Δήμαρχος Λέσβου: Ο εγκλωβισμός των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος θα προκαλέσει χάος
02/04/2015 13:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δήμαρχος Λέσβου: Ο εγκλωβισμός των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος θα προκαλέσει χάος

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο δήμαρχος της Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός για τους χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, βρίσκοντας από τη μία την ελληνική κοινωνία απροετοίμαστη και από την άλλη, την Ευρώπη να κωφεύει για τις συνέπειες που φέρνει το κύμα παράνομων μεταναστών.

«Το θέμα είναι σοβαρό και δεν θα είναι διαχειρίσιμο σε λίγο καιρό εάν οι αρμόδιοι δεν το λύσουν άμεσα. Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο το νησί μας, αφού ο προορισμός των παράνομων μεταναστών δεν είναι η Μυτιλήνη, αλλά η Ευρώπη. Όμως ο εγκλωβισμός τους σε ελληνικό έδαφος θα προκαλέσει χάος στην ελληνική κοινωνία η οποία, ακόμη δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα», λέει ο κ. Γαληνός στο protothema.gr.

Η απουσία διοικητικού προσωπικού στο νησί είναι απαραίτητο για την ομαλή ένταξη των μεταναστών είτε στα κέντρα φιλοξενίας, είτε στην προσφορά αρωγής για την μετακίνηση τους από τη Μυτιλήνη, δυσχεραίνει την κατάσταση, με συνέπεια η αστυνομία και το λιμενικό να εκτελούν χρέη διοικητικών υπαλλήλων.

«Ο ρόλος της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος απέναντι στους μετανάστες φτάνει μέχρι κάποιο σημείο. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 100 άτομα. Δυστυχώς, έχουν αναλάβει όλους τους ρόλους αφήνοντας ακόμα και τα πόστα τους προκειμένου να ασχολούνται ως επί το πλείστον με τους παράνομους μετανάστες. Και αυτό επειδή δεν υπάρχει κατάλληλο προσωπικό. Το κράτος οφείλει να στείλει άμεσα διοικητικό προσωπικό για τους μετανάστες. Το ξαναλέω, δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να εξυπηρετεί καθημερινά ακόμα και σε απλά θέματα τους μετανάστες», λέει ο κ. Γαληνός.

Στη Μυτιλήνη έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κέντρο το οποίο μέχρι πέρυσι δεν λειτουργούσε επειδή δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα και ο στοιχειώδης εξοπλισμός για την εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων. «Μέχρι πρότινος, ούτε ρεύμα, ούτε κρεβάτια υπήρχαν για να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Ακόμα υπάρχουν βασικές ελλείψεις ενώ κάποια θέματα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα», αναφέρει ο κ. Δήμαρχος.

Άλυτο πρόβλημα παραμένει η διαμονή μεταναστών σε δημοτικές εγκαταστάσεις οι οποίες λειτουργούν ως κατασκηνώσεις σε έκταση 14 στρεμμάτων στην περιοχή της Νεάπολης στη Μυτιλήνη. Αρμόδιος φορέας είναι το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο οποίο ανήκει η συγκεκριμένη έκταση.

Όπως λέει ο κ. Γαληνός «ο χώρος αυτός πρέπει να λειτουργήσει ως κατασκήνωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρέπει να αδειάσει ο χώρος, να αποκατασταθούν οι ζημιές οι οποίες κοστολογούνται πάνω από 200.000 ευρώ και να ξαναγίνει ένα σύγχρονο συγκρότημα που διαθέτει εκτός από κατασκηνώσεις και αθλητικούς χώρους και κλειστό γυμναστήριο. Το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο ανήκει η έκταση μου είπε ότι θα τακτοποιηθεί άμεσα το θέμα. Ο δήμος μας έχει ήδη 100.000 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα θα είναι από κονδύλια που δίνονται για την χρηματοδότηση τέτοιων χώρων. Εσείς δηλαδή, τι λέτε ότι πρέπει να γίνει; Να συνεχίζουν να μένουν 50 μετανάστες σε ένα χώρο που τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί σαν κατασκήνωση με κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα και αθλητικούς χώρους, ο οποίος διατίθεται σε ντόπιους αλλά και σε τουρίστες που έρχονται στο νησί μας;».

www.protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΤ avatar
  ΤΤ 02/04/2015 14:32:00

  Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα με τους μετανάστες. Εννοώ βεβαίως όσους έχουν βίζα εργασίας Σένγκεν, γύρω στους 4.000 Φιλιπινέζους δηλαδή. Τα εκατομμύρια παράνομων εισβολέων δεν είναι μετανάστες. ¨Οσο τους λέμε έτσι, το πρόβλημα θα γιγαντώνεται. Αν αρχίσουμε να τους λέμε με το όνομά τους, θα αρχίσει η λύση. Αν ο δήμαρχος και ο ελληνικός λαός νομίζει δε , ότι επειδή το διεφθαρμένο μέχρι μυελού οστών ελλαδικό κράτος-τράφικερ φέρνει Αφγανούς με το αζημίωτο, θα τους πάρουνε και στο Λουξεμβούργο πλανάται πλάνην οικτρά. Δεν πειράζει, 400 χρόνια είναι, θα περάσουν.

 2. ΤΤ avatar
  ΤΤ 02/04/2015 14:36:56

  Ούτε προσωπικό, ούτε ρεύμα, ούτε στέγη, φτάνει πια. Το ''κράτος'' αυτό προσφέρει δωρεάν ρεύμα, στέγη τροφή σε όλη την υφήλιο, ενώ οι υπήκοοι του φορολογούμενοι μένουν χωρίς γάζες στα νοσοκομεία! ΔΕΝ είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε όλον τον πλανήτη, υπάρχουν 5.000.000.000 φτωχοί! ΚΑΠΟΥ πρέπει να έχουν πατρίδα και οι Έλληνες. Το να γίνει ΚΑΙ αυτή η χώρα ΠΑΚΙΣΤΑΝ και Νιγηρία, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, απλά καταστρέφουμε και την δική μας χώρα. ΦΤΑΝΕΙ. ΒΟΗΘΕΙΑ. Οι παράνομοι στην πατρίδα τους, ΦΤΑΝΕΙ.

  • Naruto avatar
   Naruto @ ΤΤ 02/04/2015 17:24:07

   Πέστα χρυσόστομε .

 3. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 02/04/2015 19:42:45

  Το ακόμη πιό ανησυχητικό που διαβάζουμε στο συγκεκριμένο άρθρο είναι ότι όταν τους ανακρίνουν αυτούς που πιάνουν,λένε: ''Ακούσαμε ότι η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της και πλέον μπορούμε εύκολα να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη''... Όχι μόνο έρχονται δηλαδή απελπισμένοι στην χώρα μας,αλλά τους έχουν διαβεβαιώσει ότι μπορούν να περάσουν και νόμιμα από εδώ και να ταξιδέψουν και με κάρτα εργασίας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι αποτέλεσμα της προδοτικής στάσης επί του θέματος της ''κυβέρνησής μας''

 4. Παράξενος avatar
  Παράξενος 03/04/2015 10:05:48

  Προς τι η ξενοφοβία; Είναι γνωστό ότι σε πεπερασμένο χώρο μπορεί να χωρέσει άπειρος αριθμός ανθρώπων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.