Αμφίπολη: Ο τάφος δεν είναι ρωμαϊκός, υποστηρίζει η Κ. Περιστέρη
18/09/2014 16:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμφίπολη: Ο τάφος δεν είναι ρωμαϊκός, υποστηρίζει η Κ. Περιστέρη

Την πεποίθηση ότι το ανασκαφικό έργο στον τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, αφορά μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ., εξέφρασε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.

"Πιστεύω ότι αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι' αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο" ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ανασκαφικού έργου.

Υπογράμμισε, δε, ότι η ανασκαφή γίνεται "όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά για το καλό αυτού του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος".

Ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, "που δουλεύουμε με όλες τις δύσκολες συνθήκες", όπως τόνισε, το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη βοήθεια, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή της με ορισμένους συναδέλφους της που, όπως τόνισε, "βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας και αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο".

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα δελτία Τύπου που βγαίνουν "σε συνεργασία το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους", επισημαίνοντας ότι αυτό βοηθά όλο τον κόσμο να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή.

"Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από δεκαετίες να μελετηθούν, κάποιες δεκαετίες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για εμάς είναι καλό, η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί" υπογράμμισε.

Συνεχίζονται οι εργασίες

Στο μεταξύ, μέσα στα επόμενα 24ωρα οι αρχαιολόγοι θα αφαιρέσουν άλλες δύο σειρές λίθων από τον τοίχο σφράγισης που βρίσκεται μπροστά από τις δύο Καρυάτιδες και δεν αποκλείεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που θα δείχνουν ολόκληρες τις Καρυάτιδες.

Επίσης, οι ανασκαφείς αναθεώρησαν τον τρόπο εισόδου τους στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου, καθώς η οπή που βρίσκεται στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο δεν είναι ασφαλής.

Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να μπουν στον τρίτο θάλαμο από την είσοδο που βρίσκεται κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν εργασίες αφαίρεσης των χωμάτων που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο, διαδικασία η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού οι ανασκαφείς έχουν καταφέρει να απομακρύνουν μόλις 30 με 40 πόντους από τον όγκο του χώματος.

Η κ. Περιστέρη είπε πως πρόκειται για συνθήκες σπηλαίου και πρόσθεσε ότι στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του μνημείου συνεχίζονται οι εργασίες στήριξης.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Eva avatar
  Eva 18/09/2014 22:13:23

  Το να παρακολουθείι ο κόσμος με την ανασκαφή είναι καλό. Κάποιοι κύριοι αρχαιολόγοι το χαρακτήρισαν ριάλιτυ. Κατα την γνώμη τους εμείς οι αδαείς είναι προτιμότερο να ασχολούμεθα με λιγώτερο επιστημονικά θέματα.Ούτε η καθημερινή ενημέρωση απο τα ΜΜΕ έβλαψε κανέναν. Ας εξετάσουν και την πιθανότητα, ο απλός κόσμος να έχει πραγματικό ενδιαφέρον για το θέμα.

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Eva 18/09/2014 23:32:59

   Συμφωνώ. Αλλά και ριαλιτι να είναι που είναι το κακό; Είναι κομπλεξικοί όσοι δεν θέλουν να ενδιαφέρεται ο κόσμος για ένα τόσο σημαντικό μνημείο. Το πρόβλημά τους είναι μάλλον ότι δεν κάνουν αυτοί την ανασκαφή.

 2. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 19/09/2014 00:38:00

  ΜΠΡΑΒΟ στην Καίτη Περιστέρη που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, λέγοντας ότι καλό είναι να μην μιλάνε οι δεινόσαυροι της αρχαιολογίας της δεκαετίας του '80 του ΕΚΠΑ από τηλεοράσεως (δεν το'πε έτσι ακριβώς, αλλά αυτό εννοούσε!) και ότι ο τύμβος στο λόφο της Αμφίπολης χρονολογείται μεταξύ 325 και 300 π.Χ. ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ!!! Δεν είναι ούτε ρωμαϊκός, ούτε γιαπωνέζικος, ούτε βραζιλιάνικος! ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ, ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ που ενδιαφέρεται ο κόσμος για την ανασκαφή, ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΚΟ όπως αφήνουν ορισμένοι φωστήρες να εννοηθεί, λες και τους ανήκει το προνόμιο ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ της περιοχής. Εννοείται ότι καλό είναι ΟΛΟΙ οι Ελληνες να ασχολούνται με την σημαντικότατη αυτή ανασκαφή. Βέβαια στο τέλος θα μπορούσαν να λείπουν τα καραγκιοζιλίκια της Παναγιωταρέα "όχι άλλες ερωτήσεις παρακαλώ", λες και πρόλαβε κάποιος δημοσιογράφος να ρωτήσει κάτι.... ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
  https://www.youtube.com/watch?v=IJyDsNybZ2M Και κάτι ακόμα που δεν έχει αναλυθεί. Το χώμα που βγάζουν οι αρχαιολόγοι μέσα από τον τύμβο της Αμφίπολης, είναι μαλακό, δεν έχει κενά και δείχνει να μην βρίσκεται εκεί από κατασκευής του "μαυσωλείου" αυτού. Υπάρχει μια πιθανή εξήγηση για αυτό. Οπως έκαναν οι Αθηναίοι το 480 πΧ όταν οι Πέρσες κατέλαβαν και κατέστρεψαν την Αθήνα και έθαψαν όλα τα ιερά μνημεία και έργα τέχνης της πόλης για να τα σώσουν από τους βαρβάρους, έτσι και οι Μακεδόνες Ελληνες πρέπει να έκαναν το ίδιο για να τα σώσουν από την κατακτητική μανία των Ρωμαίων βαρβάρων μετά τις νίκες τους το 197 πΧ στις Κυνός Κεφαλές της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας της Μικράς Ασίας το 190 πΧ επί των Μακεδόνων, οπότε και άρχισε η οριστική κατάκτηση από τους Ρωμαίους ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της Ελλάδας. Γέμισαν δηλαδή με χώμα εσωτερικά και εξωτερικά το μνημείο (πιθανότατα από χωράφια παρακείμενα στις παραλίες της σημερινής Ασπροβάλτας και του Οφρυνίου, πολύ κοντά στην Αμφίπολη, με σκοπό να το σώσουν από τους κατακτητές, "εξαφανίζοντας" το. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι τα χώματα αυτά καλύπτουν εσωτερικά όλη την κατασκευή χωρίς κενά, τα οποία αν υπήρχαν θα εξηγούνταν από φυσικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες κλπ). Αρα μιλάμε για κατάχωση περίπου 110 χρόνια ΜΕΤΑ την κατασκευή του, ενώ μέχρι τότε επρόκειτο για επισκέψιμο μνημείο ΧΩΡΙΣ θύρες που αφορούσε κάποια ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ και ΔΗΜΟΣΙΑ ταφή, κάποιου προσώπου αποδεκτού από όλους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.