Αμφίπολη: Κοντά στο νεκρικό θάλαμο οι αρχαιολόγοι
20/10/2014 14:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμφίπολη: Κοντά στο νεκρικό θάλαμο οι αρχαιολόγοι

(Ανανεωμένο) Μεγαλώνει η αγωνία στην Αμφίπολη για την ανεύρεση του νεκρικού θαλάμου κι ενώ φουντώνουν οι φήμες και τα σενάρια για το τι μπορεί να κρύβεται στα έγκατα της γης του λόφου Καστά.

Ολο το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκε η αποχωμάτωση με την αρχαιολογική ομάδα να επιχειρεί να φτάσει στην επόμενη «πόρτα», την είσοδο για τον τέταρτο χώρο. Η ομάδα είναι επιφυλακτική, αλλά η υπόθεση ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος εμφανίζεται όλο και πιο ισχυρή.

Μπορεί να είναι θύρωμα, μπορεί όμως, να πρόκειται για έναν απλό σχηματισμό από μάρμαρο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για αφιερώματα ή να οδηγεί σε κρύπτη.

Μιλώντας στο Βήμα ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης αναφέρει ότι είναι «ένας μακεδονικός τάφος, που ξεφεύγει όμως από τη γενική εικόνα αυτού του τύπου τάφων, έχοντας μεταξύ άλλων περισσότερους θαλάμους, πέρα από τη σκάλα εισόδου, που είναι ο δρόμος προς τον τάφο».

Επικρατεί «κλιμάκωση εντυπώσεων» στη διάταξη του μνημείου, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και ανασκαφέας της Βεργίνας Παναγιώτης Φάκλαρης, ο οποίος επιμένει στη «θεατρικότητα» της διάταξης, όπως συμβαίνει με τους συμβολισμούς του ψηφιδωτού, «για να κορυφωθεί στον επόμενο θάλαμο».

Ο κ. Θέμελης ανασυνθέτει την... πορεία του αρχιτεκτονήματος ως τον αναμενόμενο να βρεθεί νεκρικό θάλαμο, με έμφαση στην ένταση που δημιουργεί η κλιμάκωση της κατασκευής. Από ένα βοτσαλωτό, απλό μωσαϊκό δάπεδο χωρίς παραστάσεις, με τις σφίγγες στην είσοδο, με φράγμα, φτάνουμε σε μια «πύλη» ανοιχτή, επίσης με φράγμα, και με τις ανάγλυφες καρυάτιδες να δεσπόζουν. Και βλέπουμε ένα «χαλί», το δάπεδο με το βοτσαλωτό ψηφιδωτό που αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης. Πατάς το «χαλί» με τα χρώματα και τους συμβολισμούς του.

[photo_1]

Ο κ. Φάκλαρης μας αναφέρει ότι «είναι πιθανό στον επόμενο θάλαμο να έχουμε ένα ακόμα ψηφιδωτό, αυτή τη φορά με παράσταση που να αντανακλά τη ζωή του ίδιου του νεκρού». Οπως εξηγεί, ο νεκρικός θάλαμος «παραλληλίζεται με τον "ανδρώνα", το επίσημο δωμάτιο συμποσίων όπου εν ζωή ο νεκρός καλούσε φίλους, βίωνε στιγμές όσο ζούσε». Θυμίζει ότι ψηφιδωτά δάπεδα με παραστάσεις έχουν βρεθεί σε προθαλάμους και σε ανδρώνες οικιών στην Πέλλα. Για τους Μακεδόνες, λέει, επιβράβευση του ενάρετου ήταν τα αιώνια συμπόσια των μακάρων μετά θάνατον, γι' αυτό οι θάλαμοι των τάφων έχουν κοινά στοιχεία με τους ανδρώνες, που είναι χώροι συμποσίων - τα κυριότερα κτερίσματα στους θαλάμους των μακεδονικών τάφων είναι αγγεία συμποσίων, ενίοτε δε βρίσκονται και κλίνες συμποσίου.

«Θα περιμέναμε, λοιπόν», εξηγεί, «καθώς οι μέχρι στιγμής ερευνηθέντες χώροι του τάφου της Αμφίπολης έχουν ψηφιδωτά δάπεδα ή μαρμαροθέτημα, να υπάρχει παράσταση με ψηφιδωτό στον κυρίως θάλαμο. Ευχής έργον θα ήταν να απεικονίζεται ο νεκρός. Στα Λευκάδια, ας πούμε, υπάρχει ζωγραφική παράσταση με έφιππο εταίρο μακεδόνα που επιτίθεται σε έναν Πέρση».
Σε νεκρικό θάλαμο, παρατηρεί ο κ. Θέμελης, δεν έχουν βρεθεί παραστάσεις, παρά μόνο στην πρόσοψη. «Ποτέ ως τώρα στον κυρίως θάλαμο. Μόνο μίμηση ανωδομής ενός επίσημου δωματίου-ανδρώνα απαντάται. Μια διακόσμηση ενός είδους ορθοστάτη και πιο πάνω παραστάδες με κενά (πανό) που πλαισιώνουν χωρίς εικονογραφική παράσταση» εξηγεί ο κ. Θέμελης.

Μια τρελή θεωρία

Υπάρχει όμως και μια θεωρία που μοιάζει με τρελή. Σύμφωνα με την σεισμική τομογραφία που είχε γίνει πρόσφατα στο λόφο Καστά, ο τάφος έχει πολλούς χώρους οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί. Υπάρχουν κοιλότητες οι οποίες δεν μπορεί να έμειναν αναξιοποίητες από τους κατασκευαστές του μνημείου.

Κι αν υπάρχει ένας τόσο μεγάλος υπόγειο χώρος γιατί χρησιμοποιήθηκε και τι μπορεί να κρύβει. Πολλοί δεν αποκλείουν τη σύνδεση του μνημείου με την ευρύτερη περιοχή. Η Αμφίπολη ήταν πόλη του χρυσού, έκοβε νομίσματα στα χρόνια μεταξύ 350 και 300 π.χ. ενώ ήταν και σημαντικό λιμάνι. Οι Αθηναίοι έφτιαξαν αυτή την πόλη για να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής.

Αν λοιπόν το μνημείο κατασκευάστηκε για να υμνήσει ολόκληρη την πόλη; Τη δύναμή της, τον πλούτο της; Μήπως τότε στους υπόγειους και μη προσβάσιμους μέχρι στιγμής χώρους, υπήρχε ενός είδους… θησαυροφυλάκιο της Αμφίπολης; Αν είχαν τοποθετήσει εκεί μέρος από τα κοιτάσματα χρυσού και οι τυμβωρύχοι είχαν βάλει στο στόχαστρο από τα παλιά χρόνια το μνημείο;

Πρόκειται περί εικασιών καθώς τα μέχρι στιγμή δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται για έναν μοναδικό μακεδονικό τάφο που μπορεί να έχει συληθεί, μπορεί και όχι. Αν δεν βρεθεί ο νεκρικός θάλαμος, οι φήμες θα φουντώνουν.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. vardarskian avatar
  vardarskian 19/10/2014 21:45:34

  Πολυ εντυπωσιακή θεωρία... Η Ολυμπιάδα παρήγγειλε για τον τάφο της ένα ψηφιδωτο στο οποιο ο γιος που λατρεύει απεικονίζεται σαν ένα παιδαρελι κι ο αντρας που μισεί ενας δαφνοστεφανωμενος αρματηλατης.. Άι καλα...

 2. ΙΚΟ avatar
  ΙΚΟ 19/10/2014 21:49:13

  Η θεωρία αυτή στέκει μόνον υπό την προϋπόθεση ότι, η θέση του Λέοντα της Αμφίπολης δεν ήταν επί του τύμβου Καστά.

 3. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 19/10/2014 22:43:40

  Όταν πρωτοείδα τήν φωτογραφία τού ψηφιδωτού, μού έκανε τρομερή εντύπωση η ομοιότητα τής μορφής τού Πλούτωνα (όπως αποφαίνονται οι ειδικοί) μέ τίς γνωστές (τουλάχιστον σέ μένα) προτομές τού Φιλίππου. Βεβαιότατα «αντιγράφανε» επιφανείς μορφές τής εποχής οι τότε καλλιτέχνες (μέ τά αζημίωτο φυσικά) σέ κλασσικές αναπαραστάσεις παραδομένων μυθολογικών δρώμενων. Καθόλου απίθανο.

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ Ιαπετός 19/10/2014 22:50:29

   Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε τον Λέοντα της Αμφίπολης. Εάν η θέση του ήταν επί του τύμβου, η θεωρία δεν στέκει και ο "ένοικος" είναι άνδρας.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 19/10/2014 23:36:05

  “TΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ! ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΤΟ ΚΥΚΛΙΚΟ ΣΑΝ ΑΣΠΙΔΑ "ΚΕΝΟ" ΤΟΥ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ! ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΦΥΣΙΚΗ ΦΘΟΡΑ ΛΕΕΙ Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ! ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ; ΥΠΗΡΧΕ ΑΡΑΓΕ ΕΚΕΙ ΚΑΤΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑ Ή Ο ΧΡΥΣΟΣ ΗΛΙΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ; ΥΠΗΡΧΕ ΚΡΥΠΤΗ Ή ΑΠΛΑ ΟΙ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ; “ www.facebook.com

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 19/10/2014 23:44:45

  “ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΑΠΟ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ: ΕΓKΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΜΕ ΚΕΡΙΝΑ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ! www.facebook.com Η ΑΘΗΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ! noiazomai.net“

  • Eva avatar
   Eva @ η Dimi 20/10/2014 17:19:11

   Η Αθήνα δεν αδιαφορεί-αυτοι που αδιαφορούν έχουν ονοματεπωνυμο. Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό το Αθήνα-Μακεδονία. Σαφώς και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΑΜΠΡΟ ΜΟΥΣΕΙΟ και τον αδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου να μην τον αργούμε--ετσι????

  • Eva avatar
   Eva @ η Dimi 20/10/2014 17:37:33

   Και στις σκοπιανες γελοιότητες να δωθεί η κατάλληλη απάντηση-δημοσιότητα. Δεν ξερω με ποιον τρόπο--βρείτε έναν.Αρκετα με την σιωπηρή απαξίωση. Σημερα κέρινα ομοιώματα -ΑΥΡΙΟ ΤΙ?

 6. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 20/10/2014 08:46:13

  H θεωρία είναι μία κοτσάνα ενός ασχέτου: 1)Αν θέλανε να εικονίσουν ον Αλέξανδρο και τον Φίλιππο θα το κανανε δίχως συμβολισμούς. 2)Είναι ασέβεια να εικονιστεί σαν καταχθόνιος θεός, άρπαγας – βιαστής της γυναίκας του – ο Φίλιππος. Είναι τελείως απίθανο να εικονιστεί έτσι. 3)Υπάρχουν κι αλλού παραστάσεις της αρπαγής της περσεφόνης που βέβαια δεν παραπέμπουν σε φίλιππο ή αλέξανδρο. 4)Για κάποιον σχολιαστή πιο πάνω που λέει ότι μοιάζει ο πλουτων με τις υπάρχουσες παραστάσεις του φιλίππου έχω να πω ότι η κύρια ομοιότητα είναι τα γένια που τότε όμως τα είχαν όλοι ή οι περισσότεροι ενήλικοι άνδρες. 5)Είναι αδύνατο να εικονιστεί σαν βοηθητικός θεός, κυριολεκτικά απλός ιπποκόμος ο Αλέξανδρος!!!! Σαν απλός προπομπός του μεγάλου Θεού «πατέρα» του. Μετά τον Θάνατο του ο Θεοποιημένος Αλέξανδρος εθεωρείτο και δικαίως πολύ σπουδαιότερος από τον πατέρα του Φίλιππο κι όχι ο ….. ιπποκόμος του! 6)Το επιχείρημα ότι μοιάζουν ο ερμής και η περσεφόνη, επομένως είναι συγγενείς, επομένως είναι ο Αλέξανδρος κι μάνα του είναι γελοίο. ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ! 7)Το επιχείρημα ότι η περσεφόνη είναι κοκκινομάλλα άρα είναι η ολυμπιάδα που ήταν από την ήπειρο όπου οι κοκκινομμάλλες αφθονούσαν είναι γελοίο: α)Δεν έχει κόκκινα μαλλιά η Περσεφόνη αλλά ανοιχτά καστανά. Λίγο πιο ανοιχτό από τα γένια του Πλούτωνα που βέβαια δεν είναι ο ….. πειρατής κοκκινογένης! β)Ούτε στη ήπειρο ούτε στην υπόλοιπη ελλάδα υπήρχαν κοκκινομάλλες! Ο στράβων μας πληροφορεί με κάποια υπερβολή ίσως ότι δεν υπάρχει ούτε ένας ξανθός έλληνας, στα φυσιογνωμικά του αριστοτέλη, στην ζωγραφική κτλ είναι σαφές ότι οι έλληνες ήσαν ένα μεσογειακό καστανό – μελαχρινό γένος όπως και σήμερα. γ)Μην ξεχνάμε η παράσταση δεν εικονίζει υπαρκτά πρόσωπα αλλά θεούς που μπορεί να έχουν ασυνήθιστα χαρακτηριστικά και πιο ανοιχτά μαλλιά. 8)Η άποψη ότι στον τάφο είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα δεν είναι πολύ πιθανή αφού λιντσαρίστηκε επί Κασσάνδρου. Δεν νομίζω ότι θα επέτρεπε ο Κάσσανδρος και αυτοί που την σκότωσαν να ταφεί η νικημένη αντίπαλος σε τέτοιον τάφο. Δεν λέω με αυτά ότι είναι απίθανο να βρούμε κάποιον συγγενή του Αλεξάνδρου στον τάφο. Αυτό που λέω είναι ότι η παράσταση αυτή δεν παραπέμπει σε κάτι τέτοιο. Είναι απλά μία παράσταση αρπαγής της περσεφόνης.

  • Eva avatar
   Eva @ Άπαντα Επιστάμενος 20/10/2014 17:57:47

   Ισως αυτός που έκανε το σενάριο να μην ήταν αρχαιολόγος. Ισως να εξέφρασε την επιθυμία του κι έβλεπε αυτά που ήθελε να δεί. Νομίζω όμως, οτι και πρόσφατα κι άλλοι αρχαιολόγοι παρασύρθηκαν απο τις επιθυμίες τους, και εξέφρασαν την βεβαιότητά τους μάλιστα....

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Άπαντα Επιστάμενος 20/10/2014 18:45:32

   Το σχόλιό μου αυτό πήγαινε σε ένα άλλο άρθρο για την αμφίπολη που τώρα μάλλον δεν υπάρχει.

 7. Geros avatar
  Geros 20/10/2014 09:00:56

  Η εντύπωση που μου είχαν δώσει οι αεροφωτογραφίες από την Αμφίπολη (του καναλιού Ένα αν δεν κάνω λάθος) ήταν περίεργη. Αν υποθέσουμε πως το στέγαστρο είναι ακριβής προέκταση των θαλάμων και δεν βρίσκεται υπό γωνία με αυτούς , τότε οι θάλαμοι του τάφου δεν είναι ακτίνα του κύκλου του τύμβου. Φυσικά είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα από φωτογραφίες αλλα αυτή την εντύπωση μου έδωσαν , ότι δηλαδή οι θάλαμοι αν προεκτείνουμε την γραμμή που δημιουργούν δεν περνάει από το κέντρο του κύκλου. Η προέκταση της γραμμής δημιουργεί χορδή και όχι διάμετρο του κύκλου. Αν αυτό είναι σωστό (ξαναλέω ότι δεν είμαι σίγουρος , αυτή την εντύπωση μου δημιούργησαν οι αεροφωτογραφίες που παρουσιάζουν το στέγαστρο) τότε μπορεί να έχουμε πολλές εκπλήξεις ακόμα μέχρι να φτάσουμε στον πραγματικό ταφικό θάλαμο. Πριν κάμποσο καιρό είχα δει κάτι υποτιθέμενα σχεδιαγράμματα του τάφου βασισμένα σε γεωλογικές μελέτες και τα είχα θεωρήσει φαντασίες μιας και δείχναν τεράστιους θαλάμους στο εσωτερικό του τύμβου. Τώρα όμως θυμάμαι πως και σε αυτά η προέκταση της ευθείας σχημάτιζε χορδή και κάπου στην πορεία ο τάφος έστριβε προς το κέντρο του τύμβου. Τέλος στο National Geographic διάβασα ότι τα χρήματα που είχε δώσει ο Αλέξανδρος για την κατασκευή ενός τάφου στην Μακεδονία αντιστοιχούν σε δισεκατομμύρια σημερινά λεφτά. Συγγνώμη αλλα μέχρις εδώ που σκάψανε βλέπω ότι έχει κοστίσει πολλά ο τάφος αλλα δισεκατομμύρια όχι! 4 αγάλματα και ένα ψηφιδωτό από βότσαλο είχε ο κάθε ναός. Αν αυτός είναι ο τάφος που είχε παραγγείλει ο Αλέξανδρος , ή έχει πολύ βάθος ακόμα ή βρισκόμαστε μπροστά σε μια κλασική Ελληνική σπατάλη κονδυλίων και υπερτιμολόγηση έργων ... Το είχαμε το μικρόβιο λες από τότε?

  • Naruto avatar
   Naruto @ Geros 20/10/2014 17:42:03

   Πράγματι η ευθεία της γραμμής του τάφου σχηματίζει χορδή τόξου και όχι ακτίνα κύκλου . Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για αυτό ,όπως παραπλάνηση τυμβορύχων , αλλαγές στα σχέδια , ακόμη και κατασκευαστικά προβλήματα . Ειναι πάντως βέβαιο οτι ολόκληρο βουνό πρέπει να κρύβει και άλλους θαλάμους .

 8. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 20/10/2014 17:19:16

  "Μήπως τότε στους υπόγειους και μη προσβάσιμους μέχρι στιγμής χώρους, υπήρχε ενός είδους… θησαυροφυλάκιο της Αμφίπολης;" Ναι θα υπάρχει θησαυροφυλάκιο που θα έχει και επιγραφή: "Γεια σας νεότεροι έλληνες του 2014 μετά Χριστόν! Με αστρική προβολή οι μάντεις μας είδαν το μέλλον και διαπίστωσαν ότι έχετε οικονομικά προβλήματα. Θα βρείτε μέσα στον τάφο Χ τάλαντα που αντιστοιχούν σε 500 δις νομισματικές μονάδες της εποχής σας. Σας παρακαλούμε θερμά να μην ντραπείτε να κάνετε χ΄ρηση των χρημάτων προκειμένου να ξεχρεώσετε και να συνεχίσετε να ζείτε με συμπόσια και χαρές και κορίτσια από την σκυθία που στην εποχή σας θα ονομάζεται ρωσία, αν δεν κάνουμε λάθος. Μην φοβάστε ότι θα μας λείψουν τα λεφτά, και μεις από κορόιδα βαρβάρους της εποχής μας τα τσιμπήσαμε"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.