Ερεύνησαν το σκάνδαλο με τη Μονή Τοπλού και δίνουν το «ΟΚ»;
23/02/2014 07:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερεύνησαν το σκάνδαλο με τη Μονή Τοπλού και δίνουν το «ΟΚ»;

Θα πρέπει κάποιοι να προσέχουν που βάζουν τις υπογραφές τους. Αν δεν τους έγινε μάθημα το αληθινό Βατοπέδι, το σκάνδαλο που έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή, τότε είναι αλλού γι’ αλλού.

Έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές για το σκάνδαλο της Μονής Τοπλού, της έκτασης στη Σητεία της Κρήτης την οποία έχει ενοικιάσει το Μοναστήρι σε Άγγλους επενδυτές. Εδώ και 20 χρόνια προσπαθούν να φτιάξουν μια φαραωνική τουριστική πολιτεία αλλά δεν τους… κάθεται. Εχουν βάλει όλα τα μέσα για να «ξεκολλήσει» η επένδυση, αλλά τίποτε δεν έχει γίνει. Ο λόγος; Πρώτα – πρώτα οι «περίεργες» συμφωνίες που έχουν κάνει οι μοναχοί – επιχειρηματίες με τους επενδυτές. Επίσης, ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι διεκδικούμενη. Κάποιοι λένε ότι δεν μπορεί η Μονή να έχει 25.000 στρέμματα στην περιοχή.

Φυσικά όλα αυτά τα χρόνια τα σχέδια για την επένδυση «κολλούσαν» σε περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς όρους, ενώ το… χεράκι τους προσπαθούσαν πάντα να βάλουν επιχειρηματίες και πολιτικοί.

«Και ποιος δε θέλει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα οι οποίες θα φέρουν εκατομμύρια και θα δώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας», θα ρωτήσει κανείς. Καμιά αντίρρηση αρκεί όλα να γίνονται με νόμιμο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Αλλιώς είναι καραμπινάτη παρανομία.

Όλα αυτά τα γράφουμε γιατί απ’ ότι μάθαμε το ΥΠΕΚΑ θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ (έτσι έχει ονομαστεί προκειμένου να μη θυμίζει τις παλιές αμαρτίες) που εστάλη χθες στην Περιφέρεια Κρήτης. Με την έγκριση της στρατηγικής μελέτης του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να ξεκινήσει η επένδυση. Η Minoan Group επανήλθε με νέο πιο ρεαλιστικό σχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί μετά από 20 σχεδόν χρόνια να θέσει σε τροχιά υλοποίησης τη μεγάλη τουριστική επένδυση ύψους 267,7 εκατ. ευρώ στον Κάβο Σίδερο του Λασιθίου. Η επένδυση μπήκε στο νέο νόμο περί επενδύσεων «φαστ τρακ» και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση της επιτροπής. Γράφαμε παλιότερα στο antinews για την επένδυση τα εξής:

«Την Πέμπτη, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη, αποφασίστηκε η ένταξη σε διαδικασία fast track της επένδυσης «Ιτανός Γαία» στην περιοχή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για μια τουριστική επένδυση 267 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πέντε ξενοδοχείων και γηπέδου γκολφ 18 οπών σε έκταση 26 χιλ. στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στο φοινικόδασος του Βάι. Επενδυτής είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη και του κ. Μηταράκη (Κρητικοί να φανταστούμε και οι δυο) πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και για επενδύσεις που πάνε κόντρα στον άνεμο.

Υπέροχα όλα αυτά, μακάρι να γίνει καμιά επένδυση να πέσει και χρήμα στην Ελλάδα. Όμως το συγκεκριμένο έργο δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει μια μακρά ιστορία που θα πρέπει να σας τη διηγηθούμε θέτοντας ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα στην κυβέρνηση που πιστεύει ότι μπορεί με διαδικασίες «άρπα κόλλα» να εξαγνίσει ένα πιθανό σκάνδαλο με το πρόσχημα της ανάγκης για επενδύσεις στην Ελλάδα.

[photo_1]

Η έκταση αυτή των 26.000 στρεμμάτων βρίσκεται σε μια εκπληκτική περιοχή στην Κρήτη, γνωστή και ως Κάβο Σίδερο. «Ανήκε» στην Μονή Τοπλού η οποία το 1992 έκανε ένα διαγωνισμό και το 1998 υπέγραψε τη σύμβαση με τους Βρετανούς οι οποίοι ήρθαν ως μεγάλοι επενδυτές στην Ελλάδα. Για σχεδόν δέκα χρόνια προσπαθούσαν να ξεμπλοκάρουν την επένδυση η οποία στο αρχικό της σχέδιο ήταν της τάξης του 1,2 δις ευρώ και προέβλεπε ξενοδοχεία, γκολφ και τουριστικά χωριά με 5.000 τουριστικές κατοικίες για πλουσίους.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής ήταν μεγάλες. Υπήρχαν ενστάσεις για το αν υπάρχει νερό για το γκολφ, αν καταστρέφεται η φυσική ομορφιά, αν την τεράστια επένδυση μπορεί να την αντέξει το νησί κ.λπ. Αφού πέρασε πολλούς κάβους η Loyalward πήρε το 2007 την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τον Απρίλιο του 2009 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση του 2007, μετά από προσφυγή κατοίκων από τους δήμους Ιτάνου και Σητείας και περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού. Στις 31 Μαρτίου 2011 η εταιρία υπέβαλε νέο φάκελο στο Invest in Greece και τώρα αποφασίστηκε η ένταξή της στο fast track. Αυτή είναι η φανερή ιστορία διότι υπάρχει και η κρυφή.

Για παράδειγμα, η αξιοποίηση της έκτασης είναι χαρακτηριστεί ως το «Βατοπέδι της Κρήτης» διότι η έκταση δεν είναι και τόσο καθαρή, υπάρχουν μεγάλες ενστάσεις για το αν ανήκει στο Μοναστήρι Τοπλού ή στο ελληνικό κράτος και αν υπάρχουν ξεκάθαροι τίτλοι.

Επίσης, εδώ και χρόνια για τους Βρετανούς ακούγονταν διάφορα περίεργα, όπως για παιχνίδια με τη μετοχή στο Λονδίνο, άδηλους χρηματοδότες, περίεργες συναλλαγές και σχέσεις με πολιτικούς εδώ στην Ελλάδα.

Η υπόθεση προσπάθησε να περάσει και το 2011 στο νόμο fast track και τότε είχε κατηγορηθεί ξεκάθαρα ο Χ. Παμπούκης ότι αν και έχει σχέσεις νομικού χαρακτήρα με τους Βρετανούς, προωθούσε την επένδυση. Ποτέ φυσικά δεν αποδείχθηκε τίποτε. Τώρα δόθηκε το πράσινο φως, αν και υπήρξαν πολλές αλλαγές. Η επένδυση από Κάβο Σίδερο έγινε Ιτανός Γαία, κόπηκαν οι τουριστικές κατοικίες και το 1,2 δις πριν μερικά χρόνια έγινε 267 εκατ. Το μόνο που δεν άλλαξε ήταν τα 26 χιλ. στρέμματα που ενώ τότε χωρούσαν χωρίς πρόβλημα και μερικές χιλιάδες κατοικίες, τώρα απλά θα κτιστούν 5 ξενοδοχεία.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, που αποφάσισε να δώσει το «οκ» έχει ερευνήσει καλά την υπόθεση η οποία στο νησί είναι γνωστή ως «Βατοπέδι της Κρήτης»; Εχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση της ιδιοκτησίας;

Άλλο ερώτημα: Πέρυσι είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε βάρος του ηγούμενου της μονής και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για η απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απάτη εκ μέρους δασικών υπαλλήλων και πραγματογνωμόνων, ψευδής βεβαίωση εκ μέρους υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας κ.α. Τότε ο ηγούμενος είχε στείλει ένα υπόμνημα με το οποίο εμμέσως απειλούσε με αποκαλύψεις που θα οδηγούσαν στο σκαμνί ανώτερους δικαστικούς, Εφέτες και Αρεοπαγίτες, όπως έλεγε. Με βάση το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το «κρητικό Βατοπέδι» είχαν σκοπό να παραπλανήσουν τους δικαστές που μελετούσαν τις υποθέσεις αυτές και να επηρεάσουν την κρίση τους προς όφελος της μονής Τοπλού, ώστε η τελευταία να αποκτήσει ανύπαρκτο δικαίωμα κυριότητας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό λοιπόν το κατηγορητήριο που είναι; Το ερεύνησε η Διϋπουργική επιτροπή; Επίσης, ερεύνησε γιατί το ΣτΕ είχε ακυρώσει την επένδυση; Ερεύνησε γιατί οι Κρητικοί της περιοχής είναι στα κάγκελα εδώ και χρόνια;

Ερεύνησαν τις σχέσεις με δικηγορικά γραφεία της Ελλάδας που είχαν προσβάσεις στην εξουσία και σχέσεις με τους Βρετανούς;

Θα πρέπει λοιπόν κάποιοι να προσέχουν που βάζουν τις υπογραφές τους. Αν δεν τους έγινε μάθημα το αληθινό Βατοπέδι, το σκάνδαλο που έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή, τότε είναι αλλού γι’ αλλού».

Αυτά τα γράφαμε για την παρούσα κυβέρνηση. Ελπίζουμε να μας άκουσε και να έχει ερευνήσει την υπόθεση και όλα να είναι νόμιμα και ωραία ώστε να προχωρήσει η επένδυση που θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 23/02/2014 10:47:42

  Με βάση τα γραφόμενα στο άρθρο πρώτο και μέγιστο σκάνδαλο είναι η λειτουργία του ελληνικού Δημοσίου. Τι πάει να πει "η συγκεκριμένη έκταση είναι διεκδικούμενη"!!! Ακόμη αυτοί οι διεφθαρμένοι κι ανίκανοι μηχανισμοί μετά από 100 ένταξης της Κρήτης στο σύστημα Αστικού Δικαίου της Κράτους δε μπορούν να ξεκαθαρίσουν σε ποιόν ανήκει τι;! Όχι! Γιατί όλοι αυτοί οι "πολιτικοί ηγέτες" είναι ανίκανοι και δόλιοι μαζί. Η σαφήνεια και η καθολικότητα των νόμων και των πλαισίων λειτουργίας της Κοινωνίας δεν τους αφήνει περιθώριο να καβαλούν στο άτι του νταβατζή. Είναι δε μόνο για φιέστες, μπαλωθιές και κουτοπονηριές! Οι αντιδράσεις πολλάκις των τοπικών παραγόντων είναι απόρροια μιζέριας ή/και τοπικών μπακαλίστικων συμφερόντων. Π.χ. η ιστορία της επένδυσης στο Costa Navarino της Μεσσηνίας. Πολεμήθηκε πανταχόθεν! Σήμερα αποτελεί πιλοτικό προϊόν για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Ένας και μόνο ένας όρος και μία προϋπόθεση ζητείται από το Κράτος να εκπληρώσει: Να θεσπίσει σαφείς και καθολικούς στην εφαρμογή τους νόμους επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας και να μείνει ΜΑΚΡΙΑ από την λειτουργία των επιχειρήσεων. (Αυτό βέβαια πρέπει να κάνει και ως προς την λειτουργία της Κοινωνίας και των σχέσεων της με το Κράτος και το Δημόσιο. Διοικητική δε απάτη είναι η μεταφορά στις Περιφέρειες αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Διοίκησης). Εν ολίγοις, εδώ είναι η ουσία της Πολιτικής Πράξης. Τα υπόλοιπα για τις κερκίδες και τους οίκους ανοχής. Καραμπινάτη παρανομία, αγαπητέ Φάκτορα, είναι η ίδια η λειτουργία των τοπικών και κεντρικών κυκλωμάτων εξουσίας και παραεξουσίας.

 2. IP 1311.2.728 avatar
  IP 1311.2.728 23/02/2014 19:14:39

  Το μάθημα ου βατοπαιδίου είναι ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Το μάθημα για την κυβέρνησει είναι ότι πρέπει να κόψει τα πόδια σε όσους πανε να δημιουργήσουν σκάνδαλο από το πουθενά. Η επένδυση πρέπει να προχωρήσει και οι ανόητοι κάτοικοι να το βουλώσουν. Τα ίδια κάνανε και για το κόστα ναβαρίνο. Σιγά το κάλλος που υπάρχει στα σεληνιακά τοπία της κρήτης. Η επένδυση θα βελτιώσει το μέρος. Είναι έγκλημα να χαθούν τόσες θέσεις εργασίας.

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ IP 1311.2.728 24/02/2014 11:52:22

   Σωστός. Προς επίρρωσιν όλων αυτών που ισχυρίζεσθε και η σωρεία απαλλακτικών-αθωωτικών αποφάσεων των δικαστηρίων που έχει συγκεντρώσει ο γέροντας Εφραίμ, ο οποίος προσπάθησε να ανοικοδομήσει την μεγέθους χωριού Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου, με την περιουσία που είχε η μονή. Το "σκάνδαλο" αφορούσε σ΄αυτούς που εκ του μηδενός το δημιουργησαν θέλοντας να αλλάξουν την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Και τους γνωρίζουμε και τους θυμόμαστε.

 3. loyal subject avatar
  loyal subject 23/02/2014 20:09:10

  Συγνώμη αλλά τι πάει να πει "δεν μπορεί 25.000 στρέμματα να ανήκουν στην Μονή"..; Πως δεν μπορεί; Γιατί δεν μπορεί; Στη βάση τίνος δεν μπορεί; επειδή ο ιδιοκτήτης ειναι η Εκκλησία; Mετά απο συγκεκριμένο 'όριο' δηλαδή η ακίνητη και η εν γένει εκκλησιαστική περιουσία δεν επιτρέπεται, ή καθίσταται αμφισβητίσιμη..;

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ loyal subject 24/02/2014 11:54:16

   Και μάλιστα όταν η Εκκλησία χρησιμοποιεί την περιουσία της για να βοηθήσει το Ελληνικό Δημόσιο (1922 κλπ) τότε είναι νόμιμη και το ελληνικό κράτος την αντάλλαξε με την καταβολή μισθών στους ιερείς αργότερα.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 24/02/2014 06:47:19

  Η αφρικανική Γκουάνταντούγκου, πρωτεύουσα της Μπουργκίνα Φάσσο, ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο, ήδη, έχει. Η Ελλάδα, κύριε Λαλιώτη, αν και αδρά και διπλά πλήρωσε και νόμιμα κατέθεσε, από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, και μέχρι σήμερα, ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο, δεν έχει. Γιατί; Το αναλυτικό αυτό άρθρο, εξηγεί στον πολύπαθο, αδαή, Έλληνα τραγικό (ναι, περί καλα σχεδιασμένης, μακράς πνοής, κοστοβόρα Ελληνική τραγωδία πρόκειται). Ναι, χωρίς ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο, η ζηλευτή Ελληνική Γη, έρμαιο φαίνεται και είναι και καρφί στο μάτι των δολίων αρπακτικών που την ορέγονται και "αβρόχοις ποσί" και μέχρι της τελικής ηθικής, οικονομικής και υγείας πτώσεως των θυμάτων/αντιδίκων τους, λυσσαλέα τη διεκδικούν. Υπάρχει λόγος, λοιπόν, γιατί ο χρόνος μετρά κατά του βαριά φορολογούμενου Έλληνα, τον νόμιμο αλλά άτυχο κύριο της ακίνητης περιουσίας του, επί της οποίας, κανένα από τα νόμιμα δικαιώματά του, δεν μπορεί να ασκήσει. Στη πανάρχαια Ελλάδα, η οποία πρώτη στον πλανήτη ισονομία, ισοπολιτεία, ευνομία, δυτικό πολιτισμό, δίδαξε. Στη σύγχρονη Ελλάδα, στην οποία το αδίκημα της αρνησιδικίας είναι ο βασιλιάς, ο Έλληνας, τα Δίκαιά του, επί της Γης του, δεν μπορεί να βρει. Στη τριτοκοσμική, Αφρικανική Γκουάνταντούγκου, όμως, θα μπορούσε να τα βρει.

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ η Dimi 24/02/2014 11:48:14

   Μα για το Κτηματολόγιο του Λαλιώτη ,αγαπητή, η ΕΕ μας επέβαλε πρόστιμο 700.000.000 ευρώ. Πού είναι ο κύριος Λαλιώτης για να του αναζητηθούν προσωπικές ευθύνες, όπως γίνεται για τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο , σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις;

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 24/02/2014 18:58:23

    Κυρία Γιαδικιάρογλου, γι αυτόν τον λόγο αναφέρθηκα στον εξαφανισμένο από προσώπου γης, πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Κώστα Λαλιώτη. Τίποτα απ' ό,τι αλγεινό μάς συμβαίνει σήμερα, δεν είναι τυχαίο. Επί 10ετίες λειτουργεί αυτή η καλοστημένη πλεκτάνη, αυτή η δόλια, υποχθόνια, μακράς πνοής αποδόμηση των κοινωνικών, οικονομικών, παιδείας, υγείας κ.α. πυλώνων της Ελλάδας. Όσο πιό 'φιλέτα" τα ακίνητα (και ελλείψει ολοκληρωμένου Κτηματολογίου), τόσο πιό επώδυνα "τα βασανιστήρια". Μέχρις ότου εξαντληθεί και άνευ όρων τη στοχευμένη ακίνητη περιουσία του παραδώσει, ο εξαθλιωμένος 'Ελληνας. Οι "εκ των έσω" μασκαρεμένοι εχθροί, το πάμπλουτο σε φυσικούς φόρους, το πιό όμορφο οικόπεδο του κόσμου που κυριολεκτικά, κολυμπάει στα νερά, για τον εαυτό τους και τους πάτρωνές τους, ορέγονται. Εμείς, οι απλοί 'Ελληνες πολίτες και νόμιμοι ιδιοκτήτες, θέση Δεν έχουμε στα εφιαλτικά σχέδιά τους. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, την οποία μέχρι μυελού οστέων βιώνω επί 19 χρόνια (νομικός δεν είμαι). "'Ο,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιό δυνατό" η περίφημη ρήση του Φραγκ. Νίτσε 'Οντως!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.