30/03/2013 18:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εμμονή Ερντογάν, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το ΡΚΚ - Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός στη συνομιλία που είχε με τον κύριο Ερντογάν για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί από την τρομοκρατία και για αυτό είναι πολύ ευαίσθητη, την αντιμετωπίζει δε δυναμικά και αποφασιστικά. Οι δε θέσεις της, είναι σαφείς και στηρίζονται στο σεβασμό και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και των αρχών του διεθνούς δικαίου. Αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε τι εξυπηρετεί η εμμονή σε αυτή την ανυπόστατη φημολογία.

H αντιμετώπιση όμως υπόπτων, ακόμα και για τρομοκρατικές πράξεις, γίνεται στα πλαίσια της έννομης τάξεως και με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, βασική αρχή πάνω στην οποία θεμελιώνονται όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες", απαντάει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών στους ισχυρισμούς περί τρομοκρατίας, τους οποίους επανέλαβε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, χτες το βράδυ,σε συνέντευξη που μεταδόθηκε ταυτόχρονα από τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια CNN Turk και Kanal D.

Όταν ρωτήθηκε για τον αφοπλισμό των ανταρτών του ΡΚΚ στο εξωτερικό, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η Άγκυρα συζητά το θέμα με το εξωτερικό και πρόσθεσε ότι : «Εμείς συζητάμε και με την Ελλάδα και της λέμε κοιτάξτε, υπάρχουν στη χώρα σας στρατόπεδα. Πραγματοποιούμε συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Δεν το κάνουμε με κάθε χώρα. Είμαστε γείτονες. Εάν παρά τις διπλωματικές αυτές σχέσεις, εξακολουθούν να βρίσκονται τρομοκράτες ,που χτυπούν ή που θα χτυπήσουν τη χώρα μας, εάν αυτοί εκπαιδεύονται στα δικά σας στρατόπεδα, τότε δεν έχει νόημα η συμφωνία που κάναμε. Μας είπαν ότι θα κλείσει το στρατόπεδο. Πράγματι στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε ότι έκλεισαν το στρατόπεδο. Και στη συνέχεια συνέλαβαν 14 τρομοκράτες. Και όμως παρά τη σύλληψη, τα δικαστήρια τους άφησαν ελεύθερους. Εμείς αρχίσαμε φυσικά να πιέζουμε και τους είπαμε άλλα μας είπατε και άλλα έγιναν. Μας απάντησαν λέγοντας ότι το φροντίζουν και ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Κι εμείς περιμένουμε».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του αντικρούει και τον έτερο ισχυρισμό του κ. Ερντογάν, όπου επιχείρησε να συνδέσει τόν τρόπο εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη με την ανάδειξη των μουφτήδων στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. «Τα της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη ρυθμίζονται από την ίδια την Εκκλησία επί τη βάσει Κανόνων και παραδόσεων χιλιετιών. Η δε αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από την Ελληνική Πολιτεία για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Προστίθεται δε στην ανακοίνωση πως θα πρέπει «να σημειωθεί, ότι όσο και αν δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και μήνυμα θετικών προθέσεων», καθώς ο τούρκος Πρωθυπουργός συνέδεσε το ζήτημα αυτό με την λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.«Η απόφαση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα είναι δρομολογημένη και αποτελεί απόδειξη σεβασμού προς το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων συνανθρώπων μας.

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στη χώρα που γέννησε και ανέδειξε τις αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο», απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο μακρόχρονης αρμονικής συμβίωσης πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος και παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής μας».

Και καταλήγει στην απάντησή του :«Στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας, βάλαμε τις βάσεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε πολλούς τομείς. Η στάση της Ελλάδας θα συνεχίσει να καθορίζεται από ειλικρίνεια, καλή πίστη και έντιμη διπλωματία».

Ο Ερντογάν είπε στην συνένευξή του στα τουρκικά κανάλια πως το θέμα της Θεολογική Σχολής συζητήθηκε και κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στην Τουρκία και συγκριμένα κατά τη συνάντηση που υπήρξε με τους θρησκευτικούς ηγέτες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία. Τόνισε πως ο ίδιος είπε στη συνάντηση αυτή ότι «αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος έχει 21 μέλη, ενώ από την άλλη στη Δυτική Θράκη ο αρχιμουφτής πρέπει να εκλέγεται και όχι να διορίζεται», και απευθυνόμενος στη Μέρκελ τόνισε πως «πρέπει να διορθωθεί το λάθος αυτό».Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «οι μουφτήδες μας εκεί πρέπει να μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή».

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός 01/04/2013 21:28:30

    "Εμμονή Ερντογάν, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το ΡΚΚ"

    Μακάρι να το υποστήριζε. Αλλά ο ¨μεγάλος τραγουδιστής" δεν ήταν που παρέδωσε τον Οτσαλάν;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.