Αθώος ο Σωκράτης στην επανάληψη της δίκης του
11/03/2015 15:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αθώος ο Σωκράτης στην επανάληψη της δίκης του

Στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης έγινε η επανάληψη της δίκης του Σωκράτη σε μορφή θεατρικού δρώμενου και μάλιστα παρουσία διακεκριμένων νομικών.

Στην αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη στο Ελληνικό Μουσείο παρόντες ήταν οι διακεκριμένοι νομικοί της Αυστραλίας Julian Burnside, Νίκος Πάπας, Ronald Merkel, Elizabeth King, οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βικτώριας, Αιμίλιος Κύρου και Lex Lasry, καθώς επίσης και η δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Βικτώριας, Felicity Hampel. Επίσης, 300 πολίτες που ανέλαβαν τον ρόλο των ενόρκων. Τον ρόλο του Σωκράτη, στην αναπαράσταση της δίκης του, είχε αναλάβει ο γνωστός στην Αυστραλία ηθοποιός, Τόνι Νικολακόπουλος, ενώ τον ρόλο του κατήγορου Μέλητου, υποδύθηκε ο επίσης γνωστός ηθοποιός Λεξ Μαρίνος. Στο τέλος της διαδικασίας, δικαστές και ένορκοι αθώωσαν τον Σωκράτη.

Τον Μάιο του 2012 είχε πραγματοποιηθεί η επανεκδίκαση του Σωκράτη από Συμβούλους του Αρείου Πάγου και γνωστούς δικηγόρους και δικαστές, χρησιμοποιώντας τους νόμους της εποχής εκείνης. Και σε εκείνη τη δίκη ο Σωκράτης είχε αθωωθεί.

Το 399 π.Χ. ο φιλόσοφος βρέθηκε αντιμέτωπος με το Δικαστήριο της Ηλιαίας. Εκεί, διατυπώθηκαν εναντίον του κατηγορίες για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων. Ο Σωκράτης καταδικάστηκε, με βάση την κατηγορία, σε θάνατο.

www.hellenic.org

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 12/03/2015 19:01:09

    Μα ο μόνος λόγος που καταδίκασαν οι αρχαίοι Αθηναίοι τον μέγιστο των σοφών ήταν η μνησικακία και τα πάθη του Πελοποννησιακού Πολέμου με τα δεινά που πέρασε η πόλη τους εξαιτίας των εμφυλίων μεταξύ δημοκρατικών και ολιγαρχικών. Πολλοί λοιπόν, πίστευαν πως ο Σωκράτης ήταν ελιτιστής=ολιγαρχικός λόγω των απόψεών του που διατύπωνε και απέκλειε την ισότητα στις δυνατότητες, τις γνώσεις, την αρετή και την κακία μεταξύ των ανθρώπων. Κάτι αυτονόητο αλλά όχι για εμπαθείς και ιδεοληπτικούς ανθρώπους. Επομένως εν μέσω δημοκρατικού καθεστώτος τον σκότωσαν ως πολιτικό εχθρό και όχι ως πραγματικά ζημιογόνο για την πόλη τους. Έχουμε πει ξανά: όποιος δεν σκέπτεται με το νου αλλά ενεργεί με το θυμικό πάει από λάθος σε τραγωδία και ο λογαριασμός μεγαλώνει συνεχώς. Το βλέπουμε από τα κατορθώματα ημών των νεοελλήνων. Αδιόρθωτοι συναισθηματικοί... Ας υπογραμμίσω πως στη δίκη το ποσοστό που καταδίκασε το Σωκράτη ήταν κοντά στο 55%. Οι υπόλοιποι των αθώωσαν. Αιωνία η μνήμη του πιο ταπεινού και καθαρού φιλοσόφου προ Χριστού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.