Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε τεχνητό όρυγμα
31/10/2014 14:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε τεχνητό όρυγμα

Την ύπαρξη ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου), διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι στον τύμβο της Αμφίπολης.

Την ύπαρξη ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου), διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι στον τύμβο της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στο λόφο Καστά Αμφίπολης συνεχίζονται ως εξής:

1. Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.

2. Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε τεχνητό όρυγμα 21384 photo

3. Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Φωτο 1,2).Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.

4. Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.

5. Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.

6. Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.

7. Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.

[photo_2]

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 31/10/2014 14:39:00

  Στις 12/10/2014 δημοσιεύθηκε το παρακάτω σχόλιο: "Η κυκλική αποψίλωση του ψηφιδωτού πιθανόν να οφείλεται στην πτώση της άμμου σφράγισης από οπή οροφής που συνέδεε με σιλό άμμου που πιθανόν να υπήρχε, για ταχεία και ασφαλή σφράγιση του τάφου. Πιθανόν να υπήρχαν και άλλα σιλό άμμου σφράγισης πάνω από κάθε δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό και χρησιμοποιώντας την φυσική της ρευςτότητας της άμμου πετυχαίνουν ταχεία και ομοιόμορφη σφράγιση των δωματίων του τάφου έτσι ώστε να εξισορροπηθούν οι πιέσεις, στους προστατευτικούς τοίχους. Οι προστατευτικοί τοίχοι, που "χτίζονταν" πολύ γρήγορα αν οι μαρμάρινοι όγκοι τους ήταν τοποθετημένοι δίπλα στους κανονικούς τοίχους κατάλληλα τοποθετημένοι ώστε να υπάρχει καλαισθησία και να μεταφέρονται, δρούσαν ως προστατευτικά στοιχεία των αγαλμάτων και των θυρών, αλλά και ως εξισορροπιστές πίεσης από την άμμο σφράγισης. Η τεχνική με την ταυτόχρονη ροή της άμμου πρέπει να ήταν γνωστή από την χρησιμοποίησή της στις πυραμίδες της Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν με λίγο προςωπικό, γρήγορα και με ασφάλεια να σφραγίσουν έναν σημαντικότατο ταφικό μνημείο σε περίπτωση ανάγκης. Βέβαια από την πτώση της άμμου θα υπήρχαν αναπόφευκτα κάποιες απώλειες, είτε από την ορμή κρούσης της άμμου με το δάπεδο (που εκτινάςει τις ψηφίδες) είτε με την εκτίναξη ποσοτ ήτων άμμου που μπορεί να δημιουργήσει αλλοιώσεις ή καταςτροφές μικρής έκτασης στο γύρω χώρο. Πιθανόν οι καταστροφές στα πρόσωπα των καρυατίδων να οφείλονται στην κάκωση από εκτινάξεις άμμου. Η μαρμάρινη πόρτα, αν δεν είχε προστατευτικό τοίχο, πιθανόν δεν άντεξε λόγω ανισότητας των πιέσεων εκατέροθεν." Επίσης στις 30/10/2014 εγράφη η εξής διευκρίνηση: "Όταν παρουσιάστηκε η ανάγκη σφράγισης του τάφου, πιθανόν μετά την ήττα στις Κυνός Κεφαλές (197π.Χ.) εδόθη η εντολή για σφράγιση του Τάφου. Αφού πήραν τα φτερά και τα κεφάλια των Σφιγγών στα ενδότερα τμήματα για να τα προστατεύσουν και να " φαίνεται" ο Τάφος συλημένος , έκτισαν τους τοίχους σφράγισης και εξισορρόπισης των πιέσεων και ενεργοποίησαν την ροή της άμμου απο τα σιλό. Η θραύση της πόρτας και των φτερών προήλθε από την δύναμη εκτίναξης της άμμου. Το Μνημείο ΔΕΝ είναι συλημένο. Υπομονή! Θα βρεθεί και η άλλη κεφαλή της Σφίγγας και η υπόγεια διαδρομή."

  • d8 avatar
   d8 @ ΓΓΣ 31/10/2014 15:10:42

   Δεν ξέρω αν έχετε δίκιο στους συλλογισμούς σας, αλλά το εύχομαι.

  • Naruto avatar
   Naruto @ ΓΓΣ 31/10/2014 17:58:55

   Λογικό φαίνεται και δεν αποκλείεται να ειναι έτσι

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΓΓΣ 31/10/2014 19:13:58

   Αμήν! Και σε εμένα δε φαίνεται σωστό το σκηνικό της σύλησης με τόση άμμο παντού και ειδικά τώρα που φαίνεται υπόγειος χώρος με πάτωμα σφράγισης...

 2. cep avatar
  cep 31/10/2014 18:28:50

  Ψάχνουμε για τον κρυμμένο θησαυρό στον κάθε τάφο! Και οι αρχαίοι, ακόμα, δεν είχαν τόσες πολλές λίρες για να τις θάβουν απρόσεκτα. Θυμηθείτε τον θησαυρό που έψαχναν σκάβοντας τα παιδιά του αμπελουργού. Ήταν η πλούσια σοδειά μετά το βαθύ σκάψιμο . Οι αρχαίοι συγγραφείς άφησαν τα κείμενα τους σαν πολύτιμη παρακαταθήκη. Πόσοι όμως μετέχουν της ''ημετέρας παιδείας''. Πόσοι αντέχουν να αφήσουν το πνεύμα τους να surf-άρει στα εικονοκλαστικά (χωρίς εικόνες) αρχαία κείμενα. Πόσοι μέσοι Έλληνες έχουν την δύναμη να αφήσουν το καλάθι της νοικοκυράς και να ασχοληθούν έστω με την εύπεπτη Ελληνική Μυθολογία. Δοκιμάστε αν θέλετε να βρείτε κάτι άφατα συναρπαστικό π.χ. στα κείμενα του Σταγειρίτου Αριστοτέλους. Καμία συγκλονιστική Αμφίπολη δεν φθάνει την δική του υψιπέτεια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.