#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/06/2013 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Δεν θα πειθαρχήσουμε στην απόφαση για αυτοδιάλυση», ανακοινώνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ

Η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για σοσιαλδημοκρατικά «δάνεια» και υποταγή στο δεξιό σταρ σύστεμΤην πρώτη κατηγορηματική τοποθέτηση-προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσει στην ειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδιάλυση των συνιστωσών, διατύπωσε η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, μία εκ των συνιστωσών του σχηματισμού που εντάσσεται στην Αριστερή Πλατφόρμα και εσχάτως ασκεί έντονη κριτική τόσο στην γραμμή όσο και στους οργανωτικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις του κ. Αλ. Τσίπρα.

Όπως γράφει το ΒΗΜΑ, λίγες ημέρες έπειτα από την πανελλαδική συνδιάσκεψη της συνιστώσας, όπου μετέχει ο κ.Αντ. Νταβανέλλος, τα στελέχη της κκ. Γρ. Δεμέστιχας και Μ. Βεργίτσης, μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιοποίησαν κείμενο, υπό τον τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ και το "κόμμα των μελών"», στο οποίο δηλώνουν ευθέως και αφότου έχουν παραθέσει μία συλλογιστική: «τα μέλη της ΔΕΑ, που είμαστε από καιρό όλοι και όλες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- δεν πρόκειται να δεχθούμε την "αυτοδιάλυση" της ΔΕΑ. Και αν το Συνέδριο πάρει -με όποιον τρόπο-  μιαν ανάλογη απόφαση, θα τη θεωρήσουμε απαράδεκτη και δεν θα δεχθούμε να πειθαρχήσουμε».

Μεταξύ των άλλων στο κείμενο τους σημειώνουν ότι: «μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικότερα, κανείς δεν δικαιούται να ξεχνά μια σημαντική εμπειρία: Υπό το πρόσχημα της μετάβασης σε ένα "ανοιχτό κόμμα" που θα στηρίζεται, τάχα, στη "συμμετοχή των μελών και των ψηφοφόρων του", η όψιμη σοσιαλδημοκρατία της εποχής του νεοφιλελευθερισμού κατάργησε και τα τελευταία απομεινάρια συντεταγμένης λειτουργίας και εσωκομματικής δημοκρατίας στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, εγκαθιστώντας στην πραγματικότητα ένα πολύ "κλειστό κόμμα παραγόντων και μηχανισμών", όχι βέβαια των "συνιστωσών" τους, αλλά του αρχηγικού περιβάλλοντος. Και τέτοιου τύπου "ανοιχτά κόμματα" δεν μπορεί να αποτελούν μοντέλο προς μίμηση για κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ, για κανέναν στην Αριστερά».

Οι συντάκτες του κειμένου τάσσονται υπέρ της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα, «δημοκρατικό και πολυτασικό, εργατικό και λαϊκό, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» και σημειώνουν: «Υποστηρίζουμε κάθε πρόταση που θα ενισχύει το ρόλο των μελών του και θα κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ υπόθεση, κυρίως, των μελών του. Υποστηρίζουμε κάθε πρόταση που θα ενισχύει την εσωκομματική δημοκρατία ως προϋπόθεση πολιτικής αποτελεσματικότητας και γι' αυτό θα εναντιωθούμε σε μέτρα όπως ο περιορισμός των τάσεων ή όπως η εκλογή Προέδρου από το Συνέδριο και όχι από την ΚΕ».

Δηλώνουν την κατηγορηματική τους διαφωνία με την εκλογή προέδρου από το συνέδριο, σημειώνοντας ότι «η επιμονή (σ.σ. της ηγεσίας) είναι ανεξήγητη» και ότι «στην παράδοση της Αριστεράς η θέση αυτή δεν υπάρχει (υπάρχει Πρόεδρος της ΚΟ και Γραμματέας ή Συντονιστής της ΚΕ). Η ίδια η θέση του "Προέδρου του κόμματος" αποτελεί δάνειο από τα σοσιαλδημοκρατικά ή τα αστικά κόμματα. 

Αν δεχθούμε την επιμονή των συντρόφων. του ΣΥΝ, να συνεχιστεί η παράδοση του κόμματός τους που προβλέπει θέση Προέδρου, τότε η ελάχιστη προστασία της αρχής που λέει ότι το κορυφαίο εκλεγμένο όργανο του κόμματος είναι η ΚΕ, οδηγεί στο συμπέρασμα ο Πρόεδρος να εκλέγεται από την ΚΕ και να λογοδοτεί σε αυτή. Η πρόταση εκλογής Προέδρου κατευθείαν από το συνέδριο ταυτίζεται, αντικειμενικά, με απόψεις που τείνουν σε προσωποπαγή και αρχηγικά χαρακτηριστικά για τα ηγετικά όργανα».

Τονίζουν επίσης ότι για του ίδιους λόγους δεν θεωρούν τις οργανώσεις «που μέχρι σήμερα "μάτωσαν" για τον ΣΥΡΙΖΑ- εμπόδιο στην εξέλιξή του» και επισημαίνουν: «Αντίθετα, θεωρούμε ότι η συμμετοχή τους είναι πλούτος για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι όπλο στα χέρια των μελών του μπροστά στις κρίσιμες μάχες που έρχονται».


Όλα σε ψηφοφορία στο συνέδριο


Στις αποφάσεις εξάλλου της πρόσφατης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΔΕΑ περιλαμβάνεται και μία σαφής ένδειξη των διαθέσεων εν όψει συνεδρίου, καθώς μεταξύ όλων των άλλων υπογραμμίζεται ότι: «Στο συνέδριο θα θέσουμε σε ψηφοφορία τα κείμενα της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως έχουν παρουσιαστεί. Στη βάση αυτών των κειμένων θα επιδιώξουμε την εκλογή συντρόφων-φισσών μας στη νέα ΚΕ και άλλα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ως Αριστερή Πλατφόρμα».

Υπογραμμίζεται ότι «απέναντι στην πίεση της ηγεσίας του ΣΥΝ για αυτοδιάλυση των "συνιστωσών" του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΑ έχει δηλώσει και επαναλαμβάνει ότι δεν θα αυτοδιαλυθεί» και εξαπολύεται μία μετωπική επίθεση κατά της ηγεσίας της Κουμουνδούρου καθώς τονίζεται πως: «πρόβλημα "πολυγλωσσίας" και αμφισημίας σχετικά με τη γραμμή και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκύψει και προκύπτει από τμήμα του "σταρ σύστεμ" του ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά. Απέναντι σε αυτό το τμήμα έχουμε ζητήσει, ζητάμε και θα ζητάμε, μέτρα πειθαρχίας, με στόχο να δοθεί πραγματικά προτεραιότητα στην αυθεντική έκφραση των διαθέσεων του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ».


«Προεόρτια» από την Πλατφόρμα


Στο πλαίσιο αυτό, η Αριστερή Πλατφόρμα διοργανώνει στις 13 Ιουνίου κλειστή σύσκεψη, με θέμα «Οι θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ». Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο κ.  Αντ. Νταβανέλλος, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Π. Λαφαζάνης, μέλος επίσης της Γραμματείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

 http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=516511

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 06/06/2013 13:54:07

  Καλα τωρα ξυπνησανε οι ΔΕΑ - ΔΕΗ κτλ... οταν ο Αλεξης Τσιπρ ηταν το αγαπημενο παιδια των Αμερικανικων μιντια, δεν παιρνανε χαμπαρι τιποτα? Οταν του καναν αβανταδορικα αφιερωματα μεγαλες Αμερικανικες εφημεριδες δεν βλεπανε που παει το πραγμα? Ενταξει αργησαν λιγο τα παιδια, αλλα το πιασανε το νοημα. Τεσπα, παμε παρακατω..

 2. cummulus avatar
  cummulus 06/06/2013 14:24:53

  Συριζομαζώματα-Συριζοσκορπίσματα!

 3. firiki2010 avatar
  firiki2010 06/06/2013 15:18:30

  Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα η υπόθεση με τις συνιστώσες όπως και αν εξελιχθεί λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
  Μέχρι σήμερα οι συνιστώσες επέτρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε επαφή με ένα ιδιαίτερο κομμάτι ψηφοφόρων μικρό μεν αλλά ιδιαίτερα δυναμικό που στην ουσία έβγαλε τον ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους. Από την άλλη οποιαδήποτε μ@λ@κί@ έκανε ή έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ φορτωνότανε αμεσα ή έμμεσα στις συνιστώσες, κι έτσι δημιουργήθηκε ένας ανυπόστατος μεν αλλά πολύ βολικός για τον ΣΥΡΙΖΑ διαχωρισμός : ο "κανονικός ΣΥΡΙΖΑ" και οι "ακραίες συνιστώσες"
  Εάν περάσει η γραμμή Τσίπρα και οι συνιστώσες υποταχθούν ( το πιθανώτερο, γιατί εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουν στην ανυπαρξία) αναδεικνύεται η "ηγετική φυσιογνωμία" του Τσίπρα που έβαλε στη θέση τους τις συνιστώσες που από ορισμένους παρουσιάζονται ως υπεύθυνες για τις ΣΥΡΙΖΑϊικες "ακρότητες" (για τυχόν παραφωνίες θα "ευθύνεται" πάντα "η διαφορετικότητα των απόψεων που διαλέγονται δημιουργικά μπλα.. μπλα..μπλα...). Αν πάλι κάποιες συνιστώσες αποφασίσουν να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια αυτό θα αναδειχθεί από ορισμένους ως επιβεβαίωση της " ρεαλιστικής στροφής" και της "ωρίμανσης" Τσίπρα.

 4. fe avatar
  fe 06/06/2013 15:22:31

  Σπανια συμφωνω μαζι σου αλλα τωρα με καλυψες.Μονο να προσθεσω οτι λειτουργεια κομματος με συνιστωσες ειναι θαυμασια ιδεα αλλα για κομμα στο 4-5%.Για κομμα που διεκδικει εξουσια ειναι αστειο.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ fe 06/06/2013 19:10:53

   Μην αισθάνεσαι ενοχές αν συμφωνούμε :) Μπορεί να ξανασυμβεί.
   "Για κομμα που διεκδικει εξουσια ειναι αστειο " Το δραματικό είναι ότι και το κόμμα είναι αστείο.

   • Αθώρ avatar
    Αθώρ @ firiki2010 06/06/2013 21:44:32

    Υπάρχει κόμμα στην Ελλάδα που ΔΕΝ είναι αστείο;
    Ο Χ Ι.

    • firiki2010 avatar
     firiki2010 @ Αθώρ 06/06/2013 23:31:46

     Και στο αστείο υπάρχουν διαβαθμίσεις. Και πως να το κάνουμε ... δεν είναι και δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

 5. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 06/06/2013 21:59:03

  Εγώ στηρίζω το σύντροφο Νταβανέλο. Με νύχια και με δόντια.

 6. Αντώνης Ε. Κουβέλης avatar
  Αντώνης Ε. Κουβέλης 10/06/2013 09:48:41

  Εγώ στηρίζω τον σύντροφο Τσίπρα. Με νύχια και με δόντια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.