Αμφίπολη: Βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και δείγματα από χρωματισμούς
22/11/2014 18:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμφίπολη: Βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και δείγματα από χρωματισμούς

«Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης, όπου ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου, για την εξέλιξη της αρχαιολογικής έρευνας.

Όπως δήλωσε ο κ. Τασούλας στα επιστύλια που βρίσκονται στον ταφικό θάλαμο με το μοναδικό ψηφιδωτό, αποκαλύπτονται σταδιακά δείγματα από χρωματισμούς και ανθρώπινες απεικονίσεις. Η αποκάλυψη ωστόσο ήταν αυτή που έκανε ο κ. Τασούλας όταν είπε ότι αναζητούνται κι άλλα οικοδομήματα, επομένως, ο τάφος θα έχει κι άλλες εκπλήξεις, ίσως και άλλους τάφους και εντυπωσιακά ευρήματα.

Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες. Το παράδειγμα αυτό δόθηκε για να τονιστεί ότι η όλη διαδικασία είναι αργή και απαιτεί υπομονή.

«Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά», τόνισε ο Υπουργός εξηγώντας τον αργό ρυθμό των αποκαλύψεων. Σχετικά με την τομογραφία του τύμβου, που θα πραγματοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτή θα απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το υπέδαφος, και πιο συγκεκριμένα για το ποιο είναι το τεχνητό και ποιο το φυσικό μέρος του τύμβου και ποιες οι τομές.

Ο υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι η έρευνα στον τύμβο της Αμφίπολης δεν τελειώνει εδώ, τονίζοντας ότι έχει ακόμη πολλά να δώσει.

Ανέφερε, δε, πως από εδώ και στο εξής οδηγό για τους αρχαιολόγους θα αποτελέσει η γεωφυσική διασκόπηση με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, που είναι σε εξέλιξη από την επιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα της διασκόπησης αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι τις εργασίες δεν θα μπλοκάρουν οι καιρικές συνθήκες, και εν συνεχεία θα αποφασιστεί από τους αρχαιολόγους εάν και πού μπορούν να γίνουν δοκιμαστικές τομές για τον εντοπισμό άλλων θαμμένων μνημείων.

“Ο τάφος αποτελεί απαράμιλλο ταφικό μνημείο τόσο για την σημαντικότητα της ανασκαφής όσο για την δουλεία που έκανε η ανασκαφική ομάδα. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει μαγευτεί από τα ευρήματα. Τα γεγονότα είναι συντριπτικά”, δήλωσε με νόημα ο κ. Τασούλας.

“Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον” δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης.

Αναφέρθηκε επίσης, στην επισκεψιμότητα που είχε το μουσείο πριν την ανασκαφή και την εκρηκτική αύξηση επισκεπτών από τη στιγμή που είδαν το φως τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα. "Οι επισκέπτες δεν ξεπερνούσαν τα δάκτυλα του ενός χεριού ενώ τώρα είναι πάνω από 1000", είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα ευρήματα επισημαίνοντας ότι: «έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στον τύμβο Καστά».
Στόχος μας, σημείωσε ο κ. Τασούλας, είναι το ταφικό μνημείο να γίνει ορατό και να το θαυμάζουν όλοι, πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις έρευνες για τον σκελετό, που εντοπίστηκε στον τάφο, ο υπουργός αποκάλυψε πως θα την αναλάβουν Έλληνες επιστήμονες.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασιλική Κ. Σ. avatar
  Βασιλική Κ. Σ. 22/11/2014 18:56:21

  Η εικόνα του Τασούλα με την Μενδώνη δεξηά και την Παναγιωταρέα και τον λαπτοπ της αριστερά, και την Περιστέρη και Λεφαντζή στη γωνίτσα στριμωγμένοι, απλώς αξιοθρήνητη... http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59192 ομοίως και η θύρα του ταφικού θαλάμου εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες... πόσο κοστίζει ένα υπαίθριο υπόστεγο; Η μόνη στιγμή ουσίας η αναφορά του υπουργού στις απαντήσεις των παιδιών δημοτικού που μετά την αμφίπολη απαντούνε πως θέλουν να γίνουν αρχαιολόγοι όταν μεγαλώσουν.... Δεν χρειαζότανε βέβαια όλη αυτή η σημερινή πολιτική παράσταση για να ειπωθεί αυτό, θα μπορούσε να ειπωθεί το άλλο σάββατο μετά τις ανακοινώσεις της ανασκαφέως....

  • iconology2009 avatar
   iconology2009 @ Βασιλική Κ. Σ. 22/11/2014 21:00:25

   Σωστή επισήμανση της αχαρακτήριστης αυτής απρέπειας. Οι αληθινοί πρωταγωνιστές της ανασκαφής, οι εργάτες και το πνεύμα της ταυτόχρονα, κυριολεκτικά παραγκωνισμένοι-η γωνιά του τραπεζιού σημαδεύει την Περιστέρη σαν κατάδικη. Το πρόβλημα σαφώς εστιάζεται κατ'εξοχήν στην αλεξιπτωτίστρια Παναγιωταρέα και θάπρεπε ο κατά τα άλλα πολύ ευγενής Τασούλας να το εντοπίσει και συνειδητοποιώντας το να την...εκτοπίσει, την παρείσακτη.

  • Yet avatar
   Yet @ Βασιλική Κ. Σ. 23/11/2014 09:16:34

   Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σας, αλλά το ...χούϊ των πολιτικών δεν κόβεται με τίποτε. Σαν την Ελένη Λουκά πετάγονται μπροστά κι επισκιάζουν το δρώμενο, μόλις δούνε μικρόφωνο και κάμερα. Τέλος πάντων, ας παρακάμψουμε τα μικρά κι ας επικεντρωθούμε στα σημαντικά κι ελπιδοφόρα.

 2. Μεγάλες στιγμές. avatar
  Μεγάλες στιγμές. 23/11/2014 02:47:35

  Νταξ,μην ειστε υπερβολικοί.Δεν υπάρχει είδηση ή ζήτημα στην Ελλάδα χωρίς πολιτική υπόσταση και χροιά.Ειδικα για την Περιστερη πολλές φορες αναφερθηκαν διαφοροι στην καλή δουλεια που κάνει και τυγχανει σεβασμού σε όλα τα blogs.

 3. Eva avatar
  Eva 23/11/2014 07:14:15

  Επιτέλους η χώρα στο προσκήνιο για τον Πολιτισμό. Γιατί ενοχλούνται κάποιοι? Γιατί ενοχλούνται απο την επίσκεψη του υπουργού και του πρωθυπουργού? Ο κ. Τσίπρας δεν θα έκανε το ίδιο? Οι "γείτονες" μία...καρφίτσα να εύρισκαν δεν θα έκαναν μέγα θέμα?

 4. Don kihotis avatar
  Don kihotis 26/11/2014 19:50:40

  Λοιπόν παρακάτω μια σειρά απο Link για το περίφημο θέμα της Αμφίπολης και των ""Ανακαλύψεων"".... Τώρα τα Αναδείξανε...δεν τα γνωρίζανε τα περασμένα χρόνια/δεκαετίες...;;; Για ποιό λόγο επιλέγουν αυτή την περίοδο να το κάνουν..;;;


  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=333335&catid=6

  http://www.katohika.gr/2014/09/apo-to-1978-i-amerikaniki-sxoli-kseri-gia-tin-amfipoli.html


  http://www.katohika.gr/2014/08/pagosan-sta-skopia-me-ton-tafo-stin-amfipoli.html

  http://www.katohika.gr/2014/08/souvlatzi-den-pistevo-oti-o-tafos-anikei-ston-mega-aleksandro.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.