Διαγραφή σε 180.000 «αιώνιους» φοιτητές
05/03/2014 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαγραφή σε 180.000 «αιώνιους» φοιτητές

Αγώνα ταχύτητας πρέπει να κάνουν μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να πάρουν τα πτυχία τους, όσοι φοιτητές χαρακτηρίζονται «αιώνιοι», καθώς από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οφείλουν να τους διαγράψουν από τα μητρώα τους.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ εφέτος είναι η πρώτη φορά που τα Ιδρύματα θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν οριστικά τα μητρώα των φοιτητών, αφού μέχρι τώρα τόσο τα ίδια όσο και το υπουργείο Παιδείας δεν έβαλαν ποτέ κανόνες στη διάρκεια των σπουδών, στην απόκτηση των πτυχίων και στις υποχρεώσεις των φοιτητών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, κοντά στα 180.000 άτομα θα απολέσουν οριστικά τη φοιτητική τους ιδιότητα, αφού ο νέος νόμος προβλέπει ότι όσοι είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ πριν από το 2006 και δεν πέρασαν τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα θα πρέπει τώρα να πάνε στα... σπίτια τους.

Ήδη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων έχουν αυξηθεί οι φοιτητές στα αμφιθέατρα που παρακολουθούν μαθήματα αλλά και αυτοί που παίρνουν πτυχίο, γεγονός που όπως λένε οι πρυτάνεις είναι εμφανές στις τελετές ορκωμοσίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα:

-για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη
-για 4 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα
-για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για -τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 05/03/2014 10:46:36

  Καιρός ήταν!

 2. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 05/03/2014 11:06:32

  Επιτέλους!!!Πρέπει όμως να γίνουν κι άλλα πολλά για να πούμε ότι έχουμε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που μας αξίζουν....

 3. Γιώργης avatar
  Γιώργης 05/03/2014 11:18:38

  Δηλαδή κάποιος που πέρασε στις Πανελλαδικές π.χ. στην Ιατρική σχολή και για οικονομικούς λόγους επι 16 εξάμηνα δεν εμφανίστηκε στη σχολή παρά μόνο όταν έκανε την εγγραφή του , διαγράφεται και αν αποφασίσει μετά απο 18 εξάμηνα να παρακολουθήσει τη σχολή του θα ξαναδώσει Πανελλαδικές? ή μπορεί να τις αποφύγει εμφανιζόμενος και εγγραφόμενος απλά σε κάποια εξάμηνα? Αν ένας φοιτητής Ιατρικής εμφανίζεται σε όλα τα εξάμηνα και περνάει ένα μάθημα κάθε φορά, συνεχίζει να είναι "αιώνιος" φοιτητής ή διαγράφεται?

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Γιώργης 05/03/2014 12:54:01

   Π.χ. θα μπορούσε να ζητήσει άδεια για 1 χρόνο για να τακτοποιήσει τα ζητήματά του και μετά να επιστρέψει. Εδώ μιλάμε για περιπτώσεις που λείπουν για 10 και 20! (και) χρόνια και μετά εμφανίζονται και απαιτούν να τους δοθεί πτυχίο ή να περάσουν μαθήματα. Τα ΑΕΙ πρέπει να πάψουν να είναι καφενεία (ειδικά κομματικά) για να κάνουν καριέρα διάφοροι αργόσχολοι. Και είναι οιίδιοι που γίνονται μετά κομματάρχες, ΓΓ και υπουργοί. και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αν δεν μπεί τάξη δεν έχουμε μέλλον ως κράτος...στοιχειώδες...

   • Δεκαετιος οχι αιωνιος avatar
    Δεκαετιος οχι αιωνιος @ Νίκος Αργεάδης 05/03/2014 13:26:32

    Ξέρεις αν υπάρχει κάποιου είδους πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις, γιατί το άρθρο κάνει σαφές το αντίθετο. Δουλευω 4 ετη συναπτα μετα τον θανατο του πατερα μου, εχω ολοκληρωσει τα 49 απο τα 53 μαθηματα για το προγραμμα σπουδων μου (τωρα απαιτουνται 42 για πτυχιο) και ή θα ξαναδώσω πανελλήνιες και θα ξαναπεράσω 42 μαθηματα ή θα πρέπει να παραιτηθώ και να διαβάζω οικονομετρία καθώς μαζεύω από τα σκουπίδια. Δεν μιλάω για τους εισακτεους του 1970 αλλα για αυτους του 2002-6. Την γενια που αφου διαλυσατε τους μισθους και εκτοξευσατε την ανεργια, τωρα ,ερχεστε να αφαιρέσετε και τα οποια εργατικα δικαιωματα απορρεουν απο το κωλοπτυχιο, ειδικά για αυτους που επληγησαν περισσοτερο απο την κριση και δεν μπορεσαν να ολοκληρωσουν τις σπουδες τους σε τοσο δυσκολο περιβαλλον. Μπραβο νεοδημοκρατακια, ελπιζω τα παιδια σας να εχουν ωραια γευση.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Δεκαετιος οχι αιωνιος 05/03/2014 14:59:31

     Αγαπητέ Δεκαέτιε, δεν συμπεριλαμβάνω περιπτώσεις σαν την δική σου. ΤΑπό την εμπειρία μου στο εξωτερικό όμως, εφ' όσον ο φοιτητ΄λης διατηρεί την ιδιότητά του, παιρνοντας ένα ελάχιστο αριθμό μαθημάτων ανά έτος, μπορεί να επιμηκύνει τα έτη σπουδών, αλλά δεν είναι διπλάσια και τριπλάσια των κανονικών ετών. Εκέι βέβαια, υπάρχουν και δίδακτρα τα οποία είναι καλό κίνητρο να τελειώσει κάποιος τις σπουδές του. Στην Ελλάδα όμως, αν διάβασες, υπάρχουν 180000!!! αιώνιοι, περισσότεροι από τους κανονικούς (170000). Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και επι τελους η ευθύνη είναι του φοιτητή να περατώσει τις σπουδές του, όχι του ΑΕΙ. Στην Ελλάδα μάθαμε αλλοιώς. Αυτά τελειώνουν μαι και καλή. Όσο για το ΝΔημοκράτης κλπ, σε πληροφορώ πως δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Με ενδιαφέρει η Ελλάδα και μόνο.

    • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
     Γιάννης Αυλακιώτης @ Δεκαετιος οχι αιωνιος 06/03/2014 18:22:42

     πικρέ μου φίλε, όπως μάλλον δεν έχεις συνειδητοποιήσει, η φοίτησή σου μπορεί εσένα να μη σε βάρυνε οικονομικά, βάρυνε όμως τον κρατικό προϋπολογισμό. έχεις κάνει - από ότι λες - τις δικές σου επαγγελματικές επιλογές, στις οποίες ΔΕΝ σου χρησίμευσε το πτυχίο. άρα γιατί η κακία και ο λαϊκισμός.

   • riot avatar
    riot @ Νίκος Αργεάδης 05/03/2014 13:26:58

    Οι κομματικοί στα ΑΕΙ βιάζονται να πάρουν πτυχίο ώστε να χωθούν στον κρατικό μηχανισμό. Όχι το αντίθετο.

    • ο εμπεσών εις τους ληστάς avatar
     ο εμπεσών εις τους ληστάς @ riot 05/03/2014 16:21:05

     Ενώ οι μη κομματικοί το καθυστερούν για να τα μάθουν καλά!

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ ο εμπεσών εις τους ληστάς 05/03/2014 18:26:16

      Χαχαχααχα! Σωστός!

     • riot avatar
      riot @ ο εμπεσών εις τους ληστάς 05/03/2014 19:40:56

      Καθυστερούν είτε γιατί έχασαν κάποια στιγμή το ενδιαφέρον τους, είτε επειδή έπιασαν δουλειά και δίνουν 4-5 μαθήματα το έτος.

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ riot 06/03/2014 18:25:20

      Α. αν έπιασαν δουλειά χωρίς το πτυχίο, τότε απλά δεν τους χρειάζεται το πτυχίο. Β. αν έχασαν το ενδιαφέρον τους, καλώς σταμάτησαν, το Πανεπιστήμιο δεν είναι Εκκλησία να δέχεται κάθε πικραμένο.

     • riot avatar
      riot @ Γιάννης Αυλακιώτης 06/03/2014 19:46:53

      Παλιά που υπήρχαν δουλειές για ανειδίκευτους, ναι. Σήμερα, όμως, μπορεί να τους χρειάζεται. Η μεγαλύτερη ανεργία είναι σε ανειδίκευτους.

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ riot 07/03/2014 08:17:27

      ας πηγαίνουν στα μαθήματα τότε

 4. Γιώργης avatar
  Γιώργης 05/03/2014 11:41:34

  Το αρνητικό βέβαια, είναι οτι θα αυξηθούν οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ που ως "αιώνιοι φοιτητές" δεν εδικαιούντο κάρτα ανεργίας...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Γιώργης 05/03/2014 18:27:31

   Αυτοί που ήταν άνω των 29 έτσι κι αλλιώς έβγαζαν κάρτα. Δεν είναι τρομερός ο αριθμός των μικρότερων που θα διαγραφούν. Μια απλή εκτίμηση: το 70% είναι άνω των 35 ετών.

 5. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 05/03/2014 12:56:23

  180.000 φοιτητές..... Μήπως μεταξύ των άλλλων, με κάποια (κι ακριβοπληρωμένη πάντα...) αναλογιστική μελέτη έχουν συνυπολογιστεί ποτέ (πέραν των "μαιμού" συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας & προνιακών ή πελατειακών συναλλαγών εν γένει ....) για τον Έλληνα =κορόιδο (: για κάποιους επιφανείς και μη και μονίμως στο στόχαστρο...) με φορολογική συνείδηση (άγνωστες λέξεις για κάποιους.....) οι επιβαρύνσεις: για τα κόστη σίτισης (...) και οικονομικές ελαφρύνσεις (μειωμένο κόστος μετακινήσεων, εκπτώσεις σε παροχές υπηρεσιών κ.α) και τα επιδόματα και για κάποιους εξ΄αυτών προνομιακές δ/ξεις.... αλλά κυρίως οι φορολογικές ελαφρύνσεις (ουδόλως ευκαταφρόνητες την περίοδο των παχιών αγελάδων κυρίως...) των οικογενειακών εισ/των τους κτλ. όλα αυτά τα έτη ;

  • Δήμητρα avatar
   Δήμητρα @ Δήμητρα 05/03/2014 19:39:45

   Διόρθωση: προνοιακών ... ...Μήπως συνυπολογίζονται στα ανωτέρω και τα διαφυγόντα κέρδη του κράτους-ταμείων αλλά και η έμμεση και άμεση επιβάρυνση όπως αποδεικνύεται(...) των τυπικών (και μη διακινούντων αδήλωτων εισ/των)φορ/νων πολιτών από την " όποια " αδήλωτη παροχή υπηρεσιών : α)νεαρών φοιτητριών (για φύλαξη βρεφών και παιδιών και κυρίες μεσήλικες...στους ακριβοπληρωμένους μισθ/νους/-ες υπαλλήλους αλλά και συντ/χους τουστενού και ευρύτερου δημοσιου τομέα (...) καθώς και ιδιωτικού (σε μεγαλο ή μικρο επιχ/τίες και σε"κάθε..." ελεύθερο επαγγελματία...) κ.τ.λ.; β) των αδήλωτων νεαρών (και μη) φοιτητριών/-ών εργαζομενων σε ιδιοκτήτες=εργοδότες μικρών και μεγάλων επιχ/σεων ;... γ) άραγε, θα αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι πολλοί, ενώ απασχολούνται και αμοίβονται δηλώνουν ότι ανήκουν στην κατηγορία των πολιτών με εισ/τα χαμηλά εισ/τα ή και με εισ/τα κάτω από τα όρια της φτώχειας ; Πάντα, βέβαια μη συμπεριλαμβανομένων των κρυφών/αδήλωτων εισ/των τους(!)...π.χ. πατέρας σε ηλικία 57 ετών έκλεισε την επιχ/ση το 2010 με κρίση (χρωστά εφορία, ασφλ. φορείς κλπ) κάνει όμως και δύο-τρία αδήλωτα μεροκάματα-μερμέτια (όχι οικ/κή εργασία ) το μήνα...Έχει να θρέψει και μία οικογένεια ανέργων !... Την σύζυγο/ μητέρα 52 ετών απολυμένη και μακροχρόνια άνεργη ...και τα δύο παιδιά ( φοιτητή που χρωστάει μαθ/τα γιατί αναγκάστηκε να εργαστεί(κάνει χρήση όλων των διακαιωμάτων που απορρέουν από φοιτητική ιδιότητά ...) και κόρη στο ταμείο ανεργίας...). Και με δηλωμένη μόνο την μερική απασχόληση του φοιτητή ... αλλά με αδήλωτη την κύρια απασχόλησή του ... και με αδήλωτη την 8ωρη full time job της 52χρονης μητέραςμε αμοιβή 600ευρώ/μήνα άνευ των εκτακτων Παρ. ή Σαβ.(σε περιοχή β. προαστίων και σε δ/υ υπηρεσίας που ασχολείται με την.....πάταξη φοροδιαφυγής(!) )..., όπως επίσης και με αδήλωτη την εργασία και της άνεργης κόρης τους ( καθ/νά μαθ/τα ιδιαίτερα αγγλικών 25-50ευρώ/ώρα αναλόγως επιπέδου τάξης και οικονομικού προφίλ..., και αδήλωτου και του συμπληρωματικού εισ/τος παρέχει -ως πτυχιούχος αισθητικός- υπηρεσίες μανικ ιούρ-πεντικιούρ με καλή πελατεία ...) τα εισοδ/τά τους , παρ΄όλη την φτώχεια, διαμαρτυρία και αγανάκτηση, "επαρκούν"με "αποδεδειγμένη" δυσκολία: για μερική εξόφληση ΔΕΗ (με διακανονισμό και άνευ χαρατσιού)-ΕΥΔΑΠ-Τ/Φ και κοιν/στα μόνο.... αλλά υποστηρίζουν ταυτόχρονα και διακοπές 7ήμερες σε " in " νησιωτικους προορισμούςκαι κάθε ΠΣΚ εξορμήσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για τα νεαρά άτομα - φοιτητή και άνεργη χωριστά- και κάποια 3ήμερα για τους γονείς σε νησιά που δεν είχαν επισκεφθεί νωρίτερα αλλά με την κρίση μπορούν..., και χειμωνιάτικες μικρές εξορμήσεις,ανάγκες ένδυσης-υπόδυσης...Τα αδήλωτα εισ/τα της οικογένειας του φοιτητή ξεπερνούν τα 2.500ευρώ/μήνα αλλά είναι άνεργοι και δικαιούχοι των επι/των ανεργίας με βεβαιωμένη την εξαθλίωσή τους (!) και δικαιωματικά διεκδικούν παροχές και κάνουν χρήση των όποιων δικαιωμάτων ....! Και φυσικά, οι γονείς κατά δήλωσή τους, δεν πληρώνουν οφειλές σε εφορία, χαράτσια,χρέη εισφ. σε ασφ. ταμεία ....διότι έχουν χτυπηθεί από την κρίση και την ανεργία και δεν θα πληρώνουν αυτοί για όλους τους υπόλοιπους που κλέβουν... Και απολαμβάνουν σκασμένοι από τα γέλια.... καθότι είναι έξυπνοι (αφού ήταν εκπαιδευμένοι να μην δηλώνουν ποτέ τ΄αληθινά εισ/τά τους και να μην πληρώνουν ποτέ τ΄αναλογούντα ( αναθρέφοντας και τα παιδιά ... σημερινούς ενήλικες μετην ίδια στάση ζωής, διαθέτοντας όμως και νεανική ορμή και περίσσια ευγένεια...). Αρκετοί εξ΄αυτών(και των παιδιών τους) των πάντα υποστηριζομενων άμεσα και έμμεσα από μέρος του συστήματος και τους εκπροσώπους του... λάμβαναν παρανόμως και απολάμβαναν : συντάξεις, επιδόματα πάσης φύσεως, παροχές/απαλλαγές ή προνόμια , επιδ/σεις,δάνεια κτλ .... Και όλοι μηδενός εξαιρουμένου εμμέσως πλην σαφώς, φρόντιζαν και φροντίζουν να ασθενήσουν και οι υπόλοιποι.... Και οι "αμετανόητοι εκπρόσωποι του συστήματος εκλεγμένοι ή μη "μετά την ανάπτυξη και υποστήριξη αυτών αλλά και των τακτικών αυτής της παθογένειας, οδήγησαν.... μετά από ελέγχους(...)αυτόν τον μεγάλο αριθμό παλαιών και παρανόμως ευημερούντων στην ανεργία και εξαθλίωση... Και όλοι μαζί ,δηλ. και αυτοί που τους δημιούργησαν και εκπαίδευσαν να απολαμβάνουν νομοθετούν με περίσσιο θράσσος και απαιτούν , σήμερα τα προς το ζην των παρανόμως τότε ευημερούντων ... επιβαρύνοντας πάλι τους συνήθεις υπόπτους! (Τα ανωτέρω τιθέμενα ερωτήματα είναι ρητορικά....). ΥΓ: Μήπως,θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, με ανάλογες ασφαλιστικές δικλείδες, για εξαίρεση ειδικών περιπτώσεων , φοιτητών/σπουδαστών αφού ληφθούν υπ΄όψιν παράμετροι : αιφνίδιας ασθένειας, συμβάντα ατυχ/των, μακροχρόνιας νοσηλείας ή και αποκατάστασης, μακροχρόνια νοσηλεία ή και απώλεια ζωής γονέα κ.α.;

   • Γιώργης avatar
    Γιώργης @ Δήμητρα 05/03/2014 20:10:48

    Αγαπητή Δήμητρα, Εχεις απόλυτο δίκιο. Εμείς οι συνήθεις ύποπτοι ή τα συνήθη υποζύγια, ανέκαθεν πληρώναμε και πληρώνουμε με το αίμα μας απ' τη μια τους πλουσιώτερους Μαικήνες της Ευρωπης όπως λένε και οι Γερμανοί, που δεν κάνουν καν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα και έχουν μόνο στην Ελβετία καταθέσεις άνω των 600 δις και αν και πολλοί εξ αυτων είναι στη λίστα Λαγκάρντ κανείς δεν τολμά να τους αποκαλύψει, κι απ' την άλλη τα πάσης φύσεως λαμόγια που κάνουν αυτά που περιγράφεις πίνοντας στην υγεία ημών των κορόιδων που "αναθέσαμε"σ' αυτούς που τους δημιούργησαν και εκπαίδευσαν να τους "καθαρίσουν" και να "αυτοκαθαρθούν" και αυτοί σε ένδειξη μετανοίας απέναντί μας ίσως?

 6. riot avatar
  riot 05/03/2014 13:30:54

  Δεν πίστευα ότι το υπουργείο θα ξεκινήσει τις διαγραφές φέτος, τουλάχιστον στο ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ, όταν το εξάμηνο έφτασε να ξεκινήσει Γενάρη χωρίς ευθύνη των φοιτητών. Είναι άδικο να βάζεις το μαχαίρι στο λαιμό των φοιτητών να τελειώσουν τις υποχρεώσεις τους σε ένα τόσο "ανώμαλο" εξάμηνο που θα τελειώσει στις 15 Αυγούστου!

  • riot avatar
   riot @ riot 05/03/2014 14:27:17

   Διόρθωση: Εξάμηνο = Ακαδημαϊκό έτος

   • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
    Γιάννης Αυλακιώτης @ riot 06/03/2014 18:26:55

    διόρθωση: δεν υπάρχουν εξάμηνα στα Πανεπιστήμια, αλλά ακαδημαϊκά τετράμηνα.

    • riot avatar
     riot @ Γιάννης Αυλακιώτης 06/03/2014 19:50:11

     Μαζί με τις εξεταστικές είναι εξάμηνα.

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ riot 07/03/2014 08:16:47

      η διαδικασία Μπολόνια κλπ

 7. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 05/03/2014 14:29:25

  Αναλογίζομαι τα δικά μας χρόνια, όταν πληρώναμε τα πάντα ακόμα και τα εξέταστρα και αν δεν περνούσαμε τα μαθήματα του "έτους" τα επαναλαμβάναμε την επόμενη χρονιά !!!

 8. Γιώργης avatar
  Γιώργης 05/03/2014 15:30:48

  Ημουν φοιτητής στο ΕΜΠ την περόδο 1971-1976. Τότε λοιπόν, αν και τα χρόνια ήταν άκρως επαναστατικά, αν και θεωρητικά μπορούσες να είσια φοιτητής εφ' όρου ζωής, υπήρχαν μόνο 2 ή 3 αιώνιοι φοιτητές, για τον απλούστατο λόγο οτι άν έχανες 2 υποχρεωτικά και 1 κατ΄επιλογήν μαθήματα, έχανες το έτος. Είχαμε θυμάμαι έναν 45 άρη χημικό που είχε περάσει 'ολα τα μαθήματα και επι 20 χρόνια κοβότανε στη χημεία, στο πέμπτο έτος. Είχε μάλιστα πάσο και έτρωγε δωρεάν στη λέσχη. Τελικά το όλο ζήτημα είναι και πάλι γραφειοκρατικό . Γιατί αυτοι οι 180.000 "αιώνιοι φοιτητές" μπορούν να δώσουν πανελλαδικές σε ένα ΤΕΙ που μπαίνεις με 3 και να ξαναγίνουν κανονικοι φοιτητές και με το νόμο. Μάλιστα αφού απ' τη στιγμή που περάσεις τα 25 χάνεις αυτομάτως την ουσία της φοιτητικής ιδιότητας και δεν επιβαρύνεις κανέναν (μάλλον απαλλάσσεις το κράτος απο έναν εγγεγραμμένο άνεργο) με την κατάργηση των "αιώνιων" φοιτητών μάλλον επιβαρύνεται το κράτος (ΟΑΕΔ) παρά εξοικονομεί κάτι που κανείς δεν καταλαβαίνει τι. Δηλαδή αν όλοι δηλώσουμε καλλιτέχνες επειδή ζωγραφίζουμε, θα χάσει τίποτε το κράτος?

 9. Νατάλης avatar
  Νατάλης 06/03/2014 08:39:26

  Αμάν ζημιά! Θα αυξηθεί η αναλογία διδασκόντων/φοιτητές, θα αυξηθεί η αναλογία διοικητικού προσωπικού/φοιτητές, πιθανώς να ανέβουν οι σχολές στην παγκόσμια κατάταξη (αφού κάποια από τα κριτήρια είναι οι παραπάνω αναλογίες) Επρεπε να ψηφισθεί νόμος για τους αιώνιους φοιτητές - αφού οι σχολές δεν εφάρμοζαν τους κανονισμούς- και τώρα πρέπει κάποιος να τους διαγράψει. Μήπως πρέπει παράλληλα να μειωθεί και ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ; Χρειαζόμαστε 800 πολιτικούς μηχανικούς ανά χρονιά; 900 γιατρούς; 1000 δικηγόρους; Μήπως πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων; Μήπως πρέπει να δούμε με άλλο μάτι το επάγγελμα του υδραυλικού, του αγρότη, του εξειδικευμένου εργάτη; Μήπως η χειρωνακτική εργασία δεν αποτελεί ντροπή;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Νατάλης 06/03/2014 18:09:35

   Σωστός!

 10. Γιώργης avatar
  Γιώργης 06/03/2014 08:56:05

  Σωστά και καίρια τα ερωτήματά σου φίλε Νατάλη. Πάντως για να μην πάει χαμένο και το χαρτί στο οποίο τυπώθηκε ο Νόμος, εγώ αν υποθέσουμε οτι είμαι αιώνιος φοιτητής επειδή κάτι κερδίζω απο την φοιτητική ιδιότητα, θα ξαναέδινα Πανελλαδικές για να περάσω με 3 στο ΤΕΙ κωλοπετινίτσας και να την διατηρήσω. Αν δεν τα κατάφερνα, τότε όντως το χαρτί που τυπώθηκε ο Νόμος θα άξιζε τα λεφτά του, διότι θα μείωνε την προσβολή προς τα ΤΕΙ χαμηλής πτήσεως κάτω απ' τον πήχυ...

  • riot avatar
   riot @ Γιώργης 06/03/2014 14:38:29

   Σαν αιώνιο φοιτητής αυτό που θες δεν είναι τα φοιτητικά προνόμια (που τα έχεις χάσει προ πολλού). Αυτό που θες είναι την επιλογή να ξαναγυρίσεις στα έδρανα, να συνεχίσεις τις σπουδές σου και να πάρεις το πτυχίο σου.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ riot 06/03/2014 18:10:47

    Εκεί θα ήταν σωστό να υπάρξει συνδρομή όπως του ανοιχτού πανεπιστημίου για να διατηρείς την ιδιότητα και το δικαίωμα. Όχι και αιώνιος και τσάμπα όμως.

    • riot avatar
     riot @ Γεώργιος Τ. 06/03/2014 19:58:48

     Ευκολότερο να πιάσεις το Τζόκερ από το να μπεις στο ΕΑΠ.

 11. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 06/03/2014 18:28:32

  κυρίες και κύριοι, αναρωτηθείτε και από την πλευρά του Πανεπιστημιακού, πόσο ντεκαντάνς είναι να έχει την κλάψα του αιώνιου που έρχεται και παρακαλάει να τον περάσεις μαθήματα "πηδηχτό".

 12. takis 400 avatar
  takis 400 06/03/2014 19:06:53

  το οτι καθηγητες τει κβουν συνεχως στο ιδιο μαθημα ολο τον κοσμο επειδη ειναι μετοχοι σε ενοικιαζομενα δωματια,καλη ωρα λαμια,που το πατε?

  • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
   Γιάννης Αυλακιώτης @ takis 400 07/03/2014 08:15:57

   να το πάτε στη δικαιοσύνη

 13. Γιώργης avatar
  Γιώργης 06/03/2014 20:43:27

  Eπειδή αν δεν κάνω λάθος η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, 90-95% είχε δείξει μια έρευνα, συμφωνούν με την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων και κατα συνέπεια της παραπαιδείας, και το σημερινό υπουργείο παιδείας έχει κάνει τα μεγαλύτερα βήματα απο όλα τα προηγούμενα προς αυτή την κατεύθυνση, και όπως λέει σε λιγώτερο απο 5 χρόνια οι Πανελλαδικές θα καταργηθούν , θα πάψει αυτομάτως να υπάρχει θέμα "αιώνιων φοιτητών' όπως δεν υπάρχει σε κανένα άλλο προηγμένο κράτος ούτε πανεθνικές εξετάσεις ούτε παραπαιδεία πλην Λακεδαιμονίων ...

 14. Ένας τύπος avatar
  Ένας τύπος 09/03/2014 00:12:44

  Στις ΗΠΑ υπάρχουν τα SAT's.

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ Ένας τύπος 09/03/2014 10:38:15

   Oταν καταργηθούν οι Πανελλαδικές, ας βάλουμε κι εμείς SAT's.

 15. GERASSIMOS POLYZOIDIS avatar
  GERASSIMOS POLYZOIDIS 09/03/2014 10:07:33

  Ο όρος «αιώνιος φοιτητής» είναι παραπλανητικός και ρατσιστικός. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν οργανωθεί από το έτος 1837 με βάση το γερμανικό μοντέλο γι’ αυτό το λόγο έχουν αυτή τη μονότονα επαναλαμβανόμενη διάταξη (η φοιτητική ιδιότητα αποκτάται δια της εγγραφής στην οικεία σχολή και απεμπολείται με τη λήψη πτυχίου ή το πέρας του φυσικού προσώπου ή με οικειοθελή παραίτηση ή εάν δεν ανανεωθεί η δήλωση εγγραφής κλπ). Μόνο τα αγγλοσαξωνικού τύπου ιδρύματα ακολουθούν διαφορετικό σύστημα πχ αυστηρό χρονικό όριο σπουδών, δύο το πολύ εξετάσεις για κάθε μάθημα με ποινή διαγραφής κλπ. Το αγγλοσαξωνικό σύστημα το έχει υιοθετήσει και το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτε, γιατί το κυπριακό κράτος εξολοκλήρου έχει υιοθετήσει το βρετανικό σύστημα διοίκησης από την εποχή της αποικιοκρατίας και της συνθήκης Ζυρίχης Λονδίνου (αυτό εκτείνεται σε όλη ανεξαιρέτως τη δημόσια διοίκησή του, το σύστημα δικαιοσύνης και δικαστηρίων, τη δομή των τριών εξουσιών, το προεδρικό πολίτευμα που είναι αμερικάνικου τύπου κλπ). Το ότι έχουν οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς ή η Βρετανία , η Ιρλανδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία αυτή τη στρουκτούρα δεν συνεπάγεται ότι σώνει και καλά πρέπει να το υιοθετήσει και η Ελλάδα που είναι σαφώς μια χώρα λιγότερο ανεπτυγμένη και οσημέραι πτωχότερη. Με δύο λόγια δεν μπορεί στα πανεπιστήμια να είμαστε Αμερική και στα εισοδήματα ή τις υποδομές να είμαστε Ουγκάντα. Δυστυχώς πολύς κόσμος συγκρίνει μεγέθη που είναι ανόμοια, ποιοτικώς διαφορετικά και δεν επιδέχονται συγκρίσεως. Η Ελλάδα από συστάσεως του θεσμού του ΕΚΠΑ ακολουθεί το γερμανικό σύστημα / βαυαρικό σύστημα, και το ίδιο συμβαίνει στην Γερμανία, την Αυστρία, τις σκανδιναβικές χώρες και την Πορτογαλία. Η Ισπανία έχει ένα περισσότερο εντατικοποιημένο μοντέλο σπουδών όπως και η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ελβετία. Αυτές οι τελευταίες χώρες ακολουθούν ένα τρίτο μοντέλο περισσότερο πολύπλοκο, το γαλλικό, που έχει διάφορα πιο σύνθετα χαρακτηριστικά, αλλά οι φωστήρες που πλαισίωναν την κυρία Γιαννάκου ή την κυρία Διαμαντοπούλου απαξίωσαν να ασχοληθούν με το γαλλικό πρότυπο και θέλησαν να κάνουν την Ελλάδα νέα Καλιφόρνια! Σε γενικές γραμμές το γερμανικό μοντέλο χαρακτηρίζεται από τη μαζικότητα των σπουδαστών ενώ το αγγλοσαξωνικό μοντέλο έχει περισσότερο κολεγιακό στυλ. Η ουσία του πράγματος είναι ότι τα ελληνικά ΑΕΙ διαθέτουν πακέτο μαθημάτων τρείς φορές μεγαλύτερο ποσοτικά σε σχέση με το αγγλοσαξωνικό μοντέλο και είναι χαρακτηριστικό ότι οι έλληνες φοιτητές αντιμετωπίζουν εξετάσεις πολύ αυστηρότερες απ’ ο,τι οι αμερικανοί συνάδελφοί τους (ο Έλληνας φοιτητής μπορεί να κόβεται σαν να είναι καρότο λόγω της ενδεχόμενης αυθαιρεσίας του καθηγητή του). Αυτά τα στοιχεία τα αποσιωπούν οι συκοφάντες των ελληνικών σχολών, γιατί δεν συμφέρουν το καθεστώς. Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί απόφοιτοι ξένων, ομοταγών ΑΕΙ, οι οποίοι είχαν σπάσει τα μούτρα τους στις εδώ πανελλαδικές εξετάσεις, αφού γύρισαν στην πατρίδα μαζί με το πτυχίο που αγόρασαν στο εξωτερικό, τα βρήκαν μπαστούνια στο παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ νυν ΔΟΑΤΑΠ γιατί αποδείχτηκε πως ήσαν αστοιχείωτοι με βάση τις ελληνικές προδιαγραφές ! Αφετέρου είναι γνωστό ότι στις χώρες όπου ακολουθείται το ίδιο μοντέλο με το δικό μας (Γερμανία) μετά το έκτο έτος εισπράττονται ορισμένα δίδακτρα και εξέταστρα (συμβολικά και προσιτά δίδακτρα), οπότε πιέζεται ο σπουδαστής να δείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα στη μελέτη του (στην Ιταλία μάλιστα τα δίδακτρα υπάρχουν από το πρώτο έτος). Το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και στην Ελλάδα, ώστε να δουν μερικά πλουσιόπαιδα πώς βγαίνει το ημερομίσθιο. Δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα αυτού του μέτρου, διότι με την ίδια λογική τα ελληνικά μεταπτυχιακά προγράμματα θα ήσαν αντισυνταγματικά ενόψει του άρθρου 16 Σ. Η συζήτηση περί αιωνίων φοιτητών δείχνει την προσπάθεια της άρχουσας κοινωνικής τάξης, δηλαδή των κοινωνικών στρωμάτων που ήδη απολαμβάνουν ευμάρεια και ευρωστία, να εισαγάγει πρόσθετους φραγμούς στη δυνατότητα της μόρφωσης και να οδηγήσει οριστικά πλέον μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα στο περιθώριο (εργαζομένους φοιτητές, αρρώστους σπουδαστές, ορφανούς και αναπήρους, παιδιά διαλυμένων οικογενειών, επαρχιώτες σπουδαστές που δεν έχουν κατάλυμα, άλλους φοιτητές σεισμόπληκτους ή άστεγους λόγω της κρίσης, κοπέλες που αντιμετώπισαν μια αναπάντεχη εγκυμοσύνη και δεν διάλεξαν την εύκολη λύση της έκτρωσης, εφέδρους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού που έχουν ταυτόχρονα τη φοιτητική ιδιότητα και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος κλπ). Οι αργοπορημένοι φοιτητές δεν κοστίζουν απολύτως τίποτε στο κράτος ή το φορολογούμενο, διότι μετά το έκτο έτος διακόπτονται όλα τα δικαιώματα της ούτως ή άλλως αποψιλωμένης μέριμνας (βιβλία, φάρμακα, σίτιση, στέγαση στις υποβαθμισμένες εστίες, εισιτήρια κλπ). Μάλιστα με το νέο νόμο 4009/2011 οι παλαιοί φοιτητές δεν υπολογίζονται καν στον πληθυσμό του ιδρύματος διότι θεωρούνται «μη ενεργοί φοιτητές», δεν δικαιούνται να ψηφίζουν κανένα, δεν εκλέγουν κανένα όργανο, επομένως με τις νέες διατάξεις μειώνεται κι άλλο το ποσοστό χρηματοδότησης, γιατί καταγράφονται μόνον οι «ενεργοί φοιτητές» (δηλαδή οι νεοσσοί). Επίσης δεν καταλαμβάνουν τη θέση κανενός γιατί εισήχθησαν κατόπιν αδιάβλητων εξετάσεων και έχουν νόμιμο δικαίωμα να είναι εκεί όπου βρίσκονται, προφανώς δεν έχουν πέσει μέσα στη σχολή με αλεξίπτωτο (αν είχαν την ικανότητα και οι αιώνιοι επικριτές, θα είχαν περάσει και εκείνοι κατόπιν εξετάσεων και θα ήσαν και εκείνοι εγγεγραμμένοι). Υπάρχουν ασφαλώς και φοιτητές αδιάφοροι, οκνηροί, νωχελικοί, ή φοιτητές που εισήχθησαν σε άλλο τμήμα από εκείνο που ήθελαν και γι’ αυτό φαίνονται να είναι λιμνάζοντες, αλλά τα αρνητικά φαινόμενα υπάρχουν σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν την επιτυχία ή την αποτυχία του θεσμού ή του νόμου περί ΑΕΙ (μήπως οι Έλληνες δημοσιογράφοι είναι παράδειγμα προς μίμηση ή ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του κατεστημένου βλ. ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ + ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ + ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ έχουν κάνει σημαία το ζήτημα των αργοπορημένων φοιτητών ? ) Η προπέτεια της κυβερνήσεως για το θέμα αυτό οφείλεται περισσότερο στην προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με τους συνδικαλιστές φοιτητές που ενίοτε παραφέρονται και δημιουργούν δυστυχώς έκτροπα. Ωστόσο ο αριθμός αυτών των φοιτητών είναι περιθωριακός, αφού κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά. Κατά δεύτερο λόγο επιδιώκεται η έξωση των παιδιών των κατώτερων εισοδηματικά τάξεων από τις σχολές, ώστε τα πλουσιόπαιδα να μην έχουν πια ανταγωνισμό. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των κυβερνώντων όταν αρχίσουν και οι μαζικές αυτοκτονίες των διαγραφόμενων φοιτητών, που θα προστεθούν στους 4000 αυτόχειρες της κρίσης του συστήματος στο οποίο ζούμε όλοι.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ GERASSIMOS POLYZOIDIS 09/03/2014 10:43:43

   Πώς τα καταφέρνεις να ιδεολογικοποιείς και να θεωρητικοποιείς το αυτονόητο! Πλέον και οι Σκανδιναβοί κάνουν το αυτονόητο. Βάζουν όρια στα έτη σπουδών. Ότι και νάναι, δεν μπορεί κανείς να είναι φοιτητής πέρα του διπλάσιου χρονικά καθορισμένου χρόνου σπουδών, εκτός και συντρέχουν ειδικοί λόγοι που πρέπει να εξετάζονται με διαφανή κριτήρια στη βάση σαφών προϋποθέσεων.

   • Γιώργης avatar
    Γιώργης @ Μανιάτης 09/03/2014 12:08:45

    Nαι φίλε Μανιάτη , αλλά ξεχνάς οτι εμείς διδάξαμε τα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου οτι "γηράσκω αεί διδασκόμενος" και θα ήταν φασιστικό και ρατσιστικό να μπεί όριο ηλικίας στη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο. Εκείνος ο 85άρης απο την Κρήτη που σπουδάζει με μεγάλη επιτυχία δεν σου λέει τίποτε? Σαφώς και μετά τα 25 δεν πρέπει να υπάρχει φοιτητικό "πάσσο" αλλά αυτό έχει καταργηθεί ήδη. Οταν καταργηθούν και εδώ όπως σ΄ολη την ΕΕ οι Πανελλαδικές, τότε de facto θα έιμαστε όλοι δυνητικοί "αιώνιοι φοιτητές" . Αλλωστε το υπουργείο Παιδείας πλέον είναι "Δια βίου μάθησης" . Το θέμα των "αιώνιων φοιτητών" δεν απασχολεί πλέον καν τους φοιτητές διότι όντως πρόκειται "περι όνου σκιάς". Είδες καμμιά κινητοποίηση γι αυτό?

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Γιώργης 09/03/2014 19:20:13

     Αγαπητέ Γιώργο, πώς θα κάνει απόσβεση η Κοινωνία για το κόστος σπουδών του 85άρη; Και βέβαια μπορούν υπάρχουν κέντρα σπουδών για χόμπυ, λλά και επαγγελματικής και πνευματικής εκπαίδευσης ενηλίκων. Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ πρέπει να έχουν σύνδεση με την παραγωγική και πνευματική λειτουργία ενός κοινωνικού σχηματισμού. Οι εισαγωγικές εξετάσεις π.χ. στη Φινλανδία ακολουθούν τις πανφινλανδικές για το απολυτήριο Λυκείου. Η ύλη των εξετάσεων στα ΑΕΙ είναι αυτή των 3 - 5 βιβλίων με θεματογραφία εισαγωγή στην επιστήμη της Σχολής. Π.χ. εισαγωγή στη Νομική Επιστήμη, το Αστιό Δίκαιο κτλ. στις εξετάσεις της Νομικής. Τα ποσοστα εισαχθέντων είναι της τάξης του 10 - 25%, ανάλογα τη Σχολή. Ο βαθμός του απολυτηρίου που κάθε Λύκειο δίνει και του απολυτηρίου των πανφιλδαδικών έχει μικρό σχετικά ρόλο για την είσοδο στα ΑΕΙ.

     • riot avatar
      riot @ Μανιάτης 09/03/2014 19:30:45

      Και για το κόστος των σπουδών των διαγραμμένων πως κάνεις απόσβεση; Α, ναι μωρέ, τους τιμωρείς και ικανοποιείς τον κομπλεξισμό σου.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ riot 09/03/2014 20:31:30

      Ανθρωποι που προσωποιούν τη συζήτηση είναι περιττοί...

     • Μαρίνα avatar
      Μαρίνα @ Μανιάτης 13/03/2014 15:43:09

      παμφινλανδικές και όχι πανφινλανδικές.

      (Το ν πριν το φ μετατρέπεται μ: π.χ. παμφάγος)

   • GERASSIMOS POLYZOIDIS avatar
    GERASSIMOS POLYZOIDIS @ Μανιάτης 09/03/2014 13:00:49

    Το επίπεδο της αναπτύξεως είναι το ίδιο μεταξύ Ελλάδος και σκανδιναβικών χωρών ? Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι το ίδιο μεταξύ των δύο συγκρινόμενων πληθυσμών ? Το ότι το ελληνικό πακέτο μαθημάτων είναι τετραπλάσιο από τα ξένα και εξετάζεται ανηλεώς δεν έχει καμία σημασία ?

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ GERASSIMOS POLYZOIDIS 09/03/2014 18:59:32

     Στην Σκανδιναβία όπου σπούδασα, σχεδόν όλη η βιβλιογραφία είναι στα αγγλικά. Για πολλούς αποτελεί υψηλό βαθμό δυσκολίας. Υπάρχουν πολλά σεμινάρια κι εργασίες/έρευνα. Περιορίζουν τις παθητικές παραδόσεις. Αξίζει να εξετάσεις τη σχέση επιπέδου ανάπτυξης και λειτουργίας των ΑΕΙ. Δεν καταλαβαίνω τι σχέση μπορούν να έχουν το κατά κεφαλή εισόδημα με τον χρόνο σπουδών. Να σημειωθεί ότι τα βιβλία δεν δίνονται δωρεάν στα ΤΕΙ και ΑΕΙ, αλλά ούτε και στα Λύκεια. Τα αγοράζουν οι φοιτητές/σπουδαστές. Βέβαια, οι δανιστηκές βιβλιοθήκες των ΑΕΙ καλύπτουν αρκετά καλά τις ανάγκες. Είτε σοσιαλιστική, είτε νεοφιλευθέρη πολιτική ακολουθείται το θέμα είναι πως κάποιος πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό. Οι σπουδές στα ΤΕΙ/ΑΕΙ είναι επένδυση της Κοινωνίας που πρέπει να κάνει απόσβεση (υλιστική κι οχι θεολογική θεώρηση των πραγμάτων). Όντως υπάρχει διαφορά θεωρητικής και εφαρμοσμένης επιστήμης. Όπως και διαφορά επιστήμης και τέχνης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει νομιμοποίηση της με κοινωνικό κόστο ραστώνης. Η αναζήτηση ιδεολογικών τοτέμ και ταμπού στην υλιστική διάσταση της πραγματικότητας είναι σημείο πνευματικής και ηθικής φτώχιας και παρακμής.

     • GERASSIMOS POLYZOIDIS avatar
      GERASSIMOS POLYZOIDIS @ Μανιάτης 13/03/2014 15:08:32

      Τίποτε από όσα παρέθεσα δεν προέρχεται από τη φαντασία μου : Για του λόγου το αληθές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν : 1) τα αναλυτικά πρακτικά της ΒΟΥΛΗΣ και 2) τη μαγνητοσκοπημένη συνεδρίαση ενώπιον της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής επί των μορφωτικών υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου 2011, δηλαδή λίγες ημέρες προτού δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο θλιβερός νόμος 4009/2011. Στις συζητήσεις αυτές φαίνεται ξεκάθαρα η μετακίνηση προς το αγγλοσαξωνικό μοντέλο εκ μέρους της κυβερνήσεως, φυσικά με αποσιώπηση ότι τα αγγλοαμερικάνικα πανεπιστήμια καλύπτουν το 30% της ύλης των αντίστοιχων ελληνικών, γερμανικών, αυστριακών, ελβετικών κλπ…Επομένως δεν αραδιάζω ιδεοληψίες αλλά την κυνική ομολογία των υπουργών ότι θέλει να αλλάξει τη στρουκτούρα των ιδρυμάτων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.