Ηχηρή παρέμβαση Ιερώνυμου: Τα λόγια μας έχουν κουράσει, χρειαζόμαστε λόγο
14/05/2015 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ηχηρή παρέμβαση Ιερώνυμου: Τα λόγια μας έχουν κουράσει, χρειαζόμαστε λόγο

Τη δική του απάντηση στις αντιδράσεις που προκαλεί η συζήτηση για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας που εκτίθενται σε λαϊκό προσκύνημα στο Αιγάλεω έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αφού προσκύνησε σήμερα το πρωί.

Κληθείς να σχολιάσει, εξερχόμενος του ναού, τη χθεσινή τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη περί ωρίμανσης της συζήτησης για τον διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε: «Τώρα να μην χαλάσουμε την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε απαντήσεις ολοκληρωμένες. Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν».

«Θαυμάζω το μεγαλείο, τον ψυχισμό, αυτού του λαού μας. Πρέπει να είμαστε υπηρήφανοι για αυτό το λαό, δεν πρέπει να τον ξεχνάμε και να τον περιφρονούμε αλλά και συγχρόνως η αισιοδοξία μας για το αύριο κρύβεται μέσα στις καρδιές αυτών των ανθρώπων. Θαυμασμός απεριόριστος και μεγαλείο το να περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι ολόκληρες ώρες για να έρθουν να εναποθέσουν τον ασπασμό τους στο τίμιο λείψανο της Αγίας Βαρβάρας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται να προσκυνήσουν αλλά έχουν και τα χέρια τους γεμάτα αγάπη», υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος.

«Άκουγα και διάφορα σχόλια, λόγια από διαφόρους επισήμους και μη επισήμους. Δεν θέλω εγώ προσωπικά να σχολιάσω, τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα, για αυτά θα μιλήσει η ιστορία. Αλλά θα ήθελα να πω ότι κυρίως αυτοί οι άνθρωποι είναι οι άνθρωποι των λόγων. Και τα λόγια μας έχουν κουράσει. Και τα λόγια φέρανε αυτόν τον τόπο στην κατάσταση αυτή που είναι. Γιατί έλειψε ο λόγος. Χρειαζόμαστε λόγο αυτή την εποχή και όχι λόγια. Η Αγία Βαρβάρα λοιπόν έκανε το θαύμα της και έδειξε πως είναι μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, αλλά είναι και μια ανακεφαλαίωση της πίστεώς μας, ότι τα Ιερά λείψανα των Αγιών είναι αυτά που δυναμώνουν και κάνουν τους ανθρώπους πρότυπα για αυτήν την κοινωνία, πρότυπα για τα οποία έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος.

Αύριο τα λείψανα θα μεταφερθούν για περιφορά στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συγκρούσεις.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 14/05/2015 23:15:12

  Το να είσαι άθεος αποτελεί απαράγραπτο προσωπικό Σου δικαίωμα. Το να είσαι όμως άθεος και να κάνεις υποδείξεις στον πιστό για το πώς πρέπει να λατρεύει το Θεό σον οποίο πιστεύει, αυτό αποτελεί υποκρισία και κουτοπονηρία. Το να είσαι, τέλος, άθεος και να κατηγορείς τον πιστό για...ειδωλολατρία, είναι κάτι χειρότερο από υποκρισία και κουτοπονηρία. Είναι σκέτη αλητεία.

  • Κληρικός της εορτολογικής  καινοτομίας avatar
   Κληρικός της εορτολογικής καινοτομίας @ Παρατηρητής 16/05/2015 20:19:59

   Και να φανταστείς φίλε ότι τα χρόνια του Βυζαντίου οι αιρετικοί εικονομάχοι παρουσίαζαν τους Ορθοδόξους σαν.... Ειδωλολάτρες επειδή οι τελευταίοι δέχονταν την τιμητική προσκύνηση των εικόνων και των ιερών λειψάνων. Δηλαδή τα αντιεκκλησιαστικά επιχειρήματα των αιρετικών Εικονομάχων και των αθέων "φωταδιστών" , αν και έχουν περάσει 1250 χρόνια από την περίοδο της Εικονομαχίας, είναι ίδια!

 2. Νικήτας avatar
  Νικήτας 14/05/2015 23:24:57

  Κόντρα στον μέτριο βραστό της εποχής να υπαρασπιστούμε σθεναρά την Ορθοδοξία μας όχι γιατί μας έχει ανάγκη αλλά για να δείξουμε πως διαθέτουμε ακόμα ψυχή και δεν μας κάνανε υπολογιστάκια.

 3. ΤΤ avatar
  ΤΤ 15/05/2015 01:49:40

  Και ειδωλολατρεία να έιναι, είναι πανάρχαια ελληνική συνήθεια. Τελικά μόνο ο Μουεζίνης δεν ενοχλεί. ¨Ωρα να φεύγουμε μου φαίνεται.

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 15/05/2015 12:41:48

  Πολύ καλά τα είπε ο Αρχιεπ. Ιερώνυμος.

 5. Να΄χαμε να λέγαμε avatar
  Να΄χαμε να λέγαμε 15/05/2015 15:12:54

  Για άλλη μιά φορά η Εκκλησία μιλά σωστά, για άλλη μιά φορά οι ανόητοι πολιτικάντηδες που δεν ξέρουν που βρίσκονται, προσβάλλουν τον πολίτη κι επιδεικνύουν αμετροέπεια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.