Αδιαφορία στην κοινωνία για τις εκλογές
01/05/2014 07:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αδιαφορία στην κοινωνία για τις εκλογές

Στα γκάλοπ που κάνουμε εμείς, τα πραγματικά , όχι τα στημένα, στο σούπερ μάρκετ, στο περίπτερο, στο μετρό, στο μαγαζάκι της γωνίας το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι περισσότεροι δεν θα πάνε να ψηφίσουν και όσοι πάνε θα ψηφίσουν άλλα ντ΄άλλων...

Πρωτομαγιά σήμερα, κι όπως έλεγαν οι παλιοί «δεν είναι αργία είναι απεργία», ασχέτως αν βόλεψε τους πάντες να γίνει απεργία, ειδικά αν πέφτει και Πέμπτη όπως τώρα. Παίρνεις και την Παρασκευή από τη σημαία και να το τετραήμερο.

Όμως, αυτή η Πρωτομαγιά είναι διαφορετική από τις άλλες διότι σε 18 ημέρες έχουμε εκλογές που επαναλαμβάνονται μια εβδομάδα αργότερα. Και για σκεφτείτε: Υπάρχει περίπτωση οι Έλληνες που θα φύγουν για 4ήμερο από σήμερα να ξαναπάνε στα χωριά τους να ψηφίσουν στις 18 και 25 του Μάη; Μάλλον αδύνατο είναι κάτι τέτοιο.

Όποιον ρωτήσεις αυτό τον καιρό για το τι πιστεύει για τις εκλογές το πιο πιθανό είναι να χαμογελάσει πικρά, αν δε σε βρίσει. Ίσως οι μόνοι που ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τις εκλογές αυτές είναι καμιά 85αριά χιλιάδες υποψήφιοι στις δημοτικές και μερικές εκατοντάδες στις ευρωεκλογές.

Μαζί με τα επιτελεία των κομμάτων, ορισμένους κλακαδόρους και φυσικά το πιο… διεστραμμένο επάγγελμα, αυτό των δημοσιογράφων, το πολύ να μαζεύονται καμιά 100ή χιλιάδες νοματαίοι. Οι υπόλοιποι 5-6 εκατομμύρια Έλληνες ενδιαφέρονται από λίγο έως καθόλου.

Και δεν ξέρουμε καν πόση θα είναι η αποχή στις εκλογές. Αφενός γιατί τα έξοδα είναι πολλά κι αφετέρου γιατί στον κόσμο υπάρχει τεράστια απογοήτευση για τη ζωή που περνά. Ακόμη και την τιμωρία όσων θεωρεί υπεύθυνους δεν μπορεί να την εκφράσει με την ψήφο στις εκλογές αυτές. Ίσως περιμένει τις εθνικές εκλογές για να μαυρίσει ή να επιβραβεύσει όσους θέλει.

Στα γκάλοπ που κάνουμε εμείς, τα πραγματικά , όχι τα στημένα, στο σούπερ μάρκετ, στο περίπτερο, στο μετρό, στο μαγαζάκι της γωνίας το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι περισσότεροι δεν θα πάνε να ψηφίσουν και όσοι πάνε θα ψηφίσουν άλλα ντ΄άλλων.

Και δεν ξέρουμε ποιους ευνοεί η μεγάλη αποχή. Κάποιοι λένε ότι ευνοεί τα κυβερνώντα κόμματα διότι όσο λιγότερη είναι η συμμετοχή τόσο μικραίνει και ο αριθμός της λεγόμενης «εκδικητικής» ψήφου. Ίσως και γι’ αυτό κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν κατάργηση των διοδίων τις ημέρες των εκλογών προκειμένου να μετακινηθούν φθηνά οι ετεροδημότες. Ίσως και ο κ. Τσίπρας να φοβάται την αποχή και λέει συχνά ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη καμιά ψήφος.

Άλλοι πάλι λένε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα χάσουν από την αποχή και την απογοήτευση διότι θεωρούν ότι οι Συριζαίοι θα πάνε όλοι να ψηφίσουν και η αποχή θα προέλθει από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Κυριακή κοντή γιορτή που λέει κι ο λαός, ο υπέρτατος κριτής ο οποίος θα ήθελε να βλέπει περισσότερο πολιτικούς παρά ψεύτες.

Για να θυμηθούμε κι ένα ωραίο γνωμικό που είπε ο γνωστός συγγραφέας Άρθουρ Κλαρκ: «Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές». Από πρώτους βρίθει ο τόπος, από δεύτερους μάλλον στα δάκτυλα μετριώνται.

Όμως, η Ελλάδα χρειάζεται πραγματικούς πολιτικούς που θα βλέπουν πέρα από τις κάλπες. Που θα βλέπουν το μέλλον των επόμενων γενιών. Δυστυχώς ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλοί μικρόνοες και κοντόφθαλμοι που για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις στις κάλπες. Άραγε, αν έκαναν καμιά βόλτα στην κοινωνία, αφήνοντας τις άνετες καρέκλες τους, τα κοχίμπα και τα ουισκάκια θα έβλεπαν ότι ο κόσμος έχει τεράστια προβλήματα. Πίκρα, φόβος, οργή, αδιαφορία, παραίτηση, εγκατάλειψη, πόνος είναι τα βασικά συναισθήματα μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, κι ας προσπαθούν τα κόμματα να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης για να τονωθεί το ενδιαφέρον.

Την ίδια ώρα που οι πολιτικοί μιλούν με κάτι παράξενους για το λαό όρους όπως πλεόνασμα, μεσοπρόθεσμο, grecovery, ανάπτυξη, ομόλογα, διαπραγμάτευση κ.λπ. η εικόνα της κοινωνίας δείχνει σημάδια κατάθλιψης. Είδαν άραγε οι πολιτικοί ταγοί της χώρας τις εικόνες στις λαϊκές; Διότι εμάς μας πόνεσε η ψυχή να βλέπουμε χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν ώρες στην ουρά για λίγες πατάτες και μαρούλια.

Έχουν δει οι πολιτικοί τι γίνεται στα νοσοκομεία; Διότι απ’ ότι μαθαίνουμε η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. Απίστευτη ταλαιπωρία, εγκατάλειψη ασθενών, πλημμελής άσκηση καθηκόντων του προσωπικού λόγω φόρτου εργασίας. Μέχρι και καρκινοπαθείς που δίνουν αγώνα ζωής ταλαιπωρεί το ΕΣΥ διότι (άκουσον – άκουσον) δεν υπάρχουν τα φάρμακα για τη χημειοθεραπεία!

Ξέρουν άραγε οι πολιτικοί μας τι γίνεται στους χώρους εργασίας; Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πληρώνονται επί μήνες και φυτοζωούν. Και χιλιάδες άλλοι χάνουν τη δουλειά τους και ζουν με το επίδομα ανεργίας. Πίσω από τα νούμερα της ανεργίας (19%, 22%, 30%) υπάρχουν άνθρωποι που έμειναν χωρίς δουλειά. Τι να ακούσουν για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση.

Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα, η καθημερινότητα και η σκληρή διαχείριση της ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων. Τι να τους πουν τα συνθήματα, οι κόντρες, οι υποσχέσεις και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα; Κι αυτό θα είναι εν τέλει το στοίχημα των επόμενων εκλογών. Αν τα κόμματα αντιληφθούν τι συμβαίνει πραγματικά στην κοινωνία και αποδείξουν ότι δεν είναι ξεκομμένα από αυτή, τότε έχουν ελπίδα να επιβιώσουν. Αν όχι, προβλέπεται πολιτικό τσουνάμι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος avatar
  Νίκος 01/05/2014 08:07:12

  Oπως τα λές αγαπητέ φάκτωρ. Οχι απλώς εκλογικά ποσοστά, αλλά αυτό που πραγματικά προβλέπεται είναι πολιτικό τσουνάμι που θα σαρώσει όλους τους κυβερνήσαντες τα τελευταία 40 χρόνια. Και η δική μου εντύπωση απο την επαφή μου με τον κόσμο, αυτή ακριβώς είναι...Ας πάνε οι πολιτικάντηδες υπουργοί μας, αν τολμούν (που δεν τολμούν), σε μια λαική αγορά να εξηγήσουν στο λαό γιατί θα πρέπει να τους ξαναψηφίσει και τι παρήγαγαν με τους 10 μισθούς το μήνα που παίρνουν και θα έχουν άμμεσα το καλύτερο γκάλλοπ. Οσον αφορά τις προεκλογικές τους πομφόλυγες,ήτοι πλεόνασμα, μεσοπρόθεσμο, grecovery, ανάπτυξη, ομόλογα, διαπραγμάτευση κ.λπ. όπως πολύ καλά λές, όχι μόνο δεν τις πιστεύουν αλλά τις θεωρούν Κινέζικες λέξεις του αέρος...

 2. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 01/05/2014 11:18:47

  Και λίγα λες.. Ο μόνος επαγγελματικός κλάδος που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα είναι αυτός των δημοσίων υπαλλήλων που ως κατά το πλείστον στελεχώνει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών ¨"αγανακτισμένων" φοβούμενος μη χάσει τα κεκτημένα. Πράγματι ο κόσμος γιατί να πάει να ψηφίσει? Που είναι η φροντίδα για την υγεία του? Το 60% των επαγγελματιών ανασφάλιστοι(πας να κάνεις μια ρύθμιση και σου λένε πλήρωνε κανονικά τα τρέχοντα και μέρος από τα χρωστούμενα και αποκτάς ασφάλεια- μα ρε μπάρμπα αν είχα να πληρώσω τα τρέχοντα δεν θα τα πλήρωνα?) Μη μιλήσω τι γίνεται στα νοσοκομεία...πρώτη φορά βλέπω υπουργό να έχει καταφέρει να έχει εξοργίσει και ιατρονοσηλευτικο προσωπικό και ασθενεις ταυτοχρόνως. Μηδέν ψήφους απ εδώ λοιπόν. Πάμε στον απίστευτο γενικό γραμματέα εσόδων που κυβερνά μέσω τουιτερ. Αυτό ούτε ο ΓΑΠ το έκανε. Ρεζίλι των σκυλιών. Δείτε παράδειγμα. Είσαι επαγγελματίας και επειδή χρωστάς στο ικα ή στο ΤΕΒΕ ή κάπου αλλού σου έχουν κάνει κατάσχεση λογαριασμού εις χείρας τρίτων... Κάνεις με τα 1000 ζόρια καμιά πώληση και τα χρήματα άνω των 500 ευρω μπαίνουν υποχρεωτικά στην τράπεζα..η οποία και σου τα κατάσχει. Με τι χρήματα λοιπόν θα πληρώσεις ΦΠΑ και εφορία; με αέρα κοπανιστό? και φυσικά θα σου χώσουν κι από πάνω δυσθεώρητα πρόστιμα επειδή δεν πλήρωσες. Να πάμε στο τρεγαλαφικό οικονομικό επίδομα όπου μένουν απ έξω όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη; Να πάμε στην καθημερινότητα όπου φοβάσαι να αφήσεις το σπίτι του μόνο του χωρίς να έχεις αναμμένα όλα τα φώτα όταν λείπεις? Να πάμε στις τιμές των σούπερ μάρκετ? ή μήπως να πάμε στο σύστημα που εξακολουθεί ατιμώρητο να λυμαίνεται το κρατικό χρήμα? Τι να πούμε για την ψυχολογική πίεση που ασκούν οι εισπρακτικές εταιρίες των τραπεζών; Γιατί να ψηφίσει κάποιος? Ποίος μπορεί να τον πείσει ότι θα αλλάξει τίποτα απ όλα αυτά? Είχα γράψει παλιότερα πως αν ο Σαμαράς καταφέρει και μας βγάλει από το μνημόνιο θα κερδίσει κάνοντας περίπατο στις εκλογές... τώρα λέω ότι ο περίπατος πάει περίπατο. Δεν είχα φαντασθεί πως ολόκληρη η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός είναι ένας Σαμαράς όλο κι όλο. Πέρα απ αυτόν το χάος... Ένας Λεωνίδας με τους 300 του, διάσπαρτους σ όλη την χώρα , τους οποίους όμως δεν γνωρίσει η για την ακρίβεια κάποιοι δεν αφήνουν να τους γνωρίσει. Θέλετε να κερδίσετε? Βγάλτε τον Σαμαρά στο δρόμο... χωρίς γυάλα και φελλούς. Το ξέρετε ότι δεν είναι ίδιος με τους προηγούμενους...το ξέρει και το σύστημα και τρέμει...το ξέρουν και οι παρατρεχάμενοι του και τον συμβουλεύουν αλλιώς. Αυτή είναι η αλήθεια. Ας ξεκινήσει λοιπόν η ΜΟΝΑΧΙΚΗ(το τονίζω αυτό) πορεία προς τον λαό.

  • Νικος avatar
   Νικος @ Χμμμμ 01/05/2014 13:51:15

   Αν ακόμα και ο κλάδος των Δ.Υ. που ο Σαμαράς δεν τολμά να αγγίξει και προτιμά να κλείνουν οι ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις των παραδοσιακών νοικοκυραίων ψηφοφόρων του, ως "Ισοδύναμο" στις απαιτήσεις της τρόικας να τους απολύσει, έχει πάει στον Σύριζα, τότε μάλλον η ήττα της ΝΔ θα είναι ανάλογη εκείνης του ΠΑΣΟΚ...

 3. giorgos avatar
  giorgos 01/05/2014 12:11:52

  τα γκαλοπ στα καφενεια και στις λαικες γινονταν πριν 40 50 χρονια.ο κοσμος στις κοινωνικες επαφες του σε δημοσιους χωρους λαικιζει και δεν βγαζει αυτο που πραγματικα σκεφτεται.....οι δημοσκοπισεις με εξιδικευμενα ερωτηματολογια και αν ταργκετ γκρουπ ειναι ο πιο σωστος τροπος ανιχνευσης της κοινης γνωμης που εφαρμοζεται σε ολο τον πολιτισμενο κοσμο.

  • takis 400 avatar
   takis 400 @ giorgos 01/05/2014 14:29:07

   ζεις σε γυαλα φιλε μου,στο λεω οσο πιο ευγενικα μπορω

 4. ΑΜ Παπαιωαννου avatar
  ΑΜ Παπαιωαννου 01/05/2014 13:01:17

  Από το άρθρο καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν πάμε καλά... Απαιτείται μια καλή διαχείριση για να μην πανε στράφι οι θυσίες...

  • fch avatar
   fch @ ΑΜ Παπαιωαννου 01/05/2014 13:57:07

   καλα ανθρωπε μου απο το αρθρο καταλαβες οτι δεν ...παμε καλα....?

   • AM Παπαιωαννου avatar
    AM Παπαιωαννου @ fch 01/05/2014 14:52:08

    Ναι φιλε μου ... Αυτο κατάλαβα. Δεν παμε καλά (δημοσκοπικά τουλάχιστον). Ειναι πολυ σημαντική η διαχείρηση της ήττας. Ευρωεκλογες είναι όχι εθνικές. Ο ΑΣ πρεπει να διωξει τα βαριδια και να φυγει μπροστα....

    • Marcelos avatar
     Marcelos @ AM Παπαιωαννου 01/05/2014 16:15:20

     Αυτό με το διώξιμο των "βαριδίων", το φωνάζουμε από τότε που βγάλαμε πρόεδρο της Ν.Δ τον Σαμαρά. Το αποτέλεσμα μετά από 3 χρόνια είναι όχι μόνο να μην έχει φύγει κανένα βαρίδι αλλά να μας φορτώσουν και τα παιδιά τους (βλ. γιος Ντόρας) κι επιπλέον άνθρωποι σαν τον Κρανιδιώτη να εκδιωχθούν κακήν κακώς... Θα πάρουν όμως στη Ν.Δ στις 25 του μηνός απάντηση όχι απλώς "χαστούκι" αλλά κυριολεκτικά "ξύλο μετά μουσικής"...

 5. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 01/05/2014 15:11:28

  Ρωτήσατε τους ελληνοποιημένους;...

 6. τοξο avatar
  τοξο 01/05/2014 17:04:00

  Οι Έλληνες πολίτες στην Θράκη ,Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα,είναι περίπου 1,5%.Εάν στις Ευρωεκλογές πάρουν τελικώς μέρος ως ισλαμικό κόμμα,θα εκλέξουν ή όχι Ευροβουλευτή,ώστε να υποψιασθούμε τι έχει γίνει με τις Ελληνοποιήσεις;

 7. Evelyn avatar
  Evelyn 01/05/2014 18:44:13

  To αλλο με τον τοτο το ξερετε¨?Ο Ελληνας θελει τη ζωη του πισω. Να παιρνει δανεια και καρτες που δε μπορει να πληρωσει,να εισπρατει φπα αλλα να μην τον αποδιδει, οσο δε για τους κρατικους υπαλληλους απο τον πιο μικρο μεχρι τον πιο μεγαλο να κανει οτι θελει.Αν ποτε καταφερουμε εμεις να αγαπησουμε αυτο τον τοπο θα καταφερουμε πολλα.Δεν φταινε μονο οι πολιτικοι αυτης της χωρας περισσοτερο απο εμας.

 8. giorgos avatar
  giorgos 01/05/2014 20:42:27

  τακη400 ασε με εμενα στη γυαλα μου και συνεχισε τις δημοσκοπησεις στα καφενεια στις λαικες και στα ταξι.εγω εκει πηγαινω για καφε,για ψωνια και τα ταξι τα εχω για μετακινησεις.για τις διαθεσεις της κοινης γνωμεις υπαρχουν οι επιστημονικες ερευνες.αν εσυ δεν τις δεχεσαι πως να σε επαναφερω στον 20ο αιωνα,γιατι για τον 21ο ουτε να το σκεφτω....εβελυν προσυπογραφω απολυτα το κειμενο σου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.