#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2013 20:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιουνκέρ: H Ελλάδα θα βγει νικήτρια«Μην πουλάτε τις ΔΕΚΟ στην τιμή που θέλουν οι άλλοι. Πρέπει να πουληθούν οι Δημόσιες Επιχειρήσεις αλλά στις τιμές που θέλετε εσείς να τις πουλήσετε». Η «ατάκα» του πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κυριάρχησε στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, στο περιθώριο του ναυαγίου με τη ΔΕΠΑ.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα, όπως και η Ευρωζώνη, θα βγουν νικήτριες από την περιπέτεια. Παράλληλα είπε ότι διαβλέπει σοβαρή πιθανότητα, με βάση τα στοιχεία, για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014.

Ο κ. Γιούνκερ ξεκίνησε την ομιλία του με θερμά λόγια για τη χώρα μας: «Όταν η Ελλάδα δέχθηκε μια επίθεση άσεμνη και δηλητηριώδη, και ήμουν εκεί για να την υπερασπιστώ ... Η Ελλάδα είναι και δικιά μου» είπε, ενώ τόνισε πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν μπορούν να εξεταστούν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. ‘Ήταν σκληρός απέναντι σε όσους ανακίνησαν το ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Λυπάμαι για τα ανήθικα λόγια  πολιτικών και ΜΜΕ του Βορρά που εξαπέλυσαν εναντίον της Ελλάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην αντίδραση που είχε ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου καθώς και στην αντίθετη προς εκείνον στάση που είχαν το ΔΝΤ, η ΕΕ και άλλα κράτη όταν άνοιξε το ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Έκανε λόγο επίσης για ακραίες επιθέσεις με υπεροψία και επεσήμανε ότι ήταν ο πρώτος ο οποίος πήρε θέση υπέρ της Ελλάδος. «Αισθάνομαι συνιδιοκτήτης της Ελλάδας που αγαπώ» ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο παράλληλα για πολλά, πολλαπλά, σοβαρά και τραγικά προβλήματα της Ελλάδος.

Ο κ. Γιουνκέρ χαρακτήρισε τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης «τραγικά και δραματικά», σημειώνοντας ότι δε μπορούν να εξεταστούν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρώπης ως ηπείρου από την άποψη των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη κοινή αγορά του κόσμου, η οποία όμως βλέπει το ποσοστιαίο ΑΕΠ της σαν συμβολή στο παγκόσμιο ΑΕΠ να βαίνει μειούμενο.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, η αποδυνάμωση της Ευρώπης σε δημογραφικό επίπεδο θέτει επίσης νέες προκλήσεις.

«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, για λιγότερο εθνικισμό, για λιγότερο λαϊκισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, για να σημειώσει ότι όποιος χρησιμοποιεί την έννοια έθνος ενάντια στην Ευρώπη, οδηγεί σε απώλειες για όλους και για τον ίδιο, ενώ «όποιος ζητεί περισσότερη Ευρώπη, οδηγεί σε όφελος για όλους».

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι ενάρετοι είναι οι Βόρειοι, δήλωσε και συμπλήρωσε:  δεν συμβαίνει  αυτό, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην πιστεύουν ότι είναι κυρίαρχοι στον κόσμο. Τάχθηκε υπέρ του πατριωτισμού και κατά του εθνικισμού και επεσήμανε ότι «μια μικρή Ευρώπη θα επιβιώσει μόνο αν ενώσει τις κινητήριες δυνάμεις της».

Έκανε αναλυτική ιστορική αναδρομή από το 1913 και μετά με αναφορά στο πόσο απότομα ξέσπασε ο πόλεμος το 1914 τονίζοντας: «με φοβίζει η λήθη. Πρέπει να μιλάμε στους νέους για τον πόλεμο και την ειρήνη».

Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι οι δαίμονες δεν υπάρχουν. Αν βρεθούν ηγέτες, ειδικά αν αυτοί οι ηγέτες είναι χαρισματικοί τότε μπορεί να υπάρξει αναβίωση των δαιμόνων (του πολέμου).»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 11/06/2013 07:42:25

  Η επιτομή του Ευρωπαίου Πολίτη.
  Ήμασταν τυχεροί που εκείνες τις άθλιες μέρες είχε τη δυνατότητα να μας στηρίξει θεσμικά

 2. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 11/06/2013 15:24:00

  Δεν μού φαίνεται να βγαίνει νικήτρια. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του Προβόπουλου περί επερχομένης ανάκαμψης. Φόροι επί φόρων, που φυσικώ τω λόγω δεν πιάνουν ποτέ τους στόχους και λουκέτα, πολλά λουκέτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.