Διοίκηση και μονιμότητα υπαλλήλων είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους
19/06/2014 05:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διοίκηση και μονιμότητα υπαλλήλων είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους

Αν περιμένουμε να αλλάξουμε τον δημόσιο τομέα και να αποκτήσουμε μια σφιχτή, αποτελεσματική, ικανότερη και ποιοτικότερη δημόσια διοίκηση χωρίς να καταργήσουμε την μονιμότητα, είμαστε μακράν νυχτωμένοι.

Λένε όλοι για την ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης. Λένε πως για τούτο ευθύνονται κυρίως οι διοικητές, οι διευθυντές, οι γραμματείς, οι φαρισαίοι και οι σύμβουλοι που επιλέγονται κάθε φορά από το «σάπιο πολιτικό κατεστημένο». Ας το δεχτούμε!

Ας φανταστούμε επίσης, πως αντικαθιστούμε ΟΛΑ τα διευθυντικά στελέχη από επίπεδο διεύθυνσης και πάνω ή έστω τους διοικητές μονάχα των δημόσιων οργανισμών, με στελέχη της αγοράς, καταξιωμένα, με τυπικά προσόντα και περγαμηνές στην διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρήσεων.

Δεδομένου πως οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις είναι κατά κανόνα οικονομικές οντότητες έντασης εργασίας, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως το βασικό κλειδί για την άσκηση σωστής και αποτελεσματικής διοίκησης, είναι η δυνατότητα αξιοποίησης – παρακίνησης – εκμετάλλευσης του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται εκεί. Δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων.

Υπάρχουν πολλά θεωρητικά και πρακτικά «εργαλεία» στην «εργαλειοθήκη» ενός σύγχρονου μάνατζερ προς αυτή την κατεύθυνση. Δύο όμως από τα «εκ των ουκ άνευ» τέτοια «εργαλεία», λείπουν παντελώς από την φαρέτρα όποιου (ακόμη και ικανότατου) στελέχους επιχειρήσει να διοικήσει έναν τέτοιο δημόσιο οργανισμό: το ΚΙΝΗΤΡΟ (λέγε με μπόνους, εξέλιξη, ανέλιξη) και το ΦΟΒΗΤΡΟ (λέγε με τιμωρία, υποβιβασμός, απόλυση).

Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ από μόνη της, αποτελεί τον κυριότερο εχθρό ενός διοικητή δημοσίου οργανισμού, καθώς μετά από πολλές δεκαετίες εφαρμογής της, έχει συντελέσει καθοριστικά στην διαμόρφωση ενός εργασιακού κλίματος, μιας εργασιακής κουλτούρας και μιας τρόπον τινά (αρνητικής) συναδελφικής αλληλεγγύης, που κυριολεκτικά καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την επιτυχία ή αποτυχία οποιασδήποτε απόπειράς του να διοικήσει στ’ αλήθεια, χρησιμοποιώντας έστω τα υπόλοιπα «κουτσά» εργαλεία που του απομένουν στην αποψιλωμένη μανατζερική «εργαλειοθήκη» του.

Είμαι πεπεισμένος πως ακόμη και «γκουρού» του διεθνούς μάνατζμεντ αν καταφέρναμε να προσελκύσουμε στην ελληνική δημόσια διοίκηση, το τελικό όφελος θα ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών και των δυνατοτήτων τους, καθώς οι προσπάθειές τους θα εύρισκαν αντίθετο, τον ασύντακτο, φοβικό, συντηρητικό, εχθρό της καινοτομίας, ομοιόμορφο, πτοημένο, ηττοπαθή και βολεμένο στρατό της ελληνικής δημοσιοϋπαλληλίας, οχυρωμένο όμως πίσω από τα κυκλώπεια τείχη της ελαχίστης προσπάθειας, της κακώς νοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης, του ωχαδερφισμού και της ισοπέδωσης, που υψώνει μπροστά του, η θεσμικά από δεκαετίες θεσπισμένη ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η τρόικα ζητά μετ’ επιτάσεως να καταρριφθεί αυτό το απόρθητο οχυρό της ελληνικής δημοσιοϋπαλληλίας. Απολύστε λέει μερικές χιλιάδες ανίκανους, άχρηστους, τεμπέληδες, επίορκους, περίσσιους (ό,τι εσείς νομίζετε) δημοσίους υπαλλήλους και στην θέση τους προσλάβετε άλλους τόσους, ικανούς, χρήσιμους, εργατικούς, τίμιους, χρειαζούμενους (ό,τι εσείς προτιμάτε) νέους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν είναι θέμα χρημάτων ή δημοσιονομικής ωφέλειας. Είναι θέμα παραδείγματος, δικαιοσύνης και πραγματικής αλλαγής νοοτροπίας.

Δεν είναι τυχαίο επίσης που τόσο οι ξένοι, αλλά όσο και οι δικοί μας τεχνοκράτες που σχεδιάζουν έναν νέο αποτελεσματικό και παραγωγικότερο δημόσιο τομέα, δίνουν τόση μεγάλη σημασία στην καινοτόμο εφαρμογή της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ των δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση, μαζί με την άρση της μονιμότητας, θα οδηγήσει τάχιστα στην αλλαγή της αρρωστημένης καθεστηκυίας τάξης εντός της ελληνικής δημοσιοϋπαλληλίας και θα «οπλίσει» τους διευθυντές, τους διοικητές και τους μάνατζερ που θα κληθούν να διοικήσουν τους καινούριους, εξορθολογισμένους και ανασχεδιασμένους δημόσιους οργανισμούς με τα όπλα ακριβώς που αυτή την στιγμή τους λείπουν.

Οι έννοιες της «Διοίκησης» μιας επιχείρησης δημόσιας ή μη και της «Μονιμότητας» του προσωπικού της, είναι εντελώς ασύμβατες μεταξύ τους, ιδίως σε επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας. Όποιος σημερινός μάνατζερ δημόσιου οργανισμού ή επιχείρησης διατείνεται πως διοικεί αληθινά, ή ψεύδεται ασύστολα ή δεν έχει ιδέα από σύγχρονο μάνατζμεντ. Οι περισσότεροι απλώς ασκούν ένα είδος «διαχείρισης» ανθρώπινων και χρηματικών πόρων, με ελάχιστους βαθμούς ελευθερίας και κάτω από την δαμόκλειο σπάθη των συντεχνιών, των παλαιο-συνδικαλιστικών ιερατείων και των πολιτικών «πατρώνων» τους.

Αν περιμένουμε να αλλάξουμε τον δημόσιο τομέα και να αποκτήσουμε μια σφιχτή, αποτελεσματική, ικανότερη και ποιοτικότερη δημόσια διοίκηση χωρίς να καταργήσουμε την μονιμότητα, χωρίς να θεσπίσουμε την αξιολόγηση και χωρίς να θεσμοθετήσουμε παράλληλα χειροπιαστά κίνητρα για την επιβράβευση της εργατικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, είμαστε μακράν νυχτωμένοι. Οποιοσδήποτε πρωτοετής φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορεί να μας το πιστοποιήσει αυτό. Όσοι δεν συμφωνούν με αυτούς τους τρεις όρους – στόχους για τον δημόσιο τομέα, είναι στην πράξη ΕΧΘΡΟΙ οποιασδήποτε μεταρρύθμισης που θα μπορούσε να αλλάξει συθέμελα την Πατρίδα μας και να μας οδηγήσει έξω από τον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό βούρκο στον οποίο εδώ και δεκαετίες παραδέρνουμε ως κοινωνία και ως χώρα. Είναι παράλληλα απολογητές και υποστηρικτές του παλαιού πελατειακού πολιτικο-οικονομικού μοντέλου, που ευθύνεται για την χρεοκοπία της χώρας.

Ιδού η Ρόδος λοιπόν, ιδού και το πήδημα τόσο για τους πολιτικούς, όσο και για την κοινωνία την ίδια.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Eva avatar
  Eva 19/06/2014 08:26:22

  Ν απολύσει τους άχρηστους και να προσλάβει ίσους ικανούς??? Να προσλάβει τους ταλαίπωρους που έδωσαν ΑΣΕΠ. Γιατι αυτό το ικανούς γενικά και αοριστα είναι ρουσφετάκι.

 2. Βασιλική Κ. Σ. avatar
  Βασιλική Κ. Σ. 19/06/2014 08:47:12

  Ακενατών δεν βλέπεις όλο το κάδρο. Εάν δεν αλλάξει το συνδικαιλισ ικό πλαίσιο στον δημόσιο τομέα, εαν η ευρωπαική ένωση δεν βοηθήσει σε αυτό με οδηγίες εφαρμοστέες χθες δεν θα λειτουργήσει ούτε το κίνητρο, ούτε το φόβητρο. Τα μεν μπόνους θα τα παίρνουν οι εκάστοτε κομματικοί στρατοί της εκαστοτε κυβερνητικής συμμαχίας, τις δε απολύσεις θα τις λούζονται οι άτυχοι εκδηλωθέντες υπέρ των αντιπολιτευόμενων... Ένα πλαίσιο κοινή συνισταμένη του βρεττανογαλλογερμανικού άξονα πρέπει να εισαχθεί άμεσα για το συνδικαλίζεσθαι των δημοσίων υπαλλήλων εν Ελλάδι άμεσα...

  • MCA avatar
   MCA @ Βασιλική Κ. Σ. 20/06/2014 13:46:37

   Ίσως όχι τόσο το συνδικαλιστικό πλαίσιο αλλά η δυνατότητα της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας. Λογικότατο και απαραίτητο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά όχι στο δημόσιο εφόσον υπάρχει το καθεστώς μονιμότητας. Είναι καταχρηστικό να κάνεις απεργία εάν το ΄΄αφεντικό΄΄ δεν μπορεί να σε διώξει από την δουλειά. Ο συνδικαλισμός όμως πρέπει να υπάρχει παντού, για να προστατεύει τους αδύνατους απλούς πολίτες από τυχόν κατάχρηση εξουσίας από τους έχοντες την πολιτική και οικονομική εξουσία. Εξάλλου ακόμα και οι βιομήχανοι έχουν συνδικαλιστικό όργανο.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/06/2014 09:08:43

  Το Δημόσιο όμως δεν είναι επιχείρηση.Έχει και άλλες αρμοδιότητες ή μάλλον αυτές θα έπρεπε να έχει. Ούτε οι αξιωματικοί του στρατού ή της αστυνομίας ή οι δικαστές μπορούν να θεωρηθούν απλώς "εργαζόμενοι". Αλλά και οποιοασδήποτε έχει θέση από την οποία χειρίζεται δημόσιο χρήμα όπως διευθυντής εφορίας ή επιβλέπων μηχανικός δεν μπορεί να υπόκειται σε εκβιασμό για την απόφασή του από τους ανωτέρους του που ίσως θέλουν να ευνοήσουν κάποιον ιδιώτη. Απαιτείται λοιπόν διαχωρισμός του Δημοσίου σε θέσεις διοικητικής ευθύνης και σε θέσεις απλής εργασίας. Οι δεύτερες δεν έχει νόημα να είναι μόνιμες περισσότερο από τις θέσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι πρώτες πρέπει να έχουν ειδικό καθεστώς όπως οι θέσεις στρατιωτικών και δικαστών (μονιμότητα με ιεραρχία,κρίσεις,απαγόρευση απεργίας). Τώρα το ποιός θα το κάνει αυτό και θα διαχωρίσει τις θέσεις διοικητικής ευθύνης από τις άλλες είναι άλλο ζήτημα.Εάν η κοινωνία δεν ξεπεράσει τους μύθους της και δεν αποφασίσει να οργανώσει το κράτος με βάση παραδεδεγμένες διεθνώς αρχές δεν προχωράει.

  • Naruto avatar
   Naruto @ ψυχραιμια 19/06/2014 10:03:46

   Φίλε ψυχραιμία οι θέσεις σου ειναι πολύ σωστές ,παλαιότερα είχα γράψει και εγώ κάτι παρόμοιο . Γιά να θεσπιστούν όμως αυτές οι αλλαγές χρειάζεται η χώρα εναν αναμοφωτή που θα καθορίσει τους κανόνες λειτουργίας του κράτους και η εκάστοτε βουλή δεν θα εχει δικαίωμα τροποποιήσεων . Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε εναν Σόλωνα για την επανίδρυση του κράτους .

   • Giorgis avatar
    Giorgis @ Naruto 21/06/2014 10:50:50

    Αλλά δεν υπάρχουν μηχανισμοί να διμιουργιθεί ένας Σόλωνας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κόψουμε το τσάμπα λεφτά και να καταλαβένει ο καθένας ότι η μόνη πυγή χρημάτων είναι οι επόμενες γεννιές γιατί δεν είναι εδώ να ψηφήσουν αν μας τα δίνουν

 4. Nestor avatar
  Nestor 19/06/2014 09:37:16

  Η άρση της μονιμότητας από μόνη της δεν επιλύει τα προβλήματα του δημόσιου τομέα. Απαιτείται πραγματική αξιοκρατία στην επιλογή των προϊσταμένων και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, διότι η διοίκηση πράττει μόνο ότι επιτρέπεται ρητώς από τον νόμο. Η πολυνομία και η κακονομία δεν ξεκαθαρίζουν το νομικό πλαίσιο δράσης και ο κάθε προϊστάμενος μπορεί να παίζει με τα όρια του νόμου και τη διακριτική του ευχέρεια. Αν αρθεί η μονιμότητα, αυτοί οι "μάνατζερ" θα είναι ασυγκράτητοι. Θα μπορούν να εκβιάζουν όλοι την υφιστάμενη κατώτερη ιεραρχία προς μία κατεύθυνση. Οι σημερινοί «μάνατζερ» που αναφέρονται στο άρθρο, προέρχονται από τις τάξεις των συνδικαλιστών που έφεραν το δημόσιο σε αυτήν την άθλια κατάσταση. Οι συνδικαλιστικές κλίκες συν-διοικούν με τους Υπουργούς και επιβάλλουν για προϊστάμενους τους αρεστούς τους και όχι τους άριστους . Το νέο σύστημα αξιολόγησης του Μητσοτάκη δυστυχώς κατοχυρώνει δια νόμου αυτήν την κατάσταση και παρουσιάζεται ως «μεταρρύθμιση». Η άρση της μονιμότητας θα πρέπει λοιπόν να συνοδεύεται από ξεκάθαρους νόμους που θα πρέπει να ακολουθούν οι μάνατζερ, λογοδοσία και διαδικασίες ελέγχων. Επίσης με εγγυήσεις διαφάνειας, διότι δεν μπορούν οι προϊστάμενοι-μάνατζερ να επηρεάζουν τη δημόσια πολιτική σε έναν τομέα προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων. Τέλος, να επιλέγονται οι μάνατζερ με αξιοκρατία. Αυτά είναι τα παράλληλα μέτρα που πρέπει να συνοδεύουν την άρση της μονιμότητας για να μην γίνει χειρότερη ζούγκλα το δημόσιο. Να μην τα ξεχνάμε γιατί μέχρι τώρα οι μάνατζερ του δημοσίου που διαχειρίστηκαν μαζί με τις πολιτικές ηγεσίες τόσα ΚΠΣ & ΕΣΠΑ και δις ευρώ, δεν κατάφεραν να φέρουν την ανάπτυξη. Η μονιμότητα έγινε για να μην αλλάζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης. Θα απολύονται οι ανίκανοι, ή οι μη αρεστοί;;; Η μονιμότητα δεν εμπόδισε το δημόσιο να προσαρμοστεί στο κοινοτικό κεκτημένο, μέχρι την εγκαθίδρυση του λεγόμενου κομματικού κράτους της δεκαετίας του 1980. Ας δώσουμε λύση στα πολλά μικρά και μεγάλα στραβά του δημοσίου που ακόμα δεν διορθώνονται: αξιολόγηση υπαλλήλων, επιλογή προϊσταμένων, διαφάνεια, νομικό πλαίσιο, κόστος και όφελος δημόσιων πολιτικών, ορθολογική ιεράρχηση προτεραιοτήτων, κατάργηση των συνδικαλιστικών κλίκων και πολλά άλλα. Και μετά να συζητηθεί το κόστος και το όφελος της μονιμότητας και των απολύσεων. Αν κάποιοι θέλουν απολύσεις, να ξεκινήσουν από αυτούς που μπήκαν στο δημόσιο από το παράθυρο, με απολυτήριο λυκείου, ή ένα ξερό πτυχίο που δεν έχει καμία σχέση με δημόσια διοίκηση και να αφήσουν κατά μέρος τις βαθυστόχαστες και λαϊκίστικες αναλύσεις περί μονιμότητας. Αν θέλεις σύγχρονο δημόσιο ξεκινάς από αυτούς που έχουν τα τυπικά προσόντα, τον πατριωτισμό και την εντιμότητα, να δράσουν και να διοικήσουν και μετά προχωράς στο «ξεκαθάρισμα».Αλλιώς, και η άρση της μονιμότητας θα γίνει εργαλείο αναπαραγωγής ενός φαύλου συστήματος.

 5. Παναγιώτης Ν. avatar
  Παναγιώτης Ν. 19/06/2014 10:17:02

  Δεν υπάρχει μονιμότητα στο δημόσιο. Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας είναι ξεκάθαρος. Το ότι δεν εφαρμόζεται, να αναζητηθούν ευθύνες σε αυτούς που δεν τον εφαρμόζουν και κυρίως από τους πολιτικούς προϊσταμένους που δεν ελέγχουν τις επιτροπές και αυτούς που την αποτελούν.

 6. Jimakos avatar
  Jimakos 19/06/2014 13:18:35

  Όλοι οι Έλληνες πολίτες να γίνουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, οτιδήποτε άλλο είναι ημίμετρο και δεν μας αξίξει.

 7. George N avatar
  George N 19/06/2014 18:02:22

  Αν και αυτονόητα δεν είμαι σίγουρος ότι αρκούν. Όπου ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να υποκαταστήσει το δημόσιο θα έπρεπε να αφεθεί να τον ανταγωνισθεί με τους ίδιους όρους. Δημοσιονομικά το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο αλλά ο καταναλωτής (και ταυτόχρονα αγοραστής μια και είναι ο φορολογούμενος) της υπηρεσίας θα μπορούσε να επιλέξει από που θα την προμηθευτεί. Το κράτος θα πλήρωνε με το ίδιο ποσό όποιον ο καταναλωτής επέλεγε για την παροχή. π.χ.Ιδιωτικό σχολείο/υγεία/αποκομιδή ή δημόσιο. Με κίνδυνο το κλείσιμο της υπηρεσίας και την ανεργία ο δημόσιος τομέας θα επέβαλλε ο ίδιος την ανταγωνιστικότητα από κάτω προς τα πάνω. Θα ήταν δυνατή η πραγματική και όχι η εικονική παροχή υπηρεσιών. Το παράδειγμα της Cosmote -βγήκε τρίτη στον ανταγωνισμό με σημαντικό delay και κόντρα σε παγκόσμιους παίκτες για να πάρει την πρώτη θέση σε χρόνο dt- δείχνει τι μπορεί να πετύχει το Ελληνικό δημόσιο σε συνθήκες ανταγωνισμού.

 8. MCA avatar
  MCA 20/06/2014 13:28:08

  Η άρση της μονιμότητας είναι καταστροφή για την ομαλή λειτουργία του Δημοσίου. Περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει. Εκτός από των επιόρκων και ορισμένων ειδικών περιπτώσεων για τις οποίες το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί μέσω των αξιολογήσεων και των μπόνους, η μονιμότητα θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Στο δημόσιο δεν υπάρχει το ΄΄αφεντικό΄΄,αυτός δηλαδή που να ενδιαφέρεται για το κέρδος και την επιβίωση της επιχείρησης. Στον ιδιωτικό τομέα είναι συνήθως πιο εύκολο να μετρηθεί η παραγωγικότητα ακόμα και για την ίδια εργασία με το δημόσιο π.χ. Εάν αυξηθούν οι μαθητές σ ένα ιδιωτικό σχολείο σε σχέση με τα υπόλοιπα αυτό σημαίνει πως γίνεται καλή δουλεία. Δεν συζητάμε για περιφέρεις, δήμους κ.λ.π. Δεν πρόκειται να αυξηθεί καμιά παραγωγικότητα αν γίνει άρση της μονιμότητας. Μεγαλύτερο μπάχαλο θα γίνει.

  • panos avatar
   panos @ MCA 21/06/2014 13:47:11

   αρση μονιμοτητας ,πενταετεις συμβασεις και στο τελος αξιολογηση για ανανεωση της συμβασης,οπως συμβαινει σε ολα σχεδον τα κρατη,τοτε θα δεις το δημοσιο.ολα τα αλλα ειναι προφασεις εν αμαρτιαις

   • MCA avatar
    MCA @ panos 21/06/2014 21:32:32

    Η μονιμότητα από όσο γνωρίζω ισχύει και στο εξωτερικό. Χωρίς μονιμότητα οι υπάλληλοι θα είναι έρμαιο του κάθε λαμόγιου που θα θέλει να κάνει την δουλειά του και θα έχει τα κατάλληλα μέσα. Η διαφθορά θα πολλαπλασιαστεί με αντάλαγμα όχι τα χρήματα αλλά την παραμονή στην θέση. Ειδικά όταν θα αλλάζει η κυβέρνηση η μισοί θα κρίνονται ακατάλληλοι για ευνόητους λόγους.Δεν θα υπάρχει συνέχεια στην εργασία καθώς τα πρόσωπα θα αλλάζουν πολύ συχνά.

 9. NikosP avatar
  NikosP 20/06/2014 14:55:15

  Στο δημοσιο το προβλημα ειναι οτι δεν εχουν ολα τα αφεντικα τα ιδια συμφεροντα. Αλλα συμφεροντα εχουν οι πολιτικοι προισταμενοι που διοριζουν τους κουμπαρους τους, αλλα οι πολιτες, αλλα οι ψηφοφοροι που δεν κοβουν αποδειξεις και κλεβουν ΦΠΑ. Ολοι αυτοι εχουν μετοχες στο ιδιο δημοσιο. Αλλα ο καθενας θελει να λειτουργει με διαφορετικο "τροπο".

 10. greg180 avatar
  greg180 21/06/2014 19:31:48

  Καταρχήν γενικεύεις και 2ον ποιο σύστημα αξιολόγησης;Το πελατειακό;Έχει ξεπεράσει η χώρα αυτές τις παιδικές ασθένειες;Θέλει;Το ψάρι βρωμάει απ'το κεφάλι (δεν τα ρίχνω όλα εκεί) αλλά π.χ ποιος φταίει που τώρα με την κινητικότητα έφυγαν υπάλληλοι από μία υπηρεσία 60 στον αριθμό και πήγαν σε μία άλλη με μεγαλύτερες ανάγκες όντως..ξέρεις πόσοι παρέμειναν εκεί;;;;30... οι υπόλοιποι χάθηκαν σε υπογραφεία των γραφείων...ποιος φταίει λοιπόν ...;Το αποτέλεσμα.. εσύ και όλοι μας δεν θα έχουμε τις προσδοκώμενες υπηρεσίες ούτε από την μία υπηρεσία ούτε από την άλλη... κινητικότητα Μητσοτάκη σου λέει και αξιοποίηση του δυναμικού..., μην πιστεύετε τίποτα.

 11. Άγνωστος Χ avatar
  Άγνωστος Χ 22/06/2014 09:56:05

  Αγαπητέ Akenaton, Γράφετε: «Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ από μόνη της, αποτελεί τον κυριότερο εχθρό ενός διοικητή δημοσίου οργανισμού». ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ! Κανένας διοικητής δημόσιου οργανισμού δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να ξεβολέψει τους βολεμένους. Το αργότερο εντός μηνός από την ανάληψη των καθηκόντων του γνωρίζει ποιοι δουλεύουν και ποιοι ξύνονται. Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας του παρέχει ΌΛΑ τα απαιτούμενα εργαλεία για να συμμορφώσει τους δεύτερους. Κανένας δεν το κάνει! Αντίθετα, λειτουργεί στη λογική: «Ο Α είναι καλός, οπότε μπορώ να έχω απαιτήσεις. Ο Β είναι άχρηστος, δεν είναι για πολλά-πολλά, άσε μη μας εκθέσει κιόλας…». Έτσι, τα μυρμήγκια φορτώνονται περισσότερη δουλειά, τα τζιτζίκια βελτιώνουν τα highscores τους στα αγαπημένα τους παιχνίδια και κάνουν update στα talks of the town, και η ζωή συνεχίζεται… ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, φίλε μου. Μεγάλη παροιμία! Σημαντική λεπτομέρεια προς προβληματισμό: Τα περισσότερα μυρμήγκια είναι υπάλληλοι διορισμένοι μέσω ΑΣΕΠ, ενώ τα τζιτζίκια είναι, κυρίως, υπάλληλοι μεγαλύτερης ηλικίας, διορισμένοι με τον γνωστό τενεκέ λάδι! Και οι μεν και οι δε μόνιμοι είναι, αλλά… Άρση της μονιμότητας σημαίνει ότι: - Ο υπάλληλος θα φτιάχνει τον καφέ του Διευθυντή, μην τυχόν και… - Ο υπάλληλος μιας εφορίας καλό θα είναι να τσεκάρει πρώτα, μην τυχόν και ο ελεγχόμενος είναι κουνιάδος του Διοικητή του! Κι αν ο Διοικητής τού πει να βάλει τον φάκελο στο αρχείο, θα πρέπει να βγάλει το σκασμό, αλλιώς… Σχετικό flashback: «To 1987 ένας αστυνομικός σταματά το αυτοκίνητο του αμίμητου Δροσογιάννη (Υπουργός Δημόσιας Τάξης) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας. Ο υπουργός κατεβαίνει και χαστουκίζει εν ψυχρώ τον αστυνομικό. Αν δεν ήταν μόνιμος, φυσικά θα τον είχε απολύσει!» - Ο υπάλληλος θα ψηφίζει στις εκλογές με κύριο (αν όχι αποκλειστικό) κριτήριο τη διατήρηση της θέσης του - Εφόσον ο υπάλληλος δεν θα είναι σίγουρος αν θα βρίσκεται στη θέση και του χρόνου, θα κινηθεί στη λογική: «ό,τι προλάβουμε να αρπάξουμε, τώρα που είμαστε εδώ», ήτοι: η διαφθορά στο κόκκινο Η μονιμότητα στο Δημόσιο ισχύει σε όλα τα κράτη του Δυτικού Κόσμου: Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Γαλλία, ακόμα και στην Αγγλία, απ’ όπου πέρασε ο νεοφιλελεύθερος τυφώνας Θάτσερ. Όλοι αυτοί έχουν τόσο κακή Δημόσια Διοίκηση; Παραθέτω, τέλος, και την άποψη του καθηγητή του Εργατικού Δικαίου Ι. Κουκιάδη: «Όποιος θέτει θέμα άρσης μονιμότητας στο Δημόσιο, πρώτα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα για το πώς θα διασφαλιστούν η θέση και η αξιοπρέπεια του υπαλλήλου από αποφάσεις κομματικής σκοπιμότητας. Γιατί στοιχείο της παραγωγικότητας του κρατικού μηχανισμού είναι και η διασφάλιση του δικαιώματος του ικανού υπαλλήλου για ανάλογη μεταχείριση από την κρατική εξουσία». Κοντολογίς: Ας αποφασίσουν οι διοικούντες να σπάσουν αυγά, ας εφαρμόσουν κάποιες αραχνιασμένες διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και αν δεν φτιάξουν κατά 80% τα πράγματα, μετά να συζητήσουμε και για τη μονιμότητα. Αλλά, δε θα χρειαστεί… Φιλικά Ένα «μυρμήγκι» που κάθεται στο γραφείο του καμιά ωρίτσα παραπάνω τις καθημερινές, και δουλεύει, που και που, και σαββατοκύριακα, αν και οι τελευταίες υπερωρίες που του πλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο ήταν αυτές του Μαρτίου 2012. Υ.Γ.: Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο είναι η επιτομή της προπαγάνδας και προσβάλλει όλους τους ευσυνείδητους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορεί να μην αποτελούν το σύνολο του Δημοσίου, αλλά δεν είναι και τόσο λίγοι όσο οι περισσότεροι νομίζουν. Καταλαβαίνω ότι θέλετε να περάσετε την άποψή σας χρησιμοποιώντας και τη δύναμη της εικόνας, αλλά λίγη περισσότερη διακριτικότητα δεν θα έβλαπτε…

 12. old.nd avatar
  old.nd 22/06/2014 12:43:24

  Στην περίπτωση της (ΕΡΤ-Νεριτ) τους επαναπροσλάβατε όλους…
  Αν είναι δυνατόν!!!…
  Η νέα Νεριτ δεν είναι παρά η εντελώς ίδια παλιά ΕΡΤ με φερετζέ…
  Τόση κοροϊδία δεν αντέχετε πια…

  Και τα εντελώς ίδια γίνονται και στην παιδεία.
  Έρχονται νέα μέτρα, θα σας πιούμε το αίμα, αν δεν κάνετε μεταρρυθμίσεις...λέει ο Τόμσεν σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής την ώρα που Λοβέρδος και Βενιζέλος για μια ακόμη φορά ανατινάζουν τις διαθεσιμότητες του πελατειακού κράτους δολοφονώντας έναν ολόκληρο λαό για χάρη του δημοσίου...

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 22/06/2014 17:43:44

  Ναυτεμπορική: “Σύλληψη ελεγκτών εισιτηρίων για πλαστά μπλοκ παραβάσεων” Kυριακή, 22 Ιουνίου 2014, τελευταία ενημέρωση @18:02 http://bit.ly/1nuCiVk

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.