#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/05/2013 16:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δ. Αβραμόπουλος για σκοπιανό: Να προχωρήσουμε γρήγορα στη σωστή λύση

[caption id="attachment_215175" align="alignnone" width="600" caption="Φωτο: e-typos"][/caption]

«Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στα βόρεια σύνορά μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, αμέσως μετά από τη σημερινή του συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Φατμίρ Μπεσίμι.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, όπως και ολόκληρης της περιοχής, αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του σεβασμού των κριτηρίων και της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ομόφωνες αποφάσεις της.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος αποσαφήνισε, εξ άλλου, ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς για την επίτευξη μιας λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος και σημείωσε ότι «η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην αποδοχή μιας ονομασίας με καθαρό γεωγραφικό προσδιορισμό, που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο σε αλυτρωτικές πολιτικές και δεν θα έχει κανένα έλλειμμα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το υψηλής ευθιξίας θέμα του πολιτιστικού και ιστορικού σεβασμού».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Μπεσίμι, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι εξέτασαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και παράλληλα τρόπους συνέχισης και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης και παροχής, τεχνογνωσίας, η οποία, ήδη, έχει ξεκινήσει μεταξύ των δυο χωρών.

Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να δούμε πρόοδο το επόμενο διάστημα στην εκπλήρωση όλου του φάσματος των σχετικών κριτηρίων που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για υλοποίηση και εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, σε βασικούς τομείς, για σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς επίσης και για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος.

«Η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας με ειλικρινή διάθεση», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι «η επίλυση του ζητήματος θα απελευθερώσει μεγάλες προοπτικές συνεργασίας, προς όφελος των λαών μας, αλλά και ολόκληρης της Νοτιανατολικής Ευρώπης».

Τόνισε, εξάλλου, ότι είναι σημαντικό, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να επικρατήσει μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση και παράλληλα προέτρεψε να αποφεύγονται οι αντιπαραγωγικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας και παραπέμπουν σε ένα βαλκανικό παρελθόν, που, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, οι λαοί της περιοχής έχουν πληρώσει ακριβά και πρέπει επιτέλους να αφήσουν πίσω τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζήτησαν με τον κ. Μπεσίμι και την πρόσφατη συμφωνία Πρίστινας και Βελιγραδίου, η οποία, όπως είπε, αποτελεί μια εξέλιξη που δείχνει ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση και πρυτανεύει η μετριοπάθεια, τότε μπορεί να προχωρήσει η λύση χρονιζόντων και σύνθετων ζητημάτων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ κ. Μπεσίμι χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν από τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης (9 Μαΐου) χαιρέτισε την Ατζέντα 2014 και ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για τη συνεργασία. Χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα της περιοχής, για δε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα μια λύση κοινά αποδεκτή και από τις δυο πλευρές.

Ερωτηθείς για το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι αυτό το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά έχει μια ξεχωριστή σημασία. Πρώτα απ΄όλα έρχεται να επιβεβαιώσει την αμοιβαία εκτίμηση και βούληση για την οικοδόμηση στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, είπε και πρόσθεσε ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για προαγωγή των ήδη εξαίρετων διμερών σχέσεων και θα ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο στον τομέα της Οικονομίας και των επενδύσεων.

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «αυτή η επίσκεψη γίνεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, δηλωτική της αναγνώρισης και της εμπιστοσύνης προς την πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 08/05/2013 20:03:02

  Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, όλα αυτά είναι γνωστά και σεβαστά. Ο κ. Νίμιτς όμως, προτείνει ονομασία για το κρατίδιο με τον απαράδεκτο γεωγραφικό προσδιορισμό στη «Δημοκρατία» (Βόρεια ή Άνω Δημοκρατία), και Όχι στο «Μακεδονία», όπως επί χρόνια παλεύει να επιτύχει η Ελλάδα. Κύριε Υπουργέ, επειδή έχουμε αφόρητα βαρεθεί ν’ ασχολούμεθα με το προβληματικό κρατίδιο-παραχαράκτη της ιστορίας, Σκόπια, προτείνουμε να κρατήσει και να διατηρήσει το ένα και μοναδικό όνομα που του ανήκει, Σκόπια.
  Η Μακεδονία Είναι Μία. Και Είναι Ελληνική.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ η Dimi 08/05/2013 20:20:57

   Μπράβο κούκλα.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Μεγάλες στιγμές 08/05/2013 20:50:26

    «Παραιτούμαι, επειδή αρνούμαι ν' αναγνωρίσω στους Σκοπιανούς το δικαίωμα ν' αποκαλούνται Μακεδόνες.»
    ~Αντώνης Σαμαράς, ΥΠΕΞ, 21-10-1992

 2. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 09/05/2013 08:10:13

  Δεν είναι δυνατόν να δοθεί το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να διεκδικούν έστω και ψίχουλο από την Ιστορία των αρχαίων Μακεδόνων, των βασιλέων Φιλίππου Β΄ και Μέγα Αλέξανδρου, των βασιλείων των ελληνιστικών χρόνων που εκτείνονται στα βάθη της Ασίας και ακόμη βλέπουμε τα ίχνη τους επειδή κάποιοι εδώ στην Ελλάδα "κουράστηκαν" ή "πρόκειται να κουραστούν" να υπερασπίζονται το όνομα και την κληρονομιά μας.
  Χαρακτηριστικά να πω ότι έπρεπε να δω την ταινία "Κλεοπάτρα" όπου πρωταγωνιστούσε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον για να μάθω ότι η Κλεοπάτρα ήταν ελληνικής καταγωγής, Μακεδόνισσα της γενιάς των Πτολεμαίων. Όταν ήμουν μαθητής δεν το είχα διδαχθεί στο σχολείο αλλά το ανέφεραν οι ηθοποιοί στο έργο. Φαντάζεστε τους Σκοπιανούς να παρσουσιάζουν και την Κλεοπάτρα ως προγιαγιά τους;
  Χιλιάδες χρόνια Ιστορίας δεν γίνεται να παραχωρηθούν λόγω μιας αδύναμης διπλωματικά ή οικονομικά κυβέρνησης ή κυβερνήσεων.
  Μεγάλες εκπλήξεις (δυσάρεστες) θα υπάρξουν αν συμβεί το απευκταίο. Και λέω ξεκάθαρα ότι για εμένα απευκταίο είναι να υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά ή χρήση οποιουδήποτε γραμματικού τύπου της λέξης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Οι Μακεδόνες δεν ήταν ξεχωριστό έθνος από τους Έλληνες για να μπορούν να βαφτίζονται πρόγονοι του οποιουδήποτε κομπλεξικού.
  Όσον αφορά τους ίδιους τους Σκοπιανούς είναι ντροπή γι' αυτούς να αρνούνται τους πραγματικούς τους προγόνους και να προσπαθούν να παρουσιάζονται ως απόγονοι των Μακεδόνων.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 09/05/2013 18:09:21

  Eτσι έδωσαν στα Σκόπια το όνομα «Μακεδονία»
  http://www.noiazomai.net/chrisspirou.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.