Αντ. Σαμαράς: Σκοπός μας οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί
12/05/2014 13:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντ. Σαμαράς: Σκοπός μας οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί

Στον Πόλεμο δεν υπάρχουν άθεοι! Όλοι σταυροκοπιούνται στα χαρακώματα

Χαιρετισμό σε ημερίδα που διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με θέμα «Αλληλεγγύη - το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και η κοινωνική διάσταση των Πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι άνθρωποι και όχι η βελτίωση των αριθμών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «έχω τους αριθμούς από τη μία πλευρά, και τους ανθρώπους από την άλλη. Οι αριθμοί πρέπει να βελτιωθούν οπωσδήποτε. Για να γλιτώσουμε τα χειρότερα, λίγο αργότερα, για τους ανθρώπους. Αλλά ποτέ δεν ξεχνάμε, ότι ο τελικός μας σκοπός είναι οι άνθρωποι, όχι οι απρόσωποι αριθμοί και οι δείκτες».

Υπογράμμισε ότι «την αγάπη μας για τον άλλο, την έγνοια μας για το διπλανό μας, δεν μπορούμε να τα αναβάλουμε. Γι’ αυτό και φροντίσαμε όσο μπορούσαμε, κάθε στιγμή, να δίνουμε ανακούφιση στους πιο αδύναμους, σ’ αυτούς που υπέφεραν περισσότερο. Κι εκεί, ευτυχώς, είχαμε δίπλα μας την Εκκλησία. Που φρόντιζε με χίλιους τρόπους, κάθε στιγμή, αυτούς που δεν τρόπο να σταθούν όρθιοι. Αυτούς που είχαν λυγίσει, που δεν μπορούσαν». .

Επίσης αναφέρθηκε στο ειδικό «Πρόγραμμα Τροφίμων και Ειδικής Βοήθειας», για το διάστημα 2014-2020, για το οποίο η αρχική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ φθάνει στα 281 εκατ. και ενδεχομένως θα ανέλθει έως τα 350 εκατ.

Αντ. Σαμαράς: Σκοπός μας οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί 33266 photo

Τόνισε ότι «Ποια είναι η πηγή της δύναμής μας για να νικήσουμε όλα τα στραβά κι όλα τα ανάποδα που στοίχειωναν τη χώρα τόσα χρόνια;
Μια λέξη που βρίσκεται στην καρδιά της Ορθοδοξίας: Η Αγάπη! Η αγάπη για τον πλησίον, η αγάπη για την πατρίδα, που είναι το μέλλον των παιδιών μας».

Επίσης ευχαρίστησε την Ελληνική Εκκλησία για τα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα για να βοηθήσει αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Διαβάστε όλη την ομιλία:

«Μακαριότατε, άγιοι Πατέρες, κυρίες και κύριοι,

Χριστός Ανέστη,

Ακούτε συχνά να μιλάμε για νούμερα, για τάσεις, για ποσοστά…

Και κάποιοι ίσως νομίσουν ότι αυτά μας έχουν απορροφήσει τελείως.

Ότι αυτά είναι το «μέτρο» της πολιτικής μας.

Δεν είναι!

Τελικά, μέτρο της πολιτικής μας είναι αυτό που νιώθουμε, αυτό που διαισθανόμαστε, αυτό που αφουγκραζόμαστε…

Στη θέση που βρίσκομαι οφείλω να ζυγίζω πάντα το καλό που μπορώ να κάνω εφήμερα σε κάποιους, με το κακό που θα φέρει λίγο αργότερα σε πολλούς.

Τα δύσκολα που αναγκαστικά περνάμε, με τα χειρότερα που πρέπει να αποτρέψουμε.

Έχω τους αριθμούς από τη μία πλευρά, και τους ανθρώπους από την άλλη.

Οι αριθμοί πρέπει να βελτιωθούν οπωσδήποτε.

Για να γλιτώσουμε τα χειρότερα, λίγο αργότερα, για τους ανθρώπους.

Γιατί όταν έχουμε τόσο σοβαρή κρίση, όπως αυτή που περάσαμε τα τελευταία χρόνια, πρώτα βελτιώνονται οι αριθμοί κι ύστερα αρχίζουν να νιώθουν τη βελτίωση και οι άνθρωποι. Αλλά ποτέ δεν ξεχνάμε, ότι ο τελικός μας σκοπός είναι οι άνθρωποι, όχι οι απρόσωποι αριθμοί και οι δείκτες.

Αλλά και κάθε στιγμή, όχι μόνο «στο τέλος», όχι μόνο «λίγο αργότερα», πρέπει να θυμόμαστε, ότι οφείλουμε να προσφέρουμε ανακούφιση στον πόνο, προοπτική στις δύσκολες στιγμές, ελπίδα όταν όλα μοιάζουν γκρίζα, φώς όταν όλα δείχνουν σκοτεινά…

Εξυγίανση της οικονομίας, για να μη φτάσουμε ποτέ ξανά σε τέτοια κρίση Και ανακούφιση όσων υποφέρουν σήμερα. Είναι οι δύο πλευρές του καθημερινού μας αγώνα. Και της αγωνίας μας…

Την αγάπη μας για τον άλλο, την έγνοια μας για το διπλανό μας, δεν μπορούμε να τα αναβάλουμε. Γι’ αυτό και φροντίσαμε όσο μπορούσαμε, κάθε στιγμή, να δίνουμε ανακούφιση στους πιο αδύναμους, σ’ αυτούς που υπέφεραν περισσότερο.

Κι εκεί, ευτυχώς, είχαμε δίπλα μας την Εκκλησία. Που φρόντιζε με χίλιους τρόπους, κάθε στιγμή, αυτούς που δεν τρόπο να σταθούν όρθιοι. Αυτούς που είχαν λυγίσει, που δεν μπορούσαν.

Τώρα που τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας, το ξέρουμε όλοι:

Στις πιο κρίσιμες στιγμές της περασμένης τετραετίας, την κοινωνία μας την κράτησαν όρθια κι ενωμένη:

Η ελληνική οικογένεια που παραμένει ισχυρή.

Και η Ελληνική Εκκλησία, που πιστή στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας μας, έκανε το καθήκον της στο ακέραιο.

Και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε!

Και δεν σας ευχαριστούμε μόνο για όσα έγιναν. Αλλά και συνεργαζόμαστε στενά μαζί σας για όσα πρέπει να γίνουν από δω και μπρός

Πέρα, λοιπόν, από τα μέτρα ανακούφισης που λήφθηκαν και τρέχουν σήμερα,

Πέρα από το κοινωνικό μέρισμα που ήδη δίνεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας,

Πέρα από τα μέτρα για τους άστεγους, για τους ανέργους, για τους ανασφάλιστους,

Πέρα από τα έργα της Εκκλησίας που ήδη εντάχθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ.

[photo_2]

Έχουμε τώρα ένα πρόσθετο πρόγραμμα, που αποφασίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ελληνική Κυβέρνηση…

Και προβλέπει ότι για την επταετία 2014-2020, θα δοθούν 281 εκατομμύρια στην Ελλάδα ως «Πρόγραμμα Τροφίμων και Ειδικής Βοήθειας» στους ανήμπορους.

Και μπορεί να ξεπεράσει και τα 350 εκατομμύρια…

Το έκτακτο αυτό πρόγραμμα θα δοθεί κυρίως τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Και το μισό απ’ αυτό, θέλω σήμερα να σας ανακοινώσω, θα το δώσουμε να το διαχειριστεί η Εκκλησία της Ελλάδος!

Ώστε η ανακούφιση και η ανθρωπιά να έχουν και υλική υποστήριξη.

Ήδη πρέπει να συνεργαστείτε το αμέσως επόμενο διάστημα με τους αρμόδιους του υπουργείου Εργασίας που το χειρίζεται, για να ολοκληρωθεί ο Προγραμματισμός ως το Σεπτέμβριο, και να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα λεπτό…

Ξέρετε υπάρχουν δύο σοφά γνωμικά:

Το ένα λέει ότι στον Πόλεμο δεν υπάρχουν άθεοι! Όλοι σταυροκοπιούνται στα χαρακώματα! Κι εμείς ζούμε «πόλεμο» τα τελευταία χρόνια. Πόλεμο επιβίωσης για την Πατρίδα μας. Πόλεμο που τον κερδίζουμε πια… Και τον κερδίζουμε επειδή όσοι νοιαζόμαστε αυτόν τον τόπο, δουλέψαμε μαζί, με έγνοια για τον διπλανό μας, αλλά και για το αύριο των παιδιών μας. Το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας και η ακούραστη δράση της Ελληνικής Εκκλησίας υπήρξαν πολύτιμοι συμπαραστάτες σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Το άλλο γνωμικό λέει, πως όποιος έχει την ευθύνη, πρώτα δρα κι ύστερα κρίνει! Πολλά έγιναν στραβά τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλιώς δεν θα φτάναμε στην κρίση… Στην κοσμογονία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια, επίσης έγιναν λάθη. Εμείς σήμερα προχωρούμε μπροστά ανοίγοντας δρόμο για το αύριο.

Προχωρούμε με σταθερά βήματα μπροστά, διορθώνοντας τα λάθη που έγιναν. Παλιότερα και πιο πρόσφατα…

Ποιο είναι το κίνητρό μας; Ποια είναι η πηγή της δύναμής μας για να νικήσουμε όλα τα στραβά κι όλα τα ανάποδα που στοίχειωναν τη χώρα τόσα χρόνια;

Μια λέξη που βρίσκεται στην καρδιά της Ορθοδοξίας:

Η Αγάπη! Η αγάπη για τον πλησίον, η αγάπη για την πατρίδα, που είναι το μέλλον των παιδιών μας. Η Ελληνική Εκκλησία είναι η «κιβωτός» αυτής της αγάπης! Εσείς την εμπνέετε στο λαό μας. Εσείς τη φυτεύετε και την καλλιεργείτε συνεχώς στις καρδιές μας. Και τώρα την αποδεικνύετε στα δύσκολα που πέρασε η κοινωνία μας…

Αυτό είναι – με μια λέξη – το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας: Αγάπη!

Αυτή είναι και δύναμη της Ελλάδας, όταν την ενστερνιζόμαστε όλοι.

Ο πόνος δοκιμάζει τις αντοχές των ανθρώπων. Και των κοινωνιών. Αλλά ο πόνος δοκιμάζει και την ανθρωπιά του καθενός μας. Κι όταν ξεπερνιώνται οι δυσκολίες σιγά-σιγά, όπως αρχίζει να συμβαίνει τώρα στην Πατρίδα μας, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Αγάπη, η Αλληλεγγύη, η Ευθύνη που μας έβγαλαν από τα δύσκολα, πρέπει να φωτίζουν τις καρδιές και το μυαλό μας το ίδιο από δω και μπρός.

Η Αγάπη, η Ευθύνη η Αλληλεγγύη, δεν είναι για ώρα ανάγκης μόνο…

Είναι τρόπος ζωής κάθε μέρα...

Είναι και ο δρόμος για την αληθινή ευημερία ενός λαού. Για την αληθινή δύναμη για ένα έθνος. Είναι η ακατάλυτη συνοχή μιας κοινωνίας.

Σας ευχαριστούμε για όσα κάνατε γι’ αυτό. Και σας καλώ να συνεχίσετε, να μας το θυμίζετε κάθε μέρα.

Χριστός Ανέστη»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. V.ANNA avatar
  V.ANNA 12/05/2014 14:20:10

  εγω παλι λεω να το δω με βάση τους αριθμους μου ... "απο 2075,52(β εξαμ 2013) με ενημερωσαν για 2545,68 για το α εξαμ.2014. Με πτωση τζιρου 80% θα πρεπει να πληρωνω 5100€ το χρονο στο ΤΣΜΕΔΕ.Κατα τα αλλα σημερα το πρωι στο ΣΚΑΙ ο κος Μηταρακης μας ελεγε οτι η Ελλαδα επανηλθε και η αναπτυξη ερχεται " "τωρα μαθαινω οτι εξετασεις δεν γινονται μεσω εοππυ διοτι εχουν αφησει απληρωτα τα ιδιωτικα κεντρα με αποτελεσμα οι ασφαλισμενοι να τις πληρωνουν κανονικα και αυξημενες ασφαλιστικες εισφορες + συμμετοχη στις εξετασεις , και τωρα ολα θα πληρωνονται απο τους ασφαλισμενους , τελικα θα πληρωνουμε 5-6 χιλιαδες ετησιως , και δεν θα εχουμε καμμια ασφαλιστικη καλυψη ;;;που παμε "

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ V.ANNA 12/05/2014 18:17:09

   Θυμάστε την ταινία "Predator"? Μάλλον δεν διατυπώθηκε καλά o τίτλος του άρθρου και ίσως γι' αυτό δεν το κατανοήσατε. Λέγοντας "σκοπός οι άνθρωποι", ίσως εννοούσε "στόχος" και δη κινούμενος. Μάλλον πρόκειται περί στρατιωτικής ορολογίας για ένα ιδιότυπο ελληνικό σαφάρι. Αυτή την εξήγηση μπορώ να βρω ως πιο λογική μέσα στον παραλογισμό που βιώνουμε.

 2. Factorx avatar
  Factorx 12/05/2014 18:09:50

  Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε σήμερα το έργο κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου “Παράκαμψη Στυλίδας”, όπου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Βρισκόμαστε στην περιοχή στην οποία ουσιαστικά ολοκληρώνεται ο κεντρικός οδικός άξονας της Χώρας. Είναι η παράκαμψη της Στυλίδας, που είχε μείνει πίσω πολλά χρόνια- από το 2009 είχαν σταματήσει τα έργα- η οποία εκτελείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και θα αποδοθεί στην κυκλοφορία σε λίγους μήνες μαζί με τα υπόλοιπα έργα από Λαμία προς Θεσσαλονίκη. Και είναι επίσης μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από εδώ και ο Ε65, ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της Χώρας, που είναι πολυσήμαντης αξίας και ιδιαίτερα για την περιοχή ολόκληρη. Θα έλεγα ότι αυτά τα έργα, όχι μόνο δίνουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά δίνουν και μια ψυχολογία και αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπαίνει σε άλλους ρυθμούς. Γίνεται μεγάλη επανεκκίνηση. Αφήνουμε την κρίση πίσω και προχωράμε όπως μας θέλει ο κόσμος, δημιουργώντας και δουλεύοντας με σταθερά βήματα μπροστά. Το “πίσω” τελείωσε. Πάμε μπροστά!».

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 12/05/2014 18:56:00

  Είναι Άνθρωπος, Ορθόδοξος, Έλληνας και δουλεύει όσο κανείς. Τον στηρίζω.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Γεώργιος Τ. 14/05/2014 12:36:07

   Γεωργιε Τ. Συμφωνω απολυτα. Ακομα και η σημειολογια εχει τη σημασια της. Ας χαιρετουσαν με το "Χριστος Ανεστη" κι αλλοι πολιτικοι και τι στο κοσμο.....Οταν δεν τους βγαινει απο το στομα τι να περιμενει κανεις απ αυτους;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.