10/05/2013 13:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποσύρεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο - Θα επανέλθει βελτιωμένο

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σχετικά με το νομοσχέδιο για τον ρατσισμό ότι θα γίνει περαιτέρω επεξεργασία με σκοπό τη βελτίωσή του μετά από παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκου, λόγω των γενικότερων προβλημάτων τα οποία πιθανόν θα προκύψουν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 10/05/2013 14:11:02

  Πέρα από τις αντιδράσεις σταλινικών ή χιτλερικών, το νομοσχέδιο παραβιάζει μια από τις θεμελιώδεις αρχές μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας, την ελευθερία του λόγου και άρα της διακίνησης των ιδεών. Όσο ανατριχιαστικές ιδέες έχει ένα πρόσωπο που διακινεί ιδέες περί εθνικής καθαρότητας ή ανωτερότητας, ιδέες άρνησης του Ολοκαυτώματος-γενοκτονιών ή ιδέες άρνησης των σταλινικών εθνοκαθάρσεων τόσο πιο κλειστοφοβική γίνεται μια Δημοκρατία απαγορεύοντάς του με κατασταλτικό τρόπο να τις διακινεί αυτές τις ''ιδέες''. Το ν/σ Ρουπακιώτη όμως θα πρέπει όμως να χωριστεί σε 2 μέρη. Το πρώτο σχετίζεται με αυτά που ανέφερα παραπάνω και θα πρέπει να μπεί στο ''συρτάρι'' για πάντα. Το άλλο μέρος του ν/σ Ρουπακιώτη σχετίζεται με της αυστηροποίηση των ποινών για συμμετοχή ή προτροπή, δηλαδή για περιπτώσεις άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής, σε ρατσιστικές βιαιοπραγίες. Σε αυτό το σημείο το ν/σ Ρουπακιώτη είναι αρκετά χαλαρό, κατά την προσωπική μου άποψη. Οι ποινές 3 έως 6 ετών,πρόστιμα έως 20.000 ευρώ ή απώλεια τουλάχιστον 1 έτους των πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες για συμμετοχή ή προτροπή σε ρατσιστική βία είναι αρκετά ήπιες. Αυτό θα πρέπει να το προσέξει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι συμφωνώ στο προσωρινό πάγωμα του ν/σ. Στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η δυναμική προάσπιση του δικαιώματος ελευθερίας του λόγου-διακίνησης ιδεών με την παράλληλη ενίσχυση του θεσμικού ''οπλοστασίου'' καταπόλεμησης -έστω και κατασταλτικά- της βίας εναντίον ομάδων ή ατόμων με βάση το χρώμα του δέρματος, της θρησκείας, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και του γενετήσιου προσανατολισμού. Καμία έκπτωση στην ελευθερία του λόγου, καμία ανοχή στα ρατσιστικά εγκλήματα και τους άμεσους ή έμμεσους συμμετέχοντες σε αυτά!

 2. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 10/05/2013 17:19:32

  Η Χρυσή Αυγή, η οποία είναι ο στόχος του "αντιρατσιστικού" νόμου, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν καταπολεμάται με τον εισαγγελέα. Καταπολεμάται μόνο με την καταπολέμηση των αιτών που την συντηρούν (φτώχεια και λαθρομετανάστευση).

  • gonzilaus avatar
   gonzilaus @ Επισκέπτης 13/05/2013 10:07:54

   Μια χαρά βλέπω να έχουν καταπολεμήσει οι Γερμανοί τους νεοναζί έτσι. Σε μια δημοκρατία τα κόμματα που πιστεύουν σ'αυτήν αντιμετωπίζονται πολιτικά. Αυτά που δεν πιστεύουν δεν μπορούν αντιμετωπιστούν έτσι παρά μόνο ποινικά. Γιατί πρώτα απ'όλα ο ρατσισμός είναι αδίκημα κατά της ανθρωπότητας.

 3. Γιώργος avatar
  Γιώργος 10/05/2013 18:03:45

  Τι εννοούμε όταν λέμε ρατσισμό όμως; Αν πω το κρύο ανέκδοτο που είπε η Παπαχρήστου το καλοκαίρι ή κάτι ανάλογο αυτών που είπε η Κική Δημουλά, θα θεωρηθεί ρατσιστικό και θα μπω φυλακή; Ή ο νόμος θα ισχύει αν βαρέσω π.χ. έναν Πακιστανό επειδή είναι μελαψός; Αν είναι (και) το πρώτο, τότε κλάφτα Χαράλαμπε. Αν είναι μόνο το δεύτερο, τότε συμφωνώ απόλυτα.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Γιώργος 10/05/2013 19:51:06

   Το σχόλιο της Παπαχρήστου ήταν και χυδαίο και ρατσιστικό. Η αποβολή της από την ελληνική αποστολή για τους Ο.Α. ήταν σωστή και επιβεβλημένη. Ωστόσο, αυτού του είδους ο ρατσισμός δε μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ποινικά. Απαιτεί προσπάθειες ετών σε επίπεδο εκπαίδευσης και κοινωνίας των πολιτών για να ξεριζωθεί. Οι δηλώσεις αντίθετα της Κικής Δημουλά ήταν χοντροκομμένες αλλά σε καμία περίπτωση με ρατσιστικό περιεχόμενο. Σε γενικές γραμμές, ένα ορθολογικό αντιρατσιστικό ν/σ θα πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά δηλώσεις-προτροπές σε ρατσιστική βία και τίποτα άλλο. Ένα ν/σ σαφές και λειτουργικό με πολύ αυστηρότερες ποινές από αυτές που προβλέπονται στο ν/σ Ρουπακιώτη.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Συριζαλβανία του Χότζα 10/05/2013 22:09:15

    Χοντροκομμένες οι δηλώσεις της Δημουλά; Πώς φαίνεται ότι μένεις σε "καλή" και ασφαλή περιοχή. Τους Πακιστανούς και τους Μαροκινούς τους βλέπεις όπως περίπου τους βλέπει η Μάγια Τσόκλη...
    Εγώ όμως που δεν μένω σε τέτοια περιοχή, λέω ότι και λίγα είπε....Και αν δεν πείθεσαι, διάβασε τι έγραψε η Λώρη Κέζα στο ¨Βήμα", επίσης κάτοικος Κυψέλης. Και όχι δεξιά, σίγουρα.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ ΒΙΣ 10/05/2013 23:38:07

     Λατρεύω τον τρόπο που σκέφτεσαι... Ζω στο 4ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, το πιθανότερο είναι ότι βιώνω πιο έντονα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης από εσένα. Το γεγονός ότι δε μου φταίνε αυτοί οι άνθρωποι που θέλησαν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο σε μια άλλη χώρα αλλά το ελληνικό κράτος που δεν ανέπτυξε ποτέ αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και εκεί επικεντρώνω την κριτική μου, για μερικούς σαν και σένα θεωρείται άποψη χρηματοδοτούμενη από ΜΚΟ ή τον Σόρος ή άποψη κατοίκου ακριβών προαστίων. Η λογική σου πραγματικά με ξεπερνάει! Τέλος, οι δηλώσεις Δημουλά ήταν χοντροκομμένες γιατί από έναν πνευματικό άνθρωπο περιμένεις να θέσει στην ολότητά του το ζήτημα της υποβάθμισης της περιοχής του από την αυξανόμενη εγκληματικότητα, προϊόν της κρίσης και της παράνομης μετανάστευσης, και όχι να μιλάει για κατειλημμένα παγκάκια από μετανάστες... Η Λ. Κέζα στο άρθρο της εστίασε στην ανθρωποφαγία των ''αντιρατσιστών'' για όποιον ή όποια βάζει στο ''τραπέζι'' τα θέματα αυτά και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Ελπίζω να σου λύθηκαν οι απορίες!

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Συριζαλβανία του Χότζα 11/05/2013 07:58:21

      Μάντεψα λάθος! Για να είμαι ειλικρινής (είμαι πάντα), εξεπλάγην όταν μου είπες "4ο διαμέρισμα" γιατί το ύφος γραφής σου εδώ μέσα, γενικά, δείχνει ξερολίστικο ελιτισμό και σνομπισμό ΒΠ...Αλλά θα φταίει γι'αυτό (και) η ιδεολογία ή ιδεοληψία, πες το όπως θες...Το συναντούμε σε όλες τις απολυτοποιημένες ιδεολογίες και σε όλες τις αναζητήσεις απόλυτης ιδεολογικής καθαρότητας.
      Γνωστοί μου που μένουν στον Κολωνό και έχουν μικρά παιδιά παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να βρουν θέσεις στους παιδικούς σταθμούς λόγω...υψηλού εισοδήματος (αλλά εντελώς τυχαία όλοι οι αλλοδαποί με παιδιά δηλώνουν μηδενικό εισόδημα και καταλαμβάνουν τις θέσεις).
      Για τα παγκάκια ο λόγος: Oταν πήγαινα τα παιδιά μου στην παιδική χαρά και το παγκάκι ήταν κατειλημμένο από τον Πακιστανό που είχε εγκαταστήσει παράνομα ολόκληρο μαγαζί με παιχνίδια μέσα στη μοναδική μικροσκοπική παιδική χαρά της γειτονιάς μου (ένας δήμος της Β΄Πειραιά), ε ναι, είναι και το παγκάκι πρόβλημα.... Και ειδικά για τους ηλικιωμένους, που μπορεί να μην έχουν να δώσουν τα 3 ευρώ για ένα καθημερινό καφέ στην καφετέρια. Η Δημουλά είπε αυτό που σκέφτεται σχεδόν όλος ο κόσμος. Το ότι είναι καταξιωμένη ποιήτρια και άνθρωπος με ευαισθησίες δεν την κάνει αυτομάτως ένα υπεράνω της πραγματικότητας ανθρώπινο ον. Οι ποιητές και οι καλλιτέχνες μπορεί να είναι και σνομπ και απλοί και μεγαλόψυχοι και μικροπρεπείς, και τσιγγούνηδες και γενναιόδωροι και μνησίκακοι και συγχωρητικοί και ταπεινοί και υπερφίαλοι. Η Κική Δημουλά δεν είναι ελιτίστρια και, επειδή την έχω συναντήσει κάποιες φορές από κοντά στον χώρο όπου κινούμαι, δεν είχα σχηματίσει εντύπωση ελιτισμού για αυτήν, είναι ένας πολύ απλός, καθημερινός θα έλεγα, άνθρωπος.
      Στην πραγματικότητα, και γιατί να το κρύψουμε, κανείς δεν θέλει στη γειτονιά του να έχει πολλούς τέτοιους Πακιστανούς ή τέτοιους Νιγηριανούς ή τέτοιους Σομαλούς, σαν αυτούς που έχουν κουβαληθεί στην Ελλάδα...Δεν είναι θέμα ρατσισμού, είναι θέμα διαφορετικών κοινωνικών και, ιδίως, αξιακών παραμέτρων. Κανείς δεν θέλει η ζωή του να γίνει πειραματόζωο όπου θα δοκιμαστούν οι αντοχές της ιδεολογίας της πολυπολιτισμικότητας και τα συμφέροντα κάποιων πονηρών εργοδοτών. Αν σου έλεγαν να δώσεις τη γάτα σου ή τον σκύλο σου για πειραματόζωο για ένα νέο φάρμακο κατά του καρκίνου, θα το έκανες; Δεν νομίζω...Άλλωστε, υπάρχει και η (αποτυχημένη) εμπειρία της δυτικής Ευρώπης, στην οποία έχω ζήσει κάποια χρόνια και δεν έχω απλά επισκεφθεί ως τουρίστας...

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Συριζαλβανία του Χότζα 10/05/2013 22:54:40

    Χοτζα
    1. "...εναντίον ομάδων ή ατόμων με βάση το χρώμα του δέρματος, της θρησκείας, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και του γενετήσιου προσανατολισμού."
    Γιατι να εξαιρουνται αλλες ευπαθεις ομαδες απο την προστασια που υποτιθεται οτι θα παρεχει το νομοσχεδιο; Οταν π.χ μια συμμορια δειλων μπουκαρει στο σπιτι ηλικιωμενων (οπως δυστυχως συμβαινει πια καθε μερα, τους βασανιζει, τους ληστευει και συχνα τους σκοτωνει) γνωριζοντας οτι λογω ηλικιας δεν μπορουν ν'αμυνθουν, αυτο δεν ειναι ρατσισμος; Οι διακρισεις εις βαρος των ηλικιωμενων δεν ειναι ρατσισμος;

    2. Απο ποιο σημειο και περα παυει να ειναι νομιμη η εκφραση ελευθερης σκεψης και γινεται "προτροπη"; Ποιος ειναι ο ορισμος της "προτροπης"; Θα διευκρινιζεται στο νομοσχεδιο;

    3. Ας υποθεσουμε οτι ενας αλλοδαπος επιτιθεται σ'εναν Ελληνα και ο Ελληνας αμυνεται. Πως θα αποδειξει ο Ελληνας στην δικαιοσυνη οτι ασκησε νομιμη αμυνα και οχι ρατσιστικη βια; Πως θα αποδειξει οτι δεν ειναι ελεφαντας;

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Zugzwang 11/05/2013 07:40:37

     Τα ερωτήματα αυτά προσκρούουν στον ελευθεριακό-νεοφιλ δογματισμό....Όταν ο Μαροκινός ληστεύει μια γιαγιά, τη ρίχνει κάτω και μετά, αφού της πάρει το πορτοφόλι, τη χτυπά, απαγορεύεται απλούστατα να μιλήσεις για ρατσιστικά κίνητρα. Αν κάνει το ίδιο ο λευκός σε ένα Πακιστανό, τότε ναι.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Zugzwang 11/05/2013 08:27:32

     1) Γιατί η ηλικία τους αποτελεί πλεονέκτημα ''επιτυχούς'' έκβασης της ληστείας. Φαντάζομαι δε ληστεύουν ηλικιωμένους γιατί μισούν τους γέρους αλλά επειδή είναι πιο εύκολο.
     2) Όσο αποκρουστικό και αν είναι να λες ''οι άσπροι είναι ανώτεροι από τους μαύρους'' είναι διαφορετικό να λες ''όπου δεις μαύρο...''. Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις τη διαφορά!
     3) Το ερώτημά σου είναι -γενικά- σωστό καθώς σε χώρες που λαμβάνουν μέτρα κατά της ρατσιστικής βίας αναπτύσσεται η στερεοτυπική λογική ότι ο ρατσισμός είναι αποκλειστικό ''παιχνίδι'' των κυρίαρχων ομάδων πληθυσμού που στρέφονται ενάντια σε εθνικές ή κοινωνικές μειονότητες. Γενικά -πάντως- το να αποδείξεις ότι ένα έγκλημα έχει ρατσιστικό κίνητρο είναι δύσκολο από όποια μεριά και να προέρχεται ο θύτης και το θύμα. Απαιτεί αποδείξεις και οφείλει ο ανακριτής και το δικαστήριο που θα εκδικάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση να είναι σίγουρο για τις αποδείξεις ότι το έγκλημα είχε ρατσιστικά κίνητρα. Όσες θεμιτές ενστάσεις και αν διατυπώνονται θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε έναν ουσιαστικό διάλογο που πρέπει να γίνει πάνω στο συγκεκρινένο θέμα και θα εμπλουτίσουν τον σχεδιασμό ενός πλήρους νομοθετικού πλαισίου. Αυτό που δεν πρέπει να πάει πίσω είναι η ανάγκη της Ελλάδας να θεσπίσει ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Συριζαλβανία του Χότζα 11/05/2013 09:51:37

      Χοτζα
      1. Να καταλαβω δηλαδη οτι οι μοναδικες ευπαθεις ομαδες που χρειαζονται προστασια απο διακρισεις ειναι οι αλλοδαποι και οι ομοφυλοφιλοι; Οταν κτυπας εναν ομοφυλοφιλο γιατι ειναι ομοφυλοφιλος, αυτο ειναι ρατσισμος, οταν κτυπας ενα γερο η ενα ανημπορο γιατι ειναι γερος η ανημπορος, αυτο δεν ειναι ρατσισμος. Ειναι λογικη αυτη;

      2. Δεν εχει σημασια τι καταλαβαινω η δεν καταλαβαινω εγω. Σημασια εχει αν θα διευκρινιζει το νομοσχεδιο τον ορο "προτροπη" η θα τον αφησει φλου για λογους σκοπιμοτητας.

      3. Μα δεν προκειται να γινει διαλογος. Το ζητουμενο ειναι να φιμωθει η Χ.Α και ει δυνατον να μην μπορεσει να κατεβει στις επομενες εκλογες. Η πραγματικοτης ομως χαλαει την σουπα. Οπως θα εμαθες, ετοιμαστηκε "ελληνικο"αλβανικο εθνικιστικο και "τσαμικο" κομμα υπο τον Τσεναι και τον Μετσι. Τι θα γινει τωρα; Θα απαγορευθει, με τον ενα η τον αλλο τροπο, η καθοδος της Χ.Α στις εκλογες και θα επιτραπει η καθοδος της Μαυροκοκκινης Συμμαχιας, η οπως αλλιως θα λεγεται, υπο τον Τσεναι και τον Μετσι; Η γεωγραφικη θεση της Ελλαδας ειναι τετοια ωστε θα πρεπει να προσεχουμε πολυ οταν παιζουμε με τα σπιρτα. Ιδιως οταν υπαρχει αυτη η πρωτοφανους μεγεθους τελειως ανεξελεγκτη παρανομη μεταναστευση, η οποια μπορει να λειτουργησει σαν εμφανης Δουριος Ιππος η σαν ανοικτη πεμπτη φαλαγγα. "Ευγενικες" οι θεωριες του Popper. Δεν συμβαδιζουν ομως με την πραγματικοτητα.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Zugzwang 11/05/2013 11:40:20

      1) Άλλο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες άλλο ρατσισμός. Προτροπή σε ρατσιστική βία ενάντια σε ηλικιωμένους είναι να λες: "οι γέροι είναι άχρηστοι και καταναλώνουμε πολλούς πόρους του προϋπολογισμού οπότε...''. Σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με ληστείες, όπως αναφέρεις στο σχόλιό σου, καθώς ο σκοπός του ληστή είναι η ευκολότερη ληστεία όχι η ληστεία γιατί μισεί τους ηλικιωμένους. Μην τα κάνουμε σαλάτα!
      2) Γι'αυτό τάχθηκα υπέρ της σαφούς και λεπτομερούς καταγραφής των προϋποθέσεων που θα ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο της προτροπής σε ρατσιστική βία. Μη μου χρεώνεις πράγματα που σε αρκετά σχόλιά μου δεν έχω υποστηρίξει και έχω εκφραστεί αρνητικά.
      3) Η άποψή μου είναι δεδομένη, ούτε απαγόρευση της ΧΑ ούτε κανενός άλλου κόμματος. Άλλωστε στα σχόλια που έγραψα για το κομμάτι του ν/σ περί των ποινών για περιπτώσεις άρνησης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός καθώς δε θα προσπαθήσει να ''περιορίσει'' μόνο τη ΧΑ αλλά θα αποτελέσει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των δικαιωμάτων ελευθερίας του λόγου και διακίνησης ιδεών ή ''ιδεών'' στην πατρίδα μας.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Συριζαλβανία του Χότζα 11/05/2013 16:09:45

      Χοτζα
      Ακομα και ο πιο πωρωμενος κακοποιος εχει αναγκη καποιας ηθικης δικαιωσης για να δικαιολογησει τα εγκληματα του στην συνειδηση του. Ετσι, αυτος που σκοτωνει ηικιωμενους, δικαιολογει το εγκλημα του λεγοντας στον εαυτο του οτι απαλλασσει την κοινωνια απο ενα αχρηστο στομα. Γι'αυτο οι Γαλλοι μιλουν για .
      Χαιρουμαι που συμφωνουμε στα 2 και 3 αλλα δεν βλεπω που εβαλα λογια στο στομα σου η που εκανα προσωπικους χαρακτηρισμους. Δεν καταλαβαινω γιατι αρπαχτηκες. Μιλουσα ηρεμα και γενικα!

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Συριζαλβανία του Χότζα 11/05/2013 16:16:53

      Συγγνωμη, συμπληρωνω αυτο που παρελειψα στο προηγουμενο σχολιο:" Γι'αυτο οι Γαλλοι μιλουν για racisme anti-vieux ."

     • Γιώργος avatar
      Γιώργος @ Συριζαλβανία του Χότζα 11/05/2013 13:00:01

      Ρε Χότζα, είναι απαραίτητο σε μια ληστεία να λούσουν με βενζίνη έναν 80χρονο και να του βάλουν φωτιά;;; Αυτό έκαναν Αλβανοί (αν δεν κάνω λάθος) πριν λίγες μέρες. Αυτό δεν δείχνει μίσος; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΟΥΝ ΦΩΤΙΑ;;; Επίσης είναι απαραίτητο να πάνε να βιάσουν μάνα μπροστά στον άντρα της και τα παιδιά της; Αυτό έκαναν -πάλι!-Αλβανοί με καλάζνικοφ πριν λίγους μήνες. ΕΛΕΟΣ!

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Γιώργος 11/05/2013 14:34:23

      Μα σε τέτοιες περιπτώσεις δε διαφωνώ θα πρέπει να εξεταστεί και προδικαστικά (ανακριτική διαδικασία) και δικαστικά αν υπάρχει ρατσιστικό κίνητρο ή συντρέχουν άλλα ψυχιατρικά σύνδρομα στους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση αυτή, αυτό που λέω είναι ότι η κάθε ληστεία ηλικιωμένου ή Έλληνα από αλλοδαπόυς δεν έχει απαραίτητα ρατσιστικά κίνητρα. Έλεος! Όπως αντίστοιχα και η βιαιοπραγία ενός Έλληνα σε έναν αλλοδαπό θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είχε ρατσιστικό κίνητρο. Εμένα δε μου φτάνει η καταγωγή ή ηλικία ή η θρησκεία ή οι ερωτικές επιλογές του θύτη ή του θύματος για να μιλήσω για ρατσιστικό έγκλημα, αυτά αρκούν σε γνωστούς και μη εξαιρετέους ''αντιρατσιστές''. Γενικότερα, τα εγκλήματα, χωρίς να είμαι εγκηματολόγος, έχουν αρκετές προσωπικές και κοινωνικές αιτίες, απλά στο συγκεκριμένο ν/σ μιλάμε για τις περιπτώσεις προτροπής σε ρατσιστική βία.

     • Γιώργος avatar
      Γιώργος @ Συριζαλβανία του Χότζα 12/05/2013 10:28:09

      Τότε σ'αυτό δεν διαφωνούμε. Το θέμα είναι αν αυτός ο αντιρατσιστικός νόμος θα ερευνά και τις βιαιοπραγίες εναντίον των ηλικιωμένων από αλλοδαπούς για δει αν υπήρξαν και ρατσιστικά κίνητρα. Πολύ αμφιβάλω γι'αυτό...

    • MCA avatar
     MCA @ Zugzwang 11/05/2013 08:36:00

     +++ Στις 2 και 3 παραγράφους επισημαίνεται τον παραλογισμό του νομοσχεδίου.
     Αυτό που με χαροποιεί είναι ότι με την 3 παράγραφο θα προβληματιστούν και οι Έλληνες εργοδότες που προσλαμβάνουν αλλοδαπoύς.
     Αλήθεια, η χρησιμοποίηση ανασφάλιστων εργαζομένων δεν είναι ρατσισμός;

   • Ηλίας Κοντάκος avatar
    Ηλίας Κοντάκος @ Συριζαλβανία του Χότζα 11/05/2013 12:10:37

    Το σχόλιο της Παπαχρήστου ήταν το εξής: "Με τόσους Αφρικανούς που έχουμε στην Ελλάδα, τα κουνούπια θα τρώνε σπιτικό φαγητό". Αν υποθέταμε ότι είχαμε πολλούς Νορβηγούς, τα κουνούπια προέρχονταν από τα φιορδ και η Παπαχρήστου έγραφε: "Με τόσους Νορβηγούς που έχουμε στην Ελλάδα, τα κουνούπια θα τρώνε σπιτικό φαγητό", θα ήταν πάλι ρατσιστικό το σχόλιό της; Ρατσισμός είναι να θεωρείς κάποιον κατώτερο μόνο επειδή έχει συγκεκριμένη καταγωγή ή επειδή το δέρμα του έχει συγκεκριμένο χρώμα. Το εν λόγω σχόλιο όμως δεν είχε να κάνει με την ανωτερότητα ή την κατωτερότητα κανενός, είχε να κάνει με τη χιουμοριστική επισήμανση ότι η χώρα έχει μεγάλο αριθμό προσώπων που προέρχονται από τη συγκεκριμένη ήπειρο. Τέλος. Δεν υπήρχε ούτε διάθεση ρατσισμού ούτε διάθεση να υπαινιχθεί κανείς ότι οι Αφρικανοί είναι κατώτεροι από τους Έλληνες. Άλλο που εμείς οι υπερ-δημοκράτες, πεφωτισμένοι μη-μου-άπτου προοδευτικοί βρήκαμε την ευκαιρία να ξεράσουμε όλα τα συμπλέγματα και την ανοησία μας πάνω στη συγκεκριμένη αθλήτρια.

    • Γιώργος avatar
     Γιώργος @ Ηλίας Κοντάκος 11/05/2013 13:03:28

     Ηλία το είχαμε αναλύσει διεξοδικά το θέμα πριν κάτι μήνες και άκρη δεν βγάλαμε. Αν ο άλλος είναι κολλημένος δεν αλλάζει. Απλά μην δίνεις σημασία, τότε δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης μερικοί-μερικοί.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Γιώργος 11/05/2013 14:46:28

      Ευχαριστώ για το ''κολλημένος'' και για το ''μερικοί-μερικοί'' που μάλλον αναφέρεται στο δικό μου σχόλιο για την Παπαχρήστου! Απορώ από πότε σε αυτή τη χώρα έχει απαγορευθεί η διαφωνία και από πότε όποιος θεωρεί αστείο ή μη ρατσιστικό το tweet της Παπαχρήστου θεωρείται ''ακόλλητος'' και όχι ενταγμένος στους ''μερικούς-μερικούς'' που οι τελευταίοι δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης σε ένα διάλογο παρά μόνο αν διαφωνούσαν και το θεωρούσαν ρατσιστικό. Δεκάδες σχόλια γράφω για οικονομικά θέματα κ.α. λες να περιμένα την Παπαχρήστου -σχεδόν- 1 χρόνο μετά για να κάνω κουβέντα; ΕΛΕΟΣ!!!

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Ηλίας Κοντάκος 11/05/2013 14:22:34

     Επιτρέψτε μου κ. Κοντάκο να διαφωνήσω. Πέρα από την άθλια αισθητική του συγκεκριμένου tweet, φαντάζομαι αν ήσασταν Έλληνας μετανάστης π.χ. στην Αυστραλία και υπήρχε ένας ''ιός της Δυτικής Ελλάδας'' που μεταφερόταν από το τσίμπημα κουνοπιών και οι Αυστραλοί έλεγαν παρόμοια ''αστεία'' για ''σπιτικό φαγητό'' θα σας ενοχλούσε. Εγώ σαν Έλληνας μετανάστης θα θεωρούσα ότι έμμεσα στοχοποιείται η ελληνική κοινότητα ως μεταφέρουσα αρρώστιες ή υγειονομικά επικίνδυνη και ότι αναπτύσσεται ένας έμμεσος ρατσισμός για την καταγωγή μου. Αν εσείς σε μια αντίστοιχη περίπτωση, ως Έλληνας μετανάστης στην Αυστραλία δεν σας ενοχλούσε αυτό το ''αστείο'' είστε κατ'εμέ απόλυτα δικαιολογημένος να μη θεωρείται ρατσιστικό το tweet της Παπαχρήστου. Τέλος, όπως έγραψα στο παραπάνω σχόλιό μου θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένη την αποβολή της από την ελληνική ολυμπιακή αποστολή αλλά τάχθηκα αντίθετος σε συνολικότερη ποινική αντιμετώπιση τέτοιων ''αστείων''. Τέτοια χυδαία σχόλια δε θα πρέπει να μας αφορούν καθόλου καθώς χαρακτηρίζουν αποκλειστικά αυτούς ή αυτές που τα διακινούν. Απλά στην περίπτωση της Παπαχρήστου η αποβολή της από την ελληνική ολυμπιακή αποστολή ήταν δικαιολογημένη καθώς εκπροσωπούσε τη χώρα σε ένα αθλητικό event, που ο καθένας μπορεί να το αξιολογήσει πόσο σημαντικό είναι ή όχι, αλλά η χώρα επιλέγει ποιοί θα πρέπει να την εκπροσωπούν.
     Υ.Γ.: Η απαξίωση των ΟΑ ή το κύρος των προσώπων που αποφάσισαν τον αποκλεισμό της Παπαχρήστου δεν έχουν σχέση με το αν έπρεπε ή όχι να αποκλειστεί από την ελληνική ολυμπιακή αποστολή. Είναι άλλη κουβέντα αυτή!

     • Γιώργος avatar
      Γιώργος @ Συριζαλβανία του Χότζα 11/05/2013 17:26:27

      Εγώ το αστείο το εξέλαβα ως εξής: Οι Αφρικανοί είναι το σπιτικό φαγητό των κουνουπιών αυτών και όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαίοι το junk food, το φαγητό εκτός σπιτιού. Βέβαια τα κουνούπια αυτά δεν είναι... αφρικανικά, απλώς μεταδίδουν αυτόν τον ιό που εμφανίστηκε πρώτα στην Αφρική.

     • Ηλίας Κοντάκος avatar
      Ηλίας Κοντάκος @ Συριζαλβανία του Χότζα 11/05/2013 18:25:35

      Θα σας συμβούλευα να γίνετε λιγότερο ευαίσθητος. Και απ' ό,τι κατάλαβα, εσείς θεωρείτε ότι από τέτοια σχόλια προκύπτει δια της εις άτοπον απαγωγής ότι κάποιος επιχειρεί να στοχοποιήσει κάποιον. Αυτή είναι η ερμηνεία σας. Η ερμηνεία σας δεν αποτελεί γεγονός. Το μόνο αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι το σχόλιο αυτό δεν είχε την παραμικρή αναφορά - ούτε άμεσα ούτε δια της πλαγίας - στην αξία ή στην απαξία του συγκεκριμένου λαού. Και εν πάση περιπτώσει, ένας πολίτης έχει το δικαίωμα να κάνει χιούμορ (είτε το βρίσκετε καλαίσθητο είτε όχι) με το ότι μεγάλος αριθμός πολιτών άλλων χωρών βρίσκονται στην Ελλάδα. Ούτε εσείς ούτε εγώ μπορούμε να απαγορεύσουμε τέτοιου είδους χιούμορ - που δεν περιέχει την ελάχιστη νύξη περί της ανωτερότητας ή της κατωτερότητας αυτών των πολιτών σε σχέση με μας. Αυτό που έγινε με την Παπαχρήστου είναι φασισμός τόσο απορριπτέος όσο και τα χρυσαυγίτικα νταηλίκια.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Ηλίας Κοντάκος 11/05/2013 22:21:53

      Καταρχάς κ. Κοντάκο, ούτε η δική σας ερμηνεία αποτελεί γεγονός. Νομίζω είναι ανούσιο να καθόμαστε να επιχειρηματολογούμε για κάτι που έγινε πριν 1 χρόνο αλλά θα μπω στον πειρασμό να το κάνω, απαντώντας σας. Ο W. Lippmann εισάγοντας τη θεωρία των στερεοτύπων θέλησε να δείξει ότι όλες οι γενικεύσεις για ομάδες πληθυσμού ή κοινωνικές συμπεριφορές βασίζονται στην αρχή πάνω σε πραγματικές καταστάσεις που ''εμπλουτίζονται'' στην πορεία με έντονη προκατάληψη και δεισιδαιμονία παράγοντας κοινωνικά στερεότυπα. Στην περίπτωσή μας αν θέλουμε να το αναλύσουμε τόσο, το tweet της Παπαχρήστου ξεκινά από 2 υπαρκτά προβλήματα, όπως η παράνομη εισροή μεγάλου αριθμού Αφρικανών μεταναστών καθώς και οι κίνδυνοι από τον ιό του Δ. Νείλου. Το μήνυμα σαφές. Ωστόσο, η μεταφορά του ιού μέσω των κουνοπιών δεν αποκτά χαρακτηριστικά εντοπιότητας/''σπιτικού φαγητού'' και η συσχέτιση με τους Αφρικανούς μετανάστες είναι πέρα για πέρα στερεοτυπική. Το 2009 εμφανίστηκε η γρίπη ''των χοίρων'', η αρχική ονομασία που πήγε να της δοθεί ήταν ''μεξικανική γρίπη'' ή ''γρίπη του Μεξικού''. Η μεξικανική κυβέρνηση ξεκίνησε τότε ένα μεγάλο αγώνα για να μην επικρατήσει αυτή η ονομασία καθώς θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα τόσο σε οικονομικό επίπεδο (τουρισμός, εξαγωγές αγροτικών προϊόντων) όσο και στην ταύτιση ενός ολόκληρου λαού με ένα ειδος γρίπης, φοβούμενη -και σωστά- το στιγματισμό των Μεξικανών ως πιθανών φορέων αρρωστιών, ιων κλπ. Θα μου πείτε τώρα, με το tweet της Παπαχρήστου θα ξεκίναγε μια παγκόσμια στερεοτυποποίηση των Αφρικανών; Η απάντηση είναι όχι. Το θέμα είναι ότι αυτό το ''αστείο'' κυκλοφορούσε επί μέρες με αποτέλεσμα να διαδίδεται ιντερνετικά μια σύγχυση 2 εντελώς άσχετων αλλά υπαρκτών γεγονότων. Από τη μία πλευρά ο μεγάλος αριθμός των Αφρικανών μεταναστών και από την άλλη πλευρά ένας ιός που αποκαλείται έτσι εδώ και δεκαετίες αλλά δεν έχει σχέση αποκλειστικά με την Αφρική αλλά αναπτύσσεται σε πολλά τροπικά μέρη του πλανήτη. Τέλος, αναφέρατε ότι δε μπορούμε να απαγορεύσουμε τέτοια ''αστεία''. Συμφωνώ μαζί σας. Η πρόβλεψη ποινικών κυρώσεων για τέτοιας χυδαίας αισθητικής ''αστεία'' είναι άνευ πρακτικού αποτελέσματος, καθώς κάνει τα πράγματα χειρότερα. Άλλωστε, και σε άλλο σχόλιό μου ανέφερα ότι αυτή η στερεοτυποποίηση/έμμεσοςρατσισμός στην περίπτωση αυτή, που δεν προβαίνει ή προτρέπει σε εγκληματικές πράξεις απαιτεί χρόνιες και μεθοδικές πολιτικές που ξεκινούν από την οικογένεια και την εκπαίδευση και φτάνουν ως την κοινωνία πολιτών. Διαφωνώ αποκλειστικά και μόνο με εσάς αν κατάλαβα καλά, στην αποβολή της από την εθνική ολυμπιακή αποστολή που τη θεωρούσα και τη θεωρώ επιβεβλημένη. Νομιζω ανέφερα και τους λόγους σε άλλο μου σχόλιο.
      Υ.Γ.: Η απάντηση απευθύνεται και στο σχόλιο του Γιώργου.

     • Ηλίας Κοντάκος avatar
      Ηλίας Κοντάκος @ Συριζαλβανία του Χότζα 12/05/2013 07:40:08

      Δηλαδή αν οι Αφρικανοί είχαν μπει νόμιμα, το tweet δεν θα ήταν ρατσιστικό; Και εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχει ούτε έμμεσος ρατσισμός ούτε έμμεσος μη ρατσισμός, όπως δεν υπάρχει έμμεσος σεβασμός ούτε έμμεσος μη σεβασμός. Υπάρχει ή ρατσισμός ή σεβασμός. Δεν νοείται να κατηγορείς κάποιον για ρατσισμό, επειδή εμμέσεως συνάγεις το συμπέρασμα ότι είναι ρατσιστής. Και μόνο που γράφετε "με αποτέλεσμα να διαδίδεται ιντερνετικά μια σύγχυση 2 εντελώς άσχετων, αλλά υπαρκτών γεγονότων" δείχνει ότι ο όποιος ρατσιστικός υπαινιγμός δεν ήταν σε αυτό καθ' εαυτό το σχόλιο, αλλά στους συνειρμούς διαφόρων. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τους συνειρμούς του. Και εν πάση περιπτώσει, δεν καταστρέφεις τη ζωή ενός ανθρώπου επειδή άλλοι (που δεν ξέρουμε ποιοι και πόσοι) κάνουν συνειρμούς από τα γραφόμενά του (αν κάνουν τέτοιους συνειρμούς). Ο πραγματικός δημοκράτης δεν λειτουργεί έτσι. Γιατί, αν λειτουργεί έτσι, είναι ο χρυσαυγίτης της αντίθετης πλευράς.

     • Ηλίας Κοντάκος avatar
      Ηλίας Κοντάκος @ Συριζαλβανία του Χότζα 12/05/2013 07:43:15

      Σημειωτέον, εγώ δεν ερμηνεύω. Απλώς παραθέτω το περιεχόμενο του μηνύματος της αθλήτριας. Εσείς από το μήνυμά της κάνετε συνειρμούς - γιατί μόνο έτσι μπορείτε να στηρίξετε την άποψή σας. Από αυτό καθ' εαυτό το μήνυμα της αθλήτριας δεν προκύπτει τίποτα από αυτά που γράφετε, εκτός αν κάνετε αναγωγές, εικασίες και συνειρμικές σκέψεις. Όπως και τις κάνατε.

     • Chuck Schumer avatar
      Chuck Schumer @ Ηλίας Κοντάκος 12/05/2013 12:25:33

      Ασε, κουράζεσαι χωρίς λόγο. Ο Χότζας όπως καί οι υπόλοιποι "ευαίσθητοι" αυτού τού πλανήτη είναι αθεκτικοί στά επιχειρήματα. Τό γεγονός παραμένει: <b<η ευαισθησία μάς κάνει όλους άνανδρους καί δειλούς!

 4. Ελπιδοφορος avatar
  Ελπιδοφορος 10/05/2013 18:31:08

  Οι πράξεις ΠΡΕΠΕΙ και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να καταδικάζονται και μάλιστα αυστηρότατα , όχι οι ιδέες.
  Δεν θα μας γυρίσουν οι μέσα και έξω χιτλερο-σταλινικοι στον μεσαίωνα.

  Μόνο κερδισμένη θα βγει η νέα δημοκρατία εάν καταργηθεί αυτό το προς ψήφιση έκτρωμα ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και θα αποδείξει για μια ακόμα φορά πως είναι η μοναδική δημοκρατική δύναμη στη χώρα!
  Οτιδήποτε άλλο θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα γιατί εκτός των άλλων για τον Έλληνα ισχύει και το ότι απαγορεύετε είναι και πιο γλυκό.

  Ελπίζω μόνο να μην πηγαίνει πίσω για να εξαιρεθούν φανερά όλα αυτά που επισήμαναν διάφοροι σχολιαστές για την Ρεπουση ,το ΚΚΕ κλπ. γιατί τότε θα είναι σαν να… πηγαίνουμε γυρεύοντας.

  • gonzilaus avatar
   gonzilaus @ Ελπιδοφορος 13/05/2013 10:19:25

   Κάνεις μεγάλο λάθος. Όταν οι πράξεις πηγάζουν από τις ιδέες τότε και οι ιδέες είναι αξιόποινες. Δεν γίνεται να εκφράζεται ο άλλος με ρατσιστική ιδεολογία και να του το επιτρέπεις και να μην τον αφήνεις να εφαρμόσει την ιδεολογία του. Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι η λογική των δύο άκρων. Οι ναζί έκαναν ακριβώς ότι υπαγορεύει η ιδεολογία τους. Κατηγορούμε εδώ τα κομμούνια για τα εγκλήματα του Στάλιν. Συγνώμη που σας το λέω αλλά η σχέση του σταλινισμού (κόκκινου φασισμού) με τον κομμουνισμό έχει τόση σχέση όση ο Σαμαράς με τον Μιχαλολιάκο. Και όσοι δεν το βλέπουν απλά έχουν μείνει στις αγκυλώσεις του 45 και του εμφυλίου. Πόσο κακό μπορεί να μου κάνει οποιοσδήποτε Κνίτης; Δείτε το βιντεάκι με το παλικάρι στο μετρό που τόλμησε να μιλήσει στους υπερήφανους άντρες της ΧΑ.

 5. λαχειοπώλης avatar
  λαχειοπώλης 11/05/2013 00:00:18

  "Στις αληθινές Δημοκρατίες, ο λόγος δεν δένεται με νόμους που ποινικοποιούν την ελευθερία της σκέψης, της γνώμης και της κριτικής. Το νομοσχέδιο μόνο με τον αλήστου μνήμης γαλλικό νόμο Γκαιϋσσώ - Φαμπιούς της 13-7-1990, μπορεί να συγκριθεί: ένα ολοκληρωτικού πνεύματος νομοθέτημα. Αποτελεί για την κυβέρνηση βαρύτατο νομικό και πολιτικό σφάλμα η υιοθέτηση της ποινικής καταστολής ως μέσου για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων ή ενοχλητικών για κάποιους χρήσεων του λόγου, στην Πολιτική, στην Κοινωνία, στον Τύπο, στην Ιστορία, στην Τέχνη. Οι Υπουργοί πρέπει να έχουν συναίσθηση ότι είναι υπάλληλοι της Ιστορίας. Δεν έχουν το δικαίωμα να ενδίδουν σε παράλογες απαιτήσεις "ομάδων επιρροής" ή να υπηρετούν μη ξεπερασμένη (αν μη και ύποπτη) Πολιτική Ορθότητα. Πρωτίστως, όμως, οφείλουν να τηρούν ευλαβικά το Σύνταγμα της Χώρας που παραβιάζεται πολλαπλώς καιποικιλοτρόπως. Υπό το κράτος, άλλωστε, της ισχύος του ν. 927/79 για τις φυλετικές διακρίσεις στον Τύπο κλπ. η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει κρίνει την αντισυνταγματικότητα ομοίων διατάξεων (Ολ. Α. Π. 3/2010). Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί γιατί προσβάλλει και την ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού, που ανέδειξε την ανεκτικότητα απέναντι στον Άλλο ως θεμελιώδη δημοκρατική αξία, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να την επιβάλει με μέσα νομοθετικού εξαναγκασμού."

  Επίσημη ανακοίνωση τύπου της ΝΔ (10/3/2011), αντιτιθέμενη στο προωθούμενο από τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη αντίστοιχο νομοσχέδιο για τον έλεγχο της σκέψης και τη φίμωση της αντίθετης από την εκάστοτε πολιτικώς ορθή άποψης.

  Επειδή τα γραπτά μένουν, ας μην νομίζει η ΝΔ ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και ας μην εκτίθεται ανόητα. Από την εξέλιξη του θέματος τώρα το ΚΚΕ κερδίζει πόντους γιατί προκάλεσε την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται ανακόλουθη, ανελεύθερη, αντιδημοκρατική και αντιδραστική. Μπράβο, άντε και σ' ανώτερα. Τι θα ακολουθήσει άραγε, κανένα κάψιμο βιβλίου ή καμμία κατάσχεση τυπογραφικών μηχανημάτων εφημερίδας μήπως; Ξυπνήστε, δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα !!!

  Κανένας περιορισμός της προφορικής, γραπτής και ηλεκτρονικής έκφρασης δεν δικαιολογείται (ούτε καν από τον πανικό απέναντι στην άνοδο της ΧΑ, που κάποια στιγμή θα ξαναγυρίσει στο λαγούμι της). Υπάρχουν ήδη υπεραρκετοί νόμοι για τις εγκληματικές πράξεις και την λόγω ή έργω εξύβριση. Δεν υπάρχουν εγκληματικές απόψεις, παρά μόνο εγκληματικές πράξεις.

  Μην τολμήσετε να ξαναφέρετε τέτοιο ντροπιαστικό νομοσχέδιο.

 6. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 11/05/2013 09:09:54

  Απάντα με επιχειρήματα και άσε τους δικούς μου σνομπισμούς και τους ελιτισμούς! Κάνε επιτέλους διάλογο χωρίς να προσπαθείς να μειώσεις τον συνομιλητή σου. Και εγώ υπήρχαν σχόλια που το έκανα αλλά πάντα μετά από την προσωπική επίθεση που δέχθηκα από κάποιον. Φαντάζομαι ότι μόνο εγώ είμαι ιδεοληπτικός εδώ μέσα, κανείς άλλος... Ένας ''ιδεοληπτικός'' φιλελεύθερος δε θα έλεγε ότι χρειάζεται αυστηρή μεταναστευτική πολιτική ούτε ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί εθνική προσπάθεια κατάκτησης του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου στην παγκόσμια κατανομή πλούτου. Θα ανέπτυσσε κοινώς μια πιο ατιμική ή...κοσμοπολίτικη θεώρηση της πραγματικότητας! Το αστείο είναι ότι κατηγορείς εμένα για ιδεολογική απολυτότητα ενώ εσύ είσαι ακόμα πιο απόλυτος στις θέσεις που εκφράζεις, και όταν κάποιος διαφωνεί με εσένα αρχίζεις τις προσωπικές επιθέσεις. Το πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς ξεκινά από τη μη μεταφορά των απαιτούμενων κονδυλίων στους ΟΤΑ. Χρήματα μπορούν να βρεθούν για να λυθεί το πρόβλημα είτε από ευρωπαϊκούς πόρους είτε από την κοινωνικά ορθολογικότερη αναπροσαρμογή των δαπανών ενός Δήμου ή της κρατικής χρηματοδότησης απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό που πηγαίνουν σε δημόσια αγαθά-υπηρησίες με μικρή κοινωνική προστιθέμενη αξία και όχι σε σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Το πρόβλημα των γνωστών σου δεν οφείλεται στην ξενομανία του νομοθέτη αλλά στην κακή πρόβλεψη των τυπικών προϋπόθέσεων για την προτεραιότητα κάλυψης μιας θέσης σε έναν παιδικό σταθμό. Για τα παγκάκια και γενικά την χρησιμοποίηση των δημοσίων χώρων είναι σωστές οι ανησυχίες της Δημουλά αλλά επαναλαμβάνω οι απαιτήσεις μου από έναν πνευματικό άνθρωπο τέτοιας αξίας είναι περισσότερες. Περιμένω βαθύτερες αναλύσεις του προβλήματος. Αν υπήρχαν θα ήταν δυσκολότερο να στοχοποιηθεί από τους γνωστούς ''αντιρατσιστές'', που αποτελούν και έναν από τους λόγους ισχνής παρουσίας του αντιρατσιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Γι'αυτό το λόγο χαρακτήρισα τις δηλώσεις της χοντροκομμένες και όχι ρατσιστικές. Εξαιτίας της μεγάλης της προσωπικότητας που αναμφισβήτητα διαθέτει στο χώρο των γραμμάτων και άρα του μεγάλου της κύρους θα μπορούσε τόσο καιρό να το έχει χρησιμοποιήσει για να αναδειχθούν καλύτερα τα παραπάνω υπαρκτά ζητήματα. Τέλος, και εγώ έχω ζήσει σε χώρα που ήθελε να ''οικοδομήσει'' τον πολυπολιτισμό και ξερώ καλά τα προβλήματα που αναπτύσσονται. Η Ελλάδα δε μπορεί να ''αντιγράψει'' ένα τέτοιο μοντέλο σε καμία περίπτωση αλλά θα πρέπει να το επιλύσει με ΠΛΗΡΗ σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και αφού προχωρήσει σε ένα συνολικότερο παραγωγικό και κοινωνικό σχεδιασμό για το πόσους μετανάστες αντέχει και με ποιούς τρόπους θα ενσωματώσει τους νόμιμους μετανάστες και τα παιδιά τους.

  • kaneis avatar
   kaneis @ Συριζαλβανία του Χότζα 11/05/2013 11:19:34

   Λες πολλά και κάνεις διαπιστώσεις σαν να είσαι Έλληνας(;) πολιτικός. Θα σταθώ σε ένα μόνο σημείο για να το αποδείξω. Λες ότι το πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς είναι οικονομικό και για να ληθεί χρειάζονται λεφτά, αλλά δεν λες τι πρέπει να γίνεται -ή μάλλον το αφήνεις να εννοηθεί χωρίς να το λες- μέχρι να βρεθούν τα λεφτά και να γίνουν κι άλλοι (πότε;) σταθμοί ή να προσληφθούν -ζήσε μάη μου να φας τρυφύλλι- κι επιπλέον βρεφονηπιοκόμοι κλπ. Αλλά μέχρι να γίνουν αυτά δεν λες τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά των Ελλήνων. Αφήνεις να εννοηθεί ότι τα πράγματα πρέπει να συνεχίσουν ως έχουν. Δηλαδή θα πρέπει να συνεχίσουν οπι Έλληνες να πληρώνουν για την συντήρηση και λειτουργία των σταθμών, οι σταθμοί να δέχονται -σχεδόν αποκλειστικά λόγω «κοινωνικών» κριτηρίων- παιδιά αλλοδαπών και οι Έλληνες να πληρώνουν για δεύτερη φορά από την τσέπη τους σε ιδιωτικούς σταθμούς να φυλάνε τα παιδιά τους. Ωραίος είσαι!
   Άρα οι Έλληνες πρέπει -καλά να πάθουν βέβαια με τέτοιους πολιτικούς που έχουν- να είναι οι μ...κες της υπόθεσης. Να συνεχίσουν να είναι τα υποζύγια που κουβαλούν στην πλάτη τους ντόπιους (πολιτικούς, δημοσιογράφους, ΜΚΟδες, επαγγελματίες αντιρατσιστές, «ευαίσθητους δημοκράτες», κλπ) και αλλοδαπούς χαραμοφάηδες.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 11/05/2013 12:03:40

   Έλεος!!! Ανέφερα τον επαναπροσδιορισμό των τυπικών προϋπόθεσεων ένταξης σε παιδικούς σταθμούς για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Σκέψου να μην το έγραφα κιόλας! Το πλαίσιο λόγω των έκτακτων συνθηκών υποχρηματοδότησης θα πρέπει να περιλαμβάνει γενικότερα κρίτηρια και όχι μόνο εισοδηματικά κριτήρια που αντικειμενικά ευνοούν τα παιδιά αλλοδαπών.

 7. Γιώργος avatar
  Γιώργος 12/05/2013 10:44:39

  Στα Γιάννενα αυτή την ώρα κυνηγάνε έναν αλλοδαπό, ο οποίος λήστεψε ένα καφενείο με την απειλή μιας χειροβομβίδας και σκότωσε δυο ηλικιωμένους... Οι δυο ηλικιωμένοι βρέθηκαν νεκροί στο χωριό Κτίσματα Παγωνίου, με πολλαπλά τραύματα σε κεφάλι και σώμα. Ξυλοκοπήθηκαν αγρίως, δηλαδή. Άνω των 70 και οι δυο. ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΕΔΩ Ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ;

 8. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ 12/05/2013 20:14:17

  Μην κοροϊδευόμαστε: ο περιώνυμος κι άφαντος (προσωρινά;) "ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ" αφορά μόνο τη Χ.Α. και την ιλιγγιώδη άνοδό της! Αντέδρασαν δε -και απεσύρθη- οι σύντροφοί μας βουλευτές ...της ΔΗΜΑΡ επειδή (άκουσον άκουσον) θα περιλαμβάνει στα "αδικήματα γνώμης" και τις (αναγνωρισμένες απ' τη βουλή) Γενοκτονίες των μαρτυρικών Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας, όπως και των Αρμενίων από τις ορδές του τουρκομογγόλου εγκληματία Κεμάλ (που κάποιοι προοδευτικοί και φιλελεύθεροι στην Ελλάδα της παρακμής τον έχουν ίνδαλμα και πρότυπο ηγέτη!). Όλοι αυτοί έχουν πρόβλημα μόνο με τον ελληνικό εθνικισμό και θέλουν να ποινικοποιήσουν ΜΟΝΟ τον πατριωτισμό των Ελλήνων!
  Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: Εμείς, οι της λαϊκής πατριωτικής δεξιάς που δεν μετέχουμε σε σκοτεινούς ή βρώμικους ρόλους, θεωρούμε την Χ.Α. και όσους την στηρίζουν κομμάτι της παράταξής μας (άσχετα αν την ψηφίζουμε ή όχι!) κι ας λένε ό,τι θέλουν οι συγκυβερνώντες... [Ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.