Αμφίπολη: Υπάρχουν κι άλλες κατασκευές εντός του Τύμβου, έδειξε το «σκανάρισμα»
19/12/2014 11:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμφίπολη: Υπάρχουν κι άλλες κατασκευές εντός του Τύμβου, έδειξε το «σκανάρισμα»

Κι άλλες εκπλήξεις φαίνεται ότι κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης καθώς νέα στοιχεία βγαίνουν στο φως. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές φήμες που κυκλοφορούν και τις οποίες το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ανυπόστατες. Σύμφωνα με το vima.gr, νέα δεδομένα σχετικά με όσα κρύβει μέσα του ο τύμβος της Αμφίπολης, αποκαλύπτει το «σκανάρισμα» του λόφου Καστά αλλά και στοιχεία «ταυτότητας» του σκελετικού υλικού, ως προς την ηλικία και το φύλο του νεκρού.

Ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλοι χώροι (κατασκευές), εντός του Τύμβου, πέραν του ταφικού μνημείου που έχει ήδη ανασκαφεί από την αρχαιολόγο κυρία Κατερίνα Περιστέρη, προέκυψαν μέσω της γεωφυσικής διασκόπησης .

Οι ανασκαφείς έχουν πλέον στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία από το επιστημονικό «εργαλείο» της γεωηλεκτρικής διασκόπησης, που, με ειδικές αναλύσεις, μπορεί να διαμορφώσει έναν χάρτη με την κάτοψη πιθανών αρχαιολογικών καταλοίπων που βρίσκονται στο υπέδαφος. Εχουν εντοπισθεί «σημεία» στο Λόφο Καστά που θα διερευνηθούν από την ανασκαφική ομάδα, η οποία θα επιλέξει , εν καιρώ, πού θα κάνει τομές για την αποκάλυψη νέων ευρημάτων.

Παράλληλα, έχει ήδη ανατεθεί σε έλληνες επιστήμονες η ανθρωπολογική εξέταση των οστών, που βρέθηκαν στον κιβωτιόσχημο τάφο-θήκη, εντός και εκτός του ταφικού ορύγματος στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου. Οι ειδικοί θα δώσουν απαντήσεις για το φύλο και την ηλικία του νεκρού ατόμου, αν και είναι απορίας άξιον πώς εδώ και τόσο καιρό δεν έχει προσδιοριστεί τουλάχιστον αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα. Η επίσημη εξήγηση ως προς τη διαπίστωση του φύλου, είναι ότι αν και υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του σκελετικού υλικού, η λεκάνη η οποία θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για άμεσο προσδιορισμό του, είναι διαμελισμένη.


Πάντως, τα πρώτα αποτελέσματα από την γεωφυσική διασκόπηση που διενήργησε ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Γρηγόρης Τσόκας, δίνουν στοιχεία για ενδεχόμενη ύπαρξη ανθρωπογενών δομών εντός του Λόφου Καστά, με εντοπισμό «σημείων», αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.


Φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της ανασκαφικής ομάδας ότι η αρχαιολογική σκαπάνη στον Τύμβο της Αμφίπολης, με τον περίβολο των 497 μέτρων, έχει ακόμα πολλά να φέρει στο φως. Αλλωστε, οι ανασκαφείς έχουν επισημάνει ότι πρόκειται για ταφικό συγκρότημα και θεωρείται πιθανότατη η ύπαρξη και άλλων κατασκευών .

[photo_1]


Ο Τύμβος κρύβει κι άλλα μυστικά εντός του. Ο κ. Τσόκας και η επιστημονική του ομάδα, έχοντας μεγάλη εμπειρία στη γεωηλεκτρική τομογραφία, μία από τις πιο προηγμένες τεχνικές γεωφυσικής διασκόπησης, δίνει εργαλεία στους ανασκαφείς ώστε η αρχαιολογική σκαπάνη, σε επόμενη ανασκαφική φάση, να μην προχωρά στα «τυφλά».

Επιχειρείται, μέσω ανάλυσης ειδικών «σημάτων», η καταγραφή του περιγράμματος των ανθρωπογενών δομών που εκτιμάται ότι υπάρχουν μέσα στον λόφο Καστά. Τα αποτελέσματα, με βάση και τα υπάρχοντα στοιχεία της ανασκαφικής έρευνας, θα αξιοποιηθούν από την αρχαιολόγο κυρία Κατερίνα Περιστέρη και τον αρχιτέκτονα κ. Μιχάλη Λεφαντζή, στο εν εξελίξει ανασκαφικό τους έργο. Τα επόμενα βήματά τους θα καθορισθούν σε κάποιο βαθμό από το «σκανάρισμα» του λόφου, υπό το φως των νέων δεδομένων, ώστε να διερευνηθεί τι άλλο υπάρχει στο εσωτερικό του.

Φήμες

Εν τω μεταξύ, φούντωσαν τα σενάρια για τον σκελετό της Αμφίπολης και μέσω του amfipolinews.blogspot.gr κυκλοφόρησε ότι ανήκει σε γυναίκα που όταν έφυγε από τη ζωή ήταν 54 χρόνων.

Το μπλογκ που δημοσίευσε την ανυπόστατη πληροφορία, συμπλήρωνε: «H ηλικία, σε συνδυασμό με το ότι ο σκελετός βρέθηκε σπασμένος στην περιοχή της λεκάνης, φουντώνουν το σενάριο ότι στον τάφο είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Ολυμπιάδα είχε δολοφονηθεί με λιθοβολισμό στην Πύδνα με εντολή του Κάσσανδρου το έτος 316 π.Χ..»

Οπως ανέφεραν στο Εθνος κύκλοι του ΥΠΠΟΑ, η διαδικασία εξέτασης του σκελετού μόλις τώρα ξεκινάει, άρα είναι αδύνατον να υπάρχουν ανάλογα στοιχεία.

Γενικώς, το όργιο φημών των τελευταίων ωρών δεν εδράζεται σε κάποιο υπόβαθρο αλήθειας, αλλά τροφοδοτείται από υποθέσεις εργασίας συντακτών και μόνο κάποιων blogs.

Πηγή: vima.gr, ethnos.gr

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sender avatar
  sender 19/12/2014 11:46:51

  Αυτό,ότι δηλαδή,με την συναρμολόγηση της...λεκάνης,θα υποθέσουν το φύλο του ανθρώπου της Αμφίπολης,ενώ υπάρχει η γενετική και ο έλεγχος του καρυότυπου,δεν το καταλαβαίνω.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ sender 19/12/2014 18:11:30

   Ίσως θέλουν να αποδείξουν αν έχει γεννήσει παιδιά,για να δούν το φύλο.

   • sender avatar
    sender @ Κυθήριος 19/12/2014 18:30:19

    Σήμερα ο γενετικός έλεγχος προσδιορισμού φύλου είναι εξέταση ρουτίνας.Καλό είναι το σασπένς,αλλά μέχρις ενός σημείου.

 2. remali avatar
  remali 20/12/2014 19:33:12

  Απο εναν σημαντικο στρατηγο μας ελεγαν....παμε σε γυναικα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.