Ευκαιρία για δουλειά σε 21.620 άνεργους
22/09/2014 16:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευκαιρία για δουλειά σε 21.620 άνεργους

Δύο νέα προγράμματα απασχόλησης 21.620 ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ξεκινά τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τα οποία θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ.

Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:

«Παρουσιάζουμε τις επόμενες ημέρες δύο ακόμη προγράμματα απασχόλησης και επανακατάρτισης που θα δώσουν ευκαιρίες εισόδου στην εργασία σε 21.620 ανέργους

Πρόκειται για προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και εθνικής χρηματοδότησης που ανήκουν σε μια νέα γενιά παρεμβάσεων με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν, ενώ διασφαλίστηκε η συμμετοχή ανέργων από περιφέρειες που αποκλείονταν σε προηγούμενα προγράμματα, όπως η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αξιοποιείται και εξελίσσεται περαιτέρω το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» - αυτή η ελληνική καινοτομία, οι μεγάλες δυνατότητες της οποίας αποδεικνύονται καθημερινά σε συνεχώς νέα πεδία και εφαρμογές – ώστε πλέον να παρακολουθείται ηλεκτρονικά η πορεία κάθε ανέργου από τη στιγμή που θα μπει σε ένα πρόγραμμα μέχρι και να βρει σταθερή θέση εργασίας.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση προχωρά με γοργούς ρυθμούς - πάλι μέσω του συστήματος «Εργάνη» - η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ώστε τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να αναταποκρίνονται στη ζήτηση και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας, εξασφαλίζοντας έτσι τη διατηρησιμότητα των νέων θέσεων εργασίας.

Εξάλλου, αυτή τη φορά στόχος είναι όχι μόνο η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, αλλά να «πιάσει τόπο» και το τελευταίο ευρώ του νέου ΕΣΠΑ για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων».

Τα κυριότερα στοιχεία των νέων προγραμμάτων έχουν ως εξής:

Το πρώτο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, αφορά 16.600 άνεργους ηλικίας από 29 έως 64 ετών, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, με στόχο την ενίσχυσή τους μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, πιστοποίησης και απασχόλησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων η οποία θα περιλαμβάνει:

· Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 100 ωρών.

· Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 300 ωρών.

Σύνολο ωρών 400.

· Δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης

· Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

· Εγγυημένη απασχόληση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το (25%) των εκπαιδευθέντων για το χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) συνεχών μηνών, με ελάχιστες αποδοχές είκοσι πέντε (25) ημερομίσθια ανά μήνα καθώς και παροχή συστατικής επιστολής σε κάθε εργαζόμενο.

Το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ,αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών και έχει σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ στον οποίο έχουν προβλεφθεί ανάλογες πιστώσεις.

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.

Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που:

 • Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
 • Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
 • Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή και ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
 • Είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26ο έτος και το 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Επισημαίνεται ότι οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) που είναι εγγεγραμμένοι, στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει εγκριτική απόφαση, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες από τις επιχειρήσεις, καθώς και από τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).

Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους.

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους 12 μήνες.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγροφυλακας (ελαιοπαραγωγος, Ειδικος Γεωπονος, καθηγητης γεωπονικων σχολων, και Προεδρος ΝΟΔΕ εξωτερικου) avatar
  Αγροφυλακας (ελαιοπαραγωγος, Ειδικος Γεωπονος, καθηγητης γεωπονικων σχολων, και Προεδρος ΝΟΔΕ εξωτερικου) 24/09/2014 05:25:46

  Θα ηθελα να ξερω αν ισχυει ακομη αυτο που μου ειπαν περισυ τετοιο καιρο στον ΟΑΕΔ Σπαρτης. Οτι δηλ. ο ΟΑΕΔ δουλευει μονο με εταιριες "με χαρτια και σφραγιδες" και οχι με ιδιωτες που ζητανε εργατες. Και αυτη η ανακοινωση μιλαει για "επιχειρησεις και αλλους εργοδοτες" και αναρωτιεμαι αν ενας γεωργος που χρειαζεται 5-10 εργατες για να μαζεψει τις ελιες του μπορει να ελπιζει στην βοηθεια του ΟΑΕΔ να βρει νομιμους εργατες. Υπαρχει επισης και το αλλο τραγελαφικο οτι αν ζητησεις τα ονοματα εργατων που εχουν δηλωσει οτι θελουν να βρουν δουλια στον ΟΑΕΔ (για να επικοινωνησεις μαζι τους και μεσω συνεντευξεως να διαλεξεις τους πιο καταληλους για την εργασια που εχεις) θα σου πουν αυτο δεν γινεται γιατι προκειται για προσωπικα δεδομενα!..... Πολυ χρησιμο θα ηταν αν ο Υπουργος που μας στελνει καθε μερα πληροφοριες με Email για δρασεις του Υπουργειου του που μας αφηνουν αδιαφορους να απαντησει στους ελαιοκαλλιεργητες της χωρας για την διαδικασια που υπαρχει, αν υπαρχει, να βρουν νομιμους εργατες μεσω του ΟΑΕΔ για την συγκομιδη της παραγωγης τους. Σε λιγες ημερες θα επισκευθω ξανα τον ΟΑΕΔ Σπαρτης και θα δουμε αν αυτη η υπηρεσια συνεχιζει να υπαρχει μονο για να μειραζει λεφτα στους ανεργους. Μια ανακοινωση για την δημιουργια και λειτουργια ( για μονο τους επομενους 3-4 μηνες) ενος ειδικου γραφειου στον ΟΑΕΔ καθε ελαιπαραγωγικου Νομου της Χωρας με την ευθυνη να συνδραμει στην συλογη του ελαικαρπου μεσω "συντονισμενων δρασεων" (για να χρησιμοποιησω την δημοφιλη φρασεολογια του Υπουργειου) θα ηταν μια καλη αρχη.

  • ΜΙΧΑΗΛ.- avatar
   ΜΙΧΑΗΛ.- @ Αγροφυλακας (ελαιοπαραγωγος, Ειδικος Γεωπονος, καθηγητης γεωπονικων σχολων, και Προεδρος ΝΟΔΕ εξωτερικου) 24/09/2014 07:52:27

   Αν δεν κάνω λάθος, τώρα πλέον για να συλλέγεις ελαιόκαρπο, οφείλεις να έχεις βιβλία εσόδων-εξόδων, άρα είσαι επιχείρηση=εταιρεία έστω και ατομική=φυσικού προσώπου, και έχεις "χαρτιά και σφραγίδα". Επομένως ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να σου δώσει τα προσωπικά δεδομένα των ανέργων που ζητούν εργασία...

   • Agrofylakas avatar
    Agrofylakas @ ΜΙΧΑΗΛ.- 24/09/2014 08:46:54

    Μαλλον θα χρειαστει να φτασουμε μεχρι το Συμβουλιο Επικρατειας για να αποφανθει αν ο ΟΑΕΔ θα πρεπει να βοηθα τον κοσμο να βρει δουλια, και τους αγροτες και αλλους ιδιοτες να βρουν εργατες. Το ιδιο και για το ποσες χιλιαδες ευρω εισοδημα πρεπει να εχει ενας αγροτης πριν να ειναι απαραιτητο να κρατα βιβλια εσοδων και εξοδων. Ενα ειναι σιγουρο ομως, αν σε καρφωσει ο γειτονας και σε πιασουν με ανασφαλιστους (η ακομα χειροτερα, παρανομους) εργατες, το προστιμο ειναι πανω απο 10 χιλιαδες ευρω για καθε εργατη, και πας και μεσα αυτοφωρο. Παλι καλα, γιατι αλλου αν κλεψεις σοκολατα σου κοβουν το χερι.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 25/09/2014 16:30:26

  ΟΑΕΔ: Εξ αποστάσεως η ανανέωση της κάρτας ανεργίας Εξ αποστάσεως, από τον υπολογιστή τους, θα μπορούν στο εξής οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις υπηρεσίες του Οργανισμού. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, για την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για έναν ριζικό οργανωτικό εξορθολογισμό που προσφέρει όχι μόνο απτά διαδικαστικά οφέλη, καθώς η επίτευξη μείωσης έως και 3.600.000 επισκέψεων ετησίως θα θέσει οριστικό τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία των ανέργων στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, αλλά και ουσιαστικά οφέλη σε όρους αποτελεσματικότητας, καθώς η αποδέσμευση των εξειδικευμένων εργασιακών συμβούλων του ΟΑΕΔ από καθημερινές διοικητικές διαδικασίες και η επικέντρωσή τους στην κατάρτιση συγκροτημένων Ατομικών Σχεδίων Δράσης για την ένταξη ή επανένταξη των ανέργων στην απασχόληση, θα τονώσει την αποτελεσματική λειτουργία και τη στρατηγική παρέμβαση του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας. Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη ότι η παραπάνω πλήρης και διαδραστική αξιοποίηση του διαδικτύου για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ κατέστη τεχνικά εφικτή και λειτουργικά ασφαλής, καθώς η από 1η Μαρτίου 2013 ολοκληρωμένη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» επιτρέπει την αξιόπιστη ηλεκτρονική καταγραφή των ροών της μισθωτής εργασίας και συνεπώς την άμεση ενημέρωση του Οργανισμού για κάθε μεταβολή της εργασιακής κατάστασης των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ανέργων, αλλά και τον εντοπισμό τυχόν παραβατικών συμπεριφορών ως προς τη μη νόμιμη λήψη επιδόματος ανεργίας από άτομα που ήδη εργάζονται. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι περίπου 140.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας θα συνεχίσουν να προσέρχονται αυτοπρόσωπα στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Με την ψηφιακή ανανέωση της κάρτας ανεργίας, σταματάμε οριστικά τις ουρές και την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας και απελευθερώνουμε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για την ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. MSN Ειδήσεις Ελλάδα / 25-9-2014 -34 λεπτά πριν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.