Αμφίπολη: Βρέθηκε το κεφάλι Σφίγγας
21/10/2014 19:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμφίπολη: Βρέθηκε το κεφάλι Σφίγγας

Νέα εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, βρέθηκε το μαρμάρινο κεφάλι μιας από τις Σφίγγες που βρίσκονταν μπροστά στον τάφο. Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στον Τύμβο Καστά, Αμφίπολης. Το Σάββατο (18/10) και τη Δευτέρα (20/10) προχώρησε η ανασκαφή σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5Χ6μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου, και σε βάθος 0,45μ. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν. Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15.

Αμφίπολη: Βρέθηκε το κεφάλι Σφίγγας 21916 photo

Αμφίπολη: Βρέθηκε το κεφάλι Σφίγγας 21917 photo

Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ. Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής.

Αμφίπολη: Βρέθηκε το κεφάλι Σφίγγας 21918 photo

Αμφίπολη: Βρέθηκε το κεφάλι Σφίγγας 21919 photo

Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.

Αμφίπολη: Βρέθηκε το κεφάλι Σφίγγας 21920 photo

Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας τα οποία περιγράψαμε. Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.

Αμφίπολη: Βρέθηκε το κεφάλι Σφίγγας 21921 photo

Αμφίπολη: Βρέθηκε το κεφάλι Σφίγγας 21922 photo

[photo_8]

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sender avatar
  sender 22/10/2014 00:18:49

  Αυτό δεν είναι ανασκαφή,είναι Ποίηση και Μνήμη.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ sender 22/10/2014 09:28:28

   Ετσι ακριβως ειναι.....Αλλα με οσα μας ερχονται καθε μερα κατακεφαλα, αγορες απο τη μια, Τουρκαλαδες απο την αλλη, εκλογικα σεναρια και αλλα τετοια, δεν μπορουμε να απολαυσουμε αυτο το καταπληκτικο γεγονος που ξεδιπλωνεται σιγα σιγα μπροστα μας! Ειναι μια ευκαιρια για πολλους Ελληνες να ενημερωθουν πιο σφαιρικα, περα απο το στερεοτυπο: οι αρχαιοι ημων προγονοι...

   • sender avatar
    sender @ Ρηνα 22/10/2014 23:39:49

    Μόνο να μη χρειασθεί να σιγοψιθυρίσουμε τους στίχους του Ν.Γκάτσου..''κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης ...''

 2. MoonWalk avatar
  MoonWalk 22/10/2014 10:38:33

  Όλο και ενισχύεται η ελπίδα ο τάφος να είναι ασύλητος. Τι άλλο άραγε να μας επιφυλάσσει ως ανεκτίμητο δώρο;

 3. Geros avatar
  Geros 22/10/2014 14:08:58

  Μεταξύ των σφιγγών και του κεφαλιού της αριστερής σφίγγας μεσολαβεί ένας τοίχος. Το κεφάλι δεν μπορεί να "πέταξε" μέχρι εκεί , προφανώς ο τείχος φτιάχτηκε ΜΕΤΑ την αποκόλληση του κεφαλιού. Ο τάφος είναι δηλαδή 100% συλημένος και στην πορεία μερικά αποκατεστημένος. Η μετά την βαρβαρική σύληση (λέω βαρβαρική γιατί υπήρξε μανιώδης επίθεση στα αγάλματα) αποκατάσταση, μας δείχνει ότι η πράξη αυτή συνέβει σχετικά πρόσφατα με την εποχή που δημιουργήθηκε ο τάφος. Δεν νομίζω ότι οι κάτοικοι τις περιοχής 500 χρονια μετά την δημιουργία του τάφου θα μπαίναν στον κόπο της μερικής του αποκατάστασης. Νομίζω ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η σύληση κατά τις επιδρομές βαρβαρων που συνέβησαν στην Μακεδονία γύρω στα εκατό χρονια μετά την κατασκευή του τάφου. Πάμε τώρα στις τρελες θεωρίες. Υπάρχουν γνωστές θεωρίες για δεύτερη είσοδο , για τεράστιους θαλάμους στο κέντρο του τύμβου και πράγματα που όλοι ακούσαμε ή ονειρευόμαστε. Νομίζω όλοι θα θέλαμε να μην αφεθεί καμία σκιά πάνω σε αυτό και να ανασκαφεί ο τύμβος από άκρο σε άκρο. Το πρόβλημα είναι το κόστος. Κάτι τέτοιο θα στοίχιζε εκατομμύρια ευρώ με αρκετά πιθανή κατάληξη να μην βρούμε τίποτα. Ποιός θα έπαιρνε ένα τέτοιο ρίσκο? Ποιό υπουργείο Πολιτισμού θα χρηματοδοτούσε μια ανασκαφή με κόστος μεγαλύτερο από όλες τις άλλες ανασκαφές στον Ελλαδικό χώρο μαζί , βασιζόμενο σε μερικές γεωλογικές μελέτες? Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο και όποιος θέλει ας βάλει ένα ποσό για την συνέχιση των ανασκαφών στον λόφο Καστά , γιατί πολύ φοβάμαι πως θα μείνουμε με την απορία ....

  • sender avatar
   sender @ Geros 22/10/2014 14:31:00

   Από τα Εσπα,ίσως;

  • KOSTAS70 avatar
   KOSTAS70 @ Geros 22/10/2014 14:50:24

   Είναι υποχρεωμένοι οι αρχαιολόγοι να ερευνήσουν όλο το λόφο. Ας είναι και συλημένος ο τάφος. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, τα σημερινά δεδομένα ήταν σενάρια για "ψεκασμένους". Στην αρχή της ανασκαφής, ήταν ... ρωμαϊκά επιτεύγματα. Σήμερα, όμως... Ένα 5% από τις βουλευτικές απολαβές να παρακρατηθεί, για μια πενταετία, όχι μόνο φτάνουν αλλά και περισσεύουν για άλλους 10 λοφοκαστάδες. Ακούγομαι πολύ λαΙκιστής; Δεν είναι όλα τοις μετρητοίς. Αλλά ακόμα και αν μόνο το οικονομικό μέρος μας νοιάζει και δε μας αφήνει να ησυχάσουμε, ας έχουμε κατά νου: ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΚΕΡΔΗ ΔΕ δημιουργούνται.

   • Seagull avatar
    Seagull @ KOSTAS70 22/10/2014 16:44:13

    Kostas70, περιέπεσες σε μέγα σφάλμα, ζητάς μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και μόλις σήμερα που ετέθη το ζήτημα επί τάπητος υπό του κυρίου Αδώνιδος ο οποίος θεωρεί ότι έχουν στην κυριολεξία ριμαχτεί οι κύριοι βουλευτές μας και δεν πάει άλλο και πρέπει να πάρουν και αυτοί αυξήσεις, αναδρομικά και άλλα κονδύλια γιατί πολύ υποφέρουν. Παρακαλώ επανορθώστε μην τυχόν σας περιλάβει ο ΄Αδωνις και σας στολίσει αναλόγως.

    • KOSTAS70 avatar
     KOSTAS70 @ Seagull 23/10/2014 16:32:32

     Ζητώ ταπεινά συγνώμη, δεν είχα αντιληφθεί το δράμα που βιώνουν.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Geros 22/10/2014 16:04:19

   Αναρωτιέμαι από την αρχή-αρχή της δημοσιοποίησης των έργων της ανασκαφής αν η σύληση και η καταστροφή των αγαλμάτων συνδέονται ή όχι, κι αν θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι δεν συνδέονται ούτε χρονικά, ούτε δια των (ίδιων) δραστών. Η σύληση θα μπορούσε ν᾽αποδοθεί σ᾽ένα εξαιρετικά επιφανειακό κίνητρο χωρίς προεκτάσεις: την απληστία. Η καταστροφή, όμως, των αγαλμάτων δηλώνει μίσος. Μίσος για τον ένοικο του τάφου και, ενδεχομένως, για ό,τι αυτός αντιπροσώπευε. Εκτός κι αν οι τυμβωρύχοι ακρωτηρίαζαν («σκότωναν») τις προστάτιδες του τάφου (Σφίγγες και Καρυάτιδες) κάθε φορά που προχωρούσαν όλο και πιο βαθιά στο εσωτερικό του τύμβου ούτως ώστε να είναι βέβαιοι ότι δεν θα τους αποτρέψουν. Αυτό, όμως, θα σήμαινε ότι η ταυτόχρονη σύληση και καταστροφή τελέστηκαν σε μια περίοδο που οι άνθρωποι πίστευαν ακόμα στον μεταφυσικό (κι όχι τον συμβολικό) ρόλο που επιτελούν τ᾽αγάλματα του τύμβου. Ίσως την περίοδο στην οποία έχετε καταλήξει κι εσείς, έναν αιώνα μετά την κατασκευή του. Σε διαφορετική περίπτωση, όμως, αν δηλαδή η σύληση κι η καταστροφή τελέστηκαν ξέχωρα η μία από την άλλη και με διαφορετικά κίνητρα, εκεί έχουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αναφορικά με τον χρόνο τέλεσης των εγκλημάτων. Εννοώ ότι μπορεί να τελέστηκαν (είτε και τα δυο είτε ένα από αυτά) και πολύ αργότερα και πολύ πιο πρόσφατα.

  • Eva avatar
   Eva @ Geros 22/10/2014 23:08:27

   Άκουσα οτι οι τιμές στρέμματος εκατονταπλασιάστηκαν στην περιοχή.Από έναν μικρό φόρο ίσως?

 4. Νιόβη avatar
  Νιόβη 22/10/2014 15:36:43

  Κοιτάζοντας το κεφάλι της Σφίγγας και συγκρίνοντάς το με τις Καρυάτιδες, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν ανήκουν στον ίδιο γλύπτη. Όχι ότι οι Καρυάτιδες δεν είναι υπέροχες, από αυτό που βλέπω όμως θεωρώ ότι το κεφάλι της Σφίγγας είναι πολλές κλάσεις ανώτερο ως καλλιτέχνημα. Οι λεπτομέρειες, η αρμονία, οι κυματιστές γραμμές, αυτή η λεπτοδουλειά... Ίσως να είναι θέμα φωτισμού κατά τη διάρκεια των φωτογραφικών λήψεων ή και φθοράς του μαρμάρου που έχει αδικήσει τις Καρυάτιδες, αυτό το κεφάλι πάντως είναι πραγματικά έξοχο μ᾽έναν τρόπο που οι Καρυάτιδες δεν είναι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.