#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/05/2013 11:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυθαίρετα: Κίνδυνος ακύρωσης της τακτοποίησηςΣε διευκρινίσεις, προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας, προχώρησαν δικαστικοί κύκλοι, με αφορμή τις αναλύσεις που γίνονται από διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ηλεκτρονικά και μη) για την επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ελήφθη σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, και έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο Ν. 4014/2011 που προβλέπει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (και ημιυπαίθριων χώρων), κλπ.

Σύμφωνα με τους κύκλους αυτούς, τα αυθαίρετα τα οποία νομιμοποιήθηκαν -αφού πληρώθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα από τον «Νόμο Παπακωνσταντίνου»- διατρέχουν τον κίνδυνο να ακυρωθεί η νομιμοποίησή τους μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης από το ΣτΕ (αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι), εφόσον κάποιος (συνήθως γείτονας, κάτοικος της ευρύτερης περιοχής, Οικολογικός ή Περιβαλλοντικός Σύλλογος κλπ) πληροφορηθεί τη νομιμοποίηση και προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Βέβαια, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, οι πολίτες πριν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη μπορούν να ζητήσουν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να ανακαλέσουν τις πράξεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων, αλλά αυτό προσέθεταν, στην πράξη δεν γίνεται σχεδόν ποτέ, κατά συνέπεια η προσφυγή στα δικαστήρια είναι «μονόδρομος». Πάντως, ο πολίτης για την πιθανή αυτή άρνηση της Πολιτείας, μπορεί να στραφεί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, για παράλειψη νόμιμης ενέργειας και να αξιώσει αποζημίωση.

Ο χρόνος (προθεσμία) που έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης ή φορέας να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της νομιμοποίησης ενός αυθαιρέτου ή ημιυπαίθριου χώρου, ξεκινάει από τη στιγμή που πληροφορηθεί ότι έγινε η νομιμοποίηση.

Όμως, ο γείτονας, σύλλογος, κλπ δεν μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια εάν πληροφορηθεί τη νομιμοποίηση, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προσφυγή κατά της ακύρωσης αυθαιρέτου θα γίνει δεκτή από τα δικαστήρια, εφόσον πραγματοποιηθεί «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος», το οποίο όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το έτος. Πάντως, σε κάθε περίπτωση «ο εύλογος αυτός χρόνος» θα κριθεί από τα δικαστήρια. Ο χρονικός αυτός περιορισμός παρατείνεται «κατά περίπτωση» για όσους απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό ή είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού.

Επίσης, όλες οι εκκρεμείς προσφυγές που υπάρχουν στο ΣτΕ και στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, κατά του επίμαχου νόμου 4014/2011 αναγκαστικά θα γίνουν δεκτές, αφού ο νόμος κρίθηκε ήδη από το ΣτΕ αντίθετος στην παράγραφο 2 του άρθρου 24 του Συντάγματος. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ και μετά επηρεάζονται όλες οι εκκρεμείς στις Πολεοδομίες, προς διευθέτηση, υποθέσεις νομιμοποίησης.

Μάλιστα, οι δικαστικοί κύκλοι, υπενθύμιζαν ότι όταν κρίθηκε αντισυνταγματική η μεταφορά συντελεστή δόμησης, επί μια δεκαετία και πλέον, η Πολιτεία αναγκαζόταν μετά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων να ανακαλέσει τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ενώ οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες (δηλαδή όσοι είχαν κάνει τη μεταφορά συντελεστή δόμησης) στη συνέχεια διεκδικούσαν, μέσω της Δικαιοσύνης αποζημιώσεις από το Δημόσιο. Ακόμη, ανάφεραν οι ίδιοι κύκλοι, ότι προβλήματα θα ανακύψουν και σε όσες μεταβιβάσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων έγιναν μετά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, οι οποίες και πάλι θα λυθούν από τα δικαστήρια.

e-typos

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 07/05/2013 19:06:24

  Νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Τo legalize the illegals, δηλαδή. Τέτοιος αυτο-αναιρούμενος ορισμός, μόνο σ’ αυτή τη πατρίδα θα μπορούσε έχει να επινοηθεί.
  Η τελευταία δυνατή βροχή, είχε θύματα πολλά μικρά παιδιά με σπασμένα/ σκισμένα άκρα και κομμένα δάχτυλα, καθώς η δύναμη του νερού του φουσκωμένου ποταμού στον Μαραθώνα παρέσυρε τζαμαρίες των αυθαιρέτων και τις έριξε επάνω τους (ρωτήστε στο ΚΑΤ που οι γιατροί έτρεχαν και δεν έφταναν, να σας πουν). Και ανέδειξε τη κοινωνική γύμνια και τη τραγωδία που προκάλεσαν τ’ αυθαίρετα δίπλα στο αγριεμένο ποτάμι (με τα μπάζα). Κανείς αθώος, όλοι συνυπεύθυνοι για το δράμα που προκάλεσε μια δυνατή βροχή.

  Τον ιδιοκτήτη του εικονιζόμενου αυθαίρετου μεσ’ το δάσος, αν ήμουν Εφορία, με καθαρή συνείδηση θα τον φορολογούσα εντόκως, με την ανώτατη κλίμακα, όχι μόνο για το προκλητικό αυθαίρετο αλλά κυρίως, για τον καθαρό αέρα του δάσους τον οποίο ο ιδιοκτήτης αυτός αυθαίρετα αναπνέει.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ η Dimi 07/05/2013 21:57:58

   Αυτά τα μεγάλα πράσινα πράγματα γύρω απο το σπίτι χαλάνε την εικόνα και την αισθητική μας.Πόσο καλύτερα αν έλειπαν και να βλέπαμε ωραίες κολώνες,μάρμαρα,και πετροχτιστα.
   Λες αυτό να ήταν το σκεπτικό του Νομοθετη τόσα χρόνια;

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Μεγάλες στιγμές 08/05/2013 07:10:20

    Tριπλάσιος από τον Παρθενώνα, μεγαλύτερος από τη Βουλή, εφάμιλλος της Κνωσού, λαμπρός όπως το Αστέρι της Βεργίνας, είναι «Ο Παρθενώνας της Μακεδονίας», το Ανάκτορο των Αιγών, το σπίτι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πόσοι το γνωρίζουμε για να σεβαστούμε την Αισθητική και να υπερασπιστούμε την Αξία της Αιώνιας Ελληνικής Γης; http://www.noiazomai.net/anaktoroaigon.html

 2. Αρχιμήδης avatar
  Αρχιμήδης 07/05/2013 19:27:09

  Ισχύοντες είναι μόνο οι νόμοι τους οποίους το κράτος ειναι σε θέση και τους εφαρμόζει. Οι νόμοι που ψηφίζονται αλλά δεν εφαρμόζονται απο το κράτος για οιονδήποτε λόγο, είναι προαιρετικοί και η παράβασή τους δεν συνιστά αυθαιρεσία, έστω κι αν αποκαλείται έτσι. Οπως και ο διορισμός με "μέσον" δεν συνιστά νομιμοποίηση έστω και αν έγινε με ψήφηση νόμου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.