Ανοιχτά 8:00-20:00 και τις επτά ημέρες της εβδομάδας τα σημαντικότερα μουσεία
18/03/2014 17:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοιχτά 8:00-20:00 και τις επτά ημέρες της εβδομάδας τα σημαντικότερα μουσεία

Ήταν μεγάλη ξεφτίλα να έρχονται από τα πέρατα του κόσμου για να δουν το αρχαιοελληνικό κάλλος και να βρίσκουν κλειστές τις πόρτες γιατί οι υπάλληλοι είχαν ωράριο δημοσίου υπαλλήλου

Ακόμη και για τα αυτονόητα πρέπει στη χώρα αυτή να υπάρχουν άνωθεν παρεμβάσεις. Έτσι και με το ωράριο στους αρχαιολογικούς χώρους για το οποίο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τη θερινή περίοδο θα είναι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Διότι ήταν μεγάλη ξεφτίλα να έρχονται από τα πέρατα του κόσμου για να δουν το αρχαιοελληνικό κάλλος και να βρίσκουν κλειστές τις πόρτες γιατί οι υπάλληλοι είχαν ωράριο δημοσίου υπαλλήλου.

Ο πρωθυπουργός από το Μουσείο της Ακρόπολης τόνισε: «Θέλω να σας ανακοινώσω σήμερα μία πρωτοβουλία, που αποτέλεσε για μένα στοίχημα προσωπικό, ήδη, από τον καιρό που βρέθηκα κοντά σας στο υπουργείο Πολιτισμού και θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό που συνέχισε αυτήν την πρωτοβουλία. Και μιλάω για κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Κατορθώσαμε -και λέω το ρήμα αυτό γιατί έγινε μέσα σε δύσκολες στιγμές, που η οικονομία περνάει πολύ δύσβατα μονοπάτια- για ολόκληρη τη θερινή περίοδο τα σημαντικότερα μουσεία μας να παραμένουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

«Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τα 33 μεγαλύτερα μουσεία μας, τα οποία συγκεντρώνουν το 95% των επισκεπτών και των εισπράξεων, για την περίοδο από 1ης Απριλίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου» πρόσθεσε.

«Εάν ο καθένας από εσάς γυρίσει με το μυαλό του σε περασμένα χρόνια, μιλώντας σε ξένους, κυρίως, αλλά και σε Έλληνες, υπήρχε πάντα αυτό το αδυσώπητο ερώτημα: "Καλά, στην Ελλάδα του πολιτισμού, είναι δυνατόν να μην μπορεί ο ξένος που έρχεται από την Ιαπωνία ή από την Αυστραλία να πάει σε ένα μουσείο και να το βρει ανοιχτό; Να θέλει να επισκεφθεί τους Δελφούς το Σαββατοκύριακο και να μην μπορεί γιατί είναι κλειστοί;". Αυτό, έληξε. Και είναι ένα ουσιαστικό βήμα προόδου, που δεν έχει να κάνει με καμία ιδεολογία. Δεν πάω να πουλήσω κεντροδεξιά. Έχει να κάνει με την απλή λογική, η οποία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να δείχνει αυτό που είναι. Και πάνω από όλα η Ελλάδα είναι πολιτισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, όπως είπε, θα προωθηθούν πολιτικές αναβάθμισης και συντήρησης, καθαριότητας και πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο, πωλήσεων αντιγράφων, καθώς και ανασυγκρότησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Ο κ. Σαμαράς έκανε ακόμα μία ανακοίνωση που, όπως σημείωσε, αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της πολιτιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Όσοι συμπολίτες μας έχουν ενεργό κάρτα ανεργίας θα μπορούν να επισκέπτονται όλα τα μουσεία μας δωρεάν, ενώ σε λίγο αυτή η πολιτική θα επεκταθεί για τους ανέργους και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους. Ο πολιτισμός είναι πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες, είναι κυριαρχικό στοιχείο της κοινής εθνικής μας ταυτότητας. Στον πολιτισμό έχουν όλοι δικαίωμα και καμία διάκριση δεν επιτρέπεται, κανένας αποκλεισμός δεν συγχωρείται» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού καλωσόρισε τον πρωθυπουργό «στο σπίτι του» (σ.σ. ο κ. Σαμαράς έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού και έχει εγκαινιάσει το Μουσείο Ακρόπολης), επανέλαβε την πρόσκλησή του για επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. christof avatar
  christof 18/03/2014 18:11:16

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

 2. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 18/03/2014 18:48:42

  Ένα βήμα μπροστά,επιτέλους. Σημαντικό, κυρίως για την προβολή της χώρας μας, της χώρας του "Φωτός και του Ξένιου Διός", και ένδειξη "σεβασμού και τιμής " στον κάθε επισκέπτη που εκδηλώνει με την επίσκεψή του "σεβασμό και τιμή" σε τούτο τον ιερό τόπο και τους ανθρώπους του. Μήπως στην Ελλάδα του πολιτισμού θα μπορούσαμε να πάμε κι ένα βήμα παραπέρα ...αφού μιλάμε και για την Ελλάδα της κρίσης... Μήπως να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να παρέχεται η δυνατότητα να επισκέπτονται αν όχι δωρεάν, τουλάχιστον με ένα συμβολικό αντίτιμο (του ενός (1) ευρώ, ίσως), τα Μουσεία μας και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους και όσοι Έλληνες και Ελληνίδες το επιθυμούν αλλά δυστυχώς πια τα τελευταία τέσσερα έτη, δεν τους επιτρέπεται από τις κραυγαλέες περικοπές των εισ/των τους και την υπερφορολόγηση (και δεν έχουν και καταθέσεις εντός ή εκτός ή άλλα εισ/τα πέραν των συντάξεών τους),αλλά σπουδάζουν και παιδιά ;... Θα ήταν εφικτό, αυτοί οι πολίτες να μην στερούνται -μεταξύ όλων των άλλων- τουλάχιστον αυτές τις επισκέψεις και να συμπεριληφθούν και αυτοί σε όλες τις ήδη εξαιρούμενες κατηγορίες ;

  • Δήμητρα avatar
   Δήμητρα @ Δήμητρα 18/03/2014 20:15:27

   "... σε όλες τις ήδη εξαιρούμενες κατηγορίες ;" Και συμπληρώνω: ...και πέραν των ελεύθερων εισόδων κατά τις ήδη θεσμοθετημένες συγκεκριμένες ημερομηνίες ;...

 3. ΗΛΕΚΤΡΑ avatar
  ΗΛΕΚΤΡΑ 18/03/2014 20:41:48

  ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Βασιλική Κ. Σιάπκα avatar
  Βασιλική Κ. Σιάπκα 19/03/2014 02:30:23

  Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων έχει εξαιρετικά αντίγραφα, μοναδικά, πανέμορφα, προσωπικά το επιλέγω σταθερά εδώ και είκοσι χρόνια και για προσωπικά και για κοινωνικά δώρα (ο πυρίχειος χορός μυσταγωγεί το σπίτι της καλύτερής μου φίλης από την ημέρα του γάμου της). Παρ΄ όλη την προσπάθεια να το κλείσουν πριν από 5-6 χρόνια τα κατάφερε και άντεξε και συνεχίζει. Είχα στείλει κάποια στιγμή επιστολή στην Βουλή, το γράφω κι εδώ δημόσια τώρα, τα πωλητήρια στην Βουλή -απέναντι από την έξοδο της Ακαδημίας,, που είναι άδεια εδώ και δεκαπέντε είκοσι χρόνια, έχουν μείνει 2-3 ανθοπωλεία μόνον, να διατεθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού με ενοίκιο και να γίνουν πωλητήρια ΤΑΠ. Ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών της Αθήνας περνάει από την Πλατεία Συντάγματος και δεν βρίσκει τίποτα να αγοράσει αναμνηστικό, πρέπει να πάει προς την Πλάκα, και φυσικά την ποιότητα και την αποκλειστικότητα των αντιγράφων του ΤΑΠ δεν θα την βρει εκεί. Μακάρι να το κάνουν επιτέλους, σε δυό εβδομάδες ξεκινάει η τουριστική περίοδος. Μόνον οι εξαγωγές και ο τουρισμός θα μας βγάλει από τα οικονομικά μας αδιέξοδα και ο τουρισμός στην Ελλάδα πρέπει απελπισμένα να σοβαρευτεί. Απελπισμένα... ΥΓ: δεν ήρθε ο καιρός να βγούν κι εκείνα τα ρημάδια τα προχειροκάγκελα που στέκονται μπροστά στα παλικάρια στον Άγνωστο Στρατιώτη, λες και είναι φυλακισμένα... Σε πιάνει η ψυχή σου μ΄ αυτή την προχειράντζα, η πλατεία πάντα ήταν ανοιχτή όπως είναι ανοιχτό το πνεύμα των ανθρώπων αυτού του τόπου. Ας φύγουν επιτέλους....

 5. Aegean times avatar
  Aegean times 19/03/2014 12:39:04

  Εύγε, τι να πω. Μα καλά τόσα χρόνια δεν μπορούσαμε να το έχουμε σκεφτεί? Αλλά θα πει κανείς πως ήταν δυνατόν να αφήσουν οι συνδικάλες να γίνει κάτι τέτοιο.

 6. Aegean times avatar
  Aegean times 19/03/2014 12:49:28

  Ελπίζω να μην πρέπει να κατέβει και πάλι ο Πρωθυπουργός στον Πειριά για να δει το συντριβάνι στο δημοτικό θέατρο να λειτουργεί ακόμη και να τους πει να το κλείσουν επιτέλους. Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας αρμόδιος υπάλληλος στον δήμο να καταλάβει ότι πρέπει να το κλείσει αφού στην ουσία δεν το βλέπει κανένας διότι έχει κλειστεί με διαχωριστικά λόγω των έργων! Απορώ πραγματικά με την αδιαφορία μας ή μήπως με την ανοησία μας. Δήμαρχε κλείστε το συντριβάνι μπροστά από το άχτιστο κτίριο στην Δραγάτση, κρίμα να καίει ρεύμα.

 7. tpe avatar
  tpe 19/03/2014 20:39:07

  Έχω μία απορία: Ο τΣύριζα δεν βγήκε να ουρλιάξει για τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων; Έπρεπε να φτάσουμε σχεδόν στον πάτο για να ξεκινήσουμε να κάνουμε 5-10 λογικά πράγματα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.