Δικαστική «βόμβα» στις μετεγγραφές
08/04/2015 11:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δικαστική «βόμβα» στις μετεγγραφές

Τον δρόμο για την αλλαγή του νόμου για τις μετεγγραφές, ώστε να μην υπερβαίνουν το 10% επί των εισακτέων και να αφορούν μόνο τους φοιτητές που έχουν προβλήματα υγείας ή βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Πρόκειται για απόφαση «σταθμό» με την οποία καταργούνται όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά κριτήρια, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί κ.λπ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την υπ΄ αριθμ. 1251/2015 απόφασή της, έκρινε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (νόμος 4264/2014 και δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων μετεγγραφής, όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και δικαιούχους με οικονομικά κριτήρια) δεν πληροί τις συνταγματικές προϋποθέσεις, δικαιώνοντας τις Αρχιτεκτονικές σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ και 115 καθηγητές των σχολών αυτών που ζητούσαν την ακύρωσή του. Πλέον, οι μετεγγραφές περίπου 200 πρωτοετών σε αυτές τις σχολές ακυρώνονται και οι φοιτητές θα πρέπει να φοιτήσουν στο τμήμα όπου εισήχθησαν αρχικώς. Το ίδιο θα συνέβαινε και στην περίπτωση μετεγγραφομένων εάν και άλλα ιδρύματα είχαν υποβάλλει εμπρόθεσμες προσφυγές, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί.

Κανόνες

Ερμηνεύοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος για την Παιδεία, το ΣτΕ σημείωσε ότι κάθε φοιτητής θα «πρέπει, κατ΄ αρχήν, να φοιτά στην Σχολή ή το Τμήμα όπου εισάγεται μέχρι την αποφοίτησή του». Όμως, κατ΄ εξαίρεση ο νομοθέτης μπορεί «να θεσπίζει διατάξεις που επιτρέπουν τις μετεγγραφές εκείνων των φοιτητών οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Σχολή ή το Τμήμα, όπου έχουν εισαχθεί, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας και ζητούν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ που εδρεύει σε άλλη πόλη, όπου αποδεδειγμένα θα έχουν την αναγκαία για τη φοίτησή τους ιατρική ή οικονομική, κατά περίπτωση, υποστήριξη». Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ΣτΕ, χάριν της «προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ, το άρθρο 16 του Συντάγματος επιβάλλει στον νομοθέτη κατά τη θέσπιση των ακόλουθων διατάξεων περί μετεγγραφών:

α) να προβλέπει ανώτατο όριο για τις επιτρεπόμενες μετεγγραφές κάθε ακαδημαϊκό έτος, το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει -συνολικά για τα εξάμηνα σπουδών- ποσοστό 10% επί των κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος εισαγομένων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα υποδοχής και

β) να καθιστά τα όργανα των Σχολών και των Τμημάτων υποδοχής αρμόδια για να εκτιμούν αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητες τους τη διενέργεια μετεγγραφών κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος και ακολούθως να αποφασίζουν επί των σχετικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων συνεκτιμώντας και την επίδοση εκάστου εξ αυτών στις σπουδές του. Πάντως, διευκρινίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, οι εκκρεμείς αιτήσεις για μετεγγραφή «στερούνται νομίμου ερείσματος» και ότι οι Σχολές ή τα τμήματα όπου αυτοί εισήχθησαν, βάσει των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2013-2014, οφείλουν να τους επανεγγράψουν εάν τυχόν έχουν ήδη προβεί σε διαγραφή βάσει των επίμαχων αποφάσεων του υπουργού Παιδείας που ακυρώθηκαν.

Νέο νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές φοιτητών μετά το «μπλόκο» του ΣτΕ

Μετά το Πάσχα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο και για τις μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτάς. Όπως είπε στον Αντ1 θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών.

Μετά την απόφαση του Στε για τις μετεγγραφές στις αρχιτεκτονικές σχολές, ο κ. Μπαλτάς κάλεσε τις διοικήσεις τους να επιδείξουν ανοχή για φέτος καθώς το ακαδημαικό έτος βρίσκεται στην ολοκλήρωση του.

O υπουργός απηύθυνε έκκληση στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης να τηρήσουν τις φετινές μετεγγραφές, ανακαλώντας τις προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας,

Ο Υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα υπερπληθυσμού που προκλήθηκε από το κύμα μετεγγραφών στις δύο πανεπιστημιακές Σχολές, σχολιάζοντας ότι προήλθε από «απαράδεκτες υποσχέσεις, που στηρίχθηκαν σε ψηφοθηρικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κεντρικά και να αδειάσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια».

«Η Πολιτεία προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, με στέγαση και τροφή, όμως δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορούν να γίνουν πολλά» σημείωσε.

Ο κ.Μπαλτάς εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα πανεπιστήμια θα τηρήσουν τις μετεγγραφές που έχουν κάνει, αφού έχουν ήδη κάνει τις εγγραφές των φοιτητών», συμπληρώνοντας ότι ζητήθηκε από τις δύο Αρχιτεκτονικές να αποσύρουν τις προφυγές τους.

Για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για λιγότερες μετεγγραφές, όμως ζητάμε από τα Πανεπιστήμια να κάνουν δεκτές τις μεταγραφές τις φετινές» επανέλαβε ο Υπουργός.

Σχετικά με την εξομάλυνση του προβλήματος, είπε ότι στο νέο σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί μετά το Πάσχα στη Βουλή, έχουν μπει εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές.

Πηγή:imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.