#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/02/2013 11:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυστηρότερος ο νόμος για την ιθαγένειαΈτοιμο προς κατάθεση είναι το νομοσχέδιο που καθιστά αυστηρότερες τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες και θα φθάσει στη Βουλή αφού ξεπεραστούν όσες ενστάσεις εκφράζονται από πλευράς των κυβερνητικών εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου Ραγκούση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου να προωθήσει το νομοσχέδιο με δεδομένο ότι «αποτελεί και προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου απόδοσης ιθαγένειας στις σύγχρονες ευρωπαϊκές απαιτήσεις και στις ιδιαίτερες συνθήκες του ευρωπαϊκού Νότου».

Ουσιαστική διαφορά

Μια βασική διαφοροποίηση σε σχέση με το ισχύον καθεστώς είναι ότι η ιθαγένεια δεν θα χορηγείται πλέον με την ελπίδα κάποιος να ενταχθεί στη χώρα αλλά θα δίνεται ως επιβράβευση σε εκείνον που ήδη κατάφερε να ενταχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους θα διαπιστώνεται η ενσωμάτωση για τους μετανάστες αλλά και το πώς θα ξεπεράσουν το σημερινό καθεστώς εμπλοκής τα 150.000-200.000 παιδιά δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή φοίτησαν για έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο αλλά δεν μπορούν να πολιτογραφηθούν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα παιδιά των μεταναστών θα λαμβάνουν με το νέο καθεστώς την ελληνική ιθαγένεια στην ηλικία των 18 ετών εφόσον γεννήθηκαν στην Ελλάδα από γονείς που είχαν νόμιμη άδεια παραμονής. Έως τη στιγμή που θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, θα τους χορηγείται αυτοτελής άδεια παραμονής διατηρώντας την ιθαγένεια των γονιών τους.

Οι μετανάστες που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά διεκδικούν πολιτογράφηση θα καλούνται να περάσουν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως είναι οι εξετάσεις για τη διαπίστωση των πραγματικών γνώσεων που θα έχουν αποκομίσει σε θέματα ελληνικού πολιτισμού και παιδείας. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να προβλέπεται η αυτόματη παροχή ελληνικής ιθαγένειας στην περίπτωση που θα επιτυγχάνεται είσοδος σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Τελικές διορθώσεις

Στο υπουργείο Εσωτερικών γίνονται αυτή τη στιγμή οι τελικές διορθώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου, που είναι έτοιμο από τον περασμένο μήνα. Στόχος είναι να προσαρμοστεί απόλυτα στις επιταγές της εκδοθείσας απόφασης του ΣτΕ αλλά και να πάρει την έγκριση από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., τους κυβερνητικούς εταίρους, που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την αυστηροποίηση.

Κύκλοι της Ιπποκράτους ζητούν προσεκτική μελέτη της απόφασης του ΣτΕ, θέτουν ως προαπαιτούμενο να μην απομακρυνθεί πολύ το νομοσχέδιο από την υφιστάμενη νομοθεσία και ζητούν ουσιαστικούς, αδιάβλητους και αξιοπρεπείς τρόπους διαπίστωσης του «ατομικού δεσμού» κάθε μετανάστη με την Ελλάδα. Από πλευράς ΔΗΜ.ΑΡ., ζητείται να μην προκύψουν ρυθμίσεις που θα δυσχεραίνουν τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες που τη δικαιούνται. Στην Νέα Δημοκρατία, όμως, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι οι κυβερνητικοί της εταίροι δεν έχουν αυτήν την περίοδο ισχυρά επιχειρήματα για να επιβάλουν τις απόψεις τους και να αντισταθούν σε μια αυστηροποίηση ουσίας την ίδια στιγμή που η πολιτική περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης πιστώνεται στην κυβέρνηση.

Άρης Χατζηγεωργίου, στον "Ελεύθερο Τύπο"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σταύρος avatar
  Σταύρος 07/02/2013 12:36:28

  Ζώα!
  Ζώα!!!

  ...όχι στις μονοκομματικές κυβερνήσεις...
  ...Κυβερνήσεις συνασπισμού κομμάτων...
  ...ναι στην πολυφωνία...
  Λουστείτε τα, τώρα ζώα!
  Φωνάζατε μεν, αλλά η παραλία παραλία την Κυριακή των Εκλογών.
  Ε;
  Δεν κρίνω την κρίση σας αλλά κρίνω την υποκρισία σας!

  "...Κύκλοι της Ιπποκράτους ζητούν προσεκτική μελέτη της απόφασης του ΣτΕ, θέτουν ως προαπαιτούμενο να μην απομακρυνθεί πολύ το νομοσχέδιο από την υφιστάμενη νομοθεσία και ζητούν ουσιαστικούς, αδιάβλητους και αξιοπρεπείς τρόπους διαπίστωσης του «ατομικού δεσμού» κάθε μετανάστη με την Ελλάδα..."
  Ποιοί τα λένε αυτά;
  Οι πεθαμένοι που έπρεπε ο Ελληνικός Λαός να τους είχε τσιμεντώσει την πλάκα στο μνήμα!

  "...Από πλευράς ΔΗΜ.ΑΡ., ζητείται να μην προκύψουν ρυθμίσεις που θα δυσχεραίνουν τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες που τη δικαιούνται. .."
  Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με την διατύπωση.
  ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ!!!
  όχι λαθρομετανάστες που είναι η πλειοψηφία.

  Για να μην μιλήσουμε, πάλι, για τον Θεοδωρίδη, ή τον Διαμαντόπουλο ή εκείνη την ξεμάλλιαγη την Μαϊμουδόνισσα!
  Το 78% των Ελλήνων, κατόπιν δημοσκόπησης της Ελευθεροτυπίας, το οποίο είναι κατά της ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ της σας φταίει;
  Ε, ζώα;
  Τι;

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 07/02/2013 13:07:17

  "Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να προβλέπεται η αυτόματη παροχή ελληνικής ιθαγένειας στην περίπτωση που θα επιτυγχάνεται είσοδος σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα."

  Σε τι "Ανώτατο" Εκπαιδευτικό Ίδρυμα; Μήπως σε αυτά που εξακολουθείς να μπαίνεις με 5 και με 6 μέσο όρο (εφ' όσον πεισματικά διατηρείται η διάταξη που δεν επαναφέρει τη βάση του 10); Ή μήπως σε αυτά των θετικών επιστημών, όπου για να μπεις δεν χρειάζεται να ξέρεις γρυ από Ιστορία; Δηλαδή, αρκεί να είσαι καλός σε Μαθηματικά και Φυσική, και την τσίμπησες την ιθαγένεια!

  • Τ.Ε. avatar
   Τ.Ε. @ Αυριανιστής 07/02/2013 15:55:22

   Δηλαδή εσύ κύριε Αυριανιστή κρίνεις ότι οι Έλληνες που είναι σε αυτές της σχολές είναι λιγότερο Έλληνες από αυτούς που είναι στο Ιστορικό Αρχαιολογικό;;Γιατί το σκεπτικό σου είναι εντελώς άκυρο έως σοβαρό δείγμα ημιμάθειας...Κάνε ένα γκάλοπ και ρώτα τι γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου ή 25 Μαρτίου για να δούμε πόσα ελληνόπουλα ξέρουν την απάντηση και το ιστορικά γεγονότα των καιρών εκείνων, εγώ πού δεν είμαι στα χαρτιά Έλληνας να γνωρίζω πολύ καλά...

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Αυριανιστής 07/02/2013 17:41:16

   Καλα! Βλεπουμε ποσο γερμανικη, η ολλανδικη, η βελγικη συνειδηση εχουν αποκτησει οι Τουρκοι ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ των γερμανικων, ολλανδικων η βελγικων πανεπιστημιων. Η Νεα Δημοκρατια να πατησει ποδι και να μην υποχωρησει! Να προτεινει αυστηρο νομο και ν'αγνοησει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Δεν θα τολμησουν να ριξουν την κυβερνηση. Παιζεται το μελλον του Ελληνισμου μ"αυτο το νομοσχεδιο!

 3. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 07/02/2013 13:56:45

  Γιατί το θέμα αυτό δεν μπαίνει σε δημοψήφισμα; Εννοώ το θέμα της ιθαγένειας.
  Και κάτι άλλο:
  Υπάρχουν δικηγορικά γραφεία που εμπορεύονται νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών. Οι νομιμοποιήσεις είναι πρώτο στάδιο για απόκτηση ιθαγένειας, όσο και να μερικοί απάτριδες εδώ μέσα προσπαθούν κουτοπόνηρα να μας πείσουν για το αντίθετο.
  Ανθρωποι από μη εμπόλεμες χώρες παίρνουν άσυλο σωρηδόν. Οσοι δεν παίρνουν είναι είτε εντελώς "ευήθεις" (να το πω κομψά..) και χάνουν τον δρόμο για το δικηγορικό γραφείο, είτε πέφτουν πάνω σε αστυνομικό υπάλληλο που "παρανομεί" και δεν δέχεται την αίτηση ασύλου, επειδή καταλαβαίνει ότι ο "καταδιωκόμενος" είναι μούφα! (ω, ναι, μου το είπε εισαγγελέας, που μάλιστα έλεγε ότι "ευτυχώς που παρανομούν και κάποιοι και δεν παίρνουν τις αιτήσεις"!!!). Σημειωτέον, ότι στην εν λόγω αίτηση-κουρελόχαρτο σημειώνεις όνομα, χώρα προέλευσης, ηλικία, κατά το δοκούν. Ό,τι δηλώσεις είσαι...Έκτακτα! Εφ'όσον ο λάθρο έχει καταθέσει τέτοια αίτηση, αφήνεται ελεύθερος κατά την προσαγωγή. Βέβαια, όπως μου έλεγε ο εισαγγελέας, οι αιτήσεις αυτές είναι συνήθως δυσανάγνωστες και, συν τοις άλλοις, κανείς δεν μπορεί να διασταυρώσει την αλήθεια των στοιχείων σε αυτές. Δηλ. αν ο Αλί Μπαμπά Σαχραζάντ λέγεται όντως έτσι ή Ρετζέπ Μουχτάρ και αν είναι από το Καράτσι ή από τη Λαχώρη... Είχα δει σε περιφερειακό κανάλι, έναν εμφανώς πολύ σκουρόχρωμο Ασιάτη να λέει ότι είναι από τη Γάζα και ο αγράμματος "δημοσιογράφος" τον πίστευε...
  Ο συγκεκριμένος νόμος περί ασύλου ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, με υπ. Εξωτερικών τη Ντόρα.
  Γιατί δεν ξεκινά η κυβέρνηση μία επικοινωνιακή πολιτική ξεμπροστιάσματος των κυκλωμάτων; Δεν μπορεί φυσικά να το κάνει η κυβέρνηση, αλλά μπορούν κάποιοι δημοσιογράφοι. Πού είναι αυτοί;

 4. helios avatar
  helios 07/02/2013 15:39:40

  Είναι τεράστιος ο αριθμός των λαθρομεταναστών (και μάλιστα κακής ποιότητας) που νομιμοποίησε με το έτσι θέλω το καθεστώς ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Ν.Δ. Α.Ε.. Ουσιαστικά όποιος εισέβαλε στην Ελλάδα και έβρισκε νόμιμη εργασία νομιμοποιούνταν τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., μια διαδικασία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
  Ταυτόχρονα με τη νομιμοποίησή και την απόκτηση άδειας παραμονής τους αποκτούσαν παράλληλα και το δικαίωμα της επανένωσης των οικογενειών τους. Επιπλέον τα παιδιά τους, είτε τα έφεραν από τις πατρίδες τους είτε έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, παρακολουθούν και τελειώνουν όμορφα κι ωραία το δημόσιο ελληνικό σχολείο (το ποσοστό των αλλοδαπών στα δημόσια σχολεία κυμαίνεται από 20% έως 80%). Έτσι κάποια στιγμή είτε αυτοί είτε τα παιδιά τους είτε όλοι μαζί θα χτυπήσουν την πόρτα της ελληνικής πολιτείας (όπως συμβαίνει ήδη) και θα απαιτήσουν την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας. Και τότε όσο αυστηρός και να είναι ο κώδικας ιθαγένειας δεν θα μπορείς να τους την στερήσεις αφού θα πληρούν όλα τα κριτήρια.
  Εάν δεν δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες ώστε η οικονομία μας να μην έχει ανάγκη τους αλλοδαπούς και όταν αυτοί έρχονται να περνάνε δύσκολα και να μην μπορούν να σταθούν όρθιοι στην Ελλάδα και να επιστρέφουν πίσω στις πατρίδες τους, τότε το έθνος - κράτος Ελλάδα θα είναι υπόθεση το πολύ μιας δεκαετίας .Επαναλαμβάνω ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε οριστικά από τους εισβολείς είναι να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες ώστε οι υποχρεώσεις τόσο των αλλοδαπών όσο όμως και των εργοδοτών που τους απασχολούν απέναντι στην πολιτεία να είναι τόσο υψηλές ώστε να μην μπορούν να σταθούν πουθενά όρθιοι. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρεθούν οι άδειες παραμονής τους και θα ξεκινήσουν άμεσα μαζικές απονομιμοποίησεις.

  - αν δεν χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα της παραγωγικής διαδικασίας (από το πιο απλό μέχρι το πιο πολύπλοκο).
  - αν δεν επιβληθούν αντικίνητρα (εμφανή και μη) προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας/ οι επιχειρήσεις να μην προσλαμβάνουν αλλοδαπούς. Σήμερα, αν είναι δυνατόν, γίνεται ακριβώς το αντίθετο επιδοτούνται επιχειρήσεις προκειμένου να προσλάβουν αλλοδαπούς.
  Ταυτόχρονα ισχυρά κίνητρα για προσέλκυση Ελλήνων εργαζομένων οποιαδήποτε γενιάς του εξωτερικού στα πρότυπα του Ισραήλ.
  - αν δεν χρησιμοποιηθούν χρονικές συμβάσεις εργασίας σε περίπτωση ανάγκης αλλοδαπών για το πού, το πότε, από που, για το πόσοι και όταν χρειαστούν ώστε να εργαστούν στην Ελλάδα ως contract workers και μετά τη λήξη της σύμβασης να επιστρέψουν στις πατρίδες τους πίσω.
  Αν όλα τα παραπάνω δεν εφαρμοστούν, ξεχάστε την Ελλάδα ως έθνος - κράτος και δεν θα ξαναδούμε ποτέ μια Ελλάδα Ελλήνων και ελληνική.

 5. Τ.Ε. avatar
  Τ.Ε. 07/02/2013 15:56:16

  τις σχολές παραπάνω(ήθελα να γράψω άλλο στην αρχή)

 6. occultist avatar
  occultist 07/02/2013 22:15:05

  Βρε παιδιά η συζήτηση γίνεται για την απόδοση ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ή για την απόδοση ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΟΣ;;;;;;; Μπορεί ο εντελώς μαύρος από την Ουγκάντα π.χ να πάρει Ελληνική ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ και να είναι ΥΠΗΚΟΟΣ Ουγκάντας;;;;;;

 7. Μηχανολόγος avatar
  Μηχανολόγος 07/02/2013 22:51:55

  Βρε παιδιά έχει Ελληνική Συνείδηση ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου?
  Ο κ.Ραγκούσης? Ας μας εξηγήσει ένας την καταγωγή του ονόματος Ραγκούσης.
  Συμπαγές έθνος η Ελλάδα.
  Ενοχλούμε.

 8. Νεράκι avatar
  Νεράκι 08/02/2013 00:40:54

  Με λένε Μιχάλη…

  «Με λένε Μιχάλη. Γεννήθηκα το 1980 στην Αθήνα, στο «Μητέρα». Οι γονείς μου τότε έμεναν στο Παγκράτι. Μετά τη γέννα μου μετακομίσαμε στα Πατήσια. Οι γονείς μου είναι από τη Νιγηρία. Ο πατέρας μου ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει, τη δεκαετία του ΄70. Ύστερα από κάποια χρόνια έφερε και τη μητέρα μου. Από τα παιδικά μου χρόνια δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Στο δημοτικό τα πήγαινα μια χαρά με τα άλλα παιδιά. Μόνο όταν τσακωνόμασταν στο ποδόσφαιρο με στολίζανε με βρισιές του τύπου «αράπης» και τα σχετικά. Ήμουν ο μόνος μαύρος στο σχολείο μου. Θυμάμαι επίσης ένα σκηνικό. Μια μέρα, έπειτα από τσακωμό, κάποια παιδιά με είχαν βάλει στη μέση και με έβριζαν. Τότε ένα παιδί που τον έλεγαν Ηλία όρμησε εναντίον τους για να με υπερασπιστεί. Από τότε γίναμε κολλητοί φίλοι. Τα πρώτα χρόνια στο σπίτι μιλούσαμε νιγηριανά και αγγλικά. Αυτό όμως με εμπόδιζε για τα μαθήματα. Μέχρι που ο δάσκαλος κάλεσε τους γονείς μου και τους είπε ότι έπρεπε να μιλήσουμε ελληνικά στο σπίτι.

  Με τα χρόνια επικράτησαν τα ελληνικά στο σπίτι μας. Ελληνικά και hiphop. Από εννέα χρόνων μιλώ μόνο ελληνικά. Μιλώ επίσης άψογα αγγλικά, ενώ τα νιγηριανά τα καταλαβαίνω αλλά δεν τα μιλώ πια. Το πάθος για τη μουσική το «κόλλησα», ίσως, επειδή μεγάλωσα ανάμεσα σε διάφορους γλωσσικούς ήχους. Στο γυμνάσιο παθιάστηκα με τα γκράφιτι, τη hip-hop και τη Dram΄Ν΄ Βase. Είναι χρόνια που περνούν διοργανώνοντας πάρτι και ανταλλάσσοντας κασέτες με τα φιλαράκια. Εκείνη την περίοδο μπήκε έντονα η θρησκεία στη ζωή μου. Μαζί της και η πρώτη υπαρξιακή σύγκρουση. Γιατί η θρησκεία έλεγε «ειρήνη υμίν», ενώ το hip-hop μιλούσε για εξέγερση. Η θρησκεία ήταν ευχή, το hip-hop δράση. Το hip-hop και τα γκράφιτι ήταν για μένα ένα είδος ξεσπάσματος. Τότε, για πρώτη φορά, άρχισα να γράφω στίχους. Έγραφα και για τον ρατσισμό. Ξαφνικά συνειδητοποίησα κάτι που είχα απωθήσει: το χρώμα της επιδερμίδας μου.

  Το να είσαι μαύρος. Εγώ είμαι περήφανος που είμαι μαύρος. Το να είσαι μαύρος όμως σημαίνει ότι συναντάς μπροστά σου έναν τοίχο. Σημαίνει ότι πρέπει να ξοδεύεις πολλή ενέργεια για να πείσεις τους γύρω σου ότι δεν είσαι γεννημένος μόνο για να πουλάς CD και να παίξεις μπάσκετ. Ότι μπορείς να γίνεις γιατρός, λογοτέχνης, σχεδιαστής μόδας, οτιδήποτε. Το να είσαι μαύρος σημαίνει ότι ζεις με αυτό το χρώμα, το αναπνέεις, ότι δεν σε αφήνουν ποτέ να νιώσεις αόρατος. Τη μεγαλύτερη έκπληξη την προκαλείς όταν μιλάς ελληνικά χωρίς προφορά. Παθαίνουν πλάκα. Μερικοί κάθονται με το στόμα ανοιχτό και σε κοιτάνε σαν εξωγήινο. Τέλος πάντων… Ένα καλοκαίρι στη Σύρο. Η ανατροπή στη ζωή μου συνέβη ένα καλοκαίρι στη Σύρο.

  Μόλις είχα τελειώσει το λύκειο. Ήθελα τότε να μπω στη Σχολή Καλών Τεχνών και άρχισα να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα ελευθέρου σχεδίου. Το καλοκαίρι πήγα στη Σύρο για να δουλέψω στο εργαστήριο της δασκάλας μου. Έκανα βόλτα ένα απόγευμα, όταν ξαφνικά μπροστά στα πόδια μου σταμάτησε ένα αστυνομικό τζιπ. Βγήκαν έξω δυο αστυνομικοί και μου ζήτησαν τα χαρτιά. Είχα μαζί μου τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Θεωρούσα ότι ήταν αρκετή, αφού είχα γεννηθεί στην Ελλάδα. Με πήγαν στο Τμήμα. Μου είπαν ότι τα χαρτιά μου είναι ελλιπή. Ένας από τους αστυνομικούς μού είπε ότι θα με απελάσουν. «Πού θα με απελάσετε;» ρώτησα. «Στα σύνορα και να πας από εκεί που ήρθες», μου απάντησε. «Εγώ δεν ήρθα από πουθενά. Έχω γεννηθεί στην Ελλάδα», είπα. Δεν πήρα απάντηση. Απέλαση, σύνορα, όλα αυτά μου φαίνονταν σαν ταινία. Έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μου και είχα κατατρομάξει. Έμεινα εκεί τρεις μέρες, στο σκοτάδι, κοιμόμουν χάμω, σε ένα μικροσκοπικό κελί με δυο Πακιστανούς που δεν μιλούσαν ούτε ελληνικά ούτε αγγλικά. Αυτές οι τρεις μέρες ανέτρεψαν τα πάντα μέσα μου. Με τη μεσολάβηση φίλων και δικηγόρων με άφησαν ελεύθερο. Τότε άρχισαν να με βασανίζουν τα ερωτήματα.

  Ποιος ήμουν; Τώρα καταλάβαινα γιατί δεν με καλούσαν φαντάρο, όπως συνέβαινε με όλους τους φίλους μου. «Φίλε μου, εσύ είσαι ξένος», έλεγα στον εαυτό μου. Και πάλι δεν ήθελα να το πιστέψω όμως. Σκεφτόμουν ότι οι αστυνομικοί είχαν κάνει λάθος. Ήταν ένας μηχανισμός άμυνας για να μη διαλυθώ. Τα χαρτιά, τα χαρτιά, τα χαρτιά. Όταν εισέβαλε στη ζωή μου η λέξη χαρτιά και αλλοδαπός όλα καθάρισαν πλέον. Ρώτησα τους υπαλλήλους στον δήμο εάν μπορώ να βγάλω ελληνική ταυτότητα επειδή έχω γεννηθεί εδώ. Μου απάντησαν κοφτά: «όχι». Μετά ήρθαν οι ουρές, οι βεβαιώσεις, τα ένσημα, τα γραφεία, οι υπάλληλοι, η ατελείωτη αναμονή. Και όταν βγαίνει η άδεια παραμονής είναι ληγμένη. Ξανά ουρές, βεβαιώσεις, ένσημα, γραφεία, υπάλληλοι, ατελείωτη αναμονή. Με αυτά θα φας όλη τη ζωή σου.

  Τα καλύτερα χρόνια σου φεύγουν κυνηγώντας τα χαρτιά. Δεν μπορείς να πας πουθενά. Τα όνειρα για το πανεπιστήμιο τα εγκατέλειψα γιατί κυνηγούσα τα χαρτιά. Με κάλεσαν το 2002 στη Γαλλία για να εκπροσωπήσω την Ελλάδα σε ένα φεστιβάλ θεάτρου δρόμου. Δεν πήγα γιατί δεν είχα χαρτιά. Ήθελα να ανοίξω μια δική μου δουλειά, δεν μπόρεσα γιατί δεν είχα χαρτιά. Τα ελληνικά είναι η γλώσσα σου… Νιώθεις σιγά σιγά να ανοίγει ένα χαντάκι ανάμεσα σε σένα και στους φίλους σου. Εκείνοι προχωράνε, κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αυτό που για σένα αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου, γι΄ αυτούς είναι ένα τίποτα. Επειδή δεν έχεις κανονικά χαρτιά δεν μπορείς να κάνεις σχέδια για το μέλλον. Σκέψου τι κατάπτωση. Να είσαι είκοσι χρόνων και να μη μπορείς να κάνεις σχέδια για το μέλλον. Φθείρεσαι ανεπαίσθητα, γίνεσαι μικρός, κλείνεσαι στον εαυτό σου. Πρέπει να προσέχεις πολύ για να μη γίνεις ανθρωπάκι.

  Για να μη δεις όλους τους γύρω σου ως εν δυνάμει εχθρούς. Ύστερα έρχονται άλλες ερωτήσεις. Τι είσαι; Γεννήθηκες εδώ, τραγουδάς τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, στο σχολείο είπες ποιήματα για την 25η Μαρτίου. Και όμως σε θεωρούν αλλοδαπό. Στη Νιγηρία εσύ δεν έχεις πάει ποτέ. Τα ελληνικά είναι η γλώσσα σου. Τι είσαι λοιπόν; Πρέπει να είσαι τρεις φορές τρελός για να μην τρελαθείς. Πρέπει να παλέψεις με νύχια και με δόντια για να μην αφήσεις την πραγματικότητα να σε ξεκάνει. Τι κάνω αυτή τη στιγμή; Ασχολούμαι πολύ με τη μουσική και με το θέατρο του δρόμου. Τώρα δουλεύω στον «Κοσμοπολιτισμό», ένα πολιτιστικό κέντρο που διοργανώνει και πολλά ενδιαφέροντα event με μετανάστες καλλιτέχνες. Τα χαρτιά; Τα περιμένω ακόμα, εδώ και δυο χρόνια. Το μέλλον; Το μέλλον, φίλε μου, είναι τα όνειρά μου. Αυτά είναι η ασπίδα και η ελευθερία μου…»

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Νεράκι 08/02/2013 10:07:02

   Αγαπητέ Μιχάλη,
   όπως γνωρίζεις η Ελλάδα είναι μια χώρα όπως και η Νιγηρία είναι επίσης. Στη Νιγηρία όχι μόνο δεν μπορείς να πάρεις υπηκοότητα, αλλά δεν μπορείς καν να περπατήσεις στο δρόμο αν είσαι λευκός.
   Αυτό δεν το λέω για να αντικρούσω τα λόγια σου. Αντιθέτως θεωρώ πως η περίπτωση σου είναι ακριβώς η περίπτωση που πληροί τις προϋποθέσεις για αίτηση υπηκοότητας (όχι Ιθαγένειας ούτε και Εθνικότητας). Υπηκοότητας για να μπορείς να έχεις ταυτότητα, να μπορείς να ταξιδεύεις, για να μπορείς να ανήκεις στη κοινωνία που μεγάλωσες.
   Επίσης γράφω "αίτησης υπηκοότητας", δηλάδη εσύ έχεις το ακράδαντο στοιχείο ότι οι γονείς σου ήρθαν νομίμως στην χώρα. Δεν πήδηξαν μάντρες ούτε πέρασαν το ποτάμι με σχεδία. Κατά συνέπεια πρέπει να έχεις το δικαίωμα να κάνεις αίτηση για υπηκοότητα και εφόσον και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, γλώσσα, γνώση της πατρίδας καλύπτονται, τότε δεν υπάρχει λόγος άρνησης για σένα.
   Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλους πρέπει να ξέρεις. Η απόδοση υπηκοότητας είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ του κράτους που την αποδίδει και όχι του αιτούντος. Αυτό ισχύει σε κάθε χώρα. Μπορεί δηλαδή το κράτος να πει ότι υπηκοότητα δίνω μόνο σε Χριστιανούς ή μόνο σε Αφρικανικής προέλευσης και όχι σε Ασιατικής ή μόνο στο Μιχάλη και όχι στον αδελφό του. Είναι τόσο απλό.
   Εσάς σας πήραν στο λαιμό τους -και στο λέω με εκτίμηση- όλοι αυτοί που "εμπορεύονται" ανθρώπινα δικαιώματα και εξισώνουν εσένα που γεννήθηκες από νομίμως εισελθόντες αλλοδαπούς, με τους λαθραίους Αλβανούς και τους Πακιστανούς.
   Διώξτε τους μακριά σας και ξεχωρίστε τη θέση σας και όλα θα σας πάνε πολύ καλύτερα. Μη μπαίνετε στο παιχνιδάκι κάθε συνιστώσας.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Tonia G. 08/02/2013 13:47:27

    Αγαπητε Μιχαλη, εχω ζησει τα περισσοτερα χρονια της ζωης μου στο εξωτερικο (μιλωντας χωρις προβλημα τη γλωσσα) και παρεμεινα Ελληνας. Μαλιστα, οσο περισσοτερο ζουσα στο εξψτερικο, τοσο και περισσοτερο Ελληνας αισθανομουν. Ετσι που περιγραφεις την περιπτωση σου, εισαι απολυτα νομιμος στην Ελλαδα και δικαιουσε μονιμης αδειας παραμονης. Γιατι δεν την εχεις; Σου ευχομαι να την αποκτησεις γρηγορα και να πραγματοποιηθουν τα ονειρα σου.
    Αφου εχεις γεννηθει εδω, θα εχεις διαπιστωσει και εσυ το σοβαρο προβλημα της λαθρομεταναστευσης που, σε συνδυασμο με την καταστροφικη οικονομικη κατασταση, τεινει να διαλυσει την χωρα μας. Σε παρακαλω να δειξεις κατανοηση σ'εμας τους Ελληνες που ειμαστε θυματα αυτης της καταστασης. Εαν πεφτεις εσυ με την σειρα σου θυμα απρεπων συμπεριφορων απο Ελληνες, σε παρακαλεσω να λαβεις υπ'οψη σου τα εξης: Ελαχιστοι Ελληνες ειναι ρατσιστες! Οι υπολοιποι αποκτησαμε ξενοφοβικες συμπεριφορες λογω της ανεξελεγκτης λαθρομεταναστευσης και του Δουβλινο ΙΙ. Προσθεσε και την φοβερη αυξηση της εγκληματικοτητας που εφερε αυτη η κατασταση. Ειδαμε ξαφνικα οτι κινδυνευουμε να γινουμε κατετρεγμενη μειονοτητα στον τοπο μας, ανησυχουμε και θελουμε να αμυνθουμε. Δεν εχει σημασια το χρωμα η η θρησκεια του παρανομου μεταναστη. Βλεπουμε με το ιδιο ματι τον λευκο ορθοδοξο Γεωργιανο, τον λευκο μουσουλμανο Αλβανο, τον Ινδο ινδουιστη η τον Σενεγαλεζο μαυρο καθολικο. Βλεπουμε τους παρανομους μεταναστες να πληθαινουν μερα με την μερα γιατι η Ευρωπαικη Ενωση δεν θελει να μας απαλλαξει αναστελοντας το Δουλινο ΙΙ. Οχι μονο δεν θελει να μας απαλλαξει, αλλα ετοιμαζεται να μας επιβαλλει το Δουβλινο ΙΙΙ, ακομα χειροτερο! Αυτη ειναι η πραγματικοτητα. Θα μου πεις, εγω τι φταιω, εγω γεννηθηκα εδω; Συμφωνει, δεν φταις φυσικα εσυ. Ζεις ομως εδω σε μια κατασταση που σε λιγο μπορε να μοιαζει με κατασταση πολεμου. Ειδες τι εγινε προχθες με τη διανομη αγροτικων προιοντων! Η δυστυχια, Μιχαλη, ειναι κακος συμβουλος. Και τωρα ειναι εποχη δυστυχιας. Σκεψου ποσες αυτοκτονιες εχουμε. Ποιοι, οι Ελληνες που σπανια αυτοκτονουσαν.
    Και κατι αλλο Μιχαλη. Μην ξεχνας ποτε οτι η Ελλαδα υπηρξε και αυτη αποικια. Αποικια των Τουρκων. Υπαρχουν πολλοι Ελληνες που δε θα το ξεχασουν ποτε αυτο και φοβουνται μηπως ξαναγινει η χωρα τους αποικια.
    Καλη τυχη Μιχαλη

  • helios avatar
   helios @ Νεράκι 08/02/2013 20:11:07

   Αγαπητέ Μιχάλη πολλοί φοιτητές από τον τρίτο κόσμο (όπως και ο πατέρα σου) σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Όταν όμως ολοκληρώνουν τις σπουδές τους δεν τους ανανεώνουν την άδεια παραμονής τους και πρέπει να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους.
   Αυτό συμβαίνει στα σοβαρά κράτη. Στα μη σοβαρά κράτη, όπως είναι η Ελλάδα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο όπως και στην περίπτωση του πατέρα σου που αντί να επιστρέψει στη Νιγηρία έφερε στην Ελλάδα την οικογένειά του και γεννήθηκες και εσύ.
   Τα λόγια μου ίσως να σου ακούγονται σκληρά είναι όμως η ωμή πραγματικότητα, πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Δεν σου έχουμε λοιπόν απολύτως καμία υποχρέωση. Το μέλλον τόσο το δικό σου όσο και των γονέων σου βρίσκεται στη χώρα καταγωγής σας.
   Καλή σου / σας τύχη.

 9. Νεράκι avatar
  Νεράκι 08/02/2013 00:43:19

  @Είναι τεράστιος ο αριθμός των λαθρομεταναστών (και μάλιστα κακής ποιότητας) που νομιμοποίησε με το έτσι θέλω το καθεστώς ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ. Α.Ε..

  Πότε η ΝΔ νομιμοποίησε λάθρο;

  • Θησειώτης avatar
   Θησειώτης @ Νεράκι 08/02/2013 11:55:45

   You know pakis?

 10. Tonia G. avatar
  Tonia G. 08/02/2013 09:34:08

  Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και οι βουλήσεις συμφερόντων συγκεκριμένες και σαφείς, πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί η διαφορά στις έννοιες της α)Υπηκοότητας (με κατάργηση της έννοιας Ιθαγένεια) και β) της Εθνικότητας (Γένος).
  Στις δημόσιες Υπηρεσίες (σε όλες), άποψη μου είναι, πως πρέπει να υπηρετούν όσοι ανήκουν στη κατηγορία 2. Και λέω σε όλες διότι στις δύσκολες στιγμές δεν αγωνίζεται μόνος του ο Στρατός ή η Αστυνομία, αλλά αντιθέτως ένας Στρατός χωρίς τη συνεργασία της Πυροσβεστικής Αλεξανδρουπόλεως ή των Υπαλλήλων Δήμου Ορεστιάδος, ή της Περιφέρειας Θράκης ΔΕΝ θα κάνει δουλειά...
  Σε ότι αφορά τώρα τους Οπλίτες αυτοί μπορούν να είναι και τις κατηγορίας 1 κι αυτό διότι κάθε Κράτος καθορίζει τη δομή του Στρατού του.

  Είναι κυριαρχικό δικαίωμα του το είδος της "πολιτότητας" που δίνει σε κάποιον που δεν την έχει. Ενα κράτος π.χ έχει δικαίωμα να πει ότι δίνω υπηκοότητα μόνο σε Χριστιανούς και Αξιωματικούς κάνω μόνο τους Χ.Ο. Στους άλλους αιτούντες υπηκοότητας δεν δίνω τίποτα και τους γυρίζω στις χώρες τους. Αλλο παράδειγμα: το Ιράν μπορει να δίδει υπηκοότητα (ποτέ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ) μόνο σε Μουσουλμάνους αλλά αξιωματικούς στους Φρουρούς της Επανάστασης κάνει μόνο Σιίτες. Είναι δικαίωμα του ως κράτος. Ας το καταλάβουν κάποιοι ότι αυτό δεν είναι Αριστερό ούτε Δεξιό! Ειναι απλά δικαίωμα κάθε κρατικής οντότητας.

  Κατά τη γνώμη λοιπόν το ζήτημα είναι κάθε προκήρυξη του Δημοσίου (με Συνταγματική θωράκιση) να ζητά: Ελληνική Υπηκοότητα και Ελληνική Εθνικότητα.

  Τέλος θέλω να αναφέρω άλλη μια αριστερίστικη ιδεοληψία περί της λέξης ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ που είναι κατά τη γνώμη ο ορθός όρος και ΟΧΙ η Ιθαγένεια.
  Λένε λοιπον ότι Υπήκοοι είναι μόνο όσοι ζουν σε δικτατορίες, ποινικοποιώντας άλλη μια λέξη χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Η απάντηση είναι απλή: Υπήκοος είναι αυτός που αποδέχεται τους Νόμους της χώρας της οποίας ζει ή αιτείται να ζήσει. Είναι τόσο απλό και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ.
  Κατά συνέπεια: κατάργηση άμεσα του όρου Ιθαγένεια.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Tonia G. 08/02/2013 16:05:20

   Μου επιτρέπεις αγαπητή Τόνια να δώσω ένα παράδειγμα;

   Τον Κολόμβο τον υποδέχτηκαν ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ των νησιών, οι οποίοι κατόπιν έγιναν ΥΠΗΚΟΟΙ του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλα!
   (φερ' το χρυσάφι ρε!)
   Ούτε ο Κολόμβος ήταν ΙΘΑΓΕΝΗΣ των νησιών της Καραϊβικής, ούτε οι ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ έγιναν Ισπανοί!

   Το κάψατε το χωράφι με τους μπάφους ρε, τώρα μολύνετε και το έδαφος με το σίσα!

 11. η Dimi avatar
  η Dimi 09/02/2013 18:16:51

  Δείτε σε Ποιόν; σαλεμένο “πολιτισμό” οι προοδευτικοί λυσσάνε τους Ελληνες “να ενσωματώσουν” και για Ποιούς; με χρήμα του Ελληνα φορολογούμενου ζεστό, πασχίζουν να τους φτιάξουνε τζαμί, καρφί απέναντι από την Ακρόπολη. Για τη σαρία και κλειτοριδεκτομή (clitoridectomy) ΚΑΙ στην Ελλάδα, σε πλήρη ισχύ, το ισλάμ ορέγεται, όπως Αγγλία, λέει! “..αυτό το καλοκαίρι (και με το πρόσχημα!) των σχολικών διακοπών, 500 περίπου (5χρονες μουσουλμάνες) αγγλίδες, θα είναι τα θύματα ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων..” http://bit.ly/WVQmxw "Οι κόφτες κόβουν τα κορίτσια, σε.. παρτίδες!"

  Το 1998, η Σομαλή Waris Dirie, “Το Λουλούδι της Ερήμου”, από του Βήματος Ο.Η.Ε., για τη φρίκη της κλειτοριδεκτομής μίλησε και τις κοινωνίες συγκλόνισε. Το πρώην σούπερ μοντέλο την ιστορία της ζωής της διηγήθηκε και περιέγραψε το απίστευτο ταξείδι της από τη ζωή των νομάδων στην έρημο της Σομαλίας στις διασημότερες πασαρέλες του κόσμου. Εξήγησε την απάνθρωπη πρακτική ακρωτηριασμού των γεννητικών της οργάνων που την υποχρέωσαν να υποστεί στην ηλικία των τριών ετών! (“Δεν απέμεινε τίποτα από τη σάρκα μου. Την έφαγαν τα όρνεα.”) http://bit.ly/YMvQ1n Η Waris Dirie, στο απόγειο της δόξας της, αποφάσισε τη καριέρα της ως σούπερ μοντέλο να διακόψει και τη ζωή της ν’ αφιερώσει στη μάχη για τη κατάργηση του φρικτού τελετουργικού της κλειτοριδεκτομής που καταστρέφει για πάντα τη ζωή των μικρών κοριτσιών ("τη ραχοκοκαλιά") της Αφρικής, του κορανίου.

  Όλα αυτά του ισλάμ τα διαστροφικά και σχιζοφρενικά, κατά του θηλυκού γένους εγκλήματα, οι Ελληνίδες, στη δική μας πατρίδα και στα δικά μας κορίτσια, ΔΕΝ πρόκειται ποτέ! να επιτρέψουμε να συμβούν.

  “Τρεις φορές πονάει η αγάπη: Όταν σε κόβουν, όταν παντρεύεσαι και όταν γεννάς.” ~Παλιά αφρικανική παροιμία

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.