#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/08/2013 18:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαζύγια λόγω... διαθεσιμότητας«Δεν έχω πολλά νέα. Α, εκτός ότι πάμε για διαζύγιο με το Χρήστο». Ακολούθησε σιγή από την πλευρά μου. Με τη Σοφία δεν είχαμε να τα πούμε πολύ καιρό, καμιά φορά όμως οι αλλαγές επέρχονται ραγδαία. «Στα ψέματα» προσθέτει αμέσως. «Θα βγάλουμε διαζύγιο μπας και γλιτώσω την απόλυση. Το σκεφτήκαμε καλά, δεν υπάρχει άλλη λύση».

 

Η Σοφία ξεκίνησε να εργάζεται στο Δημόσιο με σύμβαση ορισμένου χρόνου το 1998. Το 2000, με νόμο της Βάσως Παπανδρέου, που αναγνώριζε ότι η κατηγορία των συμβασιούχων στην οποία ανήκε κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μετατράπηκε σε υπάλληλος με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, έχοντας υποστεί φυσικά τις προβλεπόμενες περικοπές σε επιδόματα και μισθό. Καθώς βρέθηκε όμως στο Δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ, αποτελεί με το νέο νόμο υποψήφια για υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Και με ένα γιο 5 ετών και τον άντρα της με επίσης πετσοκομένο μισθό (είναι καθηγητής), το πλήγμα θα είναι μεγάλο.

Οπως λέει, πολλοί συνάδελφοί της έχουν αναλογιστεί τη «λύση» του διαζυγίου, θεωρώντας ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες θα εξαιρούνταν από τη διαθεσιμότητα. Οι δικηγόροι επιβεβαιώνουν την τάση. «Το ενδιαφέρον για εικονικά συναινετικά διαζύγια είναι μεγάλο. Τα πινάκια είναι γεμάτα από τέτοιες υποθέσεις, γι’ αυτό οι δικάσιμες πια αργούν», λέει στην «Κ» η δικηγόρος Χριστίνα Γαλανοπούλου. Αναφέρει χαρακτηριστικά μια περίπτωση που το ζευγάρι έφυγε από το δικαστήριο αγκαλιασμένο με το χαρτί στο χέρι. «Ο κόσμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβιώσει. Εδώ που φτάσαμε, δεν θεωρείται προσόν ένα πτυχίο, αλλά το εάν έχεις την επιμέλεια του παιδιού».

Η Σοφία με τον Χρήστο είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες έκδοσης εικονικού διαζυγίου, όταν ενημερώθηκαν ότι μετά τις σχετικές ρυθμίσεις που εισήγαγε το πολυνομοσχέδιο, οι μονογονεϊκές οικογένειες στην ουσία δεν εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα. Πιθανότατα ακριβώς για να αποτρέψει κύμα συναινετικών διαζυγίων, η κυβέρνηση εξαίρεσε από την κινητικότητα μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν μόνοι τους τη γονική μέριμνα. Αντίθετα με τη γονική επιμέλεια, η μέριμνα του τέκνου αφαιρείται από ένα γονέα μόνο με τον θάνατο ή εξαιτίας βαρύτατων παραπτωμάτων (όπως κακοποίηση).

«Πρέπει να εκδοθεί δικαστική απόφαση που θα κρίνει τον ένα γονέα ανίκανο», εξηγεί η κ. Γαλανοπούλου. «Αυτό θα αποτρέψει κάποιους από το να μπουν στη διαδικασία. Ωστόσο, πολλοί προχωρούν με τη σκέψη ότι ίσως η ρύθμιση αλλάξει και διευρυνθεί η κατηγορία που προστατεύεται». Την ίδια στιγμή, οι «αληθινές» μονογονεϊκές οικογένειες, κυρίως διαζευγμένες γυναίκες με ανήλικα παιδιά, βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενες.

Πάντως, στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών, οι υπάλληλοι γράφουν υπερωρίες. «Γίνεται χαμός με τα συναινετικά διαζύγια» λένε στην «Κ». «Δεν προλαβαίνουμε να διεκπεραιώνουμε υποθέσεις». Το 2011, τα συναινετικά διαζύγια δεν ξεπερνούσαν τα 4.000, πέρυσι έφτασαν τα 4.600, ενώ φέτος, έχουν ήδη φτάσει τα 4.500. Η διευκόλυνση των διαδικασιών (σ.σ. το συναινετικό εκδίδεται πλέον πολύ ταχύτερα σε σχέση με παλιότερα), αλλά και η περικοπή των επιδομάτων γάμου οδήγησε σε έκρηξη των συναινετικών διαζυγίων. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν κάποια είναι εικονικά, αλλά ακούγεται έντονα στους διαδρόμους» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι του Πρωτοδικείου.

Πάντως εικονικά διαζύγια εκδίδονται κατά κόρον εκτός από εργασιακούς και για φορολογικούς λόγους. Οπως λέει στην «Κ» ο δικηγόρος Αθηνών κ. Παναγιώτης Κουσουβέλης, είναι πολλοί εκείνοι που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε λύση του γάμου για την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας ή για άλλα τέτοια θέματα. «Εδώ και κάποιον καιρό πάντως τα εικονικά διαζύγια αποτελούν το 20% του συνόλου των διαζυγίων που χειριζόμαστε» σημειώνει.

«Είναι εμφανές ότι ο κόσμος βρίσκεται σε πανικό», αναφέρει η κ. Γαλανοπούλου. «Ακόμα και εάν δεν διασφαλίζονται από το διαζύγιο, προσπαθούν να καθυστερήσουν τις εξελίξεις. Το θέμα δηλαδή είναι ποιος θα φύγει τελευταίος».

Πολλαπλό το κόστος

Το κόστος ενός συναινετικού διαζυγίου αγγίζει τα 800 ευρώ. «Δεν είναι καθόλου λίγα και δεν τα έχουμε, αλλά εάν αυτό βοηθήσει στο να μη χάσω τη δουλειά μου, θα τα βρούμε», λέει στην «Κ» η Σοφία, δημόσιος υπάλληλος και μητέρα ενός μικρού αγοριού. Το ζευγάρι μπαίνει στη διαδικασία με κρύα καρδιά. «Οπως και να το κάνεις, ακόμα και ψεύτικο, ένα διαζύγιο φέρνει αναστάτωση στην οικογένεια. Και οι δύο σκεφτόμαστε τι θα γίνει εάν στο μέλλον υπάρξει ρήξη μεταξύ μας ή πώς θα επηρεάσει τη σχέση το χαρτί. Πρέπει να είσαι πολύ καλά με τον σύντροφό σου για να μπεις σε μια τέτοια περιπέτεια. Και να είσαι καλά για πάντα».

Σκέφτεται λίγο και συνεχίζει: «Πού έχουμε φτάσει... Πού μας έχουν φτάσει. Αντί να ενισχύουν τον θεσμό της οικογένειας, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη πρόνοιας, εδώ να ενισχύουν τη διάθεση ενός ζευγαριού να χωρίσει».

Το μυαλό όμως γυρνά στις συναδέλφους της που βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη θέση. «Γυναίκες μόνες, με μικρά παιδιά, χωρίς σύντροφο ή άλλη βοήθεια. Θα βρεθούν στον δρόμο. Η κατάσταση είναι τραγική».

Μολονότι στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται ότι προβλέπονται προνομιακές εξαιρέσεις για τους προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών, η πλειονότητα των περιπτώσεων βρίσκονται στον αέρα. Στην πράξη, ένας διαζευγμένος γονέας που έχει τη γονική επιμέλεια, ακόμα και εάν δεν λαμβάνει διατροφή από το σύζυγο, μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας όταν καταργηθεί ο κλάδος, η ειδικότητα ή η θέση του. Εξαιρούνται αποκλειστικά οι χήροι και οι χήρες, που μεγαλώνουν ανήλικο παιδί, οι γυναίκες που μεγαλώνουν παιδί εκτός γάμου που δεν έχει αναγνωριστεί δικαστικώς από τον πατέρα και, τέλος, οι υπάλληλοι που ασκούν κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα του τέκνου.

Της Λινας Γιανναρου, Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikolaoy avatar
  nikolaoy 04/08/2013 18:55:14

  Αγαπητε κ.Κρανηδιωτη,η συζυγος μου,22 χρονια υπαλληλος νοσοκομειου,προσπαθει να βγαλει με 67% αναπηρια την ηληκιωμενη μητερα της για να μην βγει σε διαθεσιμοτητα,αληθεια σε ποια χωρα του κοσμου γινεται αυτο;
  επισης πειτε στον κ.Μητσοτακη,οτι υπαρχουν αξιοι εργαζομενοι και πριν ΑΣΕΠ,αυτους που τους μοριοδοτει με μηδεν,γιατι εκαναν το λαθος να διοριστουν στο δημοσιο πριν ΑΣΕΠ.

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 04/08/2013 19:00:18

  εκεί έχουν καταντήσει οι "πολίτες";

  ΥΓ

  αλήθεια όμως δεν υπάρχει άλλη λύση πλέον της κατάντιας....Το περίφημο επίδομα ανεργίας αντί να είναι με εισοδηματικά κριτήρια και μέχρι να βρεις δουλειά για μερικούς είναι ο ...φραπές.
  Το Κράτος αντί να μην απολύει όταν υπάρχει ένας εργαζόμενος στην οικογένεια (πχ οι τελευταίες 3 - 4 -5) δηλώσεις θεσμοθετεί ...βιομηχανία διαζυγίων και αναπήρων

  Ολα στο πόδι μέχρι κάποιοι να πάρουν πόδι...και εναλλακτική λύση; ....ο εμφύλιος των άκρων...

 3. ΣΜ avatar
  ΣΜ 04/08/2013 19:16:05

  Είναι ντροπή για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας αυτά που συμβαίνουν, για τα οποία, δυστυχώς, δεν ευθύνεται η τρόικα. Ας μην παίζουν οι κυβερνώντες τόσο ανάλγητα με την ευαισθησία και το φιλότιμο του ελληνικού λαού και ας μην τον υποτιμούν, γιατί η ετυμηγορία του θα είναι πολύ αυστηρή και η τιμωρία τους σκληρή.
  Λυπάμαι πολύ.

 4. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 04/08/2013 19:16:39

  Ας πει καποιος σ αυτους τους τυπους οτι βαρεθηκαμε να πληρωνουμε της αμφιβολου ποιοτητος κσι αναντιρρητως αχρηστες υπηρεσιες τους
  1.500.000 ανθρωποι εμειναν χωρις δουλεια για να ζησουν καλα αυτοι. Πολλοι δεν θα ξαναβρουν ποτε. Οι νεοι αντι να φτιαχνουν το αυριο σερβιρουν πορτοκαλαδες -οταν το βρισκουν και αυτο. Και ολσ αυτα γιατι η τρυγια της τρυγιας της κοινωνιας εκανε δικτατορια την 18.10.81. Τωρα τελος σ ολα αυτα. Οι ΔΥ θα ειναι οσοι πρεπει, μονιμοι ολοι,υπο σιδηρα ιεραρχια και με μισθους το 1/5 των ομολογων τους στον ΙΤ. Τοτε ολα θα ειναι στη θεση τους

  • panas avatar
   panas @ IOKLOS ZARAS 04/08/2013 23:42:02

   Εύχομαι να εγχειρήσει εσας ή τα παιδιά σας ένας δημόσιος γιατρός που θα παίρνει το 1/5 των αποδοχών του ομόλογού του στον ΙΤ, όπως και να διδάξει τα παιδιά σας ο αντίστοιχος και "άχρηστος" εκπαιδευτικός, ή να χρειαστεί να φυλάξει εσας και τα παιδιά σας ο "άχρηστος" για εσας αστυνομικός και στρατιωτικός που άδικα πληρώνεται με τους φόρους σας...

   ΥΓ. Η ευχή αυτή έρχεται από ένα "νεομετανάστη" που άλλαξε χώρα περισσότερο λόγω της αηδίας προς πλείστους κοινωνικούς αυτοματιστές /κανίβαλους και όχι λόγω της φτώχειας που του επιβλήθηκε.

   • IOKLOS ZARAS avatar
    IOKLOS ZARAS @ panas 05/08/2013 09:07:53

    ΣΙΓΑ ΜΗ ΣΥΖΗΤΗΣΩ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ.
    ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΑΠΟΛΥΘOYN ΜΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΩΣΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

 5. Δημητριος avatar
  Δημητριος 04/08/2013 19:28:42

  Μετερχεστε καθε μεσο για να μην αποκολληθειτε απο την γαλακτοφορο αγελαδα του δημοσιου, ετσι ?

 6. Σωτήρης avatar
  Σωτήρης 04/08/2013 19:34:43

  Οταν διαλυθει η ΝΔ μην αρχισετε παλι θεωριες συνομοσιας για διαβολους τριβολους λεσχες και τους all time classic εβραιους ενταξει;;;
  Η παραπανω περιγραφουσα κατασταση θα ευθυνετε ΤΙΠΟΤΕ αλλο...
  Αντε γεια, η πολιτικη αυτη καθως και η αιμοραγια προς μη συνεργασιμα κομματα (βλ Χρυση Αυγη) θα ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ πρακτικα αυτο που λεμε μεχρι σημερα δεξια και οποιαδηποτε επιρροη ειχε μεχρι τωρα στο κρατος.

  ΥΓ: Οσες περισσοτερες ψηφους παρουν οι εθνικιστες-ναζιστες τοσο ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ δυναμη-επιρροη θα εχει ΠΡΑΚΤΙΚΑ η δεξια παραταξη να το θυμασται γιατι ξερω οτι δεν το πιστευετε τωρα καποιοι απο τους αναγνωστες.

 7. maverick avatar
  maverick 04/08/2013 20:19:30

  Εκτός από την πατέντα του διαζυγίου, υπάρχουν και η μαϊμού μονογονεακές οικογένειες. Δημοσιογράφος, διορισμένος σε Γ.Γ. ... με σύζυγο και αυτή Δ.Υ. εμφανίζονται στην Εφορία χώρια με δύο τέκνα Χ2, στο επώνυμο του συζύγου δημοσιογράφου Δ.Υ. και αρχισυντάκτη σε διάφορα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν όλα τα καλά και συμφέροντα στο ELADA!!! Και άσε τα λοιπά κορόιδα να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, ως βλάκες Έλληνες οικογενειάρχες, χωρίς τα προνόμια και τις διευκολύνσεις που απολαμβάνουν οι μαϊμού μονογονεακές οικογένειες (π.χ. φορολογικά, μειωμένο ωράριο, επιδόματα, εξαίρεση από διαθεσιμότητα, μετεγγραφές φοιτητών κλπ) και όλα αυτά επειδή και σ’ αυτή τη περίπτωση το ελληνικό «κράτος» δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα.

 8. Αλμωπιευς avatar
  Αλμωπιευς 04/08/2013 22:20:17

  Σκεψεις σαν και αυτες της Σοφιας και του Χρηστου οδηγησαν στην κριση .Συνελθετε και πιαστε δουλεια . Σταματηστε την γκρινια .

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Αλμωπιευς 05/08/2013 12:46:56

   Η Σοφία και ο Χρήστος κάνουν ότι απαιτείται για να επιβιώσουν. Θα ήμουν χαρούμενος αν έκαναν το ίδιο οι κυβερνήσεις μας για την χώρα αντι να μας βάλουν σε υφεσιακό τούνελ δίχως έξοδο.

 9. roadrunner avatar
  roadrunner 06/08/2013 23:13:10

  Αναφέρονται στο άρθρο τρεις περιπτώσεις εξαίρεσης, από τη διαθεσιμότητα :
  «Εξαιρούνται
  (α) αποκλειστικά οι χήροι και οι χήρες, που μεγαλώνουν ανήλικο παιδί,
  (β) οι γυναίκες που μεγαλώνουν παιδί εκτός γάμου που δεν έχει αναγνωριστεί δικαστικώς από τον πατέρα και, τέλος,
  (γ) οι υπάλληλοι που ασκούν κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα του τέκνου.»

  Άρα, αφού με διαζύγιο και γονική επιμέλεια δεν γλιτώνεις τη διαθεσιμότητα, τι μένει ;
  Να μετατραπείς σε χήρο/χήρα ; ..δεν "ενδείκνυται"…
  Να αποκτήσεις δικαστικά γονική μέριμνα ; …κοστίζει και έχει αβέβαιο αποτέλεσμα…
  Αρα: Μια είναι η λύση για να γλιτώσεις μετά βεβαιότητας τη διαθεσιμότητα : το (β), δηλαδή, τεκνοποίηση εκτός γάμου.
  Μετά από διαζύγιο για τις παντρεμένες, και χωρίς προϋποθέσεις για τις ανύμφευτες !!
  Απίστευτο ! αλλά .... είναι πραγματικότητα.

 10. Eva avatar
  Eva 08/08/2013 09:44:47

  Ας αποφασίσει λοιπόν και η πολιτεία πως θα αντιμετωπίσει τις μαιμούδες.
  Δούλεμα τέλος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.