Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για πορνεία: νόμιμη η «προσφορά», ποινικά κολάσιμη η «ζήτηση»
27/02/2014 07:30
Του Μάρκο Πόλο
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για πορνεία: νόμιμη η «προσφορά», ποινικά κολάσιμη η «ζήτηση»

Την νομιμοποίηση της πορνείας όσον αφορά στον «πωλητή» αλλά την ποινικοποίησή της όσον αφορά στον αγοραστή ψήφισαν, μετά από έντονες συζητήσεις, οι ευρωβουλευτές, την Τετάρτη, με 343 ψήφους υπέρ, 139 κατά και 102 αποχές. Η λογική της απόφασης αντανακλά, ουσιαστικά, το λεγόμενο «σκανδιναβικό μοντέλο», όπου γυναίκες και άνδρες που εκπορνεύονται δεν αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις αλλά τις αντιμετωπίζουν όσοι επιζητούν τις υπηρεσίες τους. Την πρόταση είχε φέρει προς συζήτηση στο κοινοβούλιο τον Ιανουάριο η επιτροπή δικαιωμάτων των γυναικών υποστηρίζοντας ότι η πορνεία, της οποίας συχνά προηγείται η διαδικασία του trafficking συνιστούν θεμελιώδεις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υιοθέτηση της πρότασης την μετατρέπει ουσιαστικά σε «ευρωπαϊκή στάση», που σημαίνει ότι μπορούν ν’ ασκηθούν πιέσεις από τις Βρυξέλλες προκειμένου να «συμμορφωθούν» σταδιακά οι ξεχωριστές εθνικές νομοθεσίες.

Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τη συγκεκριμένη νομική φόρμουλα στην Ευρώπη, το 1999, και έκτοτε μια σειρά από χώρες (Νορβηγία, Ισλανδία και τελευταία η Γαλλία) έχουν ακολουθήσει. Η κυρίαρχη άλλη στάση είναι αυτή που τηρείται στη Γερμανία και στην Ολλανδία, όπου έχει πλήρως νομιμοποιηθεί η πορνεία και δεν απειλείται με ποινική δίωξη ούτε ο πελάτης ούτε ο εκπορνευόμενος.

Το σκεπτικό πίσω από την υποστήριξη του «σκανδιναβικού μοντέλου» είναι ότι η πορνεία είναι εκ των πραγμάτων εκμετάλλευση και ως εκ τούτου η απειλή της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του πελάτη θα οδηγήσει σε πτώση του «κύκλου εργασιών», άρα και σε μείωση της πορνείας αφού το επάγγελμα δεν θα είναι προσοδοφόρο. Κατά τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης τακτικής με τον τρόπο αυτό πλήττεται η πραγματικά ουσία της διαδικασίας της αγοραπωλησίας ανθρώπων (trafficking) γιατί μειώνονται τα κέρδη. Με δύο λόγια, το σκεπτικό τους βασίζεται στο ότι αν μειωθεί η ζήτηση, αναγκαστικά θα μειωθεί και η προσφορά.

Την λογική αυτή δεν συμμερίζονται πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και πολλές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται κατά της εμπορίας ανθρώπων (trafficking). Οι 450 τέτοιες οργανώσεις και οι 45 ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα εκτιμούν ότι η ποινικοποίηση της αγοράς σεξ όχι μόνο δεν θα είναι αποτελεσματική ως προς την μείωση της εμπορίας ανθρώπων αλλά αντίθετα θα εντείνει το trafficking καθώς θα οδηγήσει σταδιακά στο να περάσει η όλη ιστορία στην παρανομία, γεγονός που θα κλιμακώσει τις πιέσεις που δέχονται τα θύματα της εμπορίας από τα κυκλώματα, ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιείται το κοινωνικό στίγμα σε βάρος τους. Και όσο πιο στιγματισμένος τόσο πιο περιθωριοποιημένος είσαι άρα και τόσο πιο αβοήθητος, καταλήγουν οι επικριτές του «σκανδιναβικού» μοντέλου. Ουσιαστικά, εκτιμούν, τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων καθίστανται με τον τρόπο αυτό πιο ευάλωτα και πιο αδύναμα απέναντι στους δυνάστες τους.

Με βάση τα στοιχεία της Europol, το 96% των θυμάτων των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων είναι γυναίκες και κορίτσια, και το 91% των περιπτώσεων προορίζονται για σεξουαλική εκμετάλλευση. Η πλειοψηφία δε των γυναικών αυτών μεταφέρονται σε χώρες που η πορνεία είναι καθόλα νόμιμη και δεν ισχύει το «σκανδιναβικό» μοντέλο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλυτη εξίσωση avatar
  Άλυτη εξίσωση 27/02/2014 08:05:45

  Τεράστιο θέμα η πορνεία. Φυσικά και είναι πιο σωστό και αποτελεσματικό να διώκεται ο αγοραστής από το να διώκεται ο ευρισκόμενος υπό πίεση ...προσφερόμενος. Ωστόσο, όσο δεν καταπολεμιούνται οι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους να εμπορεύονται τον εαυτό τους είτε ''εκουσίως'' είτε εκβιαζόμενοι, ημίμετρα θα είναι όλα αυτά. Τρέχουμε πίσω από το πρόβλημα....

  • Νίκος Μ. avatar
   Νίκος Μ. @ Άλυτη εξίσωση 27/02/2014 09:09:41

   Oπως λέει και το ψευδώνυμό σου η εξίσωση είναι άλυτη. Ακόμα και στις Σκανδιναυικές χώρες οι νταβατζήδες δεν κτυπήθηκαν. Ενας βασικός παραλογισμός του συστήματος είναι π.χ, οτι ενώ έχει απόλυτα νομιμοποιήσει την ομοφυλοφυλία, εξακολουθεί να απαγορεύει δια νόμου την πολυγαμία! αναγκάζοντας τους ανθρώπους να καταφεύφουν στην πορνεία, την μοιχεία και την εν γένει κοινωνική υποκρισία περί του τόσο διφημιζόμενου πλέον στα ΜΜΕ σέξ...

   • Ερωτηματική avatar
    Ερωτηματική @ Νίκος Μ. 27/02/2014 12:29:07

    Η ''μονογαμία'' (λέμε τώρα) αγαπητέ Νίκο Μ., είναι η πιο διαδεδομένη κοινωνική σύμβαση, επάνω στην οποία όμως στηρίζεται η ύπαρξη της οικογένειας και θεμελιώνονται τα δικαιώματα που απολαμβάνουν τα συμβαλλόμενα στην Α.Ε μέρη, έναντι του νόμου. Σε τι θα ωφελούσε η διά νόμου απελευθέρωση της πολυγαμίας και η δημιουργία ...χαρεμιών; Μάθατε οτι θα βρούμε πετρέλαιο όπου να΄ναι και φιλοδοξείτε να αντιγράψουμε τις πιο ...δημοφιλείς από τις συνήθειες των .....Σεϊχηδων; Οι άνθρωποι στη μοιχεία, την πορνεία και την κοινωνική υποκρισία δεν ...παρασύρονται από κανέναν νόμο. Διαθέτουμε ελεύθερη βούληση κι έχουμε απόλυτη ευθύνη των επιλογών μας. Ας μην υιοθετούμε λοιπόν τρόπους ζωής επειδή κοινωνικά συνηθίζονται αν δεν μας ταιριάζουν, ας σεβόμαστε το σώμα και την ψυχή μας, τον κάθε συνάνθρωπο και ας μη χρησιμοποιούμε την ύλη που διαθέτουμε για να ...αγοράσουμε αυτά που δεν μας ανήκουν. Οι ηθικοί νόμοι είναι ισχυρότεροι των συμβατικών κοινωνικών, όταν υπάρχουν. Όταν φυσικά δεν υπάρχουν, οι δικαιολογίες και ο κατήφορος, απλά δεν έχουν τέλος....

    • Νίκος Μ. avatar
     Νίκος Μ. @ Ερωτηματική 27/02/2014 19:17:00

     Mου άρεσε πολύ αυτό το η "μονογαμία" που το έβαλες σε εισαγωγικά και το (λέμε τώρα) σε παρένθεση. Συνενοηθήκαμε πλήρως για την "ειλικρίνεια" του θεσμού (λέμε τώρα) αγαπητή Ερωτηματική. Κατά τα άλλα συμφωνούμε απόλυτα, αλλά αν πρόσεξες το έθεσα κατ' αντιπαράθεση στην ομοφυλοφιλία που υποθέτω θα συμφωνείς οτι είναι επικυνδυνότερη απο την πολυγαμία για τη διατήρηση της οικογένειας και κατ' επέκτασιν του είδους...

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 27/02/2014 14:16:55

  Μου φαίνεται παντελώς βλακώδες να κυνηγάνε τον πελάτη ενός "προϊόντος" που θα πωλείται ελέυθερα και νόμιμα. Είναι σα να βάζεις σε πειρασμό ένα παιδί που έχει τερηδόνα, προσφέροντάς του ζαχαρωτά, με απώτερο σκοπό, αυτό να λυγίσει και μετά να το τιμωρήσεις. Δεν είναι μόνο βλακώδες, είναι σχεδόν ανήθικο. Ή θα είναι παράνομα και τα δύο (και η προσφορά και η ζήτηση) ή τίποτα από τα δύο. Προσωπικά προτιμώ και τα δύο παράνομα. Η πιο σκοτεινή πλευρά της πορνείας πάντως έχει να κάνει με τον εξαναγκασμό σε αυτήν από νταβατζήδες και παντώς είδους "μεσολαβητές". Αν είναι να ακολουθηθεί ο δεύτερο δρόμος, δηλαδή το να είναι νόμιμη και η προσφορά και η ζήτηση, θα πρέπει να καταδιώξουν ανελέητα αυτά τα αποβράσματα και να φτιαχτεί ένα πλαίσιο όπου όποιος ελεύθερα θέλει να εκπορνευτεί, να το κάνει δίχως να πέφτει θύμα εκμετάλλευσης από τρίτους. Γενικά δεν είμαι ασιόδοξος.

 3. Naruto avatar
  Naruto 27/02/2014 18:29:58

  Καλύτερα να είναι νόμιμη έτσι μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα και αν κάποια θέλει να ασκήσει το επάγγελμα να το κάνει όσο θέλει και όταν θέλει ελεύθερα χωρίς νταβατζηδες. Είναι επίσης απαραίτητο τα άτομα αυτά να προστατεύονται απο τον νόμο και να ελέγχονται τακτικά απο γιατρούς .Η απαγόρευση υποδαυλίζει την παρανομία και ότι ακολουθεί ,ναρκωτικά ,εκμετάλλευση ,αρρώστιες ,περιθωριοποίηση ,κλπ. Να μη ξεχνάμε ότι οι πορνες προσφέρουν και μία κοινωνική υπηρεσία όπως πχ σε άτομα με ειδικές ανάγκες .

  • Άλυτη εξίσωση avatar
   Άλυτη εξίσωση @ Naruto 27/02/2014 22:19:13

   Η πορνεία είναι κατάντια. Δεν είναι ...κοινωνική προσφορά. Αν ήταν, θα έπρεπε να απαιτείτε ήδη να επεκταθεί και στους άνδρες. Να ''προστατεύονται απο τον νόμο και να ελέγχονται τακτικά απο γιατρούς'', ενώ θα εκπορνεύονται για να ...προσφέρουν. Αφήστε λοιπόν τις τετριμμένες αστειότητες.Κανείς δε θέλει το παιδί του να είναι πόρνος-πόρνη για να ...προσφέρει τάχατες κοινωνικό έργο. Αυτά είναι ...επαγγέλματα για τους πληβείους των πληβείων, συνάνθρωποι υποκριτές! Άϊντε...

 4. lighthouse avatar
  lighthouse 27/02/2014 23:04:24

  Άλυτη Εξίσωση όλοι οι γονείς ποθούν τα παιδιά τους να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι. Το τι επιθυμεί λοιπόν ο καθένας δεν με απασχολεί καθόλου.Η πορνεία είναι ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα με τα θετικά και τα αρνητικά του όπως επίσης και με τις απαιτήσεις του.Είναι όμως μία ιδιαίτερη περίπτωση λόγω της φύσης του και πιστεύω πως πρέπει να είναι νόμιμο ούτως ώστε να ελέγχεται και να αποδίδει φόρο στο κράτος.Οτιδίποτε τίθεται παράνομο περνά στην μαύρη αγορά και γίνεται ανεξέλεγκτο.Αν αυτό που θες είναι η έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών και η γιγάντωση του δικτύου εμπορίας σαρκός τότε με αυτό το νόμο θα το πετύχεις.Πρέπει να ξεφύγεις από τον πουριτανικό τρόπο σκέψης σου.Η πορνεία υπήρχε πολύ πριν γεννηθείς εσύ όπως επίσης και θα συνεχίσει να υπάρχει.Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τη νομιμοποιήσουμε,να θέσουμε αυστηρούς ελέγχους υγιεινής,να τη φορολογήσουμε,να χτυπήσουμε τους διακινητές και να αφαιρέσουμε το κοινωνικό στίγμα από τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτήν.Εν τέλει είναι άνθρωποι σαν και σένα και μένα μην έχεις τέτοιες εμπάθειες(μην ξεχνάς ότι ο Χριστός έστειλε την πόρνη στον παράδεισο οπότε δεν είσαι νομίζω σε θέση να αντιπαρατεθείς με τις διδαχές του Θεανθρώπου,αν φυσικά πιστεύεις…).

  • XALANDRIOTHS avatar
   XALANDRIOTHS @ lighthouse 28/02/2014 19:25:28

   Ναι, έστειλε τη πόρνη στο παράδεισο ο Χριστός, αλλά πιά πόρνη. Αυτή που μετανόησε και τα δάκρυά της ήταν το σημάδι της αλλαγής της. Πόρνες και τελώνες "προάγουσι υμάς εις την βασιλεία των ουρανών" . Έτσι είπε ο Χριστός και για τους χριστιανούς ο λόγος Του δεν χωράει αμφιβολία. Αλλά πάλι για ποιούς; Για κείνους που θα μετανοήσουν και θα αποκηρύξουν τη πρώτη τους ζωή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.