15/02/2013 09:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απόφαση του Πρωτοδικείου κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας

Τη συνταγματικότητα του μέτρου της διαθεσιμότητας, που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή για εργαζομένους στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αμφισβητεί με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί την πρώτη ετυμηγορία δικαστηρίου της Αθήνας στο οποίο προσέφυγε υπάλληλος του δήμου Αιγάλεω, μητέρα δύο παιδιών με σύζυγο άνεργο. Η γυναίκα που δικαιώθηκε από το Πρωτοδικείο κατέθεσε αίτηση κατά της απόφασης με την οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Στην απόφασή του ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Δημ. Βλάχος, θεωρεί το μέτρο μη συνταγματικό ενώ αμφισβητεί και τα κριτήρια του νόμου με τα οποία εφαρμόζεται. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης: «Κάθε εχέφρων εργοδότης θα επέλεγε πρώτα να περικόψει τις θέσεις εργασίας που δεν είναι αναγκαίες για την επιχείρηση, καθώς και να απολύσει τους λιγότερο αποτελεσματικούς και συνεπείς στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ώστε να μεγιστοποιήσει το όφελός του από την παρεχόμενη εργασία για την όποια καταβάλλει τον μισθό. Το κριτήριο όμως που επελέγη από το νόμο 4093/2012 δεν είναι κατάλληλο για την επίτευξη του σκοπού αυτού».

Ο κ. Βλάχος τονίζει επίσης πως είναι προβληματικό να αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την επιλογή αυτών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα η νομιμότητα της διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί για την πρόσληψη τους και όχι η αναγκαιότητα των θέσεων εργασίας που καταλύονται και η απόδοση κάθε εργαζομένου.

Στην απόφαση του Πρωτοδικείου τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν στη διαθεσιμότητα χωρίς καμία αξιολόγηση και μάλιστα σε μία περίοδο που η ανεργία είναι τεράστια και επομένως καθίσταται ανέφικτη κάθε προσδοκία να βρουν άλλη εργασία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Πρωτοδικών θέτει ευθέως και θέμα παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αξιοκρατίας με τον επίμαχο νόμο, καθώς κρίνει ότι «η επιλογή του νομοθέτη να αγνοήσει ολωσδιόλου την απόδοση των εργαζομένων έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχή της αξιοκρατίας».

Τέλος, με την απόφαση καταγράφονται και οι «δυσμενέστατες συνέπειες που έχει το μέτρο της διαθεσιμότητας στη ζωή του εργαζομένου, ο οποίος «υφίσταται δραστικότατη μείωση των αποδοχών του κατά 25%. Η νέα αυτή περικοπή επιφέρει δραστική μείωση του βιοτικού επιπέδου του εργαζομένου, η οποία έρχεται σε συνέχεια των επανειλημμένων περικοπών αποδοχών που επέφεραν τα δυο τελευταία χρόνια, τρεις νόμοι».

Με την απόφαση του το δικαστήριο διατάσσει τη διοίκηση να αποδεχθεί προσωρινά την εργασία της υπαλλήλου καταβάλλοντας τις πλήρεις αποδοχές της, έως ότου κριθεί η κύρια προσφυγή της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αποριας το αναγνωσμα avatar
  αποριας το αναγνωσμα 15/02/2013 10:16:10

  και τώρα ο κ. Μανιτάκης θα διατάξει να μην εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου...
  το ίδιο δεν έκανε και ο Στουρνάρας....
  αν οι αποφασεις των δικαστηριων δεν αρέσουν... απλα διατασσουμε να μην εφαρμοζονται...
  αν μας αρεσουν τοτε ολα μελι γαλα....

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ αποριας το αναγνωσμα 15/02/2013 15:59:06

   Πόσο δίκιο είχατε....αν και με αυτούς που κυβερνούν κι έχουν κάνει το Σύνταγμα ένα κουρελόχαρτο δεν ήταν και πολύ δύσκολη η πρόβλεψη!

 2. χρήστος avatar
  χρήστος 15/02/2013 17:40:17

  Δεν είναι κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας
  αλλά κατά της αξιολόγησης που θεωρούν άδικη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.