Δραματική η μισθολογική κατάσταση των Ελλήνων
28/06/2014 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δραματική η μισθολογική κατάσταση των Ελλήνων

Οι μισθοί βρίσκονται σε συνεχή μείωση από το γ΄ τρίμηνο 2010 και το πρώτο Μνημόνιο.

Μπορεί για κάποιους, όπως οι δικαστικοί, να μην υπάρχει... οικονομική κρίση και οι μισθοί τους να επιστρέφουν στο 2012, για τους περισσότερους Έλληνες όμως η κατάσταση είναι δραματική. Η πανευρωπαϊκή έρευνα δείχνει ότι ακόμη και το 2014 οι μισθοί στη χώρα μας συνεχίζουν να πέφτουν και μόνο η Κύπρος μας προσπερνά στο μισθολογικό «τσεκούρι».

Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των 5 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «28», στα οποία σημειώθηκαν μειώσεις μισθών το α΄ τρίμηνο εφέτος. Συγκεκριμένα, πρώτη είναι η Κύπρος (-7,9%) και έπονται η Ελλάδα (-3,3%), η Κροατία (-1,7%), η Ιρλανδία (-0,3%) και η Ιταλία (-0,2%). Σε μέσο όρο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφονται αυξήσεις 1,7% και ξεχωρίζουν οι αυξήσεις μισθών σε Λετονία (7,7%), σε Εσθονία (7%) και σε Ρουμανία (5,3%). Αυξήσεις μισθών καταγράφονται, επίσης, μεταξύ άλλων, σε Λουξεμβούργο (3%), Αυστρία (3%), Σουηδία (2,8%), Γερμανία (2,3%), Γαλλία (1,8%), Μάλτα (1,7%), Πορτογαλία (0,9%), Βέλγιο (0,8%) και Ισπανία (0,6%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο σχετικός δείκτης για τους μισθούς (χωρίς να έχει εφαρμοστεί κανενός είδους προσαρμογή- ούτε εποχική ούτε ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών), μειώθηκε 1,8% το α΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι έναντι μείωσης 11,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012. Μάλιστα, οι μισθοί βρίσκονται σε συνεχή μείωση από το γ΄ τρίμηνο 2010 και το πρώτο Μνημόνιο.

Οι απώλειες είναι τεράστιες και είναι ελάχιστοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που δεν είδαν μείωση μικρότερη από 30%, την ίδια στιγμή που τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυξάνονται συνεχώς. Αλλά και την ώρα που οι φόροι έχουν πολλαπλασιαστεί και τα «χαράτσια» από έκτακτα έχουν γίνει μόνιμα.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν να πάρουν μισθό από έναν έως έξι μήνες ενώ οι συνθήκες εργασίας μοιάζουν με Μεσαίωνα. Αυτή είναι η κατάσταση και όποιος δεν το βλέπει ότι η Ελλάδα σβήνει ή είναι τυφλός ή ζει σε γυάλα. Και από τέτοιους έχουμε πολλούς και στην πολιτική και αλλού. Για παράδειγμα όταν οι δικαστές εκδίδουν αποφάσεις που δικαιώνουν πρώτα εκείνους και στη συνέχεια κρίνουν συνταγματικές τις περικοπές των άλλων εργαζόμενων ή κανονικά τα Μνημόνια για λόγους δημοσίου και εθνικού συμφέροντος τότε πράγματι είναι θεόστραβη η Δικαιοσύνη. Και μαζί και οι πολιτικοί που δεν έχουν στερηθεί και πολλά από τα προνόμιά τους.

Αυτά βλέπουν οι πολίτες και είναι έτοιμοι να επαναστατήσουν ή πριμοδοτούν απίθανους τύπους όπως ο Τσίπρας ή οι ακροδεξιοί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 28/06/2014 12:23:36

  Οι βουλευτικές αποζημιώσεις και συντάξεις, πόσο έχουν περικοπεί;

 2. Βασιλική Κ. Σ. avatar
  Βασιλική Κ. Σ. 28/06/2014 12:31:37

  ίσως ο πιο παραγωγικός υπουργός αυτής της κυβέρνησης αποδειχθεί ο Βρούτσης. στο τέλος του χρόνου όλες οι συντάξεις θα δίδονται από έναν φορέα και επιτέλους το κράτος θα ξέρει τί του γίνεται και θα σταματήσουν τα πάρτυ! όσο για την ανεργία και την πτώση των μισθών μόνον και μόνον στο ενδεχόμενο να ήταν υπουργός εργασίας πχ οι μισάνθρωποι χατζηδάκης ή μητσοτάκης καταλαβαίνεις πόσο πιο χάλια θα ήταν η κατάσταση. Δεν είναι μόνον το μνημόνιο. Είναι και η ποιότητα του ανθρώπου που εφαρμόζει το μνημόνιο. Ο Βρούτσης έχοντας πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής επίδρασης αυτών των αναγκαίων αλλά δυσβάστακτων μέτρων πορεύτηκε με σεμνότητα και παρρησία δίνοντας ταυτόχρονα προτεραιότητα σε δράσεις που θα αντιρροπήσουν την δυστυχία με ένα περί δικαίου αίσθημα στην πράξη επιτέλους από τις δράσεις της κυβέρνησης για την κοινωνία μας. Μακάρι να είχαμε άλλους 10 βρούτσηδες στην κυβέρνηση....

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Βασιλική Κ. Σ. 30/06/2014 15:35:57

   To θέμα είναι τι συντάξεις (θα) δίδονται και για πόσο καιρό ακόμη. Οι βουλευτές θα συνεχίσουν βέβαια να τις παίρνουν, αφού κανείς δεν αντιδρά.

 3. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 29/06/2014 02:50:15

  Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια δεν είναι μόνο θεόστραβη αλλά και θεόκουφη!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.