Ερχεται η «μυστική» ταυτότητα υγείας για όλους τους ασφαλισμένους
09/11/2014 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερχεται η «μυστική» ταυτότητα υγείας για όλους τους ασφαλισμένους

Έρχεται νέο «ΑΜΚΑ» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή άλλες παροχές υγείας. Άμεσα οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να παραλάβουν μια κάρτα, η οποία θα φέρει έναν «μυστικό» αριθμό που δεν θα γνωρίζουν ακόμη και οι ίδιοι παραλήπτες!

Ο αριθμός δεν είναι ορατός και δεν «αποκαλύπτεται» ούτε κατά τη διαδικασία συναλλαγής του ασφαλισμένου με τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία παροχής υπηρεσιών υγείας. Έτσι, ο κάθε ασφαλισμένος κατά την προσέλευσή του στις δομές υγείας και πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή του θα χρησιμοποιεί την κάρτα. Χωρίς αυτή, ο γιατρός δεν θα μπορεί να γράψει φάρμακα και εξετάσεις στον ασφαλισμένο, το φαρμακείο ή το διαγνωστικό κέντρο δεν θα μπορεί να εκτελεί συνταγές, η κλινική δεν θα μπορεί να κάνει εισαγωγή.

Έχει προβλεφθεί μάλιστα κατά τη χρήση της κάρτας, ο αριθμός να παραμένει... αόρατος ακόμη και στην οθόνη του υπολογιστή -όταν γίνεται η σάρωση των στοιχείων- ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης όπως, για παράδειγμα, εικονικών εκτελέσεων συνταγών ή συνταγογραφήσεων εν αγνοία των ασφαλισμένων ακόμη και σε πεθαμένους. Την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας για κάθε ασφαλισμένο αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα «ενεργοποιηθεί» μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ήδη σε εξέλιξη είναι και ο ατομικός ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας. Ο φάκελος είναι «φορτωμένος» με όλα τα στοιχεία του ασφαλισμένου, τις παροχές υγείας που έλαβε και τις οποίες αποζημίωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Δεν περιέχει ιατρικά δεδομένα, αλλά το «προφίλ» του ασφαλισμένου για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί, τις δαπάνες που καταναλώνει και τις δομές που απευθύνεται. Έτσι, ο ΕΟΠΥΥ γνωρίζει για παράδειγμα πόσες αξονικές έκανε ο ασφαλισμένος, μέσα σε ποιο διάστημα, ποιος γιατρός συνταγογράφησε και ποιο διαγνωστικό κέντρο εκτέλεσε τη συνταγή. Ουσιαστικά ο Οργανισμός «παρακολουθεί» τη διαδρομή των δαπανών ανά ασφαλισμένο.

Εκτός από τα στοιχεία του 2014, ο Φάκελος Ασφάλισης διαθέτει στη «μνήμη» του και τα στοιχεία των τελευταίων δύο ετών των ασφαλισμένων για όλες τις παροχές που έχει αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ για τον κάθε ασφαλισμένο του: επισκέψεις σε γιατρό, διαγνώσεις ανά ημερομηνία και πάροχο, διαγνωστικές εξετάσεις (ποιος γιατρός και πότε συνταγογράφησε, πού και πότε εκτελέσθηκαν), φάρμακα, νοσηλεία, και άλλες παροχές (διαβητολογικά υλικά, ορθοπεδικά υλικά, γυαλιά όρασης κ.ά.). Σημειώνεται ότι σε αυτό τον φάκελο πρόσβαση θα έχει και ο ασφαλισμένος. Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η εισαγωγή και παρακολούθηση των στοιχείων στον φάκελο ασφάλισης υγείας σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος για παράδειγμα σε ενδεχόμενο «διπλών εξετάσεων» και να τις «κόβει».

Αντικατάσταση φακέλου
Στην τελική φάση του σχεδίου προβλέπεται ο φάκελος ασφάλισης υγείας να «αντικατασταθεί» από μία κάρτα ασφάλισης στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητάς του ασφαλισμένου και ένας αναγνωριστικός αριθμός, στα πρότυπα των πιστωτικών καρτών. Ο ασφαλισμένος κατά την προσέλευσή του στις δομές και πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή του χρησιμοποιεί την κάρτα, προκειμένου να γίνεται η ταυτοποίησή του και να ενημερώνεται αυτόματα ο φάκελος ασφάλισης υγείας για την παροχή που λαμβάνει. Αποκλειστικά μέσω της κάρτας θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί στον φάκελο ασφάλισης υγείας, ενώ η κάρτα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα για τον ασφαλισμένο σε περιπτώσεις επείγουσας νοσηλείας. Στην περίπτωση ενός έκτακτου περιστατικού, οι γιατροί θα μπορούν να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες για τη φαρμακευτική αγωγή, προηγούμενες εξετάσεις και νοσηλείες του ασφαλισμένου.

«Πάρτι» εικονικών συνταγών φαρμάκων
Συνταγογράφηση από γιατρούς, ακόμη και εν αγνοία των ασφαλισμένων

Η κάρτα επιβάλλεται, καθώς οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι οργιάζει «πάρτι» εικονικών εκτελέσεων συνταγών φαρμάκων, αλλά και συνταγογράφηση από γιατρούς εν αγνοία των ασφαλισμένων. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2012 έως και σήμερα έχουν επιβληθεί από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ πρόστιμα για παραβατική συμπεριφορά σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα ύψους 2.230.518 ευρώ.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης (σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού της Ν.Δ. κας Ασημίνας Σκόνδρα), από το σύνολο των παραβάσεων που εντοπίστηκαν:

• Το 32% αφορούσε σε εικονική εκτέλεση συνταγών.

• Το 17% σε συνταγογράφηση από γιατρούς εν αγνοία των ασφαλισμένων και το 4% σε συνταγογράφηση σε πεθαμένους. Σε ένα ποσοστό της τάξης του 3% εντοπίστηκε «συνεργασία» φαρμακοποιών - γιατρών εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

• Σχεδόν δύο στις δέκα παραβάσεις αφορούσαν διάφορες «διοικητικές» παρατυπίες στην εκτέλεση συνταγών από τα φαρμακεία, και σε ένα 12% βρέθηκαν σε φαρμακεία συσκευασίες φαρμάκων χωρίς ταινίες γνησιότητας ή/και ταινίες γνησιότητας αποκολλημένες από τα κουτιά.

Τους πρώτους επτά μήνες του 2014, έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα ύψους 872.057,26 ευρώ, σε 55 παρόχους. Σε 15 φαρμακεία καταλογίστηκαν 82.194,58 ευρώ για παραβατική συμπεριφορά, σε 34 γιατρούς το ποσό των 131.670,13 ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες χρηματικές κυρώσεις αφορούν σε ιδιωτικές κλινικές (605.000 ευρώ) που σύμφωνα με τους ελέγχους είχαν προχωρήσει σε καταχρηστικές χρεώσεις είτε στον ΕΟΠΥΥ είτε σε ασφαλισμένους. Προσωρινή διακοπή της σύμβασης επιβλήθηκε σε 38 παρόχους, κυρίως γιατρούς.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 09/11/2014 21:35:58

  Δε καταλαβαίνω,γιατί πρέπει να είναι αόρατος αυτός ο αριθμός ΑΜΚΑ,δε φτάνει η ταυτοποίηση του ασφαλισμένου-κατόχου,που θα κρατά στα χέρια του τη κάρτα,για να πιστοποιηθεί η γνησιότητά του; Εν ολίγοις,μήπως έχει σχέση με το επερχόμενο σφράγισμα;...

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Κυθήριος 09/11/2014 22:40:42

   Ποιόν θα την ταυτοποιεί; Ο λαμογιογιατρός, πχ; Και, παρατάτε μας με το "σφράγισμα"! Κλού: Ένας κρυφός αριθμός δεν χρειάζεται κανένα "666" (που δεν είναι ούτε στο barcode "666", αλλά μπάρες ελέγχου ταχύτητας και σειράς), αλλά, αφού είναι κρυφός, δεν θα'ναι για καλό, έτσι;

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ ΠΗΛΕΑΣ 09/11/2014 23:09:35

    Διαβάζοντας καλύτερα το άρθρο,καταλαβαίνω ότι προφανώς ο αριθμός θα είναι ''αόρατος'' για να μη μένει στα αρχεία του κάθε γιατρού για παράνομη χρήση... Όμως σε ό,τι έχει να κάνει με το σφράγισμα,γιατί ενοχλήθηκες; Το θεωρείς παραμύθι;

    • Lichnee avatar
     Lichnee @ Κυθήριος 10/11/2014 10:33:36

     Ουφφφφφ!
     Άλλη μια άχρηστη "μεταρρύθμιση" καθώς με τη χρήση ενός απλού -και νόμιμου- script (όπως το medisto,το med-express ή το easy med) μπορείς να κρατάς αρχείο κατά ασφαλισμένο,ΑΜΚΑ και αριθμό βιβλιαρίου και να επαναλαμβάνεις συνταγές και εξετάσεις κατά το δοκούν...
     Πριν 2 χρόνια περίπου τους είχαμε στείλει μέσω φορέων μια πλατφόρμα με διάφορες προτάσεις για τη βελτίωση της ηλ.συνταγογράφησης μεταξύ των οποίων η offline χρήση της εφαρμογής και η σύνδεση στο server μόνο κατά την καταχώρηση και την πιστοποίηση του ασθενούς (για να μην "κρεμάει" κάθε 1-3 του μηνός),τους κωδικούς μιας χρήσης με dongle στα πρότυπα των τραπεζών (για να λυθεί μια και έξω το πρόβλημα με τις παράνομες συνταγογραφήσεις) και την κατάργηση της εκτύπωσης η οποία είναι άχρηστη εν έτει 2014 αφού τα στοιχεία "κλειδώνουν" στο account του ασφαλισμένου.
     Το email κατέληξε μάλλον στην ανακύκλωση.
     Αντί αυτού έρχεται ο "μυστικός" νέος ΑΜΚΑ που όχι μόνο μυστικός δεν είναι αλλά απλά δεν θα φαίνεται στην οθόνη... /facepalm

     Όσο για το "σφράγισμα",τι να πω βρε Κυθήριε.Θα δούμε...

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Lichnee 10/11/2014 12:16:31

      Περίμενα την απάντησή σου φίλε Lichnee,ως ειδικός. Κάτι παρόμοιο νομίζω ήθελα να πώ κι εγώ στο πρώτο μου σχόλιο,βέβαια σίγουρα δεν το εξέφρασα σωστά. Όμως το νόημά μου είναι,ότι αν παρίσταται ο ασφαλισμένος και όπως συμπληρώνεις,με τους κωδικούς μιάς χρήσης,δεν θα δινόταν λύση στο πρόβλημα των παρανόμων συνταγογραφήσεων,ή έστω δεν θα αντιμετωπιζόταν αποτελεσματικά; Όμως απ' ό,τι φαίνεται κι αυτή η ανακοίνωση του Υπουργείου, μια άχρηστη εξαγγελία είναι. Το θέμα είναι,γιατί δεν ακούνε εσάς τους ειδικούς για το πώς μπορεί να παταχθεί αυτή η κατάσταση,παρά όπως λές,δε δίνουν σημασία; Όσο για το σφράγισμα,πράγματι είναι μια άλλη,μεγάλη ιστορία...

     • Lichnee avatar
      Lichnee @ Κυθήριος 10/11/2014 18:12:11

      Κοίταξε,το πρόβλημα είναι εκεί όπου ΔΕΝ παρίσταται ο ασφαλισμένος.(Κρατάνε τα ΑΜΚΑ και κάνουν συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων και μετά γίνονται εικονικές εκτελέσεις) Εν μέρει λύθηκε το θέμα με τους ΕΟΠΥΥ-τες με το 40% rebate στην αυτοεκτέλεση των παραπεμπτικών.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Κυθήριος 11/11/2014 01:26:35

     Θεωρώ ότι, αν ότι έχει στοιχεία συνομωσιολογίας αφαιρεθεί από την ιστορία μας, αρχίζοντας από τα "μασωνικά" τρίγωνα και τους διαβήτες και τελειώνοντας σε ότι σχήμα, σύμβολο, και έκφραση συνοφρυώνει τους κάθε λογής εμμονικούς -όχι μόνο τους Χριστιανούς, έχουν και άλλοι δικαιώματα σε εμμονές-, θα ξαναγυρίσουμε στους Νεάντερταλ εν μιά νυκτί. Και, αν ήξερε ό εμπνευστής "μιας απλής μεθόδου προσδιορισμού της ταχύτητας και κατευθύνσεως της οπτικής σαρώσεως", ότι ο Λουκάς αφόρισε το 666, σίγουρα, ΑΝ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΣΑΝ ΑΡΙΘΜΟ, θα ζητούσε από τον ιερέα της ενορίας του να του βρεί αυτός μια εναλλακτική λύση. Προτείνω, μάλιστα, όλες τις ευρεσιτεχνίες να τις παραλαμβάνουν για διεκπεραίωση οι κατά τόπους Μητροπόλεις. "Αποκάλυψη" εναντίον τεχνολογίας! Όπως πάντα... Επί της ουσίας: Το "666" που κάποιοι βλέπουν εκ του πονηρού, εγώ, σαν τεχνικός, το είδα, από όταν το διδάχτηκα, σαν "αυγό του Κολόμβου", μια απλή λύση, που "από σατανική ατυχία" δεν έλαβε υπόψη τον Ευαγγελιστή. Ίσως και να το εφηύρε Βραχμάνος. Τι να κάνουμε τώρα; Να ανατρέψουμε μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΑΓΙΩΜΕΝΗ τυποποίηση, να την αλλάξουμε ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ, επειδή η Εκκλησία (μας) την βλέπει "κατόπιν Αποκαλύψεως" ως δάκτυλο του δαίμονα; Ξαναγυρνάμε στον Γαλιλαίο και την Ιερά Εξέταση; Έλα τώρα, με έχεις συνηθίσει σε πιο εναργείς τοποθετήσεις σου. Μην μου χαλάς την εικόνα.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ ΠΗΛΕΑΣ 11/11/2014 14:34:04

      Aγαπητέ Πηλέα,εκτιμώ τις απόψεις σου και όποτε γράφεις σε διαβάζω. Όσο για την εικόνα μου,ειλικρινά στο λέω κι ας φανεί εγωϊστικό,δεν μ' ενδιαφέρει καθόλου,πώς την έχει σχηματίσει ο καθένας στο μυαλό του.Αν ήθελα να προσέξω δεν θα εξέθετα τον εαυτό μου σε σχόλια εδώ στο φιλόξενο αντινιούζ... Επί του προκειμένου,το θέμα που με μία μόνο λέξη έθιξα είναι τεράστιο και δεν μπορεί να αναπτυχθεί,πόσο μάλλον να εξαντληθεί γραπτώς και ανωνύμως μέσα σε τόσο περιορισμένο χώρο και χρόνο. Όμως,επειδή πραγματικά με ενδιαφέρει η άποψή σου,θα ήθελα να μου πείς,γιατί επιλέχθηκε ο αριθμός 666 και όχι κάποιος άλλος από τους τριψήφιους ίδιους αριθμούς που υπάρχουν; Ήταν τυχαία η επιλογή; Έπειτα,τον συγκεκριμμένο αριθμό εσύ τον ανέφερες πρώτος,είδες κάπου στα προηγούμενα σχόλιά μου να τον αναφέρω εγώ; Εγώ μίλησα για το σφράγισμα ως πράξη όχι ως αριθμό. Αμφιβάλλεις ότι αυτό είναι μια πρακτική που ήδη επιλεκτικά σε κάποιες ομάδες ανθρώπων στην Αμερική επιβάλλεται; Μπορείς να το ψάξεις αν θές και να το δείς. Δεν ξέρω αν θα γίνει εδώ και πότε,όμως με ανησυχεί που ήδη κάπου ξεκίνησε... Τέλος,κάποια πράγματα όπως αυτά τα συγκεκριμμένα που έχουν σχέση με το χξς',έχουν ερμηνευθεί και από φωτισμένους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας.Δε βγαίνουν αφιλτράριστα μόνο από τη γραφίδα του Ευαγγελιστή Ιωάννου (και όχι Λουκά...). Όποιος λέγεται Ορθόδοξος χριστιανός και ενδιαφέρεται,τα ψάχνει,όποιος πάλι δεν ενδιαφέρεται,τα προσπερνά. Δε μπορεί όμως να προσποιείται και να προσπαθεί να πείσει και άλλους οτι δεν υπάρχουν...

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Κυθήριος 13/11/2014 04:53:18

      Ναι, Ιωάννης, απορώ με εμένα κάποτε. Μου είναι εύκολο να σου πω το πως επελέγη το 666: Κατά τυχαίο τρόπο το 6 ορίστηκε να συμβολίζεται με δύο κάθετες, λεπτές γραμμές. Είναι η "καθαρότερη" εικόνα του barcode και η βάση για να οριστεί η διπλού πάχους "χοντρή" γραμμή, που απαιτείται επίσης. Συνεπώς, ήταν έξυπνο -και αυτό θα πρότεινε ένας τεχνικός, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, σαν προσφορώτερο- για να αρχίζει ο κώδικας. Σαν χαρακτήρας αναφοράς. Άλλα δύο, στην μέση και στο τέλος, ίδια, μας ορίζουν το μήκος του κώδικα και την κλίση με την οποία τον βλέπει η δέσμη του αναγνώστη. Η μόνη σύμπτωση είναι ότι οι δύο λεπτές γραμμές σημαίνουν 6. Τα άλλα έπονται. Θα μπορούσε να οριστεί και άλλο "σημάδι", αλλά αυτό ήταν το βολικότερο και, όπως είπα, τεχνικός ήταν και από Ευαγγελιστές είχε μεσάνυχτα. "These things do happen!" Λένε οι Άγγλοι... Ας μην τους αφορίσουμε όλους γι'αυτό. Το θέμα είναι ΚΑΘΑΡΑ ΤΕΧΝΙΚΟ. Ως προς τον "μοναδικό αριθμό" για τον καθένα μας, είναι ήδη πολλαπλό γεγονός: Ο ΑΦΜ, πχ. συνοδεύει ήδη τον καθένα μας, πάντα ο ίδιος, και δεν αλλάζει. Και δεν βρίσκω να με περιορίζει σε τίποτα (εκτός από τις λαμογιές μου, αλλά δεν θέλω να σου μιλήσω γι'αυτές). Ο ΑΜΚΑ, το ίδιο. Και δεν με ενοχλεί καθόλου αν γίνει κρυφός: Κάποτε πρέπει το κράτος να δυσκολέψει τους καταπατητές του.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ ΠΗΛΕΑΣ 13/11/2014 18:23:32

      Ευχαριστώ πολύ ΠΗΛΕΑ!

 2. Naruto avatar
  Naruto 09/11/2014 22:25:27

  Αντε να μάθουν τα γεροντάκια καινούργια πράγματα , ήδη με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν ξέρουν τι τους γίνεται . Τελικά γιατρός και φαρμακοποιός θα τρώνε την ώρα τους στο πληκτρολόγιο .

  • πανος avatar
   πανος @ Naruto 10/11/2014 09:43:58

   καλυτερα να τρωνε την ωρα τους στο πληκτρολογιο ,παρα να ξεκοκκαλιζουν τα ταμεια με ψευτικες συνταγες, οσο για τα γεροντακια που λες ,απλως θα εχουν μια καρτα στο τσεπακι τους

   • Lichnee avatar
    Lichnee @ πανος 10/11/2014 18:15:51

    Μα δεν τρώει κανείς την ώρα του στο πληκτρολόγιο.
    Δεν έχεις καθόλου ιδέα πως δουλεύει το όλο σύστημα/κύκλωμα...
    Υπάρχουν script και προγράμματα που κάνουν τη βρώμικη δουλειά με ένα click...
    Όσο για τα γεροντάκια,θα αφήνουν την κάρτα στο φαρμακοποιό της γειτονιάς/χωριού και θα περνάνε την άλλη μέρα να πάρουν τα φάρμακα,όπως άφηναν παλιά το βιβλιάριο και τώρα το ΑΜΚΑ με τη λίστα με τα φάρμακα...

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ Naruto 10/11/2014 10:39:15

   Και που να δεις τι γίνεται κάθε 1η του μήνα που "κρεμάει" ο server...
   Τεφτέρι και έλα αύριο.Τώρα άσε και την κάρτα σου...LOL!!
   (και μπόλικο ξενύχτι καθώς μπορείς να "γράψεις" μόνο στις 1 το βράδυ).

 3. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 10/11/2014 10:56:14

  Κάθε αλλαγή που καταργεί την λεγόμενη "χαρτούρα", προωθεί την καθιέρωση ηλεκτρονικών συναλλαγών, είναι πρόοδος και πρέπει να αποτελεί στόχο ενός συγχρονου κράτους. Ακόμα και απο οικολογικής σκοπιάς να το δεις, η κατάργηση εκτυπώσεων είναι θετική εξέλιξη.

 4. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 10/11/2014 13:02:13

  Πολύ σωστά Σπαθάριε, Αρκεί να μην σε "κρεμάει το σύστημα"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ΝΤΙΝΟΣ 11/11/2014 01:53:13

   Λοιπόν, το ότι "κρεμάει το σύστημα" είναι, από μόνο του διερευνητέο. Διότι, ήξεραν οι χρυσοπληρωμένοι ανάδοχοι ποιός θα ήταν ο αριθμός συνδέσεων στις ημέρες αιχμής και, δόξα τω Θεώ, η τεχνολογία προσφέρει επαρκείς και φθηνές λύσεις. Ενώ τώρα "δυστυχώς" θα πληρώσουν τα Ταμεία σε Εταιρείες Κοπανιστού Αέρα, που αντιγράφουν και εξελίσσουν κώδικα, πανάκριβες αναβαθμίσεις "κατ' ανάθεσιν" κλπ, κλπ. Με κάθε πιθανή "μεσολάβηση", "προμήθεια" κλπ. Να θυμίσω ότι το TAXIS δεν λειτούργησε στην αρχή, παρά το μυθικό κόστος του, και χρειάστηκε αναβάθμιση/ξαναγράψιμο, ομοίως μυθικού κόστους. Για να μην πούμε για τα μυθώδη ποσά που δόθηκαν για τα "προγράμματα προστασίας έναντι υποθετικού κινδύνου"για τον "Ιό του 2000", ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ, αλλά κανείς, παγκοσμίως, δεν τα έψαξε! Και άλλα πολλά! Εταιρείες software κλπ "πνευματικών υπηρεσιών": Το όνειρο κάθε διαπλεκόμενου!

   • Lichnee avatar
    Lichnee @ ΠΗΛΕΑΣ 11/11/2014 13:35:18

    Αγαπητέ Πηλέα,το "σύστημα" στήθηκε εν αρχή από την Τράπεζα Πειραιώς και έγινε δωρεά στο ελληνικό δημόσιο και την ΗΔΙΚΑ.Επίσης ενσωμάτωσε 2 ηλεκτρονικές εφαρμογές.Την e-syntagografisi και την e-prescription (που προϋπήρχε στις δομές του ΝΑΤ).Το κόστος ήταν περίπου 100-150 χιλιάδες ευρώ αν θυμάμαι καλά.Το πρωτόκολλο ασφάλειας είναι το generic ssl για το οποίο μάλιστα προ διετίας δεν είχε πληρωθεί η συνδρομή και για κανένα δίμηνο έμπαινες στην εφαρμογή και έβλεπες τον αστυνομικό της Google λες και έμπαινες σε τσοντοsite της σειράς.Η πλατφόρμα που "πατάει" είναι Fedora Apache (μετά την παταγώδη αποτυχία των windows 2000 που πρωτοχρησιμοποιήθηκαν).
    Έκανα αυτήν την τεχνική εισαγωγή για να πάω στα στατιστικά.Το "σύστημα" "σηκώνει" 120-140000 ταυτόχρονες συνδέσεις σύμφωνα με το ping που έχει γίνει παλαιότερα (μπορεί να αναβαθμίστηκε,τελευταία ενασχόληση με το θέμα ήταν προ διετίας).Οι συνδέσεις αυτές αφορούν όλα τα σημεία που συνταγογραφούνται φάρμακα ή εξετάσεις (τακτικά,εξωτερικά νοσοκομείων,κέντρων υγείας,περιφερειακά ιατρεία και ιδιωτικά ιατρεία) καθώς και όλα τα φαρμακεία και τα εργαστήρια όπου εκτελούνται τα παραπεμπτικά.
    Με βάση το γεγονός ότι από την αρχή του χρόνου 2014 μέχρι σήμερα ο αύξων αριθμός ενεργών επισκέψεων έχει φτάσει το 177928992 (αφήνω το link παραπομπής στην e-syntagografisi παρόλο που δεν λειτουργεί σαν αποδεικτικό) είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουμε κάθε 1-3 του μήνα (ίσως και πιο πολλές ημέρες καμιά φορά) μια παρέλαση όλως των πιθανών αναφορών του διαδικτύου (ενδεικτικά αναφέρω error 504,505,server not found,domain(!!!)not found,Apache error κτλπ,ο κατάλογος δεν έχει τέλος).
    Οπότε σαν ταλαιπωρούμενος μπορώ (και έχω κάθε δικαίωμα) να γκρινιάζω συνεχώς για τα χάλια της (κατά τα άλλα) "καλύτερης" εφαρμογής συνταγογράφησης στην Ευρώπη.
    Οι λύσεις εδώ είναι 2:
    1.Αναβάθμιση των server με τεράστιο κόστος (πάνω από 100-200000 ευρώ).
    2.Μετατροπή της εφαρμογής σε offline στα πρότυπα server/client (με άγνωστο κόστος οφείλω να ομολογήσω).

    • Lichnee avatar
     Lichnee @ Lichnee 11/11/2014 14:05:13

     Οι τιμές που αναφέρθηκαν είναι οι "καθαρές".Χωρίς την νόμιμη (lol) προμήθεια και χωρίς χαρτόσημα,γρηγορόσημα κ.α.-σημα.Επίσης δεν υπολογίζουν την ηθική (κατά το νόμιμη) "προμήθεια" των εμπλεκομένων. :P

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Lichnee 13/11/2014 05:22:15

      Δεν βρίσκω, για δουλειά του Δημοσίου, "μεγάλη" την δαπάνη των 100-200χιλ. για επίλυση του θέματος της ταλαιπωρίας τόσων, ακουσίων εν τέλει, χρηστών (γιατί ταλαιπωρείται και ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός, αλλά και ο ασθενής). Για την ιστορία, όταν το TAXIS απέτυχε (υπήρχαν φήμες ότι είχε στηθεί σε WINDOWS 98!) και η καθυστέρηση έφτασε στα 5 χρόνια, είχα ζητήσει, ως Πρόεδρος, τότε, του Συλλόγου μου, σε επίσημη επίσκεψη του αρμοδίου Υφυπουργού κου Δρύ, να υπάρξουν "επιτέλους" ανάλογες συνέπειες στους υπευθύνους. Μου είχε ρίξει μια φαρμακερή ματιά -που πολύ διασκέδασα- και με φωνή φιδιού απάντησε "αυτά τα πράγματα δεν γίνονται"! Έτσι, η "εποχή της πληροφορικής για την Ελλάδα", βασική υπόσχεση του Ανδρέα Π. το '81, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο και το 2015. Και το ΠΑΣΟΚ δεν θα ζήσει, μάλλον, να την ιδεί να ολοκληρώνεται! Εν τω μεταξύ, άλλοι πέρασαν στην "εποχή της Ρομποτικής"...

     • Lichnee avatar
      Lichnee @ ΠΗΛΕΑΣ 15/11/2014 12:42:45

      Δεν είναι αλλά μπαίνει στον προϋπολογισμό και δεν θα επιστρέψει περισσότερα από ότι θα προσφέρει (μιλώντας πάντα με όρους αγοράς). Το e-syntagografisi αποδεδειγμένα ήταν σε windows 2000 καθώς έβγαζε από κάτω το logo όταν "crash-αρε" ο server.
      Τώρα πλέον είναι σε Fedora Linux και "πατάει" (όπως και πριν με τα windows) σε Apache server.
      Το πρόβλημα είναι οι περιορισμένες εισερχόμενες συνδέσεις.Το βρίσκω αδιανόητο εταιρίες παιχνιδιών όπως η Blizzard και η Bioware να διαχειρίζονται εκατομμύρια ταυτόχρονες συνδέσεις σε online MMO (που απαιτούν πολύ περισσότερους πόρους) και μια κρατική εταιρία όπως η ΗΔΙΚΑ να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα με μια εφαρμογή που χρειάζεται ελάχιστους πόρους σε σύγκριση με τους megaservers των προαναφερθέντων.Εν τέλει είναι ανεπίτρεπτο γιατί στη μια περίπτωση μιλάμε για παιχνίδια και στην άλλη για ζωές!!! For f*s sake δηλαδή για να γίνω αμερικανάκι!!!

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Lichnee 11/11/2014 14:21:26

     Στην Ελλάδα δοθείσης ευκαιρίας, οι insiders συνηθίζουν να ανακαλύπτουν τακτικά την Αμερική. Τόσο δύσκολη ήταν η αντιγραφή ανάλογου συστήματος άλλης σοβαρής χώρας ανάλογου μεγέθους και μετατροπή ώστε να αποδέχεται codepage στα Ελληνικά; Όχι αντιγραφή - τζίζ κακά! Όχι, ήταν απόλυτη ανάγκη να πρωτοπορήσουμε, να έχουμε την "καλύτερη" εφαρμογή στην Ευρώπη. Ως συνήθως Εδώ Ροκανίζουν Εργολάβοι.

     • Lichnee avatar
      Lichnee @ Uncle Stgm 11/11/2014 21:28:35

      ΕΡΤ (Εδώ Ροκανίζουν Τρωκτικά) και εδώ Θείε; ;)

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 20/11/2014 02:15:05

  Στο antinews.gr από το 2010 ανεβάζουμε το Θέμα: «ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ» ΜΕ ΤΣΙΠ ΚΑΤΑΔΟΤΗ http://www.noiazomai.net/ukkartapoliti.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.