ΚΚΕ έτσι όπως σήμερα λειτουργεί, αποτελεί την πρόθυμη υπηρετριούλα του συστήματος, που μαζεύει πειθήνια τα σκουπιδάκια απ΄το πολιτικό σκηνικό, με αντάλλαγμα την κρατική επιχορήγηση και την διατήρηση του Κομμουνιστικού...περιπτέρου.
    Μόνο κακό κάνει πια.

    • MCA avatar
     MCA @ B.Q 11/04/2013 16:57:54

     Ούτε και το 1990 μετά την πτώση του κουμμουνισμού και την διάλυση του Ανατολικού Μπλοκ οι ιδέες του ήταν φρέσκες. Μάλιστα τότε ήταν παλαιομοδίτικο όσο πότε, καθώς στον δυτικό κόσμο βλέπαμε με τα μάτια μας πόσα χάλια ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι ανατολικοί λαοί. Σήμερα δεν νομίζω ότι τα ποσοστά του στους νέους, είναι χειρότερα από άλλων κομμάτων. Συστημικό κόμμα το ΚΚΕ και πειθήνιο; δεν νομίζω. ‘Οσο για τον τρόπο λειτουργίας του, εμφανίζονται κόμματα στο προσκήνιο από άλλους πολιτικούς χώρους, π.χ.Χ.Α. ,με παρόμοια οργάνωση. Άρα μόνο εκτός πραγματικότητας δεν είναι το ΚΚΕ. Εκτός εάν πιστεύουμε ότι κάποιοι ψηφοφόροι είναι εκτός τόπου τόπου και χρόνου. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.