#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/04/2013 17:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γ. Στουρναρας: Ψέμα η παραμονή στο ευρώ χωρίς ΜνημόνιοΤο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, «επιδιώκει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές, να αποκατασταθεί η ομαλή ροή πιστώσεων στην οικονομία και να αυξηθούν οι επενδύσεις», σημείωσε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αποκομένη από τις αγορές, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η μόνη δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας είναι μέσω του προγράμματος στήριξης, στο πλαίσιο του οποίου η κυβερνητική διαπραγμάτευση έχει να επιδείξει αξιόλογα επιτεύγματα: Μείωση του δημοσίου χρέους κατά 40 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, μείωση των επιτοκίων δανεισμού κάτω του 2%, επιμήκυνση της εξόφλησης των συγκεκριμένων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μέχρι το 2040 (και με δεκαετή περίοδο χάριτος), διετή επέκταση της απαίτησης εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών μέχρι το 2016 και επιστροφή στην Ελλάδα αρκετών από τα κέρδη της διακράτησης ελληνικών ομολόγων, των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Αντ' αυτών, η Ελλάδα καλείται να διατηρήσει σταθερό το πολιτικό της κλίμα, να προχωρήσει σε άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, («γι' αυτό ενισχύουμε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας»), να αξιοποιήσει τα κονδύλια ύψους 44 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία μέχρι το 2020, και να βελτιώσει περαιτέρω την διαρθρωτική ανταγωνιστικότητά της με απελευθέρωση επαγγελμάτων, βελτίωση του ανταγωνισμού στις αγορές και άρση των εναπομεινάντων εμποδίων στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ανταποκρίνεται ακριβώς σ' αυτές τις απατήσεις, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ πρωταρχικός οικονομικός στόχος της κυβέρνησης για το παρόν έτος, είναι η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα δώσει το δικαίωμα στην Ελλάδα να ζητήσει περαιτέρω «δραστικό κούρεμα του δημοσίου χρέους, που θα έφερνε την Ελλάδα μπροστά απ' την κρίση».

Επαναλαμβάνοντας πως η ελληνική οικονομία έχει καλύψει τα 2/3 της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής και τα ¾ του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πως «το επόμενο κομμάτι είναι πιο δύσκολο λόγω της κόπωσης της κοινωνίας. Όμως σήμερα, αγωνιζόμαστε για την επόμενη γενιά, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, δεν εμπορευόμαστε ελπίδες, δεν λέμε ψέματα ότι μπορούμε να παραμείνουμε στο ευρώ και να φύγουμε απ' το Μνημόνιο». Η κυβέρνηση «υπήρξε ειλικρινής από την πρώτη ημέρα», πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι εμπροσθοβαρές και πως δεν υπάρχουν περιθώρια παροχών αν δεν τιθασευτούν τα δημοσιονομικά μεγέθη. Προσπάθειες φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών, όπως αυτές που καταγράφονται στο νομοσχέδιο, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά όχι εις βάρος των επόμενων γενεών, με εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών και αθέτηση της συμφωνίας με τους εταίρους μας.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (ΣΥΡΙΖΑ), πως αίρει διατάξεις που ρύθμιζαν ατέλειες της αγοράς, ο υπουργός Οικονομικών αναρωτήθηκε αν όντως οι προστατευτικές ρυθμίσεις για τα επαγγέλματα του γεωτεχνικού και του λογιστή - φοροτεχνικού είχαν θεσπιστεί για τον στόχο αυτό. Επίσης, επανέλαβε πως υπήρξε παρεξήγηση της διάταξης περί κατάργησης της εισφοράς στις εταιρείες ναύλωσης ή ασφάλισης πλοίων, σημειώνοντας πως η διάταξη «δεν αφορά τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που φορολογούνται με άλλες διατάξεις». Στην κριτική δε, του ΣΥΡΙΖΑ, πως οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δεν αναγνωρίζονται στο εξωτερικό, ο κος Στουρνάρας επικαλέστηκε σειρά δημοσιευμάτων και εκθέσεων, με αποκορύφωμα την δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, πως «η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα διάσωσης».

Επίσης, με άλλη ρύθμιση που κατατίθεται, δίνεται στον υπουργό Οικονομικών η δυνατότητα να απαλλάσσει πρόσωπα σε κατάσταση φτώχειας, (υπαρκτή ή επικείμενη) από τον ειδικό φόρο ακινήτου, να τους εξασφαλίζει περισσότερες δόσεις ή να χαμηλώνει το ύψος της οφειλής, «ώστε τα υπόχρεα πρόσωπα να μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση των ιδίων, ή των προσώπων που συνοικούν με αυτούς και τους βαρύνουν φορολογικά». Η τροπολογία αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία.

Οι δύο προσθήκες, απαντούν σε σειρά παρατηρήσεων βουλευτών, που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Ολομέλεια.

Τέλος, ο Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε την αποδοχή του πρώτου άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, απορρίπτοντας παράλληλα για δημοσιονομικούς λόγους, το δεύτερο άρθρο της, που πρότεινε την υπό όρους μείωση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων.

«Η εφαρμογή της πρότασης για απασχόληση ανέργων σε κοινωφελή προγράμματα δήμων και περιφερειών, αντιμετωπίζει τους ανέργους ως παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας» παρατήρησε ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε και την αποδοχή τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την τακτοποίηση μισθολογικής εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 2010.

e-typos,  ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 28/04/2013 21:44:48

  ΤΟ ΣΟΥΑΠ...ΑΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΜΜΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΙ ΚΥΡΙΟΥ ΣΗΜΙΤΗ...
  Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ....ΨΕΜΑ....
  ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ....ΨΕΜΑ....
  ΨΕΜΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΛΕΜΕΝΩΝ....
  ΨΕΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.... Ή
  ΨΕΜΑ ΟΤΙ ΟΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΠΡΩΤΟΣΕΛΛΙΔΟ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ) ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΚΟΝΔΥΛΙΟ ...
  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ...ΕΥΧΗΘΗΚΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ...
  ΤΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΑΡΑΓΕ;;;;;

 2. Νικήτας avatar
  Νικήτας 28/04/2013 23:29:24

  Η καραμέλα στο στόμα του στουρνάρα.
  Ο δανεισμός , οι αγορές , το μνημόνιο.
  Καλά κάνει ο άνθρωπος αφού τα πρόβατα ακόμα βελάζουν.
  Καλά κάνει μιάς και δεν του κόβει και κάτι διαφορετικό.
  Χωρίς υγεία , ασφάλεια , στρατό , εισόδημα , παροχές τα πρόβατα ετοιμάζοντε για πάσχα.
  Ζήτω το μνημόνιο , ζήτω , λένε όλοι οι θαυμαστές του , ζήτω και να είναι καλά ο γερμανός που το βρήκε και μας έσωσε .
  Και ξανά μανά τα ευχαριστώ απο τους πατέρες του έθνους στο μνημόνιο που παρατάυτα αυτούς δεν τους αγγίζει στο ελάχιστο.
  Ίσα ίσα τους βγάζει απο την δύσκολη θέση να παράγουν πολιτική αφού υπογράφουν και ψηφίζουν ωραίες , σωτήριες μεταφράσεις με τον ύπνο τους να κυριαρχούν τα μπράβο απο τους ευρωπαίους και τα καλά πάτε.
  Με καταθέσεις , ακίνητα , ανευθυνότητα , υπερεξουσία , κονόμα άθικτα.
  Προχώρα στουρνάρα , να μας ζήσει το μνημόνιο.

 3. blue nile avatar
  blue nile 28/04/2013 23:53:28

  Δηλαδή τι θέλει να πει ο ποιητής Στουρνάρας.
  Ότι αν λέγαμε όχι στο μνημόνιο θα μας έδιωχναν από την ευρωζώνη;
  Το ερώτημα είναι αν θα υπήρχε ευρωζώνη δυό εβδομάδες μετά την έξοδο της Ελλάδας...


  Μας δουλεύουν κανονικότατα...

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 29/04/2013 21:18:34

  Τι άλλο χρειάζεστε, ώ αφελείς; Το λέει καθαρά ο άνθρωπος: Χωρίς μνημόνιο, η "δραχμή" θα ήταν η εύλογη/συμφέρουσα λύση, αν και κανείς δεν θα μας έδιωχνε από το ευρώ, αλλά αυτό θα ήταν προς το συμφέρον μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.