03/03/2013 18:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερντογάν: Στρατηγική η συνεργασία με την Ελλάδα

Στην ατζέντα και το πλαίσιο της αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρεται σε αποκλειστική συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί από τη ΝΕΤ αύριο το πρωί (09.00) και σύμφωνα με αποσπάσματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η δημόσια τηλεόραση, ο κ. Ερντογάν τονίζει για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών: «Πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την "στρατηγική", θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα "σού ΄πα, μού ΄πες"».

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των συνομιλιών υπογραμμίζει: «Στις συνομιλίες μας με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής... Θα έχουμε μία πλούσια ατζέντα και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ... Φυσικά θα εξετάσουμε και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις, καθώς και θέματα ΝΑΤΟ, διότι είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα».

Ανέφερε ακόμη για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών: «Στα τέλη του 2012, το συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο έφτασε τα 5 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. είναι εξαγωγές της Ελλάδας και τα 1,5 δισ. είναι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνέντευξης, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΕΤ, ο κ. Ερντογάν επισήμανε επίσης: «Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον κ. Σαμαρά και να εξετάσουμε τα θέματα αυτά, έστω και σύντομα, όταν βρεθήκαμε στη Ντόχα. Με τα θέματα που θα εξετάσουμε τώρα θα κάνουμε πλέον τα βήματα, έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες, τώρα θα υπογράψουμε κι άλλες και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά».

Αποστολή εκατό ελλ. επιχειρήσεων, υπό τον Α. Σαμαρά στην Τουρκία

Με τη συμμετοχή 100 ελληνικών επιχειρήσεων και 200 τουρκικών, παρουσία των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη επιχειρηματικό φόρουμ, με το μήνυμα «η ανάπτυξη περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια».

Η Τουρκία είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, με 75 εκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές, που διψάει για υποδομές και υπηρεσίες, τομείς στους οποίους οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν αναμφισβήτητο προβάδισμα, τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής των Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ Θ. Λαβίδας

«Η παρουσία μας στην Τουρκία, όπως και στο Κατάρ πριν από μερικές εβδομάδες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έχει για εμάς ένα μήνυμα: νέα έργα, νέες δουλειές», τονίζει ο κ. Λαβίδας, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει εξωστρέφεια με τη διττή έννοια:προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και «άνοιγμα» των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό».

Το ενδιαφέρον των ελληνικών εταιριών που μετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή στην Τουρκία εστιάζεται:

1: στην προώθηση εξαγωγών και υπηρεσιών σε τομείς που περιλαμβάνουν δομικά υλικά (κατασκευές), μεγάλη γκάμα τροφίμων(κυρίως παραδοσιακά πραϊόντα), χημικά, φαρμακευτικά, αλλά και νανοτεχνολογία και εξειδικευμένες εφαρμογές πληροφορικής (όπως τραπεζικό software), συστήματα ασφαλείας, υπηρεσίες υγείας-διοίκηση νοσοκομείων, λιανικό εμπόριο, προσέλκυση τουρκικού επενδυτικού ενδιαφέροντος σε real-estate στην Ελλάδα.

2: στην αναζήτηση τουρκικών εταιριών που θα ενδιαφερόντουσαν να συμμετάσχουν σε κοινοπραξίες για συνέργειες (joint-ventures) στις αγορές των Βαλκανίων.

3: στην ευρύτερη αξιοποίηση της μεγάλης τουρκικής αγοράς 70 εκ. καταναλωτικού πληθυσμού και των τουρκικών εταιρειών που έχουν αναπτύξει υψηλό στελεχιακό δυναμικό, υψηλή επιχειρηματική αντίληψη και πρακτική αποτελεσματικότητας, και έχουν αποκτήσει δυναμική, καθώς η τουρκική οικονομία, σε περιβάλλον διεθνούς κρίσης διατηρεί αναπτυξιακή πορεία.

4: στην επέκταση σε αγορές της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας και του Καυκάσου μέσω συμμαχιών με τουρκικές εταιρείες, οι οποίες λόγω παραδοσιακών δεσμών (επιχειρηματικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών) έχουν καλύτερη πρόσβαση.

5: στο τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων -με τη μορφή ΒΟΤ- που σχεδιάζει η τουρκική Κυβέρνηση, το οποίο προκαλεί έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε μεγάλους παίκτες, μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα υποδομών μεγάλης εμβέλειας σε ενεργειακά assets, στην υγεία, στο οδικό δίκτυο, στις σιδηροδρομικές συνδέσεις, σε λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ.

6: στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, η τουρκική αγορά εμφανίζεται κορεσμένη στα φωτοβολταϊκά, όμως παραμένει πεδίο ελληνικού ενδιαφέροντος.

7: στην αναζήτηση χρηματοδότησης για τα ενεργειακά projects στην Ελλάδα, στην Τουρκία ή σε άλλες χώρες της περιοχής.

8: στον κλάδο της πληροφορικής, όπου οι ελληνικές εταιρείες πιστεύουν ότι διαθέτουν τις τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές οι οποίες μπορούν να συνδυασθούν αποτελεσματικά με την τουρκική προσβασιμότητα στις παρευξείνιες αγορές.

9: Στον κατασκευαστικό τομέα, όπου και οι δύο πλευρές διαθέτουν- η κάθε μία στην περιοχή της- τεχνογνωσία, εμπειρία και ικανό προφίλ, αλλά απαιτείται να εντοπιστεί το κέντρο βάρους των συνεργειών που θα αποφέρουν κοινά οφέλη.

10: Στον τουριστικό τομέα, όπου διαφαίνεται μία διαφορετική προσέγγιση , που ξεπερνά την ανταγωνιστική διάθεση που επικρατούσε ως τώρα και οδηγείται σε συνέργειες με κοινά πακέτα που μπορούν να προσελκύσουν καλύτερα τις μαζικές τουριστικές αγορές 'Απω Ανατολής, Αμερικής και Λατινικής Αμερικής.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 03/03/2013 20:47:52

  «Δύο είναι οι τρόποι για να κατακτήσεις και να υποδουλώσεις ένα Έθνος.
  Ο ένας, είναι με το σπαθί. Ο άλλος, με τα χρέη.»
  ~John Adams, 2ος Πρόεδρος ΗΠΑ (1797–1801). Από τους κορυφαίους 10 Ιδρυτές-Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

  «Τουρκική Εισβολή» Απαγγέλει ο Ποιητής της Κύπρου, Κώστας Μόντης
  http://www.costasmontis.com/multimedia/audio/poems/koukla.wav

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.