Ανάβει μεγάλη φωτιά με μειώσεις συντάξεων. Κάποιος από την κυβέρνηση να τη σβήσει πριν καεί
21/04/2014 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανάβει μεγάλη φωτιά με μειώσεις συντάξεων. Κάποιος από την κυβέρνηση να τη σβήσει πριν καεί

Tα σενάρια που διακινούνται για νέο συνταξιοδοτικό σύστημα προκαλούν τρόμο σε χιλιάδες Έλληνες και καλό είναι να βγουν από τώρα κάποιοι στην κυβέρνηση να σβήσουν τη φωτιά

Όποιος έχει μιλήσει τον τελευταίο καιρό με συνταξιούχους θα δει ότι περνάνε τον δικό τους καθημερινό Γολογοθά. Οι περικοπές είναι μεγάλες τα τελευταία χρόνια και η καθημερινότητα εξαιρετικά δύσκολη. Υπάρχουν συνταξιούχοι με 340 ευρώ στην επαρχία αλλά και στις μεγάλες πόλεις η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη όταν με 700-800 ευρώ χιλιάδες συνταξιούχοι προσπαθούν να πληρώσουν λογαριασμούς, χαράτσια, φάρμακα και γιατρούς.

Οπότε, οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται για νέες μειώσεις στις συντάξεις που θα γίνουν από το καλοκαίρι είναι εκτός πραγματικότητας. Πολλές από τις φήμες ποτέ δεν υλοποιούνται και πάντα διαψεύδονται και σίγουρα εν μέσω προεκλογικής περιόδου βολεύουν όσους θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα κατά της κυβέρνησης.

Ωστόσο, τα σενάρια που διακινούνται για νέο συνταξιοδοτικό σύστημα προκαλούν τρόμο σε χιλιάδες Ελληνες και καλό είναι να βγουν από τώρα κάποιοι στην κυβέρνηση να σβήσουν τη φωτιά διότι αλλιώς θα καούν στις επερχόμενες κάλπες και δεν θα το καταλάβουν.

Τα σενάρια κάνουν λόγο για γερμανικό μοντέλο το οποίο, σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, παρουσιάστηκε σε κλειστή ενημέρωση που είχαν η διοίκηση και στελέχη του ΙΚΑ από τον πρόεδρο του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων, δρ Αξελ Ράιμαν, το διήμερο της Μεγάλης Τρίτης και της Μεγάλης Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Ράιμαν προσκλήθηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ, για να δώσει τεχνογνωσία για το πως λειτουργεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας που καλύπτει 75,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 30,2 εκατομμύρια συνταξιούχους με ετήσιο προϋπολογισμό 397 δισ. ευρώ.

Το «γερμανικό μοντέλο» θα αποτελέσει τον κορμό των αλλαγών που θα γίνουν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, με πρώτο βήμα τις ενοποιήσεις των Ταμείων σε τρεις φορείς και από το 2016 - 2017 τη δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Σύνταξης.

Η κυβέρνηση (υπουργείο Εργασίας) προετοιμάζει τις αλλαγές και, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, αναμένεται να ανακοινωθεί επιτροπή με συντονιστή το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο θα παραδώσει πόρισμα - μελέτη για τις ενοποιήσεις των Ταμείων μέχρι το φθινόπωρο, ώστε μέχρι το τέλος του 2014 - αρχές 2015 - να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Αναλυτικά οι οκτώ παρεμβάσεις που προετοιμάζονται:

1. Ατομικοί λογαριασμοί στην κύρια ασφάλιση: Κάθε εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει

2. Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης: Αυτόματες αναπροσαρμογές των συντάξεων και εισφορών σε περίπτωση που ξεφεύγουν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.

3. Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε 3 φορείς από το 2015: Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού / δημοσίου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες.

4. Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015: Συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης

5. Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015: Φραγμός στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62

6. Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων: Η ενοποίηση των συντάξεων θα γίνει με μείωση και των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης ώστε το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το 65%.

7. Είσοδος επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης: Τα Ταμεία που θα αποφασίσουν να δημιουργήσουν επιμέρους κλάδοι με συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών για συμπληρωματικές παροχές.

8. Ένα Ταμείο για σύνταξη ως τις αρχές του 2017: Ο Εθνικός Φορέας θα είναι ουσιαστικά το ΙΚΑ μέσω στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους ταμεία.

Ακόμη, το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν από τον Ιούλιο με την καθιέρωση ατομικών μερίδων ασφάλισης και της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στα Ταμεία.

Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε νέες περικοπές κυρίως στις παροχές μετοχικών ταμείων, αλλά και σε φορείς της πρόνοιας.

Μάλιστα, το φθινόπωρο αναμένεται να γίνουν νέες μελέτες, ώστε να θεσμοθετηθούν τα μέτρα που θα ισχύσουν το 2015.

Αν μη τι άλλο όλα αυτά τα σενάρια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και ο κόσμος που τα διαβάζει και δεν ξέρει τι τον περιμένει, ζητά απαντήσεις. Από τη μια βλέπει ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη κρίση και από την άλλη ακούει για νέο… δράμα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 21/04/2014 10:12:58

  Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αλλιώς το συνταξιοδοτικό είναι μη βιώσιμο. Η προσπάθεια που έγινε για να κρατηθεί στην σημερινή του μορφή έκανε τη χώρα μη βιώσιμη ενώ θυσίασε την νέα γενιά. Εθνική σύνταξη από τον προϋπολογισμό και ανταποδοτική βάσει των συνολικών εισφορών σε όλο τον εργάσιμο βίο είναι ο μόνος τρόπος για να πληρώνονται εισφορές και να μην μείνουν τα γερόντια με κυριολεκτικά τίποτα, όπως έγινε στις άλλες σοβιετίες όταν κατέρρευσαν. Προσφέρουν χείριστες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους -κυριολεκτικά ετοιμάζονται να τους στείλουν στον άλλο κόσμο πριν την ώρα τους-όσοι ακόμα χαϊδεύουν αυτιά, αγνοώντας τους αριθμούς.

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ George N 21/04/2014 18:27:18

   Καλές ?! οι αναλύσεις σου όμως έχω μια απορία : όλα αυτά που αναφέρεις δεν τα γνωρίζει ο Πρωθυπουργός όταν διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι δε θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις ;

   • George N avatar
    George N @ Γιάννης Κιαπέκος 21/04/2014 19:10:09

    Στις υπάρχουσες ίσως όχι. Απλά λέω χωρίς να κάνω ανάλυση ότι δεν μπορούμε να παίρνουμε συντάξεις για πιο πολλά χρόνια από όσα δουλέψαμε (πρόωρες), σε μικρή ηλικία (40, 50) ή συντάξεις που δεν ανταποκρίνονται στις εισφορές που έχουμε πληρώσει. Απλή αριθμητική. Ήδη η εμπιστοσύνη στο ασφαλιστικό έχει κλονισθεί και επομένως κανείς δεν έχει κίνητρο να πληρώνει εισφορές σε ένα σύστημα που δεν είναι βιώσιμο (Πληρώνει αλλά δεν θα πάρει δλδ). Οι σημερινές συντάξεις όμως είναι συνάρτηση ακριβώς αυτών των χρημάτων και επομένως αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν. Όσο κι αν ακούγεται άσχημο το πραγματικό ζήτημα δεν είναι το ύψος της σύνταξης αλλά η ίδια η σύνταξη. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ένα άλλο Καστελόριζο που θα εξηγεί σε μια ανύποπτη και εθελοτυφλούσα κοινωνία ότι το ασφαλιστικό δεν ήταν βιώσιμο. Οι Ρώσοι συνταξιούχοι με τα 20 δολάρια σύνταξη υπήρξαν και πρέπει να είναι προειδοποίηση για το πόσο στραβά μπορούν να πάνε τα πράγματα.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ George N 22/04/2014 10:42:39

   Πώς τα λέτε έτσι αβασάνιστα, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος , πέρα από τη μείωση των συντάξεων ; Σε τί είδους στοιχεία και μελέτες βασίζεστε ; Και γιατί πιστεύετε ότι η μείωση συντάξεων θα δώσει βιώσιμα ταμεία ; Όταν : - Η ανεργία είναι σε τραγικά επίπεδα και μετά δυσκολίας συγκρατείται να μην αυξηθεί περισσότερο. - Το εργατικό δυναμικό της χώρας φεύγει για δουλειά στο εξωτερικό, που είναι η πιο ελκυστική προοπτική επίσης και για όσους βγουν στην αγορά εργασίας τα αμέσως επόμενα χρόνια.. - Σε βάθος δεκαετίας ή εικοσαετίας θα υπάρχουν και οι συνέπειες τις σημερινής υπογεννητικότητας. Η επιδείνωση της αναλογίας εργατικού δυναμικού σε σχέση με το πλήθος των συνταξιούχων πώς σας διαφεύγει ; Η μείωση των συντάξεων τί είδους προοπτική δίνει σε κάποια από τα παραπάνω προβλήματα ;

   • George N avatar
    George N @ roadrunner 22/04/2014 14:24:52

    Μα αγαπητέ δεν μίλησα για μείωση συντάξεων-χωρίς και να τις αποκλείω. Η σύνταξη μπορεί να είναι μεγάλη όταν κάποιος έχει πληρώσει ανάλογες εισφορές και παίρνει την σύνταξή του σε μεγάλη ηλικία ή μικρή αν την παίρνει νεώτερος. Το μόνο που δεν γίνεται είναι να παίρνει κάποιος μεγάλη σύνταξη, με λίγες εισφορές σε μικρή ηλικία. Η προσπάθεια που έγινε για να το πετύχουμε αυτό, έφερε μεγάλες εισφορές-φόρο στην εργασία δλδ- και απίστευτη ανεργία. Έφερε και μαύρη εργασία αλλά και άρνηση πληρωμής ασφαλίστρων από τους επαγγελματίες. Έφερε δλδ την καταστροφή και έθεσε σε κίνδυνο την καταβολή των...συντάξεων! Δυστυχώς το αεικίνητο δεν έχει εφευρεθεί ακόμα.

 2. panas avatar
  panas 21/04/2014 11:57:28

  Από τη Γερμανία επιβεβαιώνω πως οι συντάξεις εδώ συγκρινόμενες με τους μισθούς είναι πολύ χαμηλές. Βέβαια, οι Γερμανοί πολιτευτές είχαν προειδοποιήσει από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και οι ασφαλισμένοι ήξεραν πιο πριν για τις μειώσεις και πολλοι συμπλήρωσαν τη σύνταξη με ιδιωτική ασφάλιση. Ένα είναι σίγουρο: Δεν μπορεί η ανεργία της Ελλάδας, η ανασφάλιστη εργασία και οι μισθοί των 580 ευρώ μικτά να "σηκώσουν" τις σημερινές συντάξεις. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι τροικανοί είναι πως αυτές οι συντάξεις και οικονομίες των γερόντων είναι το κοινωνικό μας κράτος. Κοιτάτε όλοι τριγύρω σας. Τα τελευταία κομμάτια λίπους που καίγονται είναι οι αιματηρές οικονομίες των γερόντων, είτε σαν βοήθεια, είτε από κληρονομιά. Πολλοί συμπολίτες μας μέσης ηλικίας με παιδιά που δεν έχουν αυτή την "παροχή" περνάνε αυτή τη στιγμή από εμφράγματα και εγκεφαλικά ή από την αναγκαστική μετανάστευση... Η αναγκαστικά επερχόμενη περικοπή των συντάξεων είναι η επόμενη καυτή πατάτα. Όποιος την πάρει στα χέρια του θα εξαφανιστεί πολιτικά...

 3. foros1 avatar
  foros1 21/04/2014 14:23:08

  δηλαδή οποιος είναι κατω των 62 ετων και μπορει να βγει φετος στην συνταξη, (αλλα παραμενει οικιοθελως), να βγει τωρα αμεσως; και αν δεν βγει, θα εχουμε συνταξιούχους που "προλαβαν" και μελλοντικούς συνταξιούχους ιδιας ηλικιας και κατηγοριας που "δεν προλαβαν"; ή μηπως οποιος είναι ΗΔΗ συνταξιούχος κατω των 62, θα του κοπει μεχρι την ηλικια αυτή η συνταξη; αλλα και αυτοι που βρίσκονται 1-2 χρονια κοντα στο υπαρχον οριο ηλικιας, εχοντας συμπληρωσει τα χρονια κατοχύρωσης, θα εχουν καποια μεταβατικη περιοδο προσαρμογης, ή θα "φανε" σε μια νυχτα μια δεκαετια στο "κεφαλι"; ας τα πει το υπουργειο Εργασιας στους πανω από 500.000 ενδιαφερομενους, ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...

  • foros1 avatar
   foros1 @ foros1 21/04/2014 16:35:04

   ...και κατι ακομη: την μεγαλύτερη αβεβαιοτητα εχουν για το παραπανω θεμα οι εκπαιδευτικοι, γιατι από φετος μπορουν να ξεκινησουν την διαδικασία συνταξιοδότησης ΜΟΝΟ στο διαστημα των επομενων 10 ημερων!

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ foros1 22/04/2014 10:12:33

   Πας καλά? Λέγονται τέτοια ΠΡΙΝ τις εκλογές? Εδώ περιμένουμε 400.000 θέσεις εργασίας με δέσμευση του Σαμαρά και σύ μας λες να κόψει κι άλλο τις συντάξεις προεκλογικά? Αφού έχει και θα έχει σταθερό πλεόνασμα, κι αφού βγήκαμε στις αγορές, τι θα τα κάνει τα πλεονάζοντα χρήματα? Θα κόβει τις συντάξεις και μετά θα μοιράζει "κοινωνικό μέρισμα" για τα φάρμακα των συνταξιούχων?

 4. Παναγιώτης Ν. avatar
  Παναγιώτης Ν. 21/04/2014 16:35:46

  Υπάρχει και άλλο ένα στοιχείο: 61.7 είναι ο μ.ο. συνταξιοδότησης στην Γερμανία, ενώ ο νόμος σαφώς και εκεί χωρίζει τους ασφαλισμένους σε παλιούς και νέους(γεννηθέντες πριν το 60 και μετά) ενώ έχει και τις εξαιρέσεις σε ειδικές κατηγορίες(στρατιωτικοί, αστυνομικοί και εργαζόμενοι σε ορυχεία). Επίσης δεν έχει μόνο ένα ταμείο, αλλά πάνω από 150 τα οποία είναι στις διάφορες γερμανικές ομοσπονδίες. 61.6 είναι ο δικός μας, χωρίς να αρχίσουμε να υπολογίζουμε σε πλήρη εφαρμογή τους νόμους Λοβέρδου και Βρούτση. Δεν ξέρω γιατί διοχετεύθηκε αυτή η είδηση, αλλά σίγουρα μου θυμίζει αυτό που έγινε πέρσι. Σαφώς και πρέπει η κυβέρνηση αλλά και το ΙΚΑ πρέπει να βγουν και να πουν το συμβαίνει, διότι το να βγαίνουν τέτοιες ειδήσεις προ των εκλογών, μόνο κακό κάνουν και απροσανατολίζουν.

  • MCA avatar
   MCA @ Παναγιώτης Ν. 21/04/2014 19:00:03

   Ναι αλλά εδώ οι δικοί μας αντέχουν πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς εργαζόμενους. Οπότε σύνταξη στα 70,για να αντέξουν τα ταμεία.......

   • Παναγιώτης Ν. avatar
    Παναγιώτης Ν. @ MCA 21/04/2014 19:44:59

    Και στα 80 να την πας(δηλαδή σχεδόν κανένας), εφόσον το δημογραφικό είναι σε αυτήν την κατάσταση, η πορεία της Ελλάδας σε 2 δεκαετίες θα είναι deep black. Και όχι μόνο της Ελλάδας αλλά όποιας χώρας έχει γεννήσεις κάτω από το 1.

 5. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 21/04/2014 17:10:49

  Ο αρθρογράφος αστεύεται όταν θεωρεί ότι περαιτέρω μειώσεις συντάξεων είναι εκτός πραγματικότητας. Σε μια πραγματικότητα στην οποία ο κατώτατος μισθός βρίσκεται ουσιαστικά κάτω των 500 ευρώ, με μικτή νόμιμη και μαύρη εργασία, όλα είναι πιθανά. Ο μόνος ίσως λόγος για τον οποίον να πιστεύει ότι αυτό δεν θα γίνει, είναι ότι οι συντάξεις καταβάλλονται από το κράτος και οι πολιτικοί εξακολουθούν να υπολογίζουν το όποιο πολιτικό κόστος των ενεργειών τους. Κάτι το οποίο δεν τιμά ούτε αυτόν, ούτε τους πολιτικούς, ούτε φυσικά τους πολίτες οι οποίοι επιτρέπουν στους πολιτικούς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος με κριτήρια τα οποία μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση...

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/04/2014 18:54:42

  Yπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες των συντάξεων.Εφ όσον η οικονομία ανακάμψει με το ίδιο ποσό το πλεόνασμα θα μεγαλώσει.Τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας.Οι συντάξεις εν μέρει πληρώνονται από τις εισφορές που και αυτές επηρεάζονται από την ανάκαμψη.Οτιδήποτε λέγεται λοιπόν μετράει χωρίς τον ξενοδόχο.Με άνω του 2% αύξηση του ΑΕΠ από το 2015 τα πράγματα θα πάνε ομαλά.

 7. Dinos Georgioy avatar
  Dinos Georgioy 21/04/2014 19:02:46

  ειμαι συνταξιουχος απο 1995 και εχω δωση στο ασφαλιστικο μου παρα πολλα χρηματα και ερχονται τωρα οι κλεφτες των ταμειων και λενε οτι δεν υπαρχουν χρηματα εγω θα σας πω τον μεγαλυτερο κλεφτη την ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ που χορηγουσε δανεια στου βιομηχανους ατοκα και ειχε και τα δικαμας χρηματα ατοκα ολα το χρονια για το καλο τις πατριδος ετσι δικαιλογουσαν τις κομπινες τους και τωρα λενε οτι τα ταμεια δεν εχουν χρηματα να δωσουν τις συνταξεις (μεχρι τωρα ψηφιζα ΝΔ τωρα θα ψηφησω ΣΥΡΙΖΑ η ΠΟΤΑΜΙ) και οτι θελει ας γινη ετσι και αλλοιως χαμενος θα ειμαι.

 8. Μικρασιάτης.. avatar
  Μικρασιάτης.. 21/04/2014 19:49:11

  Αν και παλι θυγούν οικονομικα ανθρωποι με μικρο-μεσαιες και μεσαιες συντάξιμες αποδοχες δλδ 10.000-20.000 Ευρω (καθαρα) το χρονο, τοτε το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ θα είναι τεραστιο και μη-αναστρεψιμο. Δε γινεται ο κοσμος να συνεχισει να δειχνει ανοχη...

 9. ΚωσταςΧ. avatar
  ΚωσταςΧ. 21/04/2014 20:40:12

  Επανερχομαι για να πω οτι αυτες οι αλλαγες ειναι αποφασισμενες να γινουν απο το 2010 ,με τον νομο 3863/10 . Αν δεν ειναι αληθεια παρακαλω διαψευτε το !

 10. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 22/04/2014 07:54:25

  Κάποιος πιο πάνω λέει ότι ο κόσμος δεν γίνεται να συνεχίσει να δείχνει ανοχή κι έχει δίκιο. Μειώσαμε κατά 30% τους μισθους και αφήσαμε 1,3 εκ. ανθρώπους άνεργους ελέω εσωτερικής υποτίμησης επιβληθείσας από την τρόικα. Και μετά ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχουν αρκετοί και καλά αμοιβόμενοι εργαζόμενοι να αντέξουν το βάρος του ασφαλιστικού!!! Εμ βέβαια! Λογικό είναι! Αν αύριο μεθαύριο ένα μαγικό ραβδάκι αφήσει άλλους 200.000 άνεργους, φαντάζομαι η πληρωμή των συντάξων θα γίνει πιο δύσκολη ακόμη.Γιατί έχω την αίσθηση ότι είναι σα να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο στεκόμαστε;

 11. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 22/04/2014 10:06:07

  Το συμπέρασμα είναι όλη η αλήθεια, και καλό είναι να προετοιμάζεται ο κόσμος ανεξάρτητα με το ποιόν θα ψηφίσει... "Αν μη τι άλλο όλα αυτά τα σενάρια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και ο κόσμος που τα διαβάζει και δεν ξέρει τι τον περιμένει, ζητά απαντήσεις. Από τη μια βλέπει ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη κρίση και από την άλλη ακούει για νέο… δράμα." Δεν ξέρει τι τον περιμένει κι ας σαλπίζουν οι σάλπιγγες οτι βγήκαμε στις αγορές για δάνεια, άρα τελείωσε η κρίση, έρχεται ξανά το χρήμα...

 12. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 22/04/2014 10:41:57

  Υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με το Ν.1 των διατάξεων;

 13. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 22/04/2014 18:07:51

  .Και επειδή κάποιοι το παίζουν "δίκαιοι φιλελεύθεροι" εξαπατώντας μας αθώα, εγώ θα πρότεινα να καταργηθούν απο σήμερα ΟΛΕΣ οι συντάξεις αλλά να επιστραφούν σέ ΟΛΟΥΣ τους ζωντανούς συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους ΟΛΑ τα καταβληθέντα απο τους ιδίους ή παρακρατηθέντα απο τις αμοιβές τους ασφάλιστρα εντόκως με ανατοκισμό, και με ανάλογες προσαυξήσεις που επιβάλλει το κράτος για κάθε καθυστέρηση στις πληρωμές των πολιτών, ώστε να μην ξαναπάρει κανείς σύνταξη απο το κράτος εκτός αν επιθυμεί ιδιωτική. Αν δεν κάνει αυτό το κράτος, κάθε περικοπή ακόμα κι απο συνταξιούχους 50 ετών είναι και αυτο κλοπή όπως τόσες άλλες (Π.χ. τριετής καθυστέρηση-υπεξαίρεση των συντάξεων άνευ τόκων). Στην ιδιωτική ασφάλιση βγαίνεις στη σύνταξη και στα 30 . Σημασία δεν έχει πότε βγαίνεις, αλλά πόσα παίρνεις σε σχέση με όσα έδωσες . Οτι σε όλα τα κράτη υπάρχουν λαμόγια που κλέβουν με κομπίνες και ψεύτικα χαρτιά το δημόσιο, είναι γνωστό και υπάρχουν πολλά κράτη όπου αυτό γίνεται σε χειρότερο βαθμό απ' την Ελλάδα. Η διαφορά, όπως απέδειξαν οι Γερμανοί είναι οτι οι πλούσιοι Ελληνες παραείναι πλούσιοι για το μέγεθος της χώρας και βγάζουν τα λεφτα που κλέβουν με τη συνέργεια του κράτους μανιωδώς στις Ελβετίες. 600 δις κατά το Spiegel έχουν οι Ελληνες μεγιστάνες μόνο στην "κατάλευκη" Ελβετία. Κι εμείς ψάχνουμε αν ο κυρ Μήτσος που παίρνει 700 κλέβει το κράτος, αφου ο κυρ Γιάννης βολεύεται με 450 ευρώ και θεωρούμε χωρίς ντροπή, οτι άν κόψει ο πολιτικός τα 250 απ' τον κυρ Μήτσο και προφανώς αφού κρατήσει αυτός τα 100 "δανείσει" τα 150 στον Κοντομηνά για να δημιουργήσει τάχα θέσεις εργασίας (στο Λουξεμβούργο?) θα έχει επέλθει δικαιοσύνη τρομάρα μας... Δεν καταλάβαμε ακόμα, ή είμαστε τόσο λαμόγια στην υπηρεσία τους?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.