Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές σε πανεπιστημιακούς, ένστολους και διευθυντές του ΕΣΥ
01/12/2014 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές σε πανεπιστημιακούς, ένστολους και διευθυντές του ΕΣΥ

Μια ακόμη δικαστική απόφαση απειλεί να τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και την οικονομική πολιτική. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 σε πανεπιστημιακούς, έσντολους και διευθυντές του ΕΣΥ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων και διαβίβασε ,απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), εντολή για άμεση αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.

Δηλαδή να επιστρέψουν οι συντάξεις στα επίπεδα προ του 2012 και φυσικά να δοθούν και αναδρομικά.

Κατόπιν αυτών, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΓΛΚ, θα αναπροσαρμόσει τις συντάξεις των στρατιωτικών στα επίπεδα του 2012. Παράλληλα, το ΓΛΚ σύμφωνα με το πνεύμα της δικαστικής απόφασης θα επιστρέψει άμεσα στους συνταξιούχους ένστολους τα ποσά των συντάξεων τους που παρακρατήθηκαν μέχρι τώρα.

Όπως είναι γνωστό, οι περικοπές στις συντάξεις των ενστόλων όλων των σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) και των ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των καθηγητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ έγιναν κατά τις επιταγές του πλαισίου του νόμου 4093/2012. Παράλληλα, οι περικοπές των συντάξεων των ενστόλων παραβιάζουν επιπρόσθετα και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.

Κανείς δε διαφωνεί ότι τα μέτρα σε βάρος συνταξιούχων και όχι μόνο ήταν άδικα. Ήταν όμως έκτακτα μέτρα σε έκτακτες συνθήκες. Ήταν μέτρα – σοκ αλλά που πιθανότατα στις παρούσες συνθήκες δεν μπορούσαν να αποφευχθούν. Ίσως μόνο αν οι σχεδιασμοί ήταν καλύτεροι, αν είχε πολεμηθεί η φοροδιαφυγή ή αν το σπάταλο κράτος και ο διεφθαρμένος δημόσιος τομέας είχε μειωθεί θα μπορούσαν οι συνταξιούχοι να γλιτώσουν. Και βεβαίως το πολιτικό σύστημα φταίει για όλα αυτά, όμως, τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο ή άλλη δικαστήρια έρχονται ουσιαστικά να καταρρίψουν νόμους και να επιστρέψουν την Ελλάδα στα προ του 2012 επίπεδα. Και μπράβο τους μόνο που πρέπει να ξέρουμε τα εξής:

Μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα; Έχει δηλαδή την οικονομική δυνατότητα να το κάνει; Αν ναι τότε αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει σωθεί, τα ταμεία είναι γεμάτα και απορούμε γιατί μας πιέζουν για 2,5 ψωροδισεκατομμύρια.

Το δεύτερο που πρέπει να απαντηθεί είναι αν η απόφαση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να επιβαρυνθούν άλλες ομάδες του πληθυσμού. Αν τα ταμεία δεν έχουν λεφτά τότε δεν ισχύει το «κόψτε το λαιμό σας να τα βρείτε». Διότι η κυβέρνηση για να τα βρει θα πρέπει να κόψει τα κεφάλια άλλων, να μειώσει άλλων τα εισοδήματα ή να περιορίσει δαπάνες για την υγεία ή την παιδεία. Εκτός κι αν έχει εφευρεθεί η μηχανή που κόβει χρήματα.

Και το τρίτο ερώτημα: Γιατί αποφασίζουν οι δικαστές υπέρ των συγκεκριμένων συνταξιούχων κι όχι υπέρ κάποιων άλλων; Γιατί π.χ. να μην αποφασιστεί π.χ. να δοθούν πίσω τα λεφτά όλων των πολιτών ή ηλικιωμένων που παίρνουν 500 ευρώ ίσως και λιγότερα; Γιατί να μην αποφασιστεί να αυξηθεί η σύνταξη του αγρότη που προσπαθεί να βγάλει πέρα με 330 ευρώ; Δύο μέτρα και δύο σταθμά ή μήπως κάποιοι πιέζουν περισσότερο ή έχουν τα μέσα για να κάνουν προσφυγές;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. vagg avatar
  vagg 01/12/2014 12:34:40

  Δηλαδή είναι λογικό ένας αντιστράτηγος με 36 χρόνια υπηρεσία στο σώμα , με τις κρατήσεις που του έκαναν όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετούσε να του κόβουν από την σύνταξή του 1700€ ? Να έχει προγραμματίσει τη ζωή του και ξαφνικά να τον κάνουν να αισθάνεται ζητιάνος??

 2. begar avatar
  begar 01/12/2014 14:15:25

  Παραμύθια της χαλιμάς, τα οποία τα τρώνε δυστυχώς και οι ίδιοι οι στρατιωτικοί. Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, το επιστρεφόμενο ποσό είναι από 8-30 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον κατεχόμενο βαθμό. Και αφού τα 30 ευρώ είναι για τον στρατηγό, αντιλαμβάνεστε τι θα πάρει η μάζα. Η απόφαση δεν κρίνει αντισυνταγματική ΟΛΕΣ τις μειώσεις. αλλά κάποια συγκεκριμένη. Αλλά, όλοι οι παπαγάλοι, για λόγους σκοπιμότητας, γράφουν ότι θα επιβαρυνθεί το κράτος με αστρονομικά ποσά, δημιουργώντας κοινωνικό αυτοματισμό.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ begar 02/12/2014 11:11:03

   Αυτά που ισχυριστηκε ο Κύρτσος χειρότερα είναι απο αυτην την απόφαση.Ακου λέει να τα πάρουμε πίσω όσα δώσαμε.Τελικά λίγοι παλεύουν για τη ΝΔ

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/12/2014 21:44:00

  Ίσως οι πρώτες πέννες του Συντάγματος κ. Βαγγέλης και Πάκης, την λέξη ισονομία την είχαν γράψει με συμπαθητική μελάνη. Έτσι οι "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει" aka "Ελληνική δικαστική εξουσία", βλέπουν αυτή τη λέξη, την ισονομία, άν θέλουν, όποτε θέλουν και σε όσες περιπτώσεις θέλουν. Ότι τα κόμματα των δύο αυτών θα "το φάνε το (κομματικό) κεφάλι τους" από την δουλική προσκόλληση στη νομενκλατούρα της νοτιο-νοτιοβαλκανικής σοβιετίας μας, είναι κάτι παραπάνω απο βέβαιο. Να δούμε όμως άν θα επικυρώσει πάλι πολιτικά και ο Σύριζας τα μη επικυρώσιμα, όπως το ξαναέκανε. Δεν έχω πολλές αυταπάτες, ξέρω ότι όλο το κεφάλι του ψαριού βρωμάει απαίσια και όχι μόνον το δεξί του μάγουλο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.