#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/04/2013 17:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Δώστε ότι έχετε ευχαρίστηση» και στη ΔΕΗΑπό τη μια είναι καλές οι ρυθμίσεις που διευκολύνουν τον κόσμο να πληρώνει τα χρέη του. Από την άλλη, δείχνουν ότι ο κόσμος δεν αντέχει να πληρώνει άλλο και με τη στάση πληρωμών τα ταμεία του κράτους είναι άδεια. Όσο και να πεις, είναι μεγάλη ξεφτίλα να... αναβιώνουν οι δοσατζήδες που αυτή το φορά είναι το ίδιο το κράτος.

Μετά, λοιπόν, τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία, τα στεγαστικά δάνεια και τα 500άρικα για τα αυθαίρετα, έρχεται και η ΔΕΗ να κάνει δόσεις με την ελπίδα να πληρωθούν κάποια από τα ποσά που της οφείλονται. Ειδικά μετά το χαράτσι που ενσωματώθηκε στο λογαριασμό αυξήθηκαν και οι οφειλέτες προς την Επιχείρηση η οποία κινδυνεύει να σκάσει.

Έτσι, η ΔΕΗ προχωρά σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ακόμη και με 40 άτοκες δόσεις, μέσω του νέου προγράμματος  διακανονισμών για τους ευάλωτους καταναλωτές και τα άτομα με μηχανική υποστήριξη.

Σύμφωνα με την εταιρία με τους μέχρι σήμερα διακανονισμούς εξυπηρέτησε τα τελευταία δύο χρόνια περισσότερους από 1 εκατομμύριο συμπολίτες οι οποίες αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στην έγκυρη καταβολή των οφειλών τους.

Η ΔΕΗ για το νέο πρόγραμμα διακανονισμών προχώρησε στο διαχωρισμό των καταναλωτών σε έξι κατηγορίες με βάση το βαθμό “συνέπειας” τους στις πληρωμές:

1. Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς

2. Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς

3. Περισσότερες από μια ενσωματώσεις (απλήρωτοι λογαριασμοί) σε επόμενο λογαριασμό ή και μια αθέτηση διακανονισμού

4. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών

5. Παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους

6. Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή.

Που σημαίνει, ότι  για τους ευάλωτους καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» 1, 2 & 3 η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού χωρίς το ΕΕΤΗΔΕ. Για παράδειγμα, ένας ευάλωτος καταναλωτής που ανήκει στην κατηγορία συνέπειας 1, 2 ή 3 και έχει συνολική οφειλή €2.000 και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό €200 (χωρίς ΕΕΤΗΔΕ) θα μπορεί να το αποπληρώσει σε 40 άτοκες δόσεις των €50.

Οι ευάλωτοι καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» 4 & 5 πλέον δικαιούνται διακανονισμό με προκαταβολή 10% συν 6 άτοκες Διμηνιαίες δόσεις ή 20% προκαταβολή συν 4 άτοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα.

Υπενθυμίζουμε πως με το προηγούμενο πρόγραμμα οι κατηγορίες 1, 2 & 3 είχαν δικαίωμα διακανονισμού σε 6, 4 & 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα, ενώ οι λιγότερο συνεπείς καταναλωτές των κατηγοριών 4 & 5 έπρεπε να καταβάλλουν 20% προκαταβολή συν 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις και 50% προκαταβολή συν 2 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα.

Στην κατηγορία «συνέπειας» 6 δεν έχει επέλθει κάποια αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα και οι οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της οφειλής ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό μετά από την καταβολή εγγυήσεων.

Δικαιούχοι είναι:

• Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα: Άτομα που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

• Τρίτεκνοι: Άτομα με τρία τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€

• Μακροχρόνια ανέργοι: Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα (δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας).

• Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€ .

• Άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη που έχουν ανάγκη ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000€

Ιδιαίτερες περιπτώσεις οικιακών πελατών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις παραπάνω ρυθμίσεις, θα εξετάζονται από επιτροπές των κατά τόπους καταστημάτων ΔΕΗ – διαδικασία για την οποία το καταναλωτικό κοινό θα ενημερωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα από τη ΔΕΗ ΑΕ.

Κατά τους χειμερινούς (Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου) και τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιος – Αύγουστος) δεν γίνεται διακοπή ρεύματος σε πελάτες με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και καμία διακοπή ρεύματος σε ομάδες που έχουν εξάρτηση από μηχανικά μέσα.

Η εξυπηρέτηση θα γίνεται προς το παρόν αποκλειστικά από τα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ, ενώ πολύ σύντομα έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. IOANNIS avatar
  IOANNIS 17/04/2013 17:42:03

  Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο μιας επαχθούς πολιτικής που ακολουθείται
  τατελευταία χρόνια.Ηρθε και το χαράτσι,και οι εκκαθαριστικοι λογαριασμοί,που παρέλαβαν το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές που χρησιμοποίησαν ηλεκτρικές συσκευές για θέρμανση ήταν φωτιά και λάβρα.

 2. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 18/04/2013 14:59:20

  Το σύστημα θα ισορροπήσει, θέλοντας και μη, σε χαμηλότερο σημείο από το παρελθόν και αυτό αφορά και τα έσοδα της ΔΕΗ και του δημοσίου ταμείου και όποιος δεν το βλέπει, απλώς αρνείται την πραγματικότητα. Με τις διευκολύνσεις προς διάφορες κατηγορίες χρηζόντων (πραγματικά ή μη) βοήθειας, η μέση τιμή κιλοβατώρας/φόρου ανά άτομο, πέφτει χαμηλότερα.

  Με 1-1,5 εκατ. δηλωμένους ανέργους (σήμερα διάβασα ότι κάποιοι από αυτούς ζητούν υγιειονομική κάλυψη, όντες ανασφάλιστοι, και δωρεάν μηνιαία επιβίβασης στα Μ.Μ.Μ.), συμφέρει αρκετούς να δουλεύουν με μαύρη αμοιβή ή να "υιοθετούν" έναν άνεργο. Μου ανέφερε γνωστός ότι υπάρχει ολόκληρη φάμπρικα μεταβολής στοιχείων ιδιοκτήτη παροχών ηλεκτρισμού (χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη μεταβίβαση του ακινήτου) σε άνεργο/άεργο/πρώην ασχολούμενο με τα οικιακά μέλος της οικογένειας ή του στενού φιλικού κύκλου (που δηλώνεται ως "ενοικιαστής") για να υπαχθεί η παροχή σε χαμηλότερα τιμολογιακά κλιμάκια. Φυσικά η ΔΕΗ δεν έχει (ούτε θα έπρεπε να έχει, αφού αυτό της προσθέτει διαχειριστικό κόστος) τον τρόπο να ελέγχει πότε ένας άνεργος με παροχή στο όνομά του παύει να είναι άνεργος, ή πότε ο συνεργαζόμενος "ενοικιαστής" λύει το μισθωτήριο ενοικίασης.

  Προσπαθούμε να σταματήσουμε το φαινόμενο με τους συνταξιούχους μαϊμού και τις υπερωρίες/εκτός έδρας μαϊμού ενώ παράλληλα φτιάχνουμε νέες κατηγορίες, τους δικαιούχους φθηνού ρεύματος μαϊμού και τους άνεργους μαϊμού (το ΙΚΑ σε πρόσφατους ελέγχους του διαπίστωσε ένας στους τρεις εργαζομένους δεν δηλώνεται...). Αν δεν πέσουν στα επίπεδα πραγματικής αντοχής της οικονομίας φόροι, κόστος ασφάλισης, ενέργειας κλπ. θα συνεχίζουμε να παίζουμε (άπαντες οι δυνάμενοι) ένα θέατρο σκιών. Το κράτος θα βάζει όλο και υψηλότερους φόρους σε όλο και λιγότερους συνεπείς φορολογουμένους, ενώ όλο και περισσότεροι θα θεωρούν την παρανομία ως τη μόνη και δικαιολογημένη των επιλογή. Το "κάνανε ότι μας πληρώνανε κι εμείς κάναμε ότι δουλεύουμε" ίσως έρριξε τα πρώην ανατολικά καθεστώτα της Ευρώπης...

  Φυσικά οι μαϊμού άνεργοι (και οι με μαύρα εργαζόμενοι), όπως και οι "ελεύθεροι επαγγελματίες" με μπλοκάκι αποτελούν στρέβλωση της αγοράς και πλήττουν τον ανταγωνισμό που δεν κάνει τα ίδια, αλλά είναι η εκ των κάτω αντίδραση της οικονομίας της αγοράς στην υπέρμετρη φορολογική ή άλλη επιβάρυνση της εργασίας και του εισοδήματος από αυτή.

  Το αναχρονιστικό κανονιστικό πλαίσιο, η βαριά σκιά της γραφειοκρατίας, η χρήση του αριθμού εργαζομένων ως φορολογικό τεκμήριο κύκλου εργασιών (ασχέτως αν κάποιοι δουλεύουν 1-2 ημέρες την εβδομάδα ή μερικές μόνον ώρες την ημέρα), οι αναντίστοιχες με την σημερινή πραγματικότητα ελάχιστες τεκμαιρόμενες αποδοχές κατά το ΙΚΑ, η ύπαρξη νομικών εμποδίων στις απολύσεις καθώς και η εργοδοτική απληστία ή απλώς ανάγκη επιβίωσης, που εκμεταλλεύεται την υφιστάμενη εργασιακή απορρύθμιση, όλα μαζί οδηγούν στο παράλογο να μην ξέρουμε -ως χώρα- όχι απλώς τι εισοδήματα έχει ο καθένας αλλά και πόσοι είναι πραγματικά οι εργαζόμενοι/άνεργοι. Να μην μπορούμε να σχεδιάσουμε πολιτική κινήτρων ή αντικινήτρων. Και σ' αυτό τον τομέα απέχουμε πόρρω από το να καλούμεθα σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία. Ποιος δεν το βλέπει;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.