02/05/2013 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναμενόμενη η απόφαση του ΣτΕ

Την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας όλοι τη γνωρίζουμε. Αντισυνταγματικός ο νόμος Παπακωνσταντίνου του 2011 για την τακτοποίηση των πάσης φύσεως αυθαιρεσιών. Αντισυνταγματικό και το… εφεύρημα του Πράσινου Ταμείου, μια επίφαση περιβαλλοντικής ευαισθησίας μπας και περάσει από τα δικαστήρια η πρόχειρη αυτή ρύθμιση.

Το κράτος από την άλλη πλευρά δεν είχε άλλη επιλογή. Η ανάγκη για έσοδα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα υπάρχουν, τα βλέπουμε, δεν μπορούν να κατεδαφιστούν και οι ιδιοκτήτες τους είναι όμηροι χρόνια τώρα, έκανε επιτακτική την ανάγκη για μια νομοθετική ρύθμιση.

Όμως, κάποιοι λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο, και στην προκειμένη περίπτωση χωρίς τον δικαστή. Από το 2011 τους έλεγαν όλοι οι γνωρίζοντες τα περιβαλλοντικά ότι το άρθρο 24 του Συντάγματος δε μπορεί να γίνει σουρωτήρι με νόμους και ρυθμίσεις. Είτε πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα (κάτι που δε γίνεται τώρα) είτε η ρύθμιση έπρεπε να είναι πιο προσεκτική.

Μέχρι στιγμής είχαν εισπραχθεί 800 εκατ. ευρώ, είχαν βεβαιωθεί άλλα 600 εκατ. και από τις δόσεις των προστίμων αναμένονταν άλλα 1,3 δις ευρώ. Αυτά μέχρι σήμερα διότι πριν μερικές ημέρες ο Στ. Καλαφάτης ανακοίνωσε κι άλλο νόμο για τα αυθαίρετα που τώρα κι αυτός τινάζεται στον αέρα. Ο νόμος ουσιαστικά έλεγε ότι αφού δεν μπορεί η πολιτεία να κάνει τίποτε με τις αυθαιρεσίες στα κτίρια, τουλάχιστον ας τα νομιμοποιήσει, ανάλογα με την παράβαση και με ποσά που θα ξεκινούν από 500 ευρώ εφάπαξ. Από το νέο νόμο κάποιοι ευελπιστούσαν να εισπράξουν περί τα 3 δις και πάνω.

Τι θα κάνει τώρα η κυβέρνηση με την απώλεια των εσόδων;  Και τι θα κάνει με τις μαζικές προσφυγές των ιδιοκτητών που θα ζητήσουν πίσω τα λεφτά τους;

Αλλά και πώς θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος που βάζει σε ταλαιπωρία και έξοδα τους πολίτες για ένα νόμο που δεν έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον ότι κινείται εντός του Συντάγματος;

Η κυβέρνηση, και η τωρινή και η προηγούμενη, θα έπρεπε να περιμένει μια απόφαση βόμβα από τους δικαστές. Οι περικοπές που τους έγιναν τα τελευταία χρόνια τους είχαν εξοργίσει και η απόφαση του ΣτΕ ίσως είναι μήνυμα για τη «δύναμη» που μπορεί να έχει το ανώτατο δικαστήριο απέναντι σε τρόικες, ρυθμίσεις, νόμους και κυβερνήσεις.

Οι δικαστές πήραν τη ρεβάνς από τους πολιτικούς κι άντε τώρα οι τελευταίοι να τρέξουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. MCMLII avatar
    MCMLII 02/05/2013 16:29:47

    Δεν πήραν καμμία ρεβάνς οι δικαστικοί, αυτοί παραμένουν πιστοί στο δόγμα τους (ερμηνεύοντας το σύνταγμα). Μάλλον ξεχάσαμε τους παρόμοιους νόμους Κατσίκη και Σουφλιά (ιδιοκτήτης αυθαιρέτου και ο ίδιος όπως και ο Μαγγίνας), που επιστράφηκαν όπως και αυτός του Παπακωνσταντίνου στους εμπνευστές τους ως αντισυνταγματικοί. Τώρα μιλάμε για ρεβάνς ή για συνειδητή αγνόηση της συνταγματικής νομιμότητας από την νομοθετική εξουσία; Οι πολιτικοί, αγνοώντας το Σύνταγμα, προσπαθούν με πλάγιους τρόπους, και ψήφους να ψαρέψουν και χρήματα να βάλουν στα δημόσια ταμεία με νόμους που νομιμοποιούν την αυθαιρεσία και την παρανομία του καθενός. Θυμάστε τον σχετικό νόμο της Βάσως Παπανδρέου παραμονές κάποιων εκλογών και πώς ηλεκτροδοτήθηκαν με αυτόν αυθαίρετες κατασκευές από πολυτέκνους μαϊμού ή βαριά ασθενείς μαϊμού και τις τύποις μαζικές μεταβολές φορολογικής διεύθυνσης των ενδιαφερομένων (με την αγαστή συνεργασία των δήμων), ώστε να μπορεί να δηλωθεί η αυθαίρετη ιδιοκτησία ως μόνιμη κατοικία τους, αφού αυτό ήταν ένα από το μηδέποτε ελεγχθέντα κριτήρια για την ευνοϊκή αντιμετώπιση της παρανομίας τους από το κράτος; Ας ελπίσουμε ότι την ίδια τύχη θα έχουν και οι κάθε τόσο εξαγγελλόμενες περαιώσεις φορολογικών υποθέσεων προηγουμένων ετών. Μπράβο στους συμβούλους επικρατείας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.