Αναταραχή στις φυλακές - το υπουργείο δείχνει Ραγκούση
25/03/2014 09:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναταραχή στις φυλακές - το υπουργείο δείχνει Ραγκούση

Γιατί κάποιοι επιχειρούν να ακυρώσουν τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας για τρομοκράτες ή βαριά καταδικασμένους;

Χωρίς παρατράγουδα ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα οι διαμαρτυρίες κρατουμένων στον Κορυδαλλό και άλλες φυλακές, ωστόσο, την Παρασκευή υπάρχουν κι άλλες κινητοποιήσεις καθώς και πορεία διαμαρτυρίας που ξεκινά από τα Προπύλαια.

Ωστόσο, σάλο έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης στοχοποιεί τον δικηγόρο Φραγκίσκο Ραγκούση λέγοντας οι αντιδράσεις των κρατουμένων οφείλονται σε φαξ που εστάλησαν από το δικηγορικό γραφείο του στον Κορυδαλλό και φέρονται να προτρέπουν κρατουμένους σε στάση, ως αντίδραση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την ίδρυση φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό.

Ο κ.Ραγκούσης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, ωστόσο -μέχρι στιγμής- υποστηρίζει ότι δεν ήθελε να υποκινήσει εξέγερση.

Είναι απορίας άξιο πάντως πώς ένας δικηγόρος μπορεί να έχει σχέση με εξεγέρσεις κρατουμένων. Και γιατί κάποιοι επιχειρούν να ακυρώσουν τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας για τρομοκράτες ή βαριά καταδικασμένους. Τι θέλουν άραγε; Να είναι οι φυλακές ξέφραγο αμπέλι και να φεύγει ο κάθε Ξηρός όποτε γουστάρει; Μήπως κάποιοι έχουν στήσει ολόκληρο κύκλωμα που εκμεταλλεύεται τους κρατουμένους και έχει σχέση με τη χορήγηση αδειών ή με το πώς θα περνάνε καλά στα κελιά τους;

Γιατί δηλαδή δεν πρέπει η Ελλάδα να εκσυγχρονίσει το σύστημα φύλαξης κρατουμένων; Κι από πού κι ως που κάποιοι θέλουν τη χώρα να είναι πάντα ξέφραγο αμπέλι; Δεν έχει δικαίωμα να αντιμετωπίζει εγκληματίες όπως τους πρέπει;

Το κείμενο διαμαρτυρίας που έδωσαν στη δημοσιότητα οι κρατούμενοι:

«Αυτές τις μέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας και το κόψιμο των αδειών. Ήδη έχουν δοθεί στην δημοσιότητα τα πρώτα νέα μέτρα του νομοσχεδίου.

1) Ειδική κατηγοριοποίηση των κρατουμένων σε 3 τύπους (Α,Β,Γ). Στην ειδική κατηγορία τύπου Γ θα ανήκουν όλοι οι φυλακισμένοι που κατηγορούνται για ληστεία ή εκβίαση, στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης, οι πολιτικοί κρατούμενοι,όσοι χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι και έχουν καταδικαστεί από 10 χρόνια κάθειρξη μέχρι και ισόβια και όσοι στασιάζουν στις φυλακές.

2) Οι κρατούμενοι τύπου Γ στερούνται το δικαίωμα για άδεια και περιορίζονται τα επισκεπτήρια και η τηλεφωνική επικοινωνία τους με τα συγγενικά τους πρόσωπα.

3) Θα διαμορφωθούν ειδικά κελιά τύπου Γ (όχι μόνο στο Δομοκό αλλά και σε άλλες φυλακές) με σκοπό την απομόνωση των κρατουμένων.

4) Η αστυνομία αποκτά μόνιμη θέση μέσα στις φυλακές (έλεγχος κελιών, μεταφορά κρατουμένων στο εσωτερικό της φυλακής κ.α.) με απόρρητες αρμοδιότητες και εξουσίες που δεν αναγράφονται ούτε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Και αναφέρουν στη συνέχεια: «Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει την Ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο. Σε ένα δικαστικό σύστημα που η αρχή της αναλογικότητας έχει κουρελιαστεί και επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές, η Ελλάδα διεκδικεί ήδη την πρωτιά στις πολυετείς καθείρξεις και τα ισόβια.

Οι άδειες και οι αναστολές είναι το μοναδικό μέτρο που προσπαθεί να ισορροπήσει αυτήν την νομική εξόντωση. Τώρα με κόψιμο των αδειών στην πλειοψηφία των κρατουμένων (καθώς ο καθένας μας μπορεί να θεωρηθεί «επικίνδυνος» και να ονομαστεί κρατούμενος τύπου Γ) το σύστημα δημιουργεί ανθρώπους δίχως ελπίδα. Έτσι οι φυλακές γίνονται εργοστάσιο αναπαραγωγής του εγκλήματος καθώς ο κρατούμενος δεν έχει τίποτε να χάσει γιατί τα έχει χάσει όλα. Ο κατ’ επίφαση σωφρονισμός τους γίνεται μια εκδικητική τιμωρία.

Παράλληλα, με τις συνεχείς εφόδους των ΕΚΑΜ, οι φυλακές γίνονται πεδίο εξάσκησης της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Επίσης γίνεται πλέον απόλυτη η εξουσία του εκάστοτε Εισαγγελέα της φυλακής που ούτε καν γνωρίζει τους κρατούμενους, οι οποίοι γι’ αυτόν δεν είναι τίποτε άλλο παρά αριθμημένος φάκελος ξεχασμένος στο συρτάρι του γραφείου του.

Οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές ενώνουμε την φωνή μας και διεκδικούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας.

Απαιτούμε να αποσυρθεί το νέο φασιστικό νομοσχέδιο για την λειτουργία μιας φυλακής μέσα στη φυλακή. Ένα νομοσχέδιο «εν θερμώ» που γίνεται κατά παραγγελία του Υπουργού της Αστυνομίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Να σταματήσει η κατηγοριοποίηση των κρατουμένων. Όλοι οι κρατούμενοι έχουμε ίσα δικαιώματα.

Να διαφυλαχθεί το δικαίωμα στην άδεια που στην Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας ( μόνο το 2-3% των κρατουμένων δεν επιστρέφουν). Τα κονδύλια για την κατασκευή - μετατροπή των φυλακών υψίστης ασφαλείας να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση συνθηκών κράτησης ( ελλείψεις συσσιτίου, θέρμανση, νερού, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης).

Όλοι οι κρατούμενοι οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε και θα κινητοποιηθούμε ενάντια σε αυτούς που κάνουν τις φυλακές τόπους διαρκούς τιμωρίας και στέρησης της ελπίδας.

Καλούμε τον Υπουργό και τον κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να ανοιχτεί ένας δημόσιος διάλογος για τις φυλακές και τα πραγματικά τους προβλήματα. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚωσταςΧ avatar
  ΚωσταςΧ 25/03/2014 09:57:02

  Οι αντιδρασεις οφειλονται σε fax ...... το διαβαζω και το ξαναδιαβαζω,κι ενας κομπος με πιανει, Ρε παμε καλα? που ζουμε? ακου fax ? Αμεσα να μπει wi fi ! και ιντερνετκαφε στην αυλη ,να μπορουν ανετα να δινουν συνεντευξεις, να εχουν αποψη πως θα ειναι οι φυλακες και τι χρωμα κουρτινες θα βαλουν! Και καλωδιακη tv σε καθε κελι, μην τυχον και χασουμε τον τιτλο του δημοκρατη!!!

 2. Naruto avatar
  Naruto 25/03/2014 11:59:33

  Δηλαδή αν κατάλαβα καλά έχουν συσκευές fax στα κελιά τους; Ας το εκμοντερνίσουν τότε το πράγμα να ενημερώνονται μέσω Mail ,SMS, μη τους λείψει τίποτα .Οσο για το εκδηκητικό σύστημα τι παπάρες μας λένε το πρόβλημα είναι η ατιμωρησία .

 3. ΗΛΕΚΤΡΑ avatar
  ΗΛΕΚΤΡΑ 25/03/2014 22:23:05

  ΤΙ ΡΟΛΟ ΒΑΡΑΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΑΡΟΣ;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.