#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/08/2013 15:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση του υφυπουργού κ. Σκορδά σε δημοσίευμα μας και ανταπάντηση του AntinewsΚύριε διευθυντά

Σε σημερινή σας ανάρτηση υπό τον τίτλο «Τα αυτογκόλ της κυβέρνησης» αναφέρεστε στο πρόσωπό μου και σε πτυχές του κυβερνητικού έργου για τις οποίες είμαι αρμόδιος.

Επειδή αναγνωρίζω την συνεπή προσπάθειά σας να στηρίξετε τις επιλογές και την πολιτική του Πρωθυπουργού, θέλω να σας επισημάνω ότι τα πράγματα δεν είναι όπως αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα:

Δεν πρόκειται για «ληγμένα» όπως ανακριβώς γράφετε, αλλά για τρόφιμα μη ευαλλοίωτα, που αναγράφουν την ΕΛΑΧΙΣΤΗ διατηρησιμότητά τους, όχι τη μέγιστη (ανάλωση κατά προτίμηση πριν…). Απλώς τώρα το πλαίσιο γίνεται αυστηρότερο, με υποχρέωση των εμπόρων να τα έχουν σε ξεχωριστό ράφι και σε χαμηλότερες τιμές. Κανένα ληγμένο τρόφιμο δεν επιτρέπεται να πωλείται στην ελληνική αγορά.
Η διάταξη δεν είναι καινούργια, αλλά ισχύει για περισσότερο από δυο δεκαετίες. Είναι απορίας άξιον πώς «το μαθαίνετε» τώρα…
Η σχετική διάταξη έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, αναρωτιέμαι εάν η αναφορά σας στο ότι είμαι εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης, που γίνεται με απαξιωτικό τρόπο, συνιστά εκ μέρους σας πολιτική διαφωνία στο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να συμπεριλαμβάνει στην κυβέρνησή του τόσο κοινοβουλευτικά, όσο κι εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Εσείς δεν ήσασταν που ζητούσατε (http://www.antinews.gr/2012/06/19/167259/) «όσοι γίνουν υπουργοί του Σαμαρά, να παραιτηθούν από βουλευτές»; Τι άλλαξε από τότε; Και με άλλη ευκαιρία, εσείς πάλι δεν αναφέρατε (http://www.antinews.gr/2013/01/15/199443/) επί λέξει «Στα πλαίσια της συζήτησης που θα ανοίξει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως να προχωρήσει η θέσπιση του ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή»; Εάν έχετε μεταβάλλει άποψη, καλό είναι να το γνωρίζουμε

Η ίδια αντίληψη διαπνέει και την αναφορά σας στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Κι όμως, γνωρίζετε ότι εξαρχής, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την προστασία των αδυνάτων, να μην επιτρέψει καταχρηστικές συμπεριφορές και να προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων. Σας διαβεβαιώ ότι σε απολύτως καμία δήλωσή μου ή δημόσια αναφορά μου, δεν έχω εκφράσει κάτι διαφορετικό.

Τέλος, ελπίζω ότι το ενδιαφέρον σας να στηρίξετε την πολιτική και το έργο του Πρωθυπουργού, να προετοιμάσετε δηλαδή το καλύτερο, δεν θα σας κάνει –εκόντες- άκοντες- να υπονομεύετε το όποιο σημερινό καλό συντελείται.

Αθανάσιος Σκορδάς,Υφυπουργός Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας


Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ANTINEWS

Αξιότιμε κύριε Σκορδά, δεν κατανοούμε το ύφος της επιστολής σας και τις απαντήσεις που δώσατε. Προφανώς και δεν γνωρίζετε το αντικείμενο, αλλά συγχωρείστε…!  Αναφέρεστε στα ληγμένα τρόφιμα, τα οποία επιμένω δεν θα τρώγατε, αλλιώς θα είχε ενδιαφέρον η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να οργανώσει ένα γεύμα και να δοκιμάσει και η ίδια τις σπεσιαλιτέ! Δεν θα σας αναφέρω πολλά για τα ληγμένα τρόφιμα, αλλά θα σας επισημάνω μερικά σημεία από ένα κείμενο του κ. Νίκου Κατσαρού, πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ.

Διαβάστε το αξίζει τον κόπο, διότι μπορεί να μάθετε περισσότερα από όσα γνωρίζετε: «Τα τρόφιμα αυτά είναι μακράς διαρκείας όπως ρύζι,μακαρόνια,κριθαράκι,ζυμαρικά,φασόλια,φακές ,ρεβίθια,κάθε είδους κονσέρβες κλπ και όχι ευαλοίωτα τρόφιμα όπως γάλα,γιαούρτι,κρέας. Τα ληγμένα αυτά τρόφιμα προορίζονται για τις οικονομικά αδύνατες τάξεις του πληθυσμού πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι η κατανάλωση των τροφίμων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους. Τα ληγμένα τρόφιμα εάν η συσκευασία τους  έχει διατηρηθεί έστω και ελάχιστα μπορεί να προκληθούν αλλοιώσεις  από μικρόβια και να προκαλέσουν στον καταναλωτή γαστρεντερικές διαταραχές, εμέτους κλπ αλλά και σοβαρότερες επιπτώσεις που θα φανούν αργότερα. Ακόμη εάν δεν έχουν διατηρηθεί σωστά π.χ.  σε χώρους ζεστούς και υγρούς, μπορούν πέραν από την αλλοίωση των γευστικών χαρακτηριστικών να έχουν υποστεί και άλλες σοβαρότερες  αλλοιώσεις με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών….Είναι γνωστό ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι ήδη ασθενικοί έως ανύπαρκτοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν επί πλέον και στον έλεγχο των ληγμένων τροφίμων .Επιπλέον σύμφωνα με έρευνα της Eurostat το 75% των Ελλήνων καταναλωτών δεν εμπιστεύονται  ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ασφαλή. Η αγορανομική αυτή διάταξη θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την αγωνία τους. Ο ΕΦΕΤ με Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει στις 23/10/2012 βεβαίωνε οτι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατόν να διασφαλίσουν  την ασφάλεια και την ποιότητα των περασμένης διαθεσιμότητας τροφίμων δηλαδή των ληγμένων τροφίμων. Σοβαρό όμως είναι και το γεγονός ότι εστιατόρια,ταβέρνες,καταστήματα έτοιμου και πρόχειρου φαγητού θα εκμεταλλευτούν την διάταξη αυτή και στον βωμό του κέρδους θα σερβίρουν τα ληγμένα προϊόντα στους πελάτες. Η αγορανομική διάταξη αναφέρει ότι τα τρόφιμα αυτά δεν προορίζονται  για εστιατόρια και απαγορεύεται στους εστιάτορες κλπ να αγοράζουν   την κατηγορία αυτή των τροφίμων, ποιος όμως θα μπορεί να ελέγξει κάτι τέτοιο. Έτσι κάποιοι ασυνείδητοι θα κερδοσκοπούν εις βάρος αυτών  των εστιατορίων και των κέντρων μαζικής εστίασης που τηρούν την αγορανομική αυτή διάταξη. Επιπλέον υπάρχει και ο κίνδυνος  με αυτήν την  διάταξη να  γεμίσει η αγορά με τρόφιμα κακής ποιότητας. Τέλος θα υπάρχει κίνδυνος  να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός  με τις επιχειρήσεις που θα διαθέτουν τα ληγμένα τρόφιμα. Στον καταναλωτή είναι γνωστές οι εικόνες απελπισμένων  που αναζητούν ότι ληγμένα τρόφιμα  στα σκουπίδια ή τις εικόνες  επιδρομών από περιθωριακούς  στις χωματερές  για ληγμένες κονσέρβες και αλλά τρόφιμα».

Σχετικά με την οδηγία που επικαλείστε: «Η Ε.Ε δεν έχει εκδώσει ποτέ  Οδηγία όπου είναι υποχρεωτικό τα τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας δηλ. τα ληγμένα να μπαίνουν στα ράφια των καταστημάτων  για καμία χώρα-μέλος της ΕΕ. Στην χώρα μας είχε εκδοθεί μία αγορανομική διάταξη το 1989 για το θέμα αυτό , χωρίς ποτέ να ενεργοποιηθεί.  Παράλληλα τα βιολογικά προϊόντα θα υποστούν μεγάλη υποβάθμιση και η ζήτηση τους θα περιορισθεί σημαντικά αφού κανείς πια δεν θα τα εμπιστεύεται. Ιδιαίτερα τα τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας θα υποστούν μεγάλη καθίζηση στις πωλήσεις παρά την πολύ σημαντική αύξηση των  πωλήσεων που έχουν γνωρίσει τα τελευταία χρόνια. Μέχρι σήμερα πάντως κανένα πολυκατάστημα ή  σουπερμάρκετ δεν προτίθεται να εφαρμόσει αυτήν την  αγορανομική διάταξη και δικαιολογημένα αφού φοβούνται ότι  ληγμένα προϊόντα  στα ράφια τους θα δράσουν  αρνητικά στα μάτια των καταναλωτών και θα υποβαθμίσουν το καλό όνομα του καταστήματος τους.

Αναρωτιέστε κύριε υφυπουργέ εάν η αναφορά μας στο ότι είστε εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης, που γίνεται - όπως υποστηρίζετε με απαξιωτικό τρόπο (αλήθεια από πότε η πολιτική κριτική συνιστά απαξίωση;), συνιστά εκ μέρους μας πολιτική διαφωνία στο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να συμπεριλαμβάνει στην κυβέρνησή του τόσο κοινοβουλευτικά, όσο κι εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Μάλλον τελείτε σε σύγχυση, διότι το antinews δεν είναι γραφείο του Πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι στηρίζει τις προσπάθειές του. Εάν μας διαβάζατε πιο συχνά θα βλέπατε ότι διαφωνούμε σε πολλά σημεία της πολιτικής που ασκείται και δεν είμαστε με το λιβανιστήρι στο χέρι. Αυτό επιτάσσουν οι χιλιάδες αναγνώστες του antinews και αυτό πράττουμε.

Προφανώς και δεν διαφωνούμε με την άποψη Σαμαρά για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Εσείς λοιπόν διαπιστώνετε ότι στο πρόσωπό σας γίνεται πράξη η πάγια άποψη του Πρωθυπουργού;

Μάλλον κάνετε λάθος. Εσείς δεν είχατε κυβερνητική θέση (περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κλπ) επί 5,5 χρόνια ΝΔ στην εξουσία όταν Πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής; Εσείς δεν κατείχατε τα κλειδιά της ΝΔ ως γενικός διευθυντής του κόμματος την περίοδο που ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης;

Δικαίωμα του Πρωθυπουργού, αν και δεν γνωρίζουμε τον λόγο, να σας πριμοδοτούν συνέχεια με κυβερνητικές θέσεις. Εσείς όμως δεν νιώσατε την ανάγκη να βοηθήσετε την κυβέρνηση από μια πιο μάχιμη θέση και να δώσετε τον...«καλόν αγώνα», διαλέγοντας μια περιφέρεια να πολιτευθείτε και να δώσετε και μερικές χιλιάδες σταυρούς στο κόμμα που σας τίμησε; Μετά την εκλογή σας, που πιθανόν θα ήταν σίγουρη, θα μπορούσατε κάλλιστα να παραιτηθείτε και να δηλώσετε στρατιώτης στην υπηρεσία του Πρωθυπουργού, ο οποίος προφανώς θα σας όριζε υφυπουργό.

Τώρα, για τους πλειστηριασμούς και το πώς άνοιξε το θέμα, αφήστε το καλύτερα και μην συνεχίζετε, διότι θα εκτεθούν πολλοί. Αρκεί η δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού…

Σχετικά με το ειρωνικό σχόλιό σας, περί υπονόμευσης του καλού που συντελείτε, αφήστε στην άκρη την συνωμοσιολογία και επικεντρωθείτε στην αποστολή σας και να είστε σίγουρος ότι εάν κάνετε κάτι καλό θα σχολιαστεί..και δεν θα πέσουμε σε καμία λακκούβα εθνικής οδού!

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μάριος Θ. avatar
  Μάριος Θ. 29/08/2013 15:43:04

  Επιτέλους και μια σαφή διατύπωση. Κε υπουργέ ήταν δύσκολο να τα γράψουν κάπως έτσι και οι εφημερίδες; Ο καθένας καταλαβαίνει και άλλο πράγμα αν διαβάσει διαφορετικό έντυπο, και βέβαια η σπέκουλα πάει σύννεφο... Όσο για τον υπουργικό θώκο, είπαμε: Ο κρατικός μηχανισμός χρειάζεται managers σε καίριες θέσεις, όχι πολιτικούς...

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Μάριος Θ. 29/08/2013 16:56:36

   Πολύ δύσκολο, γιατί δε θα μπορούσαν να το πλασάρουν όπως το πλάσαραν και να πουλήσουν επανάσταση, αντιπολίτευση κλάμα και οδυρμό. Για αυτό μου έκανε εντύπωση το άρθρο εδώ, όταν επρόκειτο για ζήτημα που έχει ξανασυζητηθεί στο παρελθόν.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μάριος Θ. 29/08/2013 17:29:41

   "Ο καθένας καταλαβαίνει και άλλο πράγμα αν διαβάσει διαφορετικό έντυπο, και βέβαια η σπέκουλα πάει σύννεφο"

   Αυτό είναι τεράστιο ζήτημα. Και δυστυχώς μόνη λύση η παιδεία που αναπτύσσει την κριτική σκέψη. Που λείπει από το λαό μας πολύ. Εδώ και δεκαετίες. Και για να διορθωθεί πρέπει να περάσουν χρόνια...

  • Νίκος Δραγασιώτης avatar
   Νίκος Δραγασιώτης @ Μάριος Θ. 29/08/2013 19:55:12

   Σωστός! Μέσα στὸ μυαλό μου ἤσουν;

 2. marshall avatar
  marshall 29/08/2013 15:46:36

  Επιτέλους ένα στέλεχος της κυβέρνησης με άμεσα αντανακλαστικά. Μήπως να δούμε και την ουσία των πραγμάτων όπως τα περιγράφει ο υφυπουργός!

 3. mariosgiovanis avatar
  mariosgiovanis 29/08/2013 16:00:53

  σοβαρή απάντηση κύριε υπουργέ- και για να τα λέμε όλα μπράβο για την ευαισθησία σας- αλλά είναι δικαιολογημένη και η ανησυχία του κόσμου και για το τι τρώει. Μήπως θα ήταν καλύτερα να γίνει μία επιστημονική ημερίδα από τον Ιατρικό σύλλογο με τη δική σας παρουσία για να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις;Όσο για το antinews προτιμώ τα μέσα που ασκούν σκληρή κριτική σε πολιτικούς ( ακόμα και εάν τους αδικούν μερικές φορές) παρά αυτά που τους γλύφουν.Σε κάθε περίπτωση πάντως ανοίξατε ένα ωραίο διάλογο για σοβαρά ζητήματα.

 4. Αριστος Ε. avatar
  Αριστος Ε. 29/08/2013 16:02:40

  Aγαπητέ κύριε Σκορδά είπατε αλήθεια οτι είναι άδικο στην Ισπανία φέτος να έχουν εκπλειστηριασθεί 42.000 Α' κατοικίες ενώ σε εμάς καμμία ακόμα, ή κι αυτό το διαστρέβλωσαν οι εφημερίδες?
  Κι αφού ξέρετε οτι έτσι κάνουν οι εφημερίδες, γιατί δεν περιμένετε πρώτα να έρθει η ανάκαμψη και η μείωση της ανεργίας σε 1 ή 2 χρόνια και μετά να κάνετε παρόμοιες εξαγγελίες, αν ακόμα είναι (που δεν θα είναι) απαραίτητες?
  Καταλαβαίνετε οτι δεν μας πείθετε oταν λέτε οτι ΤΩΡΑ ήταν η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες ανακοινώσεις...Προς τι τόση βιασύνη? Θα μειωθεί η ανεργία μήπως με αυτές τις ανακοινώσεις, ή θα προστατευθούν οι φτωχοί?

 5. πολίτης avatar
  πολίτης 29/08/2013 16:35:53

  O νεοφιλελευθερισμός ξαναγράφει την έννοια των λέξεων...
  Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...σημαίνει ότι μετά από.... το τρόφιμο δεν είναι το ίδιο.
  Αν το φας και δεν τα κακαρώσεις επί τόπου, δε συνεπάγεται ότι είναι και ασφαλές.
  Ότι συμβαίνει και στην Ευρώπη δεν έχουμε λόγο να μην το πιστέψουμε. Τι είναι δηλαδή η Ευρώπη, ο Παράδεισος;
  Για τις βιομηχανίες και τις μεγάλες αλυσίδες φροντίζει η νομοθεσία. Άλλωστε αν ξεπαστρέψουμε και κάποιους, θα μειωθεί και η ανεργία.

 6. daresome avatar
  daresome 29/08/2013 16:35:56

  Απ΄ό,τι φαίνεται, οι υπουργοί, οι υφυπουργοί και οι λοιποί "ανώτατοι άρχοντες" διαβάζουν antinews και κάποιες φορές λειτουργεί και η "ευαισθησία" τους τόσο ώστε να θέλουν να απαντήσουν σε κάποια μομφή εναντίον τους. Απ΄ ό,τι φαίνεται επίσης, η "ευαισθησία" αυτή λειτουργεί επιλεκτικά και ενεργοποιείται όσον αφορά κάποιες μόνο μομφές. Μακάρι, να υπήρχε ενεργοποίηση της "ευαισθησίας" αυτής και σε άλλα θέματα που θίγονται εδώ, αλλά μπαααα ....

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ daresome 29/08/2013 16:54:49

   Υπουργοί, Πρωθυπουργοί, βουλευτές κλπ κλπ κλπ μας διαβάζουν εδώ και αρκετά χρόνια (αποδεδειγμένα) και ενίοτε απαντούν κιόλας, μην σας φαίνεται απορίας άξιο.

   *το "μας" αναφέρεται στην κοινότητα του antinews

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ daresome 29/08/2013 17:31:27

   Δε θυμάσαι το θέμα με τα 550 εκατ. ευρώ που έπρεπε να επιστρέψουν οι τράπεζες και πίεζε το Αντι για να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση όταν η τρόικα ήθελε να χαριστούν. Και απάντησαν και έδρασαν.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ daresome 29/08/2013 17:31:46

   Χαίρεστε που οι υπουργοί διαβάζουν antinews και απαντούν σε μομφές .

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ firiki2010 29/08/2013 17:36:26

    (συνέχεια) Αναρωτιέστε γιατί δεν απαντάνε και οι υπόλοιποι. Θα έπρεπε να αναρωτιέστε και για κάτι άλλο : Γιατί μερικές φορές - ολο συχνότερα τον τελευταίο καιρό- απαυθύνονται βιαστικά και αδικαιολογητα μομφές σε διάφορα κυβερνητικά στελέχη και γενικώς υπάρχει τόση γκρίνια;

   • fitsoulas avatar
    fitsoulas @ firiki2010 29/08/2013 20:34:22

    Καλά κάνουν και απαντούν στο antinews! Το διαβάζουν περισσότεροι απ'όσοι βλέπουν τη βουλή!

 7. Igor Rasputin avatar
  Igor Rasputin 29/08/2013 17:17:56

  Πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει τους αδύνατους όχι της κυβέρνησης κε Σκορδα, γιατί διαφορετικά δε θα το ανοιγατε εσείς προσωπικα το θέμα χωρίς κανένας να σας το ζητήσει και χωρίς να ειναι απαίτηση.

 8. Zugzwang avatar
  Zugzwang 29/08/2013 17:23:07

  Λυπουμαι πολυ κυριε Υπουργε! Αυτη λεγεται "ξυλινη γλωσσα" και οι πολιτικοι προσπαθουν πλεον να την αποφευγουν. Επισης, γραφετε: "3. Η σχετική διάταξη έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης." Με ολο το σεβασμο που τρεφω στο προσωπο σας, επιτρεψτε μου να σας πω οτι θα επρεπε να ειχατε ηδη δεχθει πως η Ευρωπαïκη Ενωση μονο αλανθαστη δεν ειναι.

 9. Αριστος Ε. avatar
  Αριστος Ε. 29/08/2013 18:43:01

  Mεχρι τα Χριστούγεννα να δείς αγαπητέ φιρίκι ποσο συχνότερα θα απευθύνονται μομφές και άλλα αντικείμενα σε διάφορα κυβερνητικά στελέχη, ιδίως αν όντως τηρηθεί το πρόγραμμα της τρόικας και μείνουν άλλες 50-100 χιλιάδες Ελληνες στο δρόμο...
  Ισλανδία και Ισημερινός θα γίνουμε...

 10. Igor Rasputin avatar
  Igor Rasputin 29/08/2013 19:13:44

  Μήπως κ. υφυπουργέ, προσπαθείτε μέσω της επιστολής-διαμαρτυρία σας εδώ στο Antinews, να πείσετε οχι το αναγνωστικό κοινό του, αλλά τον πολιτικό σας προϊστάμενο, ότι είστε στη γραμμή του, καθότι δεν αισθάνεστε και πολύ καλά το κεφάλι σας στη θέση του?
  Πρέπει να σας πω όμως ότι ένα λάθος -να το κάνει ο Θεός λάθος- δε διορθώνεται με ένα δεύτερο μεγαλύτερο.
  Ειδικά με τους πλειστηριασμούς, φέρετε αποκλειστική ευθύνη, για ένα θέμα που ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν και παρ' όλα αυτά το ανοίξατε και μαζί τους ασκούς του Αιόλου.
  Θέλω να πιστεύω ότι δεν έγινε σκόπιμα για να φέρετε σε δύσκολη θέση τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ή ότι δεν υπάρχουν άλλες δεύτερες ή τρίτες σκέψεις από πίσω δικές σας ή άλλων!!!
  Οπότε μην ξύνεστε στο "τσοπάνου τη μαγκούρα" κύριε υφυπουργέ.

 11. helios avatar
  helios 29/08/2013 19:19:01

  Αγαπητέ κύριε υπουργέ,
  μιας και διαβάζετε το antinews θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:
  αντί να επιδοτείτε και να επιβάλλετε την υποχρεωτική εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών σε όλα τα βενζινάδικα της χώρας δεν θα ήταν πολύ προτιμότερο να είχατε επιδοτήσει και επιβάλλει την υποχρεωτική εγκατάσταση αυτόματων πωλητών βενζίνης (που ούτως ή άλλως έχουν ενσωματωμένα το συγκεκριμένο σύστημα εισροών - εκροών) σε όλα τα βενζινάδικα της χώρας όπου θα υπήρχε και πραγματικό όφελος για τον έλληνα καταναλωτή (αλλά και για την ίδια την επιχείρηση).

  Ο πελάτης εξυπηρετείται μόνος του και πληρώνει απευθείας στον αυτόματο πωλητή βενζίνης. Ως αποτέλεσμα έχεις καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απόκρυψης στοιχείων ,μείωση του εργατικού κόστους και καλύτερη τιμή για τον πελάτη και κυρίως απαλλαγή από τους Πακιστανοαλβανούς και τον περιορισμό των ληστειών (το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και για αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων /πλυντικά μηχανήματα σέλφ σέρβις) .Ο πελάτης επίσης με προπληρωμένες κάρτες που μπορεί να αγοράσει απευθείας από το βενζινάδικο μπορεί να επιτύχει και να απολαμβάνει ακόμη καλύτερες τιμές. Αυτό εφαρμόζουν και ακολουθούν όλες οι σοβαρές χώρες της Ε.Ε..

  Αντί λοιπόν να επενδύσουμε στην τεχνολογία εμείς επενδύουμε στους Πακιστανοαλβανολαθροεισβολείς σκάβοντας έτσι τον ίδιο μας τον λάκκο.Είμαστε άξιοι της τύχης μας.

 12. Μάριος Θ. avatar
  Μάριος Θ. 29/08/2013 19:19:26

  Δύο σχόλια στην απάντηση του antinews:
  Το επειδή ο Σκορδάς ήταν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας (ο μόνος που άφησε γεμάτα ταμεία αν θυμάστε) και γενικός διευθυντής του κόμματος την περίοδο που ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, μήπως σημαίνει ότι βρίσκεται στην θέση που βρίσκεται όχι μόνο με κομματικά κριτήρια αλλά και με βάση το έργο του; Λέω, μήπως;

  Για τα ληγμένα, το επιχείρημα Κατσαρού "Τα ληγμένα τρόφιμα εάν η συσκευασία τους έχει διατρηθεί [υποθέτω θέλει να πει διατρηθεί] έστω και ελάχιστα μπορεί να προκληθούν αλλοιώσεις από μικρόβια και να προκαλέσουν στον καταναλωτή γαστρεντερικές διαταραχές, εμέτους κλπ αλλά και σοβαρότερες επιπτώσεις που θα φανούν αργότερα. Ακόμη εάν δεν έχουν διατηρηθεί σωστά π.χ. σε χώρους ζεστούς και υγρούς, μπορούν πέραν από την αλλοίωση των γευστικών χαρακτηριστικών να έχουν υποστεί και άλλες σοβαρότερες αλλοιώσεις με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών". Συγνώμη αλλά και τα μη ληγμένα στις ίδιες συνθήκες επικίνδυνα είναι... Σε παιδιά του δημοτικού απευθύνεστε; Για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, βεβαίως να το συζητήσουμε...

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Μάριος Θ. 29/08/2013 19:36:29

   Καλη ορεξη λοιπον με τα τοσο υγιεινα ληγμενα που δεν θα παραλειψετε ασφαλως να αγορασετε για το σπιτι σας.

   • marshall avatar
    marshall @ Zugzwang 30/08/2013 07:32:49

    ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΜΟΛΙΣ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΡΜΑΝΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟΥ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΜΑΤΙ!

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ marshall 30/08/2013 08:58:07

     Καλη ορεξη και σε σας!

  • Αγρότης avatar
   Αγρότης @ Μάριος Θ. 30/08/2013 13:41:35

   Ποια γεμάτα ταμεία εννοείτε στην Στερεά; Γεμάτα με υποσχέσεις; με δομές; με έργα υποδομής;

 13. ΣαΧ avatar
  ΣαΧ 29/08/2013 19:32:28

  Τα τρόφιμα που έχει λήξει η ημερομηνία κατά την οποία εγγυάται η παραγωγός εταιρεία οτι είναι ασφαλή, είναι απαράδεκτο να πωλούνται με οποιοδήποτε αντίτιμο. Ο κ. Σκορδάς και οι σαν τον κ. Σκορδά, δεν θα έδιναν ποτέ στην οικογένειά τους αυτού του είδους τα τρόφιμα. Τα λοιπά, είναι ανόητες δικαιολογίες για αφελείς. Δυστυχώς, αυτή είναι οι νοοτροπία των διοικούντων. Ας μην έχουμε αυταπάτες.

 14. Ρηνα avatar
  Ρηνα 29/08/2013 19:43:36

  Εγω εχω μια απορια: Γιατι στη πιατσα οταν θελουν να πειραξουν λενε "ληγμενα παιρνεις;"Δεν θα ηταν καλυτερα να το τροποποιησουμε "ληγμενα τρως;"

 15. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 29/08/2013 20:16:42

  Επειδή έχουμε ξεφύγει τελείως στην τελευταία σοβιετική δημοκρατία που έχουμε καταντήσει: εγώ έχω δυνατό στομάχι και γουστάρω να φάω ληγμένα που θα μου έρθουν και πιο φτηνά. Ποιος τραβάει ζόρι ? Να μην κάνει ούτε βήμα πίσω η κυβέρνηση και κανονικά θα πρέπει να επιτραπούν και τα ληγμένα ασχέτως διάρκειας λήξης σε ακόμη ανταγωνιστικότερες τιμές και ας κρίνει ο καθένας τι νομίζει ότι μπορεί να καταναλώσει. Νταβατζήδες στο στομάχι μας θα βάλουμε τώρα ? Ας τα απαγορεύσουν για τους ανηλίκους το πολύ-πολύ, είναι η μόνη κατηγορία καταναλωτών για την οποία μπορώ να δεχθώ την ένοια της "προστασίας".

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Μανώλης Πετράκης 29/08/2013 20:30:36

   Από τα σχόλια σου συμπεραίνεται ότι έχεις ήδη φάει τα ληγμένα.

  • ΣαΧ avatar
   ΣαΧ @ Μανώλης Πετράκης 29/08/2013 20:42:55

   Και γιατί θα πρέπει να γίνει ''νόμος'' η ιδιομορφία των εχόντων ...χοιρινό στομάχι παμφάγου; Πηγαίνετε όλοι εσείς οι σκληραγωγημένοι στον σουπερμαρκετατζή της γειτονιάς σας και κάντε ειδική συμφωνία να σας πουλάει τα σκουπίδια του φτηνά. Εμείς δε θα πάρουμε και νόμος δε χρειάζεται.

  • και Κλεφτης και Απελατης avatar
   και Κλεφτης και Απελατης @ Μανώλης Πετράκης 29/08/2013 20:45:23

   εγω δεχομαι και την εννοια της προστασιας του ειδους σου.

  • LM avatar
   LM @ Μανώλης Πετράκης 29/08/2013 20:56:04

   Τα σκουπίδια, φάτε τα μόνος σας κ. Μανωλάκη. Εμείς δε θα πάρουμε.

   • Μανώλης Πετράκης avatar
    Μανώλης Πετράκης @ LM 29/08/2013 21:23:50

    ΟΚ, μην πάρεις. Εγώ έχω το δικαίωμα να πάρω που γουστάρω σκουπίδια ή δεν το επιτρέπει ο κεντρικός σχεδιασμός του Ανωτάτου Σοβιέτ?

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Μανώλης Πετράκης 30/08/2013 08:59:28

     Καλη ορεξη λοιπον!

 16. Λιοντάρης avatar
  Λιοντάρης 29/08/2013 20:22:29

  Ας μην ξεχνάμε και την επιπλέον ταξική ένταση που θα υποβόσκει ειδικά στις μικρές κοινωνίες της επαρχίας, όταν συγκεκριμένες οικογένειες και άνθρωποι που τους γνωρίζει ο περίγυρος με το ονοματεπώνυμό τους, θα στέκονται μπροστά από τα εν λόγω ράφια.

 17. Tassos avatar
  Tassos 29/08/2013 21:18:46

  Οποιος είναι επιστήμονας σχετικός, βλέπει ότι αυτά που λέει ο Κατσαρός είναι να χαμε να λέγαμε και φούντες να φουμέρναμε. Τα αν και τα μπορεί δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αυτό που είναι το επιστημονικά ορθό είναι να πει "αν τηρηθούν οι προδιαγραφές αποθήκευσης κλπ δεν υπάρχει πρόβλημα". Μα άμα δεν τηρούνται ρε χριστιανέ τότε όπως πολύ σωστά επισήμανε κάποιος συνσχολιαστής, ούτε τα κανονικά τρώγονται.

 18. Γιαννης Ζ. avatar
  Γιαννης Ζ. 29/08/2013 21:35:40

  Παντως ολο αυτο που γινεται με τις επιστολες και τις αντιπαραθεσεις μονο καλο κανει σε ολους...

 19. roadrunner avatar
  roadrunner 29/08/2013 22:28:12

  Σωστό είναι αυτό που λέτε @Τάσσο, δηλαδή,
  και τα μη ληγμένα αλλοιώνονται, αν οι συνθήκες συντήρησης είναι κακές.
  ΟΜΩΣ,
  έχω μια ερώτηση και αν μπορείτε εσείς ή ο κ. Σκορδάς ακόμη,
  διαφωτίστε μας :
  Έχει τύχει ουκ ολίγες φορές, αγοράζοντας τρόφιμα (μη-ληγμένα εννοείται),
  να αποδειχθούν αλλοιωμένα, μόλις τα ανοίξουμε στο σπίτι.
  Τί κάναμε ως τώρα ;
  Τα επιστρέφαμε στο σούπερ-μάρκετ, το οποίο μας αντικαθιστούσε απευθείας το αλλοιωμένο προϊόν, με ένα άλλο (μη-ληγμένο πάντα). Αυτό συνέβαινε υποχρεωτικά , λόγω της αναγραφόμενης εγγύησης των παρασκευαστριών εταιρειών. Εγγύηση ποιότητας που εννοείται ότι ισχύει για προϊόντα που δεν έχουν ξεπεράσει την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.
  Τώρα για τα ληγμένα τρόφιμα, προφανώς οι εταιρείες ΔΕΝ εγγυώνται και ΔΕΝ αντικαθιστούν κανένα αλλοιωμένο τρόφιμο.
  Οπότε, σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλοιωμένες τροφίμων (από τα ληγμένα) ο καταναλωτής θα βγαίνει 100% ζημιωμένος και θα χάνει όλα τα χρήματα που πλήρωσε.
  Πώς θα προφυλαχτεί σε αυτή την περίπτωση ο καταναλωτής ;

 20. geo avatar
  geo 29/08/2013 23:20:36

  το μετρο ειναι απολυτα σωστο απο τη στιγμη που εγω δεν προκειται να καταναλωσω τετοια προϊοντα....σωστα καταλαβα????

  απο δευτερα προσφερομαι να κανω το τραπεζι καθε μερα σε ολους οσους υπεραμυνονται του μετρου,με την προυποθεση το μενου να αποτελειται απο ληγμενα προϊοντα,σας περιμενω ολους....κι εσας κυριε υπουργε!!

  σαν δε ντρεπομαστε λιγο!!!

 21. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 29/08/2013 23:25:10

  Διακρίνω μια υπέρ το δέον αντίδραση σε μια ιδέα η οποία δεν είναι και τόσο πρωτοπόρα. Θα κάνω δυο σχόλια. Όταν ήμουν φοιτητής στην Γεωπονική Σχολή είχαμε καθηγητή κάποιον κ. Χαλκιά ο οποίος του άρεσε να μας προκαλεί παίρνοντας θέσεις ενάντια στην κοινή γνώμη. Οι φοιτητές άρχιζαν να επαναστατούν και να αγριοφωναζουν και ο κ. Χαλκιάς με βαθειά ικανοποίηση έλεγε συχνά: "Κύριοι συνάδελφοι το ευέξαπτων είναι χαρακτηριστικό των υπανάπτυκτων λαών" και αμέσως έπεφτε νεκρική σιγή.
  Και τώρα στο πρακτικό μέρος του θέματος της ανάρτησης.
  Στον Καναδά, μια από τοις ποιο πλούσιες και ευνομούμενες χώρες (με μεγάλη δόση σοσιαλισμού) υπάρχει μια αλυσίδα υπερκαταστημάτων τροφίμων που λέγονται 'Superstore". Σχεδόν κάθε μέρα μέσα σε αυτά τα καταστήματα ( ανάλογα με την Ελληνική σειρά ΑΒ Βασιλόπουλος) θα βρείτε σε ειδικούς χώρους ληγμένα προϊόντα (ειδικά φρούτα και λαχανικά) σε μισή τιμή. Όταν κάποιος λέει ότι ο Υπουργός δεν θα έτρωγε ληγμένα φαγητά, θα πρέπει να μας πει και αν τα γεροντάκια που ψάχνουν στους κάδους των σκουπιδιών, η αγοράζoυν φαγητά που προορίζονται για τα σκυλάκια και τα γατάκια, αν αυτοί οι ταλαίπωροι πολίτες θα προτιμούσαν ληγμένα φαγητά από το ΑΒ Βασιλόπουλος?
  Ως συνήθως μας λείπει και εδώ το μέτρο.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Agrofylakas 30/08/2013 09:01:17

   Συγκρινετε το συστημα ελεγχου του Καναδα με εκεινο της Ελλαδας;

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Agrofylakas 30/08/2013 09:04:15

   Τα ληγμενα λοιπον που περνει το γεροντακι τζαμπα απο τα σκουπιδια, θα πρεπει τωρα να τα αγοραζει στο σουπερ μαρκετ...Συγχαρητηρια!

 22. Μ.Ο. avatar
  Μ.Ο. 29/08/2013 23:40:26

  Εγώ πάλι είμαι της φυσικής πειραματικής. Άνοιξα ένα φρεσκοληγμένο κουτί μπισκότα που ανακάλυψα τυχαία στα βάθη του ντουλαπιού και εξεπλάγην ευχάριστα τόσο από την αλλοίωση του χρώματος, όσο και της οσμής του. Δυστυχώς δεν τόλμησα να το φάω, γιατί δεν έχω κάνει διαθήκη και γιατί οι μπύρες στο ψυγείο λήγουν του χρόνου και θα αλλοίωναν τη γεύση. Θα το έδινα στα μυρμήγκια, αν δεν φοβόμουν τη δίωξη για μαζική εξόντωση...

  • Αγρότης avatar
   Αγρότης @ Μ.Ο. 30/08/2013 13:51:33

   Από πείρα σου λέω ότι αν δεν είχε το ντουλάπι σου... πεταλούδες θα μπορούσες να το φας χωρίς κανέναν κίνδυνο. Ο κίνδυνος θα ήταν στο συνδυασμό μπισκότα-μπίρες εκτός αν... τα μπισκότα ήταν αρμυρά.

   • Μ.Ο. avatar
    Μ.Ο. @ Αγρότης 31/08/2013 09:17:48

    Θα στα στέλνω τότε να τα καταναλώνεις, φρεσκοληγμένα και άριστα συντηρημένα. Και τα αλμυρά και τα γλυκόξινα, μετακλητέ αγρότη.

    • Αγρότης avatar
     Αγρότης @ Μ.Ο. 31/08/2013 13:30:36

     Ok θα αξιοποιηθούν. Εγώ θα σε στείλω φρέσκα ζαρζαβατικά, για σένα και τους φίλους σου.

 23. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 29/08/2013 23:51:56

  Δεν ξέρω αν τα τρόφιμα αυτά μπορούν να καταναλωθούν. Θέλω να πιστεύω δεν θα έπαιζαν με την υγείας μας οι αρμόδιοι.

  Αλλά το σίγουρο είναι ότι καταφέραμε να γίνουμε ΡΕΝΤΙΚΟΛΟ σε όλον τον πλανήτη με τις ανοησίες για τα ληγμένα.

  Δεν υπάρχει λόγος να ανοίγουν τέτοια θέματα. Τι νομίζατε; Ότι προσφέρετε κάποια υπηρεσία στην χώρα ή τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας; Τι θα είναι το επόμενο να μας πείτε; Να φάμε γατοτροφή αφού στίψουμε πάνω λεμονάκι να φύγει η μυρωδιά;

 24. Λιοντάρης avatar
  Λιοντάρης 30/08/2013 01:31:59

  Νομίζω πως οι περισσότεροι καταλήγουμε στο οτι ακόμα κι αν υπάρχουν ορισμένα επιχειρήματα με κάποια υποψία λογικής βάσης για την προώθηση αυτού του μέτρου, από αισθητικής και ηθικής σκοπιάς είναι πολύ άσχημη κοινωνική εξέλιξη που προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία. Όπως κι αν παρουσιαστεί.
  Κι εν πάση περιπτώσει είναι άραγε τόσο βέβαιο οτι παρά τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει, στον αντίποδα προσπορίζει τόσο αξιόλογα οικονομικά οφέλη για την χώρα και τα δημόσια ταμεία; Υπάρχουν που υπάρχουν εστίες μπόλικης έντασης στον λαό εδώ και τέσσερα χρόνια, αυτό το συγκεκριμένο μέτρο ήταν τόσο μεγάλη ανάγκη να ανακινηθεί μέσα σε τέτοιο τεταμένο κλίμα;

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Λιοντάρης 30/08/2013 07:51:40

   "Νομίζω πως οι περισσότεροι καταλήγουμε στο οτι ακόμα κι αν υπάρχουν ορισμένα επιχειρήματα με κάποια υποψία λογικής βάσης για την προώθηση αυτού του μέτρου, από αισθητικής και ηθικής σκοπιάς είναι πολύ άσχημη κοινωνική εξέλιξη που προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία. Όπως κι αν παρουσιαστεί"

   Άψογος! Η πραγματικότητα τέλεια διατυπωμένη.

 25. η Dimi avatar
  η Dimi 30/08/2013 04:52:12

  Σαράντος Ι. Καργάκος: «Et in Graeciam ego»
  Πηγή: EΣΤΙΑ | Ημερομηνία 11/11/2011

  Ὀφείλω νά ὁμολογήσω ὅτι ἡ κατάσταση δέν εἶναι τόσο φρικτή ὅσο φαίνεται· εἶναι ἀκόμη χειρότερη! Ἡ Ἑλλάς ἦταν ὀργανωτικά καί πολιτικά ἀπροετοίμαστη γιά τήν ἀντιμετώπιση τῶν νέων συνθηκῶν. Τῆς ἔλειπε καί τό ἀνάλογο ἠθικό καί πνευματικό ἕρμα. Μπῆκε στήν ΕΟΚ καί ἀκολούθως στήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση ὅπως ἕνας μουζίκος στά Χειμερινά Ἀνάκτορα.

  Ὁ λαός μας ἐξ αἰτίας τῶν ἄσκοπων καί ἄστοχων παροχῶν ἔχασε τήν πλέον βασική ἀρετή του πού εἶναι τό ἀλφάβητο τῆς οἰκονομικῆς γραμματικῆς. Ἐννοῶ τήν ἐργατικότητά του. Σχημάτισε τή βλακώδη ἀντίληψη ὅτι πολλά καί ὡραῖα πράγματα μποροῦν νά κατακτηθοῦν χωρίς μόχθο, μόνο μέ τή μαγκιά ἤ τήν κατεργαριά. Σήμερα σέ συντριπτικό ποσοστό ὅλες οἱ παραγωγικές ἐργασίες –κυρίως οἱ χειρωνακτικές– γίνονται ἀπό ξένο ἐργατικό δυναμικό.

  Βρισκόμαστε ἀκόμη στήν ἀρχή τῆς καταστροφῆς. Ἡ ἑλληνική τραγωδία εἶναι ἕνα βιβλίο πού δέν ἔχει γραφτεῖ. Τώρα εἴμαστε στήν εἰσαγωγή. Τό δράμα, πού θά περιέχει καί αἷμα, δέν ἔχει κορυφωθεῖ. Ἡ Ἑλλάς τούτη τή στιγμή μοιάζει μέ τό «Μεθυσμένο καράβι» τοῦ Ρεμπώ ἤ μέ τό «Πλοῖο τῶν Τρελλῶν», τοῦ Σεβαστιανοῦ Μπράντ. Εἶναι παντελῶς ἀπυξίδωτη. Καί οἱ Ἕλληνες, γιά νά θυμηθῶ μιά φράση τοῦ Τσώρτσιλ, εἶναι σάν τούς ναῦτες τοῦ Κολόμβου πού δέν ἤξεραν οὔτε ποῦ πήγαιναν οὔτε ποῦ ἔφθασαν. Ἔτσι, παρόλο πού εἴμαστε λαός μέ τεράστια ναυτική παράδοση, πέσαμε σέ... ξέρα! Βουλάζουμε ἐπί ἔτη πολλά, ἐπειδή ἀλλάζουμε πρός τό χειρότερο! Ἀκόμη καί τήν ἁγία γλώσσα μας θανατώσαμε.

  Μᾶς ἔλειψαν καί μᾶς λείπουν οἱ κατάλληλοι πλοηγοί. Ἕνας καλός κυβερνήτης μπορεῖ νά μετατρέπει μιά συμφορά σέ πραγματικό θρίαμβο. Ἀλλά πρέπει νά κατανοηθεῖ κι ἀπό τό λαό αὐτό πού λέει ὁ ποιητής: «Γιά νά γυρίσει ὁ ἥλιος, θέλει δουλειά πολλή». Κι ἐμεῖς νιώθουμε τή δουλειά, ὅπως ἔνιωθε πάνω του ὁ Ἡρακλῆς τόν χιτώνα τοῦ Νέσσου.

  Κι ἄλλες φορές κατρακυλήσαμε –κι ὄχι μόνον οἰκονομικά– ἀκόμη πιό χαμηλά. Τί εἶναι ἡ σημερινή κατάσταση μπροστά στή μικρασιατική συμφορά, μπροστά στή γερμανοϊταλική κατοχή καί τά δεινά τῆς ἀλληλοσφαγῆς; Κι ὅμως μπορέσαμε καί στίς δύο περιπτώσεις μέσα σέ μία δεκαετία νά μετατρέψουμε τό δράμα σέ θαῦμα, τήν τραγωδία σέ δημιουργία – γιά νά μήν πῶ μεγαλουργία. Ἐκηρύξαμε πτώχευση διά στόματος Χαριλάου Τρικούπη τό 1893. Κι ὅμως μετά ἀπό τρία χρόνια ὀργανώσαμε τούς πρώτους Ὀλυμπιακούς Ἀγῶνες. Ἡττηθήκαμε ἀπό τούς Τούρκους τό 1897 καί, ἐπειδή βουτηχτήκαμε στά χρέη ὥς τό λαιμό, δεχθήκαμε τόν Διεθνῆ Οἰκονομικό Ἔλεγχο. Κάτι ταπεινωτικό ἀλλά συνάμα σωστικό. Ὁ Βρεταννός στρατιωτικός καί διπλωμάτης Ἐδουάρδος Λώ (1846-1908), ὡς πρόεδρος τῆς ἐπιτροπῆς αὐτῆς ἐπί μία διετία, ἔβαλε σέ τάξη τά δημοσιονομικά μας πράγματα, γιά πρώτη φορά ἡ Ἑλλάς ἐμφάνισε ἰσοσκελισμένο προϋπολογισμό καί ἀπέκτησε ἐκ νέου δανειοληπτική φερεγγυότητα, ὥστε μετά ἀπό μία δεκαετία νά εἶναι ἀρτίως παρασκευασμένη γιά τούς Βαλκανικούς πολέμους, ἀπό τούς ὁποίους βγῆκε ἐδαφικά καί πληθυσμιακά διπλασιασμένη.

  Καί κάτι βασικό: οἰκονομικά περισσότερο ἐνισχυμένη! Ἡ συμφορά τοῦ 1897 ἦταν ἕνα γερό πάθημα πού μᾶς ἔγινε ἕνα καλό μάθημα. Ἄρα, θά ἰσχύσει τό ἴδιο καί στόν παρόντα καιρό; Ἀμφιβάλλω. Διότι ἐνῶ κλείνουν τά ἐργαστήρια, ἀνοίγουν καινούργια κηφηνεῖα, ὅπως ὀνομάζω ἐγώ τίς καφετέριες. Ὀρθῶς ἐξεγειρόμεθα κατά τῶν κυβερνώντων ἀλλά κακῶς δέν ἐξεγειρόμεθα κατά τοῦ φαύλου ἤ παθητικοποιημένου ἤ βολεμένου ἑαυτοῦ μας. Κακῶς δέν ἐξεγειρόμεθα καί ἐναντίον αὐτῶν πού μονοπωλοῦν τή λαϊκή ὀργή καί σκορποῦν γύρω τους τήν καταστροφή. Τά μικρομάγαζα τοῦ κέντρου τῶν Ἀθηνῶν δέν ἔκλεισαν μόνον ἀπό τήν οἰκονομική κρίση ἀλλά πρωτίστως ἀπό τήν κρίση βαρβαρότητας πού ἔχει κυριαρχήσει. Σήμερα ἡ Ἑλλάς ἔχει δύο κυβερνήσεις: αὐτή τῆς Βουλῆς καί αὐτή τοῦ δρόμου καί τῶν πλατειῶν. Γιά νά ἐκφραστῶ καβαφικά, «βλάπτουν καί οἱ δύο τήν Ἑλλάδα ἐξ ἴσου».

  Οἱ σκηνές πού παρακολουθήσαμε ἐσχάτως ἔξω ἀπό τή Βουλή καί στούς πέριξ χώρους δημιούργησαν τήν ἐντύπωση πώς ἡ Ἀθήνα –κι ὄχι μόνον αὐτή– βρίσκεται στά περίχωρα τῆς κόλασης. Λίγο ἀπέχουμε ἀπό τό νά γίνουμε Λιβύη. Οἱ δυνάμεις ἀνατροπεῖς βρίσκονται μέσα στούς κόλπους μας. Τά κόμματα, ἀδιαφορώντας γιά τήν παιδαγωγική τους ἀποστολή, μᾶς ἔκαναν ἕναν ἀλληλομισούμενο λαό. Χαιρόμαστε πιό πολύ κι ἀπό τή δική μας ἐπιτυχία τήν ἀποτυχία τοῦ ἄλλου. Ἡδονιζόμαστε μέ τόν αὐτοεξευτελισμό μας. Σβήσαμε τό αἴσθημα τοῦ πατριωτικοῦ φιλότιμου ἀπό τήν ψυχή τῆς νεολαίας. Ἡ λέξη Ἑλλάς δέν συγκινεῖ· ἀπωθεῖ. Γιατί ἡ Ἑλλάς ταυτίστηκε μέ ἕναν κόσμο πού παραπέμπει στή ζούγκλα. Μόνο πού σ’ αὐτή τήν ἑλληνική ζούγκλα κάποια ἐπιτήδεια θηρία φορᾶνε σακκάκι καί γραβάτα.

  Σ’ αὐτό τόν ἀποθηριωμένο κόσμο ἐπιπλέουν – μᾶλλον ἐπέπλεαν– ἐν εἴδει φελλοῦ κάποιοι καριερίστες, χωρίς ἰδεολογικό καί ἠθικό ἕρμα, πού χρησιμοποιοῦσαν κάποιες βαρύγδουπες ἐκφράσεις γιά νά προσδώσουν στό λόγο καί στό πρόσωπό τους ἀξιοπιστία χωρίς τό παραμικρό ἔξοδο. Προέρχονταν ἀπό τό μηδέν καί μᾶς ὁδηγοῦσαν ἀλληλοδιαδόχως στό μηδέν. Ἐπειδή ὅμως τώρα ἔχουμε φθάσει στό μηδέν εἰς τό... πηλήκιον, ὅπως θά ἔλεγε καί ὁ πρωθυπουργός, δηλαδή στήν ἐσχάτη στιγμή πρό τῆς καταστροφῆς, πρέπει νά νουθετιστοῦμε. Νά φεισθοῦμε τῆς Ἑλλάδος. Κι ἄν δέν τήν χρειαζόμαστε ἐμεῖς, τήν χρειάζεται ὁ κόσμος. Γιά ὅλη τήν ὑφήλιο ἡ Ἑλλάς ἦταν μέχρι πρό τινος ἰδέα. Κι αὐτή τήν ἰδέα φροντίσαμε μέσα σέ λίγα χρόνια νά τήν κάνουμε κουρέλι.

  Ἐπί αἰῶνες ἔλεγαν στή Δύση τό «Et in Arcadia ego» (= ἤμουν κι ἐγώ στήν Ἀρκαδία). Ὅσοι ξένοι ἔζησαν τίς πρόσφατες καταστάσεις φρίκης –ἐδῶ καί ὄχι στή Λιβύη– θά μεταλλάξουν τή φράση: «Et in Graeciam ego». Ἔτσι, ὅπως θά ἔλεγε πικροειρωνικά ὁ Καβάφης, θά εἶναι μεγάλο τό ὄνειδός μας.

 26. STAM avatar
  STAM 30/08/2013 06:02:22

  Θα ήθελα να προσθέσω στον προβληματισμό της κοινότητας των αναγνωστών και τη δική μου άποψη. Το μέλι, τα μακαρόνια, το λάδι κ.τ.λ τρόφιμα που αναγράφουν ημερομηνία λήξης της κατά προτίμηση ανάλωσης δηλώνουν ότι μετά από αυτή την ημερομηνία οι βιταμίνες που περιέχουν σε μεγάλο βαθμό δεν υφίσταται πλέον. Αυτό ανεξάρτητα από τον τρόπο διατήρησης και αλλοίωσης των συγκεκριμένων τροφίμων. Αρκεί και μόνο η χρονική διάρκεια.

 27. Δρυς avatar
  Δρυς 30/08/2013 07:13:26

  Μπράβο βρε Antinews, αλήθεια μπράβο. Άριστη απάντηση.

 28. Ραβινος avatar
  Ραβινος 30/08/2013 08:54:23

  Κατι μου εκανε κλικ διαβαζοντας το ονομα Ν.Κατσαρος και τις εκαστοτε θεσεις που εχει υπερασπιστει .Διαβαστε αποσπασπα θεσεων του για τους αεροψεκασμους που υφισταμεθα και βγαλτε συμπερασμα '' Ερωτηση :«ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟ ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ»Υπάρχουν πολλοί όμως που πιστεύουν ότι οι αεροψεκασμοί, που το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί, έχουν σχέση με όσα υποφέρει η χώρα μας.
  Aπαντηση Κατσαρός: Γι' αυτό τον λόγο αγανακτώ. Από τη στιγμή που η επίσημη Πολιτεία δεν παίρνει μια επίσημη θέση όσον αφορά το τι συμβαίνει, τότε επόμενο είναι να εμφανίζονται και διάφορα σενάρια: Μας ψεκάζουν για να μας έχουν κάτω από συνεχή κατατονία και καταστολή ώστε να μην μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις, για να νιώθουμε πονοκεφάλους, ζαλάδες και διάφορα άλλα. Δυστυχώς, επαναλαμβάνω όλα αυτά συμβαίνουν επειδή η κυβέρνηση δεν παίρνει επίσημη θέση επανω στο πρόβλημα των αεροψεκασμών, χωρίς βέβαια κανείς να μπορεί να αποκλείσει ότι συμβαίνουν και αυτά. Πριν από μερικά χρόνια, σε μια μικρή πόλη του Καναδά, την Εσπανόλα, που είχε 7.000 κατοίκους , μετά από μερικούς αεροψεκασμούς, περίπου το 90% των κατοίκων παρουσίασε μια παράξενη μορφή γρίπης. Η εθνική υπηρεσία υγεία του Καναδά διαπίστωσε ότι όντως το 90% των κατοίκων της περιοχής είχε προσβληθεί από την παράξενη μορφή γρίπης αλλά ουδέποτε τους ενημέρωσε από τι προήλθε και από τι έγινε. Πάντως επαναλαμβάνω αυτό το φαινόμενο παρουσιάστηκε μετά τους αεροψεκασμούς. Άρα, κάποιοι λένε ότι προσπαθούν να ανακαλύψουν νέου είδους μικρόβια, άλλοι ότι προσπαθούν να κάνουν μαζικούς εμβολιασμούς σε περίπτωση βιολογικής τρομοκρατικής απειλής. Επειδή δεν θα προλαβαίνουν να εμβολιάσουν τον καθένα, με ένα ψέκασμα από αεροψεκασμούς θα εμβολιάζονται χιλιάδες άνθρωποι.''Λετε να εχουν δικαιο οσοι υποστηριζουν οτι εχουμε υποστει μαζικο αεροψεκασμο στην χωρα μας ?

 29. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 30/08/2013 09:00:58

  Δεν ξέρω τί κάνει ο καθένας στο Σπίτι του, όταν κάποιο τρόφιμο από αυτά που ρυθμίζει η διάταξη Σκορδά ...ξεμείνει.
  Όμως ξέρω ότι με τη διάταξη αυτή ρυθμίζεται το ΣΥΜΦΕΡΟΝ των Σούπερ-Μάρκετ και μόνο.
  Γιατί κανένας δεν αγόραζε μέχρι χθες τρόφιμο περασμένης ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας.
  Αυτά τα τρόφιμα τα διοχέτευαν σε φιλανθρωπίες.
  ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΑ ΠΩΛΟΥΝ.
  Τόσο απλά!!!

 30. αντιρεαλιστής avatar
  αντιρεαλιστής 30/08/2013 09:18:29

  Ένας από τους πιο αντιπαθητικούς και εκτός τόπου και χρόνου υπουργούς της κυβέρνησης,ειδικά η στάση του στο θέμα της Κυριακής αργίας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας!

 31. Χρήσιμοι και Άχρηστοι Ηλίθιοι avatar
  Χρήσιμοι και Άχρηστοι Ηλίθιοι 30/08/2013 14:07:09

  Το συμπέρασμα κ. Σκορδά μου, είναι ένα :
  '' Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα κι ο Θεός ο ίδιος δεν με σταματά.''
  Τέλος!

 32. Μάριος Θ. avatar
  Μάριος Θ. 31/08/2013 09:01:22

  Κάποιοι μπερδεύουν την πολιτική τους τοποθέτηση με την αντικειμενική τους κρίση για συγκεκριμένα θέματα. Πρέπει να ξεφύγουμε από το επειδή είμαι ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτω οτιδήποτε προέρχεται από την παρούσα κυβέρνηση. Μήπως θέλετε να συνεχίσει και αυτή η ξεφτίλα να μπαίνουν σε ανώτατες σχολές με μέσο όρο γραπτών 5,5 και 6; Θα πείτε όχι στην επαναφορά της βάσης του 10 επειδή προέρχεται από την κυβέρνηση Σαμαρά;
  Όσον αφορά τα ληγμένα, ας σταματήσουμε να παίζουμε με τις λέξεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι παραγωγές εταιρείες είναι υποχρεωμένες από το νόμο να αναγράφουν στα προϊόντα μια ημερομηνία η οποία για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων δεν ισχύουν. Μπύρες, αναψυκτικά, αφυδατωμένα προϊόντα κ.λπ. μπορούν να καταναλωθούν και μήνες μετά την παρέλευση της αναγραφόμενης ημερομηνίας. Περνά από το μυαλό κάποιων ότι οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες θα επέτρεπαν την εφαρμογή μιας διάταξης που θα έκρυβε κινδύνους για τη δημόσια υγεία; Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο είναι τουλάχιστον αφελής ή απλά σπεκουλάρει πάνω στο θέμα για πολιτικούς λόγους. Τώρα, όπως δηλώνουν πολλοί σχολιαστές, το αν θα καταναλώσει κάποιος τέτοια τρόφιμα είναι προσωπικό του θέμα. Κι εγώ δεν τρώω κατεψυγμένα θαλασσινά από super-market, είναι μια προσωπική επιλογή και δεν κατηγορώ αυτούς που το κάνουν.
  Όσον αφορά τον υφυπουργό Σκορδά, θα προτιμούσα όλοι οι μεγαλόσχημοι υπουργάρες να κρατούσαν το διακριτικό προφίλ που κρατά ο συγκεκριμένος και να δουλεύουν αθόρυβα ο καθένας από το πόστο του. Για να καταλάβετε το έργο του Σκορδά θα πρέπει να παρακολουθείτε τα αποτελέσματα του υφυπουργείου του, τις αρμοδιότητες δηλαδή του πρώην υπουργείου Εμπορίου. Είτε τον συμπαθείτε είτε όχι, είναι ικανότατος manager, γνώστης της αγοράς και κυρίως αποτελεσματικός χωρίς φανφάρες. Αυτά με υπερκαλύπτουν... ΟΛΑ τα άλλα που λέγονται αφορούν ένα πολιτικό παιχνίδι - το οποίο σαν πολίτη δεν με αφορά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.