Αμφίπολη: Ενδείξεις ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί
02/09/2014 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμφίπολη: Ενδείξεις ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί

Αρχαιολόγοι απ' όλο τον κόσμο υποκλίνονται στη μοναδικότητα του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης και ζητούν να το προσεγγίσουν.

Οπως είπε στο Mega την Τρίτη ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, ξένοι ζητούν άδεια να επισκεφτούν το μνημείο και να το ερευνήσουν ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι πρόκειται για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά.
Πρώτα απ' όλα ο όγκος του. Ακόμη και ο μεγαλειώδης τάφος του Φιλίππου του Β “ωχριά” μπροστά στο μνημείο της Αμφίπολης που η περίμετρός του αγγίζει το μισό χιλιόμετρο.

Ο όγκος που δείχνει μια σαφή επιρροή από τα αιγυπτιακά μνημεία έχει και χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην Αίγυπτο, όπως οι Σφίγγες – φύλακες, αλλά και το σφράγισμα του τάφου με άμμο και χώμα.

Όπως τόνισε μάλιστα ο υπουργός μετά τα όσα έχουν ως σήμερα αποκαλυφθεί, πλέον δεν αποκλείει να έρθουν στο φως πολύ εντυπωσιακά ευρήματα.

Ειδικά στην περίπτωση που ο τάφος δεν έχει συληθεί προφανώς ήδη θα πρέπει να μιλάμε για ένα μοναδικό μνημείο. Η επιχωμάτωση του προθαλάμου του ταφικού μνημείου στην Αρχαία Αμφίπολη «ενισχύει την εκδοχή» πως ο τύμβος δεν έχει συληθεί, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

«Αυτή η ψηλή επιχωμάτωση, στο εσωτερικό του προθαλάμου, μέχρι την κορυφή, έγινε για την προστασία του τάφου», σχολίασε ο κ. Τασούλας.

Προειδοποίησε ωστόσο πως η οριστική απάντηση για το ενδεχόμενο σύλησης του μνημείου θα δοθεί από την αρχαιολογική έρευνα. «Πρέπει να δούμε τον τάφο για να πούμε τελικά», σημείωσε.

Ο κ. Τασούλας τόνισε πως οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη είναι καλά νέα που «δικαιούται ο ελληνικός λαός», προσθέτοντας πως ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και η ιστορία είναι πηγή περηφάνιας για τους Έλληνες.

Επισήμανε ωστόσο πως δεν μπορεί να υπολογίσει το πότε ο χώρος θα είναι ανοιχτός σε επισκέπτες, επισημαίνοντας πως η «απαραίτητη δουλειά» της αρχαιολογίας δεν συμβαδίζει με «τη δική μας αδημονία».

Ακόμη και εάν δεν μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο νεκρός που έχει ενταφιαστεί στο μνημείο ο ίδιος ο τάφος θα αποτελεί ένα μοναδικό, παγκοσμίως, εύρημα.

Άλλωστε αρκεί κανείς να αναλογιστεί τα ευρήματα της Βεργίνας. Ακόμη και αν δεν γνωρίζαμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον τάφο του Φιλίππου του Β' και για μια σειρά από άλλες βασιλικές ταφές τα ίδια τα ευρήματα είναι μοναδικά.

Ποιος δεν νιώθει δέος αντικρίζοντας τη λεπτομέρεια στα κτερίσματα, τη μοναδική δουλειά και την επεξεργασία στα χρυσά στεφάνια.

Ακόμη και εάν δεν είχαν βρεθεί πολύτιμα αντικείμενα, ποιος δεν αισθάνεται δέος όταν βρεθεί στην είσοδο του τάφου του Φιλίππου αντικρίζοντας το μέγεθος, τα ανάγλυφα, την τοιχοποιία και την τεχνοτροπία στην κατασκευή...
Στο τάφο της Αμφίπολης τα ευρήματα (η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αναδείξει ως τώρα μόνο λίγες λεπτομέρειες απ' το μνημείο) δείχνουν ότι το ίδιο το μνημείο αρκεί για να προκαλέσει δέος.

Αναφερόμενος στις εργασίες ανασκαφών στο μνημείο, ο υπουργός είπε ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται επιμελημένη εργασία για την στερέωση της εσωτερικής καμάρας, μια απαραίτητη -όπως τόνισε- δουλειά, «επειδή η αρχαιολογία έχει τους δικούς της κανόνες και ακολουθούνται πλήρως στην Αμφίπολη».

«Ας το απολαύσουμε, όπως κάνει ο ελληνικός λαός ο οποίος γοητεύεται από το ξεδίπλωμα της ανασκαφής. Σύντομα θα έχουμε νέα», τόνισε ο υπουργός.

Σύληση ή όχι;
Εν τω μεταξύ, διίστανται οι απόψεις των αρχαιολόγων για το αν ο μεγαλοπρεπής τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί την ίδια ώρα που οι ανασκαφικές έρευνες προχωρούν βήμα βήμα και φέρνουν στο φως εντυπωσιακά ευρήματα.

Αρχαιολόγοι που έχουν πάρει μέρος σε ανασκαφές μακεδονικών τάφων υποστηρίζουν πως οι τρύπες στον τοίχο σφράγισης και στους εσωτερικούς τοίχους είναι ενδείξεις ότι ο τάφος έχει συληθεί. "Όταν βλέπουμε οπή σε μακεδονικό τάφο πριν τον εξερευνήσουμε σημαίνει ότι έχει μπει μέσα τυμβωρύχος", δήλωσε ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Φάκλαρης.

Ωστόσο, με την ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού ενίσχυσε την εκτίμηση ότι ο αρχαίος τάφος πιθανότατα παραμένει ανέγγιχτος παρά τις τρύπες που έχουν βρεθεί. "Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων, φαίνεται να αποτελεί μέρος του σχεδίου σφράγισης του τάφου", αναφέρεται σχετικά.

"Ασύλητος για να είναι ένας τάφος πρέπει να βρεθεί εντελώς κενός από χώμα καθαρός και να βρεθούν μόνο τα ευρήματα που απέθεσαν εκείνοι που έκαναν την ταφή", προσθέτει ο Παναγιώτης Φάκλαρης.

Κάτοικοι της περιοχής που γνώριζαν την ανεξέλεγκτη δράση αρχαιοκαπήλων στην Αμφίπολη τα τελευταία 60 χρόνια υποστηρίζουν και αυτοί ότι οι τυμβωρύχοι έσκαβαν επιφανειακά και δεν είχαν τα μέσα για να μπουν σε ένα τέτοιο μνημείο.

Πλέον, το επόμενο βήμα των αρχαιολόγων είναι να αφαιρέσουν όλα τα χώματα που καλύπτουν την εσωτερική είσοδο του τάφου και να εισέλθουν μέσα.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.