Από την Τουρκία το καράβι με τους εκατοντάδες μετανάστες;
29/11/2014 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από την Τουρκία το καράβι με τους εκατοντάδες μετανάστες;

Δεν έχει σημασία από που ήλθε το καράβι, θα πει κανείς, διότι, απ’ όπου και να ξεκίνησε, τελικά στην Ελλάδα «ξεφόρτωσε». Κι’ όμως, έχει και πολύ μεγάλη σημασία.

Αρχικώς, οι πληροφορίες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, έφεραν το διόλου μικρό (70 μέτρων), και καθόλου «παλιατζούρα» και «σκυλοπνίχτη» (κατασκευής 1987) πλοίο, Baris, να έχει ξεκινήσει από τη Βηρυτό. Τώρα, νέες πληροφορίες, το φέρουν να έχει ξεκινήσει από λιμάνι της Νότιας Τουρκίας, πιθανώς τη Μερσίνα. Ακόμα, βέβαια, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, αλλά από τη διερεύνηση της υπόθεσης, μάλλον εκεί φαίνεται να καταλήγει το Λιμενικό.

Στο πλοίο, με σημαία ευκαιρίας, Κιριμπάτι, επέβαιναν περί τους 600 μετανάστες, ως επί το πλείστον από τη Συρία. Τέτοιου είδους «καλά πλοία», τα οποία δηλαδή δεν είναι τα σαπιοκάραβα που συχνά – πυκνά βουλιάζουν, χρησιμοποιούνται για τα ονομαζόμενα «ασφαλή ταξίδια» ως επί το πλείστον των εύπορων μεταναστών. Πόσο μάλλον, αφού εκτιμάται ότι ένα «ασφαλές ταξίδι» προς την Ιταλία, όπου φαίνεται πως ήταν ο τελικός προορισμός του πλοίου, κοστίζει πέντε χιλιάδες, ίσως και παραπάνω, «το κεφάλι». Ασφαλέστερα αυτού του τρόπου, και πανάκριβα βέβαια, είναι μόνον τα ταξίδια με θαλαμηγούς (ναι γίνονται και τέτοια). Οι υπόλοιποι «φτωχοδιάβολοι», ας θαλασσοπνίγονται, σου λέει, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Οι πρόσφυγες από τη Συρία σε τρείς χώρες κυρίως συγκεντρώνονται: Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία. Οι κύριες έξοδοι προς τη Δύση είναι δυο: Από Τουρκία προς Ελλάδα και Ιταλία, και από Λίβανο για Ιταλία, μέσω θαλάσσης. Εάν αυτή η «καραβιά» λοιπόν, έφυγε από Τουρκία, ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα. Πολύ περισσότερο, αφού υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρή ανησυχία για πολύ μεγάλο κύμα Σύρων προσφύγων. Εάν μάλιστα, έκανε τα στραβά μάτια η Τουρκία σε ένα τόσο μεγάλο καράβι, να «φορτώσει» τόσο κόσμο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Άγκυρα έχει δώσει το πράσινο φως να φύγουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες από τη χώρα. Και αυτοί που θα τους δεχθούν, θα είναι κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Γράφαμε πρόσφατα ότι μας είχε κάνει εντύπωση πως ένα πλοίο σαν και αυτό, ενώ προ δυο εβδομάδων κυκλοφορούσε στο Αιγαίο, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, αίφνης βαφτίστηκε, από εμπορικό, δουλεμπορικό, και «έσκασε» στην Κρήτη (βλέπε και: «Όταν ένα καράβι σουλατσάρει στο Αιγαίο, από εμπορικό γίνεται δουλεμπορικό, και “μπουκάρει” στην Κρήτη»). Τελευταία φορά το στίγμα του καταγράφτηκε στις 10 Νοεμβρίου, ενώ βρισκόταν μεταξύ Καλύμνου και Τουρκίας. Στις 5 του μηνός, επίσης, βρισκόταν σε τουρκικό λιμάνι, και πριν στην Αλεξάνδρεια, το Μπουργκάς (Βουλγαρία) και το Νοβοροσίσκ (Μαύρη Θάλασσα – Ρωσία). Κάτι που δείχνει ότι μάλλον έκανε εμπόριο (και πιθανότατα, λαθρεμπόριο).

Είτε το καράβι έπιασε σε κάποιο λιμάνι της Νότιας Τουρκίας, είτε στο Λίβανο, είναι οφθαλμοφανές ότι δεν θα έφευγε από εκεί, εάν δεν είχε την κάλυψη των τοπικών Αρχών, ή αν αυτές δεν είχαν χρυσο-εξαγοραστεί. Είναι μεγάλο πλοίο, μπήκαν πάρα πολλοί άνθρωποι, και όλα αυτά χρειάζονταν οργανωμένη τροφοδοσία, κ.ο.κ. Το σημαντικότερο ερώτημα όμως, είναι, εάν πράγματι έφυγε από τη Μερσίνα της Τουρκίας, πως διέφυγε (;) των Αρχών της Τουρκίας και των κατεχομένων εδαφών της Β.Κύπρου, αλλά και της ναυτικής ΝΑΤΟϊκής δύναμης που περιπολεί στη Μεσόγειο και της ναυτικής δύναμης του ΟΗΕ; Τα «τζιμάνια» των Υπηρεσιών Πληροφοριών, δεν πήραν τίποτα είδηση; Κι’ αν ήταν μέσα εκεί Τζιχαντιστές, για τους οποίους μας έχουν πρήξει ότι ετοιμάζουν επιθέσεις στη Δύση, τι θα γινόταν; Πολλά και σοβαρά τα ερωτηματικά. Και το θέμα, ναι μεν είναι ανθρωπιστικό για τους πρόσφυγες, αλλά εδώ προκύπτει και θέμα εθνικής –και γενικότερης- ασφάλειας.

Ο προορισμός του φαίνεται πως ήταν η Ιταλία, αλλά δεν αποκλείεται, κάποιοι (ίσως τα μέλη του «πληρώματος») να προκάλεσαν βλάβη στη μηχανή, για να ρυμουλκηθεί το καράβι στην Κρήτη. Δεν αποκλείεται μάλιστα, γι’ αυτό να εκδηλώθηκαν, όπως λέγεται, συμπλοκές με μερίδα μεταναστών. Μέλη του δήθεν «πληρώματος» επίσης, εφέροντο να είχαν αυτόματα όπλα, αν και κατά τις έρευνες, δεν βρέθηκαν. Δυο-τρείς εξ’ αυτών, τους είχαν δει από τη φρεγάτα «Ύδρα», που είχε καταπλεύσει για να ρυμουλκήσει το Baris. Μπορεί, βέβαια, να τα πέταξαν στη θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 29/11/2014 16:40:04

    Μόνο αφελείς πιστεύουν ότι αυτοί οι καημένοι πρόσφυγες έχουν τα χρήματα για τέτοιο ταξίδι. Και ειδικά για οικογένειες, πολλαπλασιάστε με το 3-5. Ποιος Σύριος έχει τόσο χρήμα και θέλει να ρισκάρει να τα πετάξει στην θάλασσα ή να πνιγεί; Αυτοί είναι απεγνωσμένοι άνθρωποι που τους εκμεταλλεύονται οι παγκόσμιοι λαθρέμποροι ανθρώπων (Σόρος και σία) και προσπαθούν να μεταφέρουν στη δυτική Ευρώπη μουσουλμάνους για να αλλοιώσουν τα εθνικά χαρακτηριστικά των πληθυσμών τους με σκοπό την ομογενοποίηση ή τον εμφύλιο και τη διάλυσή τους αν το πρώτο αποτύχει. Αυτά τα σχέδια καταρτίζονται πέραν του Ατλαντικού, όπου οι ΗΠΑ είναι ήδη ένα μη έθνος οπου κυριαρχεί η ανθρωποφαγία και η ανωμαλία σε κάθε επίπεδο. Μόνο και μόνο ότι έχουν 2 κόμματα που εφαρμόζουν σχεδόν το ίδιο πρόγραμμα δείχνει πόσο μεγάλη φυλακή κατάντησαν. Και θέλουν να γίνουμε όλοι το ίδιο. Και πληρώνουν αδρά για να πετύχει το σχέδιο. Το ISIS αποτελείται πρώτιστα από τους μισθοφόρους που πολεμούν τον Άσαντ. Ποιος τους πλήρωνε και τους έδωσε όπλα και πυρομαχικά εδώ και 3 χρόνια για να έχουν τώρα στρατό και να κάνουν τα αίσχη αυτά που βλέπουμε;

  2. Ο Κούκος που θα φέρει την Άνοιξη avatar
    Ο Κούκος που θα φέρει την Άνοιξη 30/11/2014 10:11:34

    Έχουμε μπλέξει πολύ άσχημα με τη συνεχή αποστολή λαθραίων μεταναστών εκ Τουρκίας. Το πρόβλημα κάθε μέρα που περνάει διογκώνεται και οι προσπάθειες αντιμετώπισής του δυστυχώς, δεν πράγουν το ποθούμενο αποτέλεσμα. Όσο οι υποκριτές ΑμερικανοΕυρωπαίοι θα τορπιλίζουν την ειρήνη στη γύρω περιοχή, τόσο τα κύματα των φυγάδων θα πολλαπλασιάζονται και οι βολικές ''συνθήκες'' που μας υποχρεώνουν να υπογράφουμε, θα μας καθιστούν αποθήκη απελπισμένων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.