#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/08/2013 14:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ε. Μπάσδρα: «Η ανάγκη για εξειδικευμένη γνώση έχει αυξηθεί κατακόρυφα»Η Πρόεδρος  του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Έφη Μπάσδρα απαντάει στις ερωτήσεις του «Έθνος- Εργασία» για τα νέα προγράμματα υποτροφιών και τις δυνατότητες βελτίωσης των εκπαιδευτικών προσόντων των υποψηφίων. Πριν από λίγες ημέρες η Πρόεδρος του ΙΚΥ υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης με τη Siemens A.E., με σκοπό τη διάθεση του ποσού των 18 εκατ. ευρώ σε 100 υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, 200 μεταδιδακτορικής έρευνας και 200 για παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων ειδίκευσης. Όπως τονίζει και η ίδια στην            « Έθνος -Εργασία»:  Στο πλαίσιο του προγράμματος «Siemens -  ΙΚΥ Fellowships of Excellence» , το ΙΚΥ, βασισμένο στην πολυετή εμπειρία και τη γνώση του, σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποτροφιών για μάστερ, διδακτορικά και μεταδιδακτορική έρευνα που απευθύνεται στους άριστους Έλληνες φοιτητές. Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας και με τους καλύτερους αποφοίτους μας να μεταναστεύουν στο εξωτερικό - η ποιότητα, άλλωστε , των Ελλήνων άριστων φοιτητών είναι παγκόσμια γνωστή- , το πρόγραμμα αυτό «βάζει φρένο» . Μέσα από μία άκρως αξιοκρατική διαδικασία βασισμένη σε όρους αριστείας δίνεται η ευκαιρία σε νέους και νέες  να μείνουν στη χώρα μας και να δουλέψουν σε άριστα ερευνητικά εργαστήρια στην πατρίδα μας. Χτίζουμε μαζί το νέο ΙΚΥ της αριστείας, της καινοτομίας και των ίσων ευκαιριών .

Γιατί να κυνηγήσει ένας  απόφοιτος κάποιο από τα προγράμματα υποτροφιών του ΙΚΥ;

Το ΙΚΥ σήμερα, κόντρα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την πατρίδα μας, αποτελεί φάρο ελπίδας. Με υπερεξηντάχρονη παρουσία ως εθνικός φορέας υποτροφιών της χώρας και έχοντας ενισχύσει χιλιάδες υποτρόφους αλλάζοντας πολλές φορές τη ρότα της επαγγελματικής ζωής τους και όχι μόνο, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι αντέχει και κυρίως ότι πρωτοπορεί. Με οικονομικούς δείκτες και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα προγράμματα υποτροφιών που μπαίνουν σε φάση υλοποίησης, το ΙΚΥ αποτελεί σήμερα μία από τις πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου.

Πως μπορεί κάποιος να ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης υποτροφίας;

Στην ιστοσελίδα του IKY (www.iky.gr) βρίσκονται όλες σι απαραίτητες  πληροφορίες  για τις υποτροφίες που προσφέρει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Επίσης, σι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται μέσω της επίσημης σελίδας του ΙΚΥ στο Facebook.

Ποιοί είναι σε γενικές γραμμές οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απονομή των υποτροφιών;

Κάθε πρόγραμμα υποτροφιών έχει διαφορετικά κριτήρια επιλογής  και επιλεξιμότητας. Στο πρόγραμμα υποτροφιών Αριστείας του προγράμματος της  Siemens, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι για μεταπτυχιακές σπουδές α' (μάστερ) και β' (εκπόνηση διδακτορικής διατριβής) κύκλου, θα πρέπει να έχουν βαθμό άνω του 8, πιστοποιητικό αρίστης γνώσης της αγγλικής  γλώσσας, επιστημονικές δημοσιεύσεις και άλλα ακαδημαϊκά κριτήρια τα οποία μοριοδοτούνται.

 

Τι γίνεται σε περίπτωση αδυναμίας χρήσης υποτροφίας από έναν υπότροφο;

Σε περίπτωση αδυναμίας  χρήσns υποτροφίας από έναν υπότροφο, τότε θα πρέπει ο υπότροφος να επιστρέψει τα χρήματα πίσω, καθώς θα έχει υπογράψει σύμβαση με το IKY n οποία είναι δεσμευτική.

Έχει αυξηθεί η ανάγκη των αποφοίτων για εξειδικευμένη γνώση και περαιτέρω εκπαίδευση (μεταπτυχιακά προγράμματα) τα τελευταία χρόνια;

Η ανάγκη για εξειδικευμένη γνώση και περαιτέρω εκπαίδευση σε μεταπτυχιακές σπουδές α' (μάστερ) και β' (διδακτορικό) κύκλου έχει αυξηθεί κατακόρυφα και οι ευκαιρίες που προσφέρει το ΙΚΥ τόσο μέσω των υποτροφιών όσο και μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων είναι καίριας σημασίας. Η χώρα έχει ανάγκη από ικανά στελέχη τα οποία θα δώσουν προστιθέμενη αξία στις ελληνικές επιχειρήσεις, στους ελληνικούς οργανισμούς και στον ακαδημαϊκό χώρο, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Υπάρχουν ακόμη αρκετά κληροδοτήματα  που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές φοιτητών;

Στο πλαίσιο των κληροδοτημάτων, τα οποία διαχειρίζεται το ΙΚΥ, προκηρύσσονται και χορηγούνται υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η επιλογή των υποτρόφων προβλέπεται είτε με γραπτό διαγωνισμό, είτε με επιλογή βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, τα οποία καθορίζονται από τη συστατική πράξη του κληροδοτήματος και τη σχετική με τα κληροδοτήματα νομοθεσία. Αυτήν την περίοδο υπάρχουν δύο ενεργά κληροδοτήματα για μετεκπαίδευση αριστούχων και άπορων Ελλήνων ιατρών στο εξωτερικό (Κληροδότημα Λεωνίδα Νικολαΐδη) και για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ή για κλινική ή πειραματική έρευνα στο εξωτερικό σε αντικείμενα που εντάσσονται στην ψυχιατρική (κληροδότημα εις μνήμης Μαρίας Τσαούση). Αναμένεται να προκηρυχθούν  και άλλα κληροδοτήματα το προσεχές διάστημα.

(Δημοσιεύεται στο "Έθνος") 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. lab doctor avatar
  lab doctor 06/08/2013 16:04:01

  Συγχαρητήρια για την πολύ μεγάλη επιτυχία! Οι υποτροφίες αυτές θα δώσουν ανάσα και κίνητρο στους άριστους φοιτητές!

 2. to_telos avatar
  to_telos 06/08/2013 16:30:10

  Να αναγορευσουμε τη siemens σε εθνικο χορηγο?

  • Heaven avatar
   Heaven @ to_telos 06/08/2013 16:44:02

   φυσικά και οχι, αλλά 500 άριστοι των αρίστων θα μείνουν Ελλάδα και η χώρα θα επωφεληθεί τα μάλα!!!

   • sawas avatar
    sawas @ Heaven 07/08/2013 10:05:30

    Μάλλον δεν έχεις ιδέα τι γίνεται αυτήν την στιγμή στα πανεπιστήμια

    Από την μια οι υποτροφίες -που είναι γενικά κάτι κάλο- από την άλλη η απομείωση και ευτελισμός από την μεριά της πολιτικής ηγεσίας του ρόλου του πανεπιστημίου λόγω του δημοσιονομικού κλίματος.

    Μια τρύπα στο νερό είναι όλα αυτά. Ακόμα και να καταφέρουν να σπουδάσουν τα νέα, άριστα παιδιά δεν θα έχουν καμιά, μα καμιά προοπτική στην χώρα αυτή (εκτός και αν ανοίξει η Ζιεμενς ειδικό παράρτημα για αυτά).
    Οι προκηρύξεις για νέες θέσεις στο διαρκώς συρρικνούμενο δημόσιο πανεπιστήμιο έχουν σταματήσει από το 2010.
    Όποιος λοιπόν σκέφτεται σήμερα να κάνει διδακτορική η μεταδιδακτορική διατριβή ξέρει από την αρχή πως δεν πρόκειται να βρει θέση σε αυτό το πανεπιστημιακό-ερευνητικό τοπίο για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια.
    Για ποιον λόγο λοιπόν να σου μείνουν τα άριστα μυαλά εδώ? Για τις 900/μηνά με το καλημέρα?
    Πάλι για τους ξένους θα δουλεύουμε?

    Καλά τα επικοινωνιακά της κυβέρνησης αλλά αν θέλουν ΟΝΤΩΣ να παραμείνουν τα παιδιά εδώ πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να χρηματοδοτήσουν την έρευνα όσο της αξίζει. Με 0,5% του ΑΕΠ διαχρονικά δεν καλύπτεις τις μεγάλες ανάγκες των επιστημόνων και των πανεπιστημίων.

    Τώρα, αυτό που γίνεται κατανοητό είναι να δίνουν άλλοθι νομιμότητας στην Ζιεμενς και άδεια συνέχισης των ιδίων πρακτικών μοιράζοντας στους ιθαγενείς καθρεφτάκια.
    Μια τρύπα στο νερό δηλαδή (δις) ή άλλαξε ο Μανωλιος και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

    Περαστικά μας

 3. Λεωνιδης avatar
  Λεωνιδης 06/08/2013 17:20:27

  Θα διαφωνησω με την κυρια Μπασδρα. Σημερα, οσο ποτε αλλοτε, εχουμε αναγκη απο επιστημονες και διανοουμενους με πραγματικη καλλιεργεια. Αντι γι'αυτο εχουμε υπερεπαρκεια ημιμαθων πτυχιουχων και παραμορφωμενων αλλα ακαλλιεργητων ειδικων με μεταπτυχιακα. Ως και ο τροπος αποκτησης διδακτορικου κοντευει να καταντησει σχολικη διαδικασια.
  Science sans concience n'est que ruine d'âme.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 07/08/2013 05:36:08

  Αν η ρουτίνα συμπεριφοράς είναι να κοιτάζουμε μονίμως μίζερα τον πάτο, Δεν πρόκειται ποτέ, να δούμε το ουράνιο τόξο. Οι αισιόδοξοι, οι μαχητικοί άνθρωποι με μετρήσιμους στόχους και χρονικό ορίζοντα, αποδεδειγμένα, ζουν μία επιτυχημένη, ποιοτική, γεμάτη ζωή, σε πείσμα των καιρών.

  Οι πραγματικά καλλιεργημένοι απαισιόδοξοι επιστήμονες, με συνείδηση πληκτρολογίου, εκτός από αρνητικές διαπιστώσεις και αυτοεκπληρούμενες προφητείες, ας θέσουν εαυτόν στη λαϊκή ετυμηγορία για να τους ψηφίσουμε να μάς μορφώσουν και να μάς βγάλουν από το τέλμα.

  Κυρία Μπάσδρα, Θερμά Συγχαρητήρια!
  Το εξειδικευμένο Ελληνικό Ανθρώπινο Δυναμικό, είναι τεράστιο και περιζήτητο.
  Από τα πρώτα καλύτερα του κόσμου!

 5. Λευτέρης avatar
  Λευτέρης 26/12/2013 13:23:50

  'Ελα πράμα που σαλεύει και το μουστερή γυρεύει.....
  http://www.dete.gr/news.php?article_id=182312

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.