Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους αγρότες, πριν πάρει διαστάσεις η φωτιά στον κάμπο
06/02/2014 17:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους αγρότες, πριν πάρει διαστάσεις η φωτιά στον κάμπο

Σημαντικές διορθώσεις στις αδικίες σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών, αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη. Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να σβήσει τη φωτιά, πριν αυτή πάρει διαστάσεις, «τράβηξε το αυτί» στους αρμόδιους περί τα φορολογικά και πλέον θα ισχύσουν τα εξής:

Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).

Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.

Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 06/02/2014 17:38:52

  Αναφερόμενος στον τίτλο, μήπως θα ήταν προτιμότερο η σωφροσύνη των αποφάσεων και η επαρκής αιτιολόγησή τους προς τους πολίτες (στοιχείο σεβασμού και λειτουργίας της δημοκρατίας να προηγείται της εναύσεως της φωτιάς, αντί να επιχειρεί τον περιορισμό της; Και, μήπως θα έπρεπε, όσοι αποδείχτηκαν άσχετοι με την πραγματικότητα και έφεραν σε κατάσταση ρήξεως την κοινωνία να αντικατασταθούν με γνώστες της; Άντε, γιατί περίσσεψαν οι χαρτογιακάδες στο βασίλειο της προχειρότητας.

 2. Κόρη καραβοκύρη avatar
  Κόρη καραβοκύρη 06/02/2014 18:04:50

  Οι αγρότες να μην πληρώνουν και πολλά, τα ίδια είχαμε και με τον φόρο ακινήτων, οι εφοπλιστές επίσης να μην πληρώνουν και αυτοί, ακούσαμε τι είπε ο πρόεδρός τους, οι ένστολοι να πάρουν πίσω τα απολεσθέντα, οι δικαστικοί επίσης, δημόσιος υπάλληλος δεν κουνιέται από την θέση του, τέλος πάντων ας μας πουν ποιοί θα κουβαλάνε το μάρμαρο στην πλάτη συνεχώς για να το ξέρουμε και να πράξουμε τα δέοντα.

  • Κίτσαινα avatar
   Κίτσαινα @ Κόρη καραβοκύρη 06/02/2014 22:43:00

   Πρέπει δηλαδή να σας το πουν; Δεν το αισθάνεστε το βάρος από την μαρμάρινη ταφόπλακα στην πλάτη σας; Μπααααααα!

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Κίτσαινα 07/02/2014 00:30:01

    Εξαιρετικό αβατάρ, μαντάμ! Ποιός είπε ότι το χιούμορ δεν μπορεί να στέλνει σοβαρά μηνύματα;

 3. Petronius avatar
  Petronius 06/02/2014 18:28:21

  Άρχισε η περίοδος των εκπτώσεων. Μόνο που οι συγκεκριμένες δεν ισχύουν για τα αστικά κέντρα -εκεί το παιχνίδι έχει, φαίνεται, χαθεί.

 4. Μπαμπης avatar
  Μπαμπης 06/02/2014 18:39:44

  Aπλά είναι τα πράγματα.Οποιος σ αυτή τη χώρα μπορεί να κλείσει τους δρόμους δικαιώνεται.

 5. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 06/02/2014 19:25:54

  Αν η κυβέρνηση επιτρέψει να κλείσει εθνικός δρόμος, έστω και για λίγα λεπτά, Τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και η ανικανότητα στα ύψη.

 6. ΚΜ avatar
  ΚΜ 06/02/2014 20:44:10

  Προς την σωστή κατεύθυνση τα μέτρα. Μπράβο στον Σαμαρά άν ήταν δική του η πρωτοβουλία (που δικιά του θα είναι γιατί των αλλωνών των χαρτογιακάδων αποκλείεται να είναι). Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει εξαρχής, ασχέτως κινητοποιήσεων κλπ. Όσοι λένε ότι οι αγρότες (έτσι, γενικώς) δεν πληρώνουν φόρο, δεν ξέρουν τίποτα και απλώς χάφτουν ότι ακούνε στις πόλεις τους, όπως χάψανε και το «λεφτά υπάρχουν» του ΓΑΠ (και όπως πάνε να χάψουν και το αντίστοιχο «λεφτά υπάρχουν» του Τσίπρα). Οι παρούσες τροποποιήσεις κρατάνε την ουσία (που είναι η τήρηση στο εξής παραστατικών εσόδων/εξόδων, τιμολογίων κλπ) και γλιτώνουν τον αγρότη από το γραφειοκρατικό μαρτύριο της τήρησης βιβλίων και του μηνιαίου ταξιδιού (βενζίνες) από το χωριό στην πλησιέστερη ΔΟΥ. (Εδώ δεν την παλεύω εγώ με τα λογιστικά βιβλία, που έχω κι ένα διδακτορικό, πώς θα την πάλευε ο μέσος αγρότης που είναι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κάποιας ηλικίας;)

  • m.s avatar
   m.s @ ΚΜ 07/02/2014 01:32:23

   συμφωνώ απολύτως. Είχα ξεκινήσει βιβλία για τη γυναίκα μου και τον κουνιάδο. Ήταν ζόρικα. Η τήρηση παραστατικών εσόδων και εξόδων και ετήσια υποβολή ΦΠΑ ήταν το πιο λογικό να γίνει με πολλαπλές ωφέλειες. Τέρμα το ένα μου δίνεις υπέγραψε για δέκα (γιατί για δέκα θα φορολογηθείς ) και καλό θα είναι σιγά σιγά να απαιτούν οι αγρότες τιμολόγια για υπηρεσίες όπως συνεργεία για πομώνες, ηλεκτρολόγους , συνεργεία τρακτέρ, αντλιών, αυτοκινητιστές για μεταφορά προϊόντων, συλλεκτικές και ψεκαστικές μηχανές, φάρμακα, λιπάσματα,καύσιμα (τα τρία τελευταία στις πραγματικές ποσότητες)κ.λ.π και στο φινάλε εμείς δε κλαιγόμασταν ότι δε ''βγαίνουμε''. Ε τώρα θα αποδείξουμε την κλάψα μας (όσοι κλαίγαμε στα αλήθεια)

 7. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 06/02/2014 21:52:01

  Τακτοποίηση πελατών ως συνήθως.....Να είναι σίγουροι στην παράταξη ότι όλοι οι μικρομεσαίοι- έμποροι- ελευθ.επαγγελματίες στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν την επομένη των εκλογών πού είναι η δευτέρα......26% φόρος από το 0- 55% προκαταβολή- φόρος επιτηδεύματος- ΦΠΑ 23%, στο τέλος θα μας.....ζητηθεί να καθόμαστε μονίμως και στα τέσσερα. Η κυβέρνηση μάλλον συνεχίζει την προστασία των......γνωστών πελατών, αλλά χάνει μία τάξη πού είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, όπου η πλειοψηφία της ήταν με την Ν.Δ.

 8. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 06/02/2014 22:29:12

  Δηλαδή οι αγρότες τώρα βγαίνουν κερδισμένοι; Ή μήπως ο αγώνας τους δικαιώθηκε; Δεν περιμένω να καταλάβουν ποιό είναι το συμφέρον τους όπως δεν περιμένω να συνειδητοποιήσουν οι συνσχολιαστές μου ότι οι αγρότες ΤΩΡΑ ΕΧΑΣΑΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ. Αφού δεν θέλουν λοιπόν να γίνουν κάποτε σοβαροί επαγγελματίες αλλά να παραμείνουν για όσο (λίγο) αντέξουν "τα προβληματικά παιδιά" ας είναι. Το ξεκαθάρισμα στην αγροτιά θα γίνει όπως και να έχει γιατί τα ψέματα (δανεικά) τελείωσαν. Με ή χωρίς βιβλία...

 9. Jimakos avatar
  Jimakos 06/02/2014 22:41:25

  Δώσε κι εμένα μπάρμπα! Ξέχασα, εγώ πληρώνω μόνο.

 10. Κίτσαινα avatar
  Κίτσαινα 06/02/2014 22:43:07

  Άμα είσαι τελικά πελάτης, δε χάνεις το ''δίκιο'' σου ποτέ. Θύμα Ιδ.Υπάλληλος, Ελ.Έπαγγελματίας (που δεν έχει ευκαιρία να φοροκλέψει) και συνταξιουχος μόνο να μην είσαι. Κάηκες!

 11. george A avatar
  george A 07/02/2014 00:34:31

  Ειμαι συνταξιουχος & παιρνω 700 Ε συνταξη αρα για ενα χρονο συνολο 8.400 Ε & πληρωνω φορο 3.000 Ε περιπου. Στο χωριο που μενω & που ειναι σχεδον ολοι αγροτες φορο πληρωνουν μονο το 10 % & το υπολοιπο 90% δεν ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Και ρωτω εγω γιατι να μην πληρωνει ο Αγροτης εστω & 100 - 300 Ε τον χρονο ετσι ωστε να συνισφερει & αυτος στην οικονομια του κρατους αλλα & να ξαλαφρωσουν φορολογικα καποιοι αλλοι ? δηλ. αυτο που ελεγαν να φορολογειτε με 13% στο καθαρο κερδος. Τωρα εγω που απο τους περρισοτερους αγροτες πληρωνω μεγαλυτερο φορο δεν ειμαι κοροιδο? Απλα επειδη δεν εχω δυναμη σαν συνταξιουχος με περιφρονειται αλλα ομως τωρα που ερχονται εκλογες εκει θα δειξω την δυναμη μου. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΑΙΤ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.