Αμφίπολη: Αποκαλύπτεται ο τάφος
24/08/2014 15:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμφίπολη: Αποκαλύπτεται ο τάφος

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, για την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αφαιρέθηκαν ακόμη δέκα λιθόπλινθοι, που αποτελούσαν την εβδόμη και ογδόη σειρά, στον τοίχο σφράγισης. Απομένουν τρεις σειρές προς αποδόμηση του συνόλου των έντεκα δόμων. Έτσι, αποκαλύφθηκε η συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου, με διάκοσμο, όμοιο με αυτόν των πλαϊνών τοίχων. Δηλαδή, νωπογραφία λευκού χρώματος, εξαιρετικά επιμελημένη, που μιμείται τον μαρμάρινο περίβολο.

Αμφίπολη: Αποκαλύπτεται ο τάφος 25336 photo

Παράλληλα, αποκαλύπτονται, κάτω από τα επίκρανα, οι μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος, οι οποίες επικαλύπτονται, επίσης, από λευκή νωπογραφία.

Αμφίπολη: Αποκαλύπτεται ο τάφος 25337 photo

Με τη μερική αφαίρεση χωμάτων, που βρίσκονται πίσω από την είσοδο, αποκαλύπτεται η πίσω πλευρά της εισόδου, ιδιαιτέρως επιμελημένη, αντίστοιχη της προσόψεως. Επί της νωπογραφίας των επιστυλίων της σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος. Η πλαϊνή και πίσω όψη των ιωνικών επικράνων των παραστάδων, που επικαλύπτονται από νωπογραφία, είναι επιζωγραφισμένες με τα ίδια χρώματα.

Αμφίπολη: Αποκαλύπτεται ο τάφος 25338 photo

Αμφίπολη: Αποκαλύπτεται ο τάφος 25339 photo

Έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται και οι πλαϊνοί τοίχοι του προθαλάμου. Είναι επενδεδυμένοι με μάρμαρο Θάσου και κοσμούνται στο ανώτερο μέρος τους με ιωνικό επιστύλιο, επί του κυματίου του οποίου σώζονται ίχνη μαύρου και κόκκινου χρώματος.

[photo_5]

Εκτός από τις ανασκαφικές εργασίες, πραγματοποιούνται επεμβάσεις συντήρησης και στερέωσης του διακόσμου, μόλις έρχεται στο φως, από ειδικευμένους συντηρητές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 31/07/2015 17:50:26

  Αμφίπολη: Έρημο και Aπροστάτευτο το Μνημείο. Δεν υπάρχουν χρήματα για συντήρηση MSN Ειδήσεις Εθνικά|Copyright: News247.gr|3 ώρες πριν http://tinyurl.com/ov8g2oo Oύτε από τις ειδικές μονάδες επιστημόνων δεν είναι επισκέψιμο το μνημείο στην Αμφίπολη, ενώ μόνο συμπληρωματικές εργασίες έχουν γίνει μετά το "σβήσιμο" των Φώτων της δημοσιότητας. Όπως αναφέρει το Έθνος, o προγραμματισμός που είχε γίνει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία ήταν να παραληφθούν τον Φεβρουάριο οι 2 μελέτες που είχε συντάξει ο μηχανικός Δ. Εγγλέζος, η Γεωστατική και η Γεωδομική του Τύμβου. Πρόκειται για τις βασικότερες μελέτες, πάνω στις οποίες θα στηριχθούν όλες οι υπόλοιπες. Οι μελέτες Δεν έχουν παραληφθεί μέχρι σήμερα, διότι Δεν έχουν διατεθεί τα χρήματα ώστε να πληρωθούν. Και ενώ κάθε τόσο η νυν πολιτική ηγεσία αναφέρεται στο μνημείο σαν να έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη συντήρηση και ανάδειξή του, η πραγματικότητα είναι Δραματική: ελάχιστες επί τόπου συντηρήσεις έγιναν σε τμήματα Λίθου που φέρουν χρώμα, καθώς και στις γλυπτές Καρυάτιδες. Τόσο τα υπόλοιπα στοιχεία του Τάφου όσο και τα Πρανή έμειναν Χωρίς Καμία Επέμβαση. Το μόνο που έγινε είναι να καλυφθούν με λιόπανα τα πρανή ΌΧΙ για να συγκρατηθούν τα χώματα που πέφτουν -αδύνατον διά τέτοιας μεθόδου- αλλά για να ΜΗ φαίνεται η Έκταση των Κατολισθήσεων, που κάθε μέρα αυξάνει. Όπως λέει στο "Έθνος" ειδικός μηχανικός, με τα πρωτοβρόχια οι φθορές στα πρανή του περιβόλου που έχουν ανασκαφεί θα είναι πολύ μεγάλες, διότι ό,τι στεγνώσει τώρα, θρύβεται, δηλαδή αποκτά πυκνό εσωτερικό δίκτυο ρωγμών εξαιτίας του οποίου θα κοπεί σε μικρά κομμάτια. Η Μελέτη Αποχωμάτωσης και Αποστραγγιστικών Έργων στον Τύμβο προέχει, ωστόσο ούτε αυτή μπορεί να γίνει χωρίς τις 2 βασικές μελέτες. Όσο και αν η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη ζητά λύσεις από τις υπηρεσίες του υπουργείου στις συσκέψεις στις οποίες προεδρεύει, η λύση είναι στα χέρια της: ΝΑ ΒΡΕΙ τρόπο να πληρωθούν και να παραληφθούν οι 2 μελέτες, που είναι έτοιμες εδώ και πολλούς μήνες. Ακόμα όμως και αν παραληφθούν οι μελέτες Εγγλέζου, και πάλι δεν είναι βέβαιο πως ο καιρός δεν θα προλάβει τους επιστήμονες. Έστω ότι οι σχετικές μελέτες Εγγλέζου, Διεύθυνσης Συντήρησης και Κέντρου Λίθου συζητηθούν στο πρώτο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά τις διακοπές, την 1η Σεπτεμβρίου. Μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή τους, θα απαιτηθεί περισσότερο από ένας μήνας. Τον Οκτώβριο οι καιρικές συνθήκες στην Αμφίπολη είναι σκληρές, με πολλές βροχές, και στις συνέχεια με παγετούς. Άρα, το μνημείο, κινδυνεύει να μείνει Εντελώς Απροστάτευτο. Άς προσθέσουμε ότι μέχρι στιγμής Δεν έχουν καν αγοραστεί μηχανήματα καταγραφής σεισμικών δονήσεων και εσωτερικών συνθηκών, χωρίς τα οποία οι όποιες μελέτες και μετρήσεις είναι αδύνατες. Ούτε έχουν παραδοθεί στοιχεία από την ανασκαφική ομάδα, όπως π.χ. οι αποτυπώσεις, απαραίτητα για τις μελέτες. Τέλος, η Διεύθυνση Συντήρησης ανέλαβε και τα γλυπτά, δουλειά του Κέντρου Λίθου. πηγή: 'Εθνος ***

  • Δήμητρα Μ. avatar
   Δήμητρα Μ. @ Δήμητρα Μ. 31/07/2015 21:16:39

   και ενώ καθημερινά πλέον μάς ταλαιπωρούν τα σήριαλ παραχάραξης υποικ: η μνημονιακή, η τραγική, η λεφτά για την Ελλάδα Δεν υπάρχουν κυβέρνηση -στα σκόπια ολοταχώς:- 11 ΜΟΕ με τους παραχαράκτες, "χτίζει". "είναι δικαίωμα των σκοπιανών να λέγονται μακεδόνες", τάδε έφη το διπολικό υπεξ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.