#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/02/2013 20:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανέπαφες οι διπλές συντάξεις βουλευτών και δημάρχων!Απέφυγαν τη μέγγενη των περικοπών οι συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων, καθώς η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο 4093/12 και προβλέπει την περικοπή των συντάξεών τους κατά 20% ή 30% δεν εφαρμόστηκε στις 31 Ιανουαρίου, και μάλιστα δεν θα εφαρμοστεί ούτε στο τέλος Φεβρουαρίου!

Δεν είναι όμως η μόνη «ιδιότυπη ασυλία» που φαίνεται ότι εξασφάλισαν έστω και προσωρινά, οι βετεράνοι της πολιτικής και οι τοπικοί μας άρχοντες, καθώς οι μειώσεις όταν γίνουν (λέγεται για το τέλος Μαρτίου) θα υπολογιστούν διαφορετικά από τις μειώσεις που έγιναν στους υπόλοιπους 2 και πλέον εκατομμύρια συνταξιούχους της χώρας!

Οι συντάξεις των πρώην βουλευτών, των πρώην δημάρχων νομαρχών, και κοινοταρχών, ενώ θα έπρεπε να είναι οι πρώτες από τις οποίες θα ξεκινούσαν οι μειώσεις του τρίτου μνημονίου, εντούτοις «ως δια μαγείας» (σ.σ: και δια μαγειρέματος), θα κοπούν τελευταίες, καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής, οι μειώσεις προγραμματίζονται να γίνουν –πλην απροόπτου- στο τέλος Μαρτίου, και μάλιστα με «λογιστικά κόλπα» που θα περιορίζουν τα τελικά ποσά των περικοπών!

Η διάταξη που αναφέρεται στην παράγραφο «θ» του ενός και μόνου άρθρου του νόμου 4093/12, και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι οι καταβαλλόμενες κατά την 1-1-2013, κανονιζόμενες συντάξεις των βουλευτών και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού που λαμβάνουν και δεύτερη κύρια σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%. Το ποσοστό μείωσης ορίζεται στο 30% εάν τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτικής ή της χορηγίας.

Η διάταξη λέει ότι ένας πρώην δήμαρχος ή βουλευτής που παίρνει δυο συντάξεις, μια βουλευτική έστω 3000 ευρώ και μια εξ επαγγέλματος (γιατρού, δικηγόρου, μηχανικού, κ.α), έστω 1.800 ευρώ, τότε η βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη θα κοπεί κατά 20%, και θα πέσει στα 2.400 ευρώ.

Αν τώρα υπάρχουν συνολικά τρείς κύριες συντάξεις, τότε η βουλευτική κόβεται κατά 30% και από 3.000 ευρώ θα έπρεπε να πέσει στα 2.100 ευρώ από την 1η/1/2013.

Η μείωση αυτή λοιπόν δεν έγινε στις 31 Ιανουαρίου που πληρώθηκαν οι κομμένες συντάξεις Φεβρουαρίου, σε όλους (σχεδόν) τους λοιπούς συνταξιούχους, και δεν θα γίνει ούτε στη σύνταξη του Μαρτίου, αλλά, προγραμματίζεται πλέον να γίνει στη σύνταξη Απριλίου, που θα πληρωθεί στο τέλος Μαρτίου!

Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς από τη στιγμή που δεν έγινε η μείωση κατά 20% ή 30% στη βουλευτική σύνταξη εφόσον υπάρχουν δυο ή και τρείς κύριες συντάξεις, δεν μπορεί να γίνουν ούτε οι άλλες μειώσεις, δηλαδή πάει πίσω και η μείωση του ΛΑΦΚΑ όπως και η νέα μείωση κατά 5%-20%! Καθώς όπως προβλέπει η διάταξη, οι επόμενες μειώσεις του μνημονίου, θα υπολογιστούν αφού πρώτα γίνει η περικοπή 20%, ή 30%!

Την ώρα λοιπόν που υπουργοί της κυβέρνησης επιδεικνύουν ιδιαίτερη, αν όχι και μοναδική σπουδή και εμμονή για το πώς θα καμουφλάρουν τους νέους φόρους, (και ίσως τα επόμενα μέτρα) και τη στιγμή που τα 2 και πλέον εκατομμύρια συνταξιούχων της χώρας, ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ των ποσών που πληρώθηκαν στις 31 Ιανουαρίου, αποκαλύπτεται ότι ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και μάλιστα προερχόμενο από την πολιτική, βρίσκεται εκτός περικοπών!

Ο λόγος που δεν …πρόλαβαν να κόψουν τις βουλευτικές και δημαρχιακές συντάξεις είναι ότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως πληροφορήθηκε ο Τ.τ. Κ. από αρμόδια πηγή, δεν κατάφεραν να στείλουν και να διασταυρώσουν τα μητρώα των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη βουλευτή, δημάρχου νομάρχη, και κοινοτάρχη, ταυτόχρονα με δεύτερη ή και τρίτη κύρια σύνταξη. Δεν πρόλαβε δηλαδή το «σύστημα»να βρεί τους λίγους, αλλά είχε χρόνο να πιάσει τους πολλούς στις μειώσεις που έγιναν στις 31 Ιανουαρίου. Παρά την ομολογουμένως γραφειοκρατική εμπλοκή στις διασταυρώσεις, δεν υπήρξε όμως ιδιαίτερη πίεση από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα για να επισπευσθούν οι μειώσεις.

Το θέμα όμως έχει και άλλη μια εξίσου απίστευτη διάσταση, καθώς έτσι όπως διατυπώθηκε στο νέο μνημόνιο η σχετική διάταξη, ο τρόπος που θα γίνουν (όταν γίνουν) οι μειώσεις στις «βουλευτικές» και «δημαρχιακές» συντάξεις δεν θα είναι ίδιος με τον τρόπο που γίνονται στις συντάξεις των απλών συνταξιούχων της χώρας, αλλά διαφορετικός και τέτοιος που να περιορίζει τις απώλειες!

Ενώ λοιπόν σε όλες τις συντάξεις των απλών πολιτών, μπαίνει πρώτα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, 3% ως 14% και μετά ακολουθούν όλες οι επόμενες μειώσεις του μνημονίου, στις συντάξεις των βουλευτών και πρώην δημάρχων νομαρχών κ.λπ, αποφασίστηκε να γίνει πρώτα η μείωση 20%, ή 30% και μετά να μπεί η ΕΑΣ με τις επόμενες περικοπές.

Αυτή η «λογιστική τακτοποίηση» έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει τις τελικές μειώσεις.

Μπορεί να δείχνει εντυπωσιακό, να γίνεται πρώτα μείωση 20% σε σύνταξη 3.000 ευρώ, αλλά στο τέλος υπάρχει κέρδος από το να επιβαλλόταν πρώτα ο ΛΑΦΚΑ (12% στην κλίμακα των  3.000 ευρώ) και στη συνέχεια οι άλλες μειώσεις.

Ένα παράδειγμα που επεξεργάστηκε ο «Τ.τ.Κ», δείχνει πως γλιτώνουν τις μεγαλύτερες μειώσεις:

Σε σύνταξη 3.000 ευρώ, αν μπεί πρώτος ο ΛΑΦΚΑ (-12%) η περικοπή είναι 360 ευρώ. Ακολούθως με τη μείωση 20% στο τμήμα άνω των 1.200 ευρώ, η μείωση είναι 288 ευρώ. Με την επόμενη περικοπή 12% στο τμήμα άνω των 1.300 ευρώ, φεύγουν άλλα 126 ευρώ. Στη συνέχεια με τη νέα μείωση κατά 15%, η σύνταξη φτάνει στα 1.892 ευρώ. Και αν έμπαινε σε αυτό το ποσό η περικοπή της βουλευτικής σύνταξης κατά 20%, τότε θα έμεναν 1.513 ευρώ.

Στη διάταξη της παραγράφου «θ» όμως ο ΛΑΦΚΑ και οι επόμενες μειώσεις θα υπολογιστούν αφού πρώτα γίνει η περικοπή της βουλευτικής σύνταξης. Με αποτέλεσμα οι απώλειες να συγκρατούνται και η τελική σύνταξη να καταλήγει στα 1.620 ευρώ, αντί για 1.513 ευρώ.


Αυτή η διαφορετική μεταχείριση όμως ως προς τη σειρά που επιβάλλονται οι περικοπές, είναι πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς ακόμη και αν κοπούν στο τέλος Μαρτίου έστω και καθυστερημένα οι βουλευτικές συντάξεις, στην πράξη θα έχουν κοπεί λιγότερο απ΄ότι των υπολοίπων συνταξιούχων με τα ίδια ποσά.

Κώστας Κατίκος, στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αρμ
  αρμ'υρας 09/02/2013 22:18:32

  Θελω να δω τον Σαμαρα να τους βαλει λιγο χερι... για να δουμε....

 2. *partyman avatar
  *partyman 09/02/2013 23:32:11

  τις συντάξεις από τις ηρωίδες πολύτεκνες γερόντισσες (200 ευρώ ανά δίμηνο) τις κόψανε από τον Νοέμβριο.. βρε δεν παν να...όλοι τους λέω εγώ..

 3. tsakali avatar
  tsakali 09/02/2013 23:38:27

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΣΥΜΒΑΙΝΕΙ! ΝΑ ΤΣΟΝΤΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΟΥΝ!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ tsakali 10/02/2013 13:57:43

   tsakali μόνο έκτακτο χαράτσι ; Δείξε λίγη κατανόηση...λίγη γενναιοδωρία..
   Αμέσως και επιπροσθέτως με το έκτακτο χαράτσι,
   να νομοθετηθούν κρατήσεις σε μισθούς/συντάξεις ΜΟΝΙΜΑ υπερ των ΔΙΠΛΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-ΔΗΜΑΡΧΩΝ κτλ
   (αντίστοιχα με τις κρατήσεις υπερ ανέργων)
   ...και γιατί όχι να ληφθεί πρόνοια και για...τριπλές συντάξεις υπερ των απανταχού εκλεγμένων μας ....

 4. Βασίλης avatar
  Βασίλης 10/02/2013 09:22:11

  Μικρόψυχοι.....
  Μόλις κερδίσαμε 16,3 δις (κατά άλλους 30δις) από τους "συμμάχους" μας στην ευρώπη. Πολεμούσαμε 40 ολόκληρες (όχι μισές) ώρες. Η ανάπτυξη είναι ante portas.
  Και εσείς ασχολείστε με τις συντάξεις μας.....
  Δεν ντρέπεστε λέω γω........

 5. Χωρις Μασκα avatar
  Χωρις Μασκα 10/02/2013 09:32:38

  Σιγά μην κόψουν κομμάτι του σαρκίου τους.Έχω φτάσει στο ποσοστό μείωσης
  {συμπεριλαμβανομένων των δώρων,για τα οποία βέβαια πλήρωνα τις αντί-στοιχες κρατήσεις }το 70%.Είχα βλέπετε την ατυχία να έχω σπουδάσει και πολιτικός μηχανικός και να πληρώνω 36 χρόνια και το ΤΣΜΕΔΕ.Όσο για την
  λοιπή σύνταξη έχω φτάσει να παίρνω σχεδόν τα ίδια με ένα που έφυγε στα 25 χρόνια,χωρίς σπουδές{δηλαδή 10 χρόνια λιγότερα από μένα}.Αυτή είναι δικαιοσύνη και αξιοκρατία κ.λ.π.Αυτό είναι κράτος.Να το χαιρόμαστε,με τους
  εκπροσώπους του λαού,τύπου Άδωνη και άλλων.Όσο δε βλέπω τον Σαμαρά να μην τους συμμαζεύει ,απλά θεωρώ πως μάλλον ατύχησα στις πρόσφατες εκλο-
  γικές επιλογές μου.

 6. Queen In Black avatar
  Queen In Black 10/02/2013 10:09:53

  Έτσι, έτσι!! Όταν έχεις προσφέρει τα ...μάλα στην πατρίδα και στο λαό με την ανιδιοτελή κοινωνική σου συμβολή, πρέπει να αναγνωρίζονται οι κόποι και οι θυσίες σου. Χωρίς την ανεκτίμητη αγωνιστικότητά σου εξ΄άλλου, θα είχαμε φτάσει ποτέ σ΄αυτά τα δυσθεώρητα ύψη κλέους που εξασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία μας;;; Εμείς, ας λιώσουμε κάτω απ΄τη μπότα της Τρόϊκας και των μνημονίων που μας κομίσατε. Ποιός νοιάζεται;
  Εσείς, να μη μας στεναχωρηθείτε.

 7. foros1 avatar
  foros1 10/02/2013 11:17:41

  είμαστε καλά;
  αν μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στους άρχοντές μας, πως θα πληρώνουν τα χαρατσια και τους φόρους;
  Πώς θα διατηρήσουν ενα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης;
  Τι είναι οι αρχοντές μας; ...απλός λαός;
  Ντροπή μας να ζητάμε τετοια πραγματα!!!

 8. tsol avatar
  tsol 10/02/2013 12:08:38

  Αυτό εννοούσαν σωθήκαμε ??

 9. σταρατα avatar
  σταρατα 10/02/2013 16:51:37

  Kαι νασκεφτείτε οτι μόνο ενας ΙΤΑΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ έσπευσε να δωρήσει το μισθό του στον Ελληνικό λαό μόλις ξέσπασε η κρίση. Να του τον φάγανε κι αυτόν άραγε?

 10. Γεωργία avatar
  Γεωργία 10/02/2013 17:06:27

  Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν κάποιες μονές χιλιάδες συνταξιούχοι....
  και πόσο εύκολο ήταν να βρεθούν 2 εκ συνταξιούχοι;
  Ο Βρούτσης κάνει έργο στο Εργασίας.

 11. ΚΩΣΤΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ 10/02/2013 23:51:19

  Φόρο δεν πληρώνουν..
  συντάξεις 2,3,4, παίρνουν...
  στη διαπλοκή και στις ΛΗΣΤΟΛΙΣΤΕΣ είναι....
  πόθεν αισχος δεν ΔΗΛΩΝΟΥΝ τα σωστά...
  Οι πιο πολλοί είναι ΝΟΥΜΕΡΑ… και κάποιοι κρυφοΝΑΖΙΣΤΕΣ...
  ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΗΛΙΘΙΟ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΌΛΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ... 20.000 ΕΥΡΩ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΜΗΝΑ...
  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑΑΑΑΑΑ... ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΕΛΙΘΙΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ…
  ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΙΠΟΔΑ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ;

 12. σταρατα avatar
  σταρατα 12/02/2013 08:27:42

  Οχι, απλά πιστεύουν οτι θα αλλάξουν την επομενη φορά που θα τους ξαναψηφίσουν. Και εκτός αυτού μήπως είναι καλύτεροι οι άλλοι?

 13. tasos1 avatar
  tasos1 12/02/2013 09:10:45

  Βέβαια, αυτοί πρέπει να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους, έναντι ημών που τους κάναμε ... αξιοπρεπείς! Και δεν τους αφήσαμε τούβλα στη γωνία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.