Εκκλησία της Ελλάδος κατά Νίκου Δήμου
27/03/2014 17:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκκλησία της Ελλάδος κατά Νίκου Δήμου

Η Εκκλησίας της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για προπαγανδιστές ξεπερασμένων ιδεολογιών, για ανιστόρητους και εμπαθείς

Σφοδρή επίθεση κατά του συγγραφέα Νίκου Δήμου, στελέχους στο «Ποτάμι», για το άρθρο του σχετικά με την Επανάσταση του 1821, εξαπέλυσε η Εκκλησία της Ελλάδος. Ο κ. Δήμου είχε επιχειρήσει να αποδομήσει πλήρως του ήρωες, μίλησε για εθνοκάθαρση την Τρίπολη και έκανε λόγο για ύποπτο ρόλο της Εκκλησίας την εποχή εκείνη. Η Εκκλησίας της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για προπαγανδιστές ξεπερασμένων ιδεολογιών, για ανιστόρητους και εμπαθείς. Όλη ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Χωρίς τον ορθόδοξο κλήρο δεν θα πετύχαινε η μεγάλη εθνική εξόρμηση του 1821. Ορισμένοι προπαγανδιστές ξεπερασμένων ιδεολογιών αρνούνται τον ρόλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως φάνηκε και από δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές των τελευταίων ημερών. Αποδεικνύονται ανιστόρητοι και εμπαθείς.

Ο Γάλλος Πρόξενος Πουκεβίλ, ο οποίος έζησε τα γεγονότα της Ελληνικής Επαναστάσεως, γράφει ότι 100 Πατριάρχες και Επίσκοποι θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και του Αγώνος. 80 κινήματα έκαναν οι Έλληνες πριν από το 1821 και στα περισσότερα πρωτοστατούσαν Επίσκοποι. Θυμίζω ότι από το 1680 έως το 1700 η Ανατολική Στερεά ήταν ελεύθερη μετά από την εξέγερση δύο Επισκόπων, του Θηβών Ιεροθέου και του Σαλώνων Φιλοθέου.

Το 1821 βάφεται με το αίμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και του Πατριάρχη Κυρίλλου Στ΄, του από Ανδριανουπόλεως. Εκτός από τον Επίσκοπο της Πάτρας Γερμανό που ευλόγησε το λάβαρο στην Αγία Λαύρα (17 Μαρτίου 1821) και στην Πάτρα (25 Μαρτίου 1821), ο Σαλώνων Ησαΐας κηρύσσει την Επανάσταση στη Φωκίδα και θυσιάζεται στην Αλαμάνα. Στην Πάτμο έρχεται γι’ αυτόν τον σκοπό ο Πάτμιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος Παγκώστας και υψώνει και αυτός λάβαρο επαναστατικό. Από τότε δεν ξαναγύρισε στον θρόνο του.

Οι περισσότεροι Επίσκοποι της Πελοποννήσου κλείσθηκαν στη φυλακή του πασά της Τριπολιτσάς από τις αρχές Μαρτίου 1821 και μόνον τρεις βρέθηκαν ζωντανοί όταν μπήκαν οι Έλληνες μετά από 6,5 μήνες. Αυτή τη θυσία των κληρικών ας μην την λησμονούμε.

Στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρία. Οι Τούρκοι το πληροφορήθηκαν και στις 9 Ιουλίου 1821 έγινε η μεγάλη σφαγή στη Λευκωσία. Θανατώθηκε ο Κυπριανός και όλοι οι Επίσκοποι και οι Αρχιμανδρίτες του νησιού μαζί με τους προκρίτους.

Πολλοί άλλοι Επίσκοποι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον Αγώνα όπως ο Έλους Άνθιμος, ο Βρεσθένης Θεοδώρητος, ο Ανδρούσης Ιωσήφ, ο Ταλαντίου Νεόφυτος. Και στη μεγαλειώδη Έξοδο του Μεσολογγίου ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, βοηθός του Μητροπολίτη Άρτης Πορφυρίου, θυσιάζεται ανατινάζοντας τον Ανεμόμυλο.

Αλλά και στην ηθική και πνευματική προετοιμασία του 1821 ο ρόλος της Εκκλησίας και του Ράσου είναι μαχητικός και πανθομολογούμενος. Το ελληνορθόδοξο φρόνημα και η εθνική ταυτότητα διαφυλάχθηκαν με τη βοήθεια της Παιδείας, η οποία ήταν κατ’ εξοχήν έργο του ορθοδόξου κλήρου. Σε κρυφά και φανερά σχολεία, αναλόγως των συνθηκών που επικρατούσαν, τα ελληνόπουλα μάθαιναν από τους ιερείς την Πίστη τους, την γλώσσα τους και εγαλουχούντο με τον πόθο για Ελευθερία. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται τριακόσια χρόνια, ήταν ιερομόναχος, ίδρυσε διακόσια σχολεία και κήρυξε σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά την ελπίδα για το «ποθούμενον», την απελευθέρωση. Οι Νεομάρτυρες, οι πρώτοι αντιστασιακοί της δουλείας, αρνήθηκαν να τουρκέψουν και δεν φοβήθηκαν τον δήμιο. Την πνευματική τους υποστήριξη και ενθάρρυνση είχαν αναλάβει οι κληρικοί που τους εξομολογούσαν, οι λεγόμενοι «αλείπται».

Ορισμένοι διαδίδουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο «αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο». Τούτο είναι ανακριβές. Η αλήθεια είναι ότι μετά από τις απειλές και τις φορτικές πιέσεις του Σουλτάνου ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ απέστειλε επιστολή στον Μητροπολίτη Σμύρνης Άνθιμο, με την οποία εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το κείμενο του Ρήγα που είχε τίτλο «Νέα Πολιτική Διοίκησις», χωρίς να απαξιώνεται η προσωπικότητα του Εθνομάρτυρος.

Είναι εύκολο να ξαναγράφει κάποιος την Ιστορία κατά το δοκούν. Όμως Ιστορία είναι η μελέτη των πηγών. Οι προσωπικές ερμηνείες και παρερμηνείες καταδεικνύουν φανατισμό, εθελοτυφλία και άγνοια των πηγών. Όσοι έζησαν τα γεγονότα, Έλληνες και ξένοι, αγωνιστές και λόγιοι, παραδέχονται ότι χωρίς τον ορθόδοξο κλήρο οι Έλληνες δεν θα είχαν ελευθερωθεί. Διαβάστε τον Νικόλαο Κασομούλη, τον Φωτάκο Χρυσανθόπουλο, τον Ιωάννη Μακρυγιάννη και τόσους άλλους αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων. Ακούστε τι λέει ο λαός μας μέσω του δημοτικού τραγουδιού. Επισκεφθείτε τα αμέτρητα πεδία των μαχών και τους τόπους του μαρτυρίου των ορθοδόξων κληρικών, Πατριαρχών, Επισκόπων, ιερέων, ιερομονάχων, διακόνων και απλών μοναχών.

Η Εκκλησία της Ελλάδος επιχειρεί μία ψύχραιμη και τεκμηριωμένη προσέγγιση της Τουρκοκρατίας και του 1821 μέσω μιας σειράς δέκα επιστημονικών συνεδρίων, τα οποία διοργανώνει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος. Τα δύο πρώτα συνέδρια έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και κυκλοφορείται ο Τόμος με τα Πρακτικά του Α΄ Συνεδρίου, του 2012. Το δέκατο και τελευταίο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ το 2021, όταν θα συμπληρώνονται ακριβώς διακόσια χρόνια από την κήρυξη της Μεγάλης Ελληνικής Επαναστάσεως».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ρεμαλι avatar
  ρεμαλι 27/03/2014 19:36:07

  ο τεως διαφημιστης βρηκε ενα ρεπουσιο κολπο να διαφημισει τον εαυτο του.

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 27/03/2014 20:32:19

  Ή αμόρφωτος είναι ο Δήμου ή κάτι χειρότερο.

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ Άπαντα Επιστάμενος 27/03/2014 21:47:37

   Αμόρφωτος δεν είναι. Είναι το άλλο.

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 27/03/2014 21:14:19

  Για να δούμε τώρα τί θά απαντήσει (και άν),ο πεφωτισμένος κ.Δήμου...

  • μελιτίνη avatar
   μελιτίνη @ Κυθήριος 27/03/2014 22:26:43

   ...όπως πάντα, θα επανέλθει στην συνήθη του ενοχοποίηση των ελλήνων για τα δεινά που υπέστησαν οι εβραίοι στην τριπολιτσά κι αλλού... ρίχνοντας όπως πάντα λάδι σε μία φωτιά, που κανένας δεν θέλει αναμένη...

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ μελιτίνη 27/03/2014 23:36:58

    Έτσι!

 4. άσχετος avatar
  άσχετος 27/03/2014 22:32:55

  Τα ιδεολογήματα αυτά (τύπου Δήμου, Ρεμπούση, Μπουτάρη και λοιπών ανάλγητων δυνάμεων) είναι πλέον παρωχημένα και δεν βρίσκουν ακροατήριο παρά μόνο σε ανθέλληνες, ή όπως θα τους έλεγε και η γιαγιά μου προδότες. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι, αυτός ο τόπος πορεύεται χιλιάδες χρόνια με αυτούς που έχουν συναίσθηση του χρέους και της ευθύνης απέναντι στους προγόνους και τα παιδιά τους. Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε τα υπόλοιπα προβλήματα μας και αφού τα λύσουμε και αφού διασφαλίσουμε τη συνέχεια μας ως έθνος να ασχοληθούμε και μ' αυτά κύριοι βολεμένοι αγύρτες. Ανίατοι χαροκόποι της οκάς αρκετά.

 5. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 27/03/2014 22:43:57

  Η εκκλησια εχει προσφερει πολλα σε καθε αγωνα του Εθνους.Οι παπαδες ηταν στοχος των Τουρκων,Γερμανων,Βουλγαρων.Αρα αντιταχθηκαν,δεν υποταχθηκαν

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Μεγάλες στιγμές 27/03/2014 22:53:04

   Και όχι μόνο στην πατρίδα μας,αλλά και αλλού όπου κυριαρχούσαν ολοκληρωτικά καθεστώτα,(Αλβανία επί Χότζα,Σοβ.Ένωση επί Λένιν-Στάλιν),αλλά και σήμερα σε σκληρά μουσουλμανικές χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμες αναταραχές (Συρία,Αίγυπτος),Οι ιερείς ήταν και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή εκκαθάρισης. Αλλά αυτά βέβαια του πολύ κ.Δήμου του διαφεύγουν...

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Κυθήριος 27/03/2014 23:10:33

    Δεν του διαφεύγουν. Τα «διαφεύγει» αυτός.

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ Κυθήριος 27/03/2014 23:16:21

    Μπραβο,ναι Παπαδες εσφαζαν στα βιντεο,οχι ''ποταμισιους'' ξερολες

 6. loyal subject avatar
  loyal subject 27/03/2014 23:39:37

  Τί ειναι εντέλει αυτός ο κύριος και του αποδίδουμε σημασία; Ενας που σπούδασε αγγλική φιλολογία, δούλεψε ως διαφημιστής, έγραψε δυο κοινοτοπίες σε εφημερίδες, και έκτοτε κάνει τον διανοούμενο. Απόδειξη του πόσο εχει ευτελιστεί ο όρος στην Ελλάδα..

 7. Katia Z avatar
  Katia Z 28/03/2014 00:09:58

  Ο Δήμου λέει ιστορίες που εν μέρει στέκουν, με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και με λάθος ένταση. Δεν έχει στόχο να διαφωτίσει, αλλιώς δεν θα ήταν τόσο μανιχαϊστική η περιγραφή του. Είναι απλώς κάποιος που αναμασά με προκλητικό τρόπο, κοινότοπα πράγματα για λίγα ψίχουλα προσοχής. Η ιστοριογραφία έχει προχωρήσει πολύ από εκεί που την άφησε ο Δήμου, 30 χρόνια πριν. Τα ζητήματα που θίγει, είναι πολύ πιο σύνθετα. Το αστείο με την Εκκλησία είναι πως επιλέγει να του απαντήσει με ακόμη παλαιότερα επιχειρήματα.

 8. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 28/03/2014 02:53:29

  Ενας χορτατος μεγαλοαστος ειναι. Εχω διαβασει αρθρο του που κατεβαινε καποτε με το πολυτελες αυτοκινητο του την Μιχαλακοπουλου πριν ακομα σκεπαστει το ρεμα. Οταν εκεινη την εποχη της μεγαλης πεινας εισαι χορτατος με πολυτελη αυτοκινητο, οταν η ζωη προχωρα και πλεον εισαι εκτος επικαιροτητας και ξεχασμενος τοτε χρησιμοποιεις μια λεμβο στο ποταμι και με καθε μεσον προσπαθεις να επιβιωσεις και να ξαναμπεις στην επικαιροτητα.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Ρεαλιστης 28/03/2014 07:26:18

   Συμφωνώ απολύτως με την άποψή σας.

 9. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 28/03/2014 12:20:10

  Πόση αλήθεια του Δ. Σολωμού χωράει στην αλήθεια του Νίκου Δήμου;

 10. Χρηστος avatar
  Χρηστος 28/03/2014 12:28:38

  Ας σταματησει τοτε να επικαλειτε και η εκκλησια τους τουρκικους τιτλους ιδιοκτησιας

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Χρηστος 28/03/2014 15:20:50

   Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει. (Σε νεοελληνική απόδοση: Μαντζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια. Να σε φίλαγα στο σβέρκο. Βάσανα πού'χει η αγάπη!)

 11. Αναπλους avatar
  Αναπλους 28/03/2014 18:43:11

  Δεν υπερασπίζομαι τον ποταμίσιο Ν.Δήμου διότι μισές αλήθειες λέει κι αυτός αλλά δεν περίμενα πως υπάρχουν ακόμη τόσοι άνθρωποι που πιστεύουν στους μύθους αυτούς. Πραγματικά δεν έχετε μάθει ακόμη ότι η επίσημη εκκλησία και οι προεστοί έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να αποτύχει η επανάσταση; Ο απλός κλήρος, ναι, μια ζωή τραβάει τα πάνδεινα. Όμως η επίσημη εκκλησία ως συνήθως σιγοντάρει όποιον βρίσκεται στην εξουσία είτε κατακτητής είναι είτε εγχώριος κοτζαμπάσης

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Αναπλους 28/03/2014 19:50:20

   Διάβασε την απάντηση της Εκκλησίας, που σε διαψεύδει όσο δεν πάει άλλο. Με μαρτυρίες και γεγονότα που δεν αντικρούονται.

 12. sender avatar
  sender 28/03/2014 20:19:16

  Επίσημη Εκκλησία είναι οι κληρικοί που τιμούν την αποστολή τους και οι πιστοί που υπερασπίζονται τα ιδανικά τους.Οταν ο κ.Δήμου και οι άλλοι,του ιδίου think tank,εμμονικά και επιλεκτικά κατακρίνουν και μεροληπτούν και εσκεμμένα ξεχνούν τους ήρωές μας,τότε μπορώ και εγώ να επισημάνω μια ύποπτη έλλειψη αντικειμενικότητας.Και να θεωρήσω προσβολή τα όσα εκστομίζουν.Το μόνο που μπορώ να θεωρήσω σαν ελαφρυντικό είναι μια ανεπάρκεια στην αντιληπτικότητα του υπερβατικού και της ποιότητας ανθρώπων που υπερασπίζονται ιδανικά και όχι την διεθνή των Χρηματιστηρίων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.