Είμαστε ρατσιστές από τα γεννοφάσκια μας;
20/04/2014 21:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είμαστε ρατσιστές από τα γεννοφάσκια μας;

Τα μωρά δείχνουν φυλετική προκατάληψη όταν διαλέγουν τους συμπαίκτες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα βρέφη ηλικίας 15 μηνών επιλέγουν συνήθως έναν ισότιμο συμπαίκτη (για να μοιραστούν τα παιχνίδια τους για παράδειγμα) ανεξάρτητα από το χρώμα του προσώπου του. Αλλά αν ένα μωρό δει ένα άτομο της ίδιας φυλής θα προτιμήσει να παίξει μαζί του, έδειξε η έρευνα. Τα μωρά είναι επίσης πιο πιθανό να βοηθήσουν αυτά που έχουν την ίδια εθνικότητα, ένα φαινόμενο γνωστό ως προκατάληψη εντός της ομάδας, όπου οι άνθρωποι ευνοούν όσους διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ παρατήρησαν το φαινόμενο, όταν τα νεογνά εκδήλωσαν τις προτιμήσεις τους κατά τη διάρκεια ενός πειράματος. «Περίπου οι μισοί από τους βοηθούς της έρευνας στο εργαστήριό μου ήταν Ασιάτες-Αμερικάνοι και οι άλλοι μισοί Καυκάσιοι, και τα περισσότερα από τα μωρά στα πειράματά μας ήταν Καυκάσια» είπε η επικεφαλής καθηγήτρια Jessica Sommerville. «Γνωρίζουμε ότι από την προσχολική ηλικία τα παιδιά δείχνουν προκατάληψη μέσα στην ομάδα σχετικά με τη φυλή, αλλά τα αποτελέσματα στα παιδιά είναι ανάμικτα. Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε αυτά τα προ - κοινωνικά χαρακτηριστικά της αποτίμησης της δικαιοσύνης από τόσο νωρίς, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε επίσης ότι τα μωρά έχουν ανησυχίες που αφορούν την αυτενέργεια».

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσεις 40 βρεφών, ενώ τους μοίραζαν παιχνίδια. Οι διανομείς ήταν δύο ενήλικες, εκ των οποίων ο ένας διένειμε δίκαια τα παιχνίδια, ενώ ο άλλος μεροληπτούσε. Το 70% των βρεφών επέλεξε να παίξει με τον ερευνητή που έκανε δίκαιη μοιρασιά των παιχνιδιών. Σε ένα δεύτερο πείραμα, ευνόησαν ένα λευκό παιδάκι σε βάρος ενός μωρού από την Ασία. Τότε τα μωρά άλλαξαν συμπεριφορά και έπαψαν να προτιμούν τον δίκαιο ερευνητή, ακολουθώντας το ένστικτο της φυλετικής προκατάληψης, που υπαγορεύει την εύνοια σε ανθρώπους της ίδιας εθνικότητας και των ίδιων χαρακτηριστικών.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology. «Ο ρατσισμός υποδηλώνει εχθρότητα και αυτό δεν αφορά αυτή την μελέτη» διευκρινίζει η Sommerville. «Αυτό που αποδεικνύει η μελέτη είναι ότι τα μωρά χρησιμοποιούν βασικές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της φυλής, για να αρχίσουν να διαχωρίζουν τον κόσμο».

http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/10

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1 avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1 20/04/2014 22:00:02

  Σαφώς η επιστήμη έχει πάλι δίκιο. Αφού απέδειξε οτι το DNA του ανθρώπου διαφέρει μόλις κατά 1,2% απο εκείνο του πιθήκου...

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 21/04/2014 09:53:32

  Να τιμωρηθούν απηνώς όλα τα μωρά, αυτά τα μικρά ρατσιστικά καθάρματα. Να αναλάβει την τιμωρία τους ο ΟΗΕ, αντιρατσιστικές οργανώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αλ Σάλεχ, κάποιος επιτέλους.

 3. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 21/04/2014 16:27:02

  Είναι προφανές (για όσους έχουν μάτια για να βλέπουν) ότι η φυλετική διαφορά είναι κάτι το πολύ σοβαρό, δεν είναι κάτι που το προσπερνάς σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Το να προτιμώ τις Ελληνίδες (και ευρύτερα τις Σουδές, τις Γαλλίδες (τις λευκές και νότιες!), ακόμα και τις Σλάβες, από τις Ινδές (τις μελαψές), τις Πακιστανές, ή έστω τις Κινέζες, είναι μάλλον στα μέτρα του φυσικού. Η "ανοχή" στο διαφορετικό, θέλω όσοι την υποστηρίζουν, να μας πουν τί κατάλαβαν οι Ινδοί της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής που την ακολούθησαν, θέλοντας και μη θέλοντας, τί κατάλαβαν οι Βυζαντινοί Μικρασιάτες που μετά το Μαντζικέρτ "ανέχτηκαν" τους Τούρκους, τί κατάλαβαν οι Παλαιστίνιοι που "ανέχτηκαν" τους Εβραίους. Γενικώς, τα παγκοσμιολιγούρια κηρύσσουν μετά μανίας την "ανοχή" στο διαφορετικό. Μάλιστα. Άντε πείτε το στους Σαουδάραβες!

 4. Λούκιος avatar
  Λούκιος 21/04/2014 19:20:55

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ. Δεν χρειαζόταν το συγκεκριμένο πείραμα για να καταδείξει την ύπαρξη ενός οιονεί ενστίκτου αυτοσυντηρήσεως των διαφόρων ειδών, φυλών και εθνοτήτων, ακριβώς για την προστασία και διαφύλαξή τους από αλόγιστες επιμειξίες και διασταυρώσεις. Η συκοφάντηση του ''ενστίκτου'' αυτού ως ρατσισμού-που ας μην ξεχνάμε είναι συνυφασμένος με το μίσος-αν δεν προέρχεται από άγνοια και παρεξήγηση,εξυπηρετεί άλλες ύποπτες σκοπιμότητες.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Λούκιος 21/04/2014 19:37:52

   Aυτό ακριβώς εννοούσα κι εγώ φίλε Λούκιε. Πρόκειται περί ενστίκτου, όπως και ο καπιταλισμός=συγκέντρωση αγαθών (τροφής στον πρωτόγονο άνθρωπο) για ώρα χρεία. Η αγνόηση αυτών των ενστίκτων ήταν στη βάση της κατάρρευσης των Σοσιαλισμών κάθε είδους. Εξ ενστίκτου, έστω κι αν τεχνηέντως το αποκρύπτει, ο άνθρωπος δεν θεωρεί όλους τους ανθρώπους ίσους και δεν επιθυμεί να μοιράζεται δικαίως το περίσσευμά του με τους άλλους, αλλά να κρατάει για ώρα ανάγκης το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι για τον εαυτό του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.