#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/03/2013 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Όχι» ΣΥΡΙΖΑ σε γκολφ και αθηναϊκή «Ριβιέρα»Όχι στην υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων είπε ουσιαστικά χθες η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλώνοντας τη διαφωνία της με μεγάλα έργα που η κυβέρνηση επιδιώκει να πραγματοποιηθούν για να τονωθεί η απασχόληση και να βγει η χώρα από την ύφεση.

Κατά τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για τον αναπτυξιακό-επενδυτικό νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης, ο αρμόδιος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Σταθάκης ανέπτυξε επιχειρήματα κατά της υλοποίησης συγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων τα οποία σχεδιάζονται.

Η πρώτη ένσταση που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του βουλευτή και στελέχους του κ. Σταθάκη είναι σχετικά με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ενώ υπήρξαν κι άλλες, όπως αυτή σχετικά με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ στην Ελλάδα, που δεν είναι αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε ο βουλευτής, η αθηναϊκή «Ριβιέρα» αποτέλεσε μια φορά τον πυλώνα ανάπτυξης της Αττικής και αυτό έγινε στη δεκαετία του ’60. Δεν μπορεί να αποτελέσει ξανά η αθηναϊκή μας «Ριβιέρα» τον πόλο ανάπτυξης της ελληνικής πρωτεύουσας. Χρειάζεται στη σημερινή πραγματικότητα να το αντιμετωπίσουμε με εντελώς διαφορετικό πνεύμα, θα αποτελέσει πόλο ανακούφισης μιας βεβαρημένης πρωτεύουσας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε χθες στη Βουλή για ανεφάρμοστες διατάξεις στο νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής υποστηρίζοντας ότι εισάγεται ένα σύστημα αξιοποίησης υπό το βάρος και υπό την πίεση του ΤΑΙΠΕΔ και την αναγκαιότητά του να αντλήσει πόρους. Αυτό είναι εντελώς παραπλανητικό, θα είναι εντελώς αποτελεσματικό λόγω των προβλημάτων που θα εμφανιστούν κατά την εφαρμογή του. Θεωρούμε ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ και δεν θα τρέξει αυτό το σύστημα, είπε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθούν άλλες δυνατότητες σε αυτό το παραλιακό μέτωπο να αναδιαταχθεί, χωρίς να αποσαφηνίσει ποιες εννοεί.

Ο αναπτυξιακός νόμος που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί το χαοτικό σύστημα του «όλα είναι αποδεκτά», συνεδριακά κέντρα, θαλασσοθεραπείες, γκολφ, λιμένες, ιαματικές πηγές, αθλητικά κέντρα, πάρκινγκ δημόσιων φορέων. Αυτός δεν είναι αναπτυξιακός νόμος, είναι ένα λάστιχο, ανέφερε ο βουλευτής.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης, προσπαθεί να ενσωματώσει τα πάντα, ενώ είναι γνωστό ότι έπρεπε να ιεραρχήσει πράγματα.

Ειδικά για το θέμα της δημιουργίας γηπέδων γκολφ είπε ότι θα μπορούσαμε να τα εξαιρέσουμε γιατί στην Ελλάδα δεν θα γίνουν ποτέ γκολφ, δεν μας κάνει το κλίμα, θέλουν τεράστιους υδάτινους πόρους, ας παίζουν γκολφ στη Βόρεια Ευρώπη. Είναι μια λανθασμένη τουριστική στρατηγική και κάποια στιγμή πρέπει να το αποφασίσουμε, όπως δεν θα παραγάγουμε και ποτέ γάλα τόσο αποδοτικά όσο οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, λόγω κλίματος, ανέφερε το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

(Δημοσιεύεται στον "Ελεύθερο Τύπο") 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gram avatar
  gram 01/03/2013 12:43:38

  Ηθελα νάξερα πως κατά τον νεοελληνικό ξερολισμό του κ. Σταθάκη, η Αριζόνα τότε είναι παράδεισος του γκόλφ?!

 2. GIL avatar
  GIL 01/03/2013 13:10:15

  "ο μυαλό τους και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος", λέει ο λαός.
  Η τουριστική Ελλάδα -στη νέα μετα κρίση εποχή- μεταξύ των άλλων υποδομών χρειάζεται απαραίτητα από 40 έως 50 γήπεδα golf. Πρόσφατα ο κύριος Τσίπρας πήγε στην Αμερική όπου υπάρχουν 30.000 γήπεδα golf, πάνω στα οποία έχει στηθεί μια τεράστια ''βιομηχανία'' η οποία μεταξύ των άλλων προσφέρει και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.
  Εμ, δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν τουλάχιστον τους Αμερικανούς???

 3. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 01/03/2013 17:34:09

  Πάντως για το Ελληνικό ας κρατάμε μικρό καλάθι.

  Σε μια επίδειξη αλαζονείας και αδιαφορίας για σύνταγμα και νομιμότητα - στο πνεύμα της εποχής δηλαδή - κάποιοι μύωπες υπουργοί προηγούμενης κυβέρνησης αποφάσισαν να δώσουν την έκταση του Ελληνικού στο ΤΑΙΠΕΔ, για να επενδύσει εκεί ό,τι τον φωτίσει ο Αλλάχ κάποιος καταριανός εμίρης ή άλλος ενδιαφερόμενος, παρέα με το παραλιακό κομμάτι που ευρίσκεται δίπλα. Η απόφασή των αυτή προφανώς έτερψε τα ώτα των μεγαλοκατασκευαστών (αυτών που μπορούν να πληρώνονται και χωρίς φορολογική ενημερότητα σύμφωνα με πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου), οι οποίοι είδαν να πλησιάζουν τα ολυμπιακά έργα σε νέα έκδοση. Τα σχέδια για μητροπολιτικό πάρκο ή διατήρηση του αεροδρομίου για ελαφρά αεροσκάφη αντικαταστάθηκαν με σχέδια για γραφεία, καταστήματα, μίνι πολυκατοικίες με σύστημα ανάλογο της παλαιάς αντιπαροχής εν μια νυκτί. Νόμιζαν οι υπουργοί και οι πατέρες του έθνους που το υπέγραψαν ότι το χαώδες νομικό και γραφειοκρατικό τερατούργημα που εξέθρεψαν τόσες δεκαετίες θα μπορούσε να παρακαμφθεί με κάποια συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επλανήθησαν όμως. Το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση και τους έδωσε πίσω το χαρτί στο οποίο υπεγράφη να το χρησιμοποιήσουν ως ταπετσαρία στο σπίτι των.

  Αντί να γίνει ό,τι γίνεται σε κάθε περιοχή που αλλάζουν οι πολεοδομικοί όροι (π.χ. ένταξη στο σχέδιο πόλης των Ν. Μουδανιών), δηλαδή πολεοδομική μελέτη, ανάρτηση για εκδήλωση αντιρρήσεων, δεύτερη ανάρτηση, υπογραφή από την περιφέρεια, δοκιμάσθηκε μία πλαγία οδός. Η οδός αυτή, διαψεύδοντας τις προσδοκίες αυτών που την εφηύραν, δεν απεδείχθη συντομωτέρα.

  Το ΣτΕ αρνήθηκε να τους επιτρέψει εκτός από υπουργοί (π.χ. οικονομικών) να γίνουν και πολεοδόμοι και χωροτάκτες και συγκοινωνιολόγοι και επανέφερε στην προτέρα κατάσταση την έκταση του παλαιού αεροδρομίου. Δηλαδή την ανεκήρυξε -τι άλλο;- αεροδρόμιο. Το "κακό" (ή "καλό" αναλόγως της οπτικής του καθενός) που προέκυψε δεν είναι αμελητέο.

  Υπάρχει πρώτα το προφανές, ότι δηλαδή μια νέα διαδικασία - σύννομης αυτή τη φορά - αλλαγής των πολεοδομικών όρων της περιοχής θα διαρκέσει πάνω από πενταετία (διαγωνισμός για την εύρεση μελετητή που θα αναλάβει την πολεοδομική μελέτη, σύνταξή της, δύο περίοδοι δημοσίευσης, με ενδιάμεσο χρόνο για εκδίκαση προσφυγών/ενστάσεων κ.λ.π., οριστική κύρωση της μελέτης με σχετική πράξη της οικείας περιφέρειας), που μπορεί να φθάσει μέχρι και τη δεκαετία, αν δεν υπάρχει συνεχής χρηματοδότηση και ευνοϊκή σχετική πολιτική βούληση. Υπάρχει όμως και το έμμεσο: ο επανακαθορισμός του χώρου ως αεροδρόμιο έχει άμεσες συνέπειες και στις γύρω περιοχές όσον αφορά τις αποστάσεις, τα μέγιστα ύψη κτηρίων (ιδιαίτερα σημαντικό για το καθεστώς αντιπαροχής που επιλέχθηκε), τις επιτρεπόμενες χρήσεις κλπ.

  Μήπως γι' αυτό οι καταριανοί ανέκρουσαν πρύμναν; Αν κάποια/ος γνωρίζουν περισσότερα παρακαλούνται να ενημερώσουν.

 4. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 01/03/2013 22:36:48

  Άκουσα και κάτι ενδιαφέρον (δεν ξέρω όμως κατά πόσον βάσιμο) από κάποιον γνωστό για το εμπορικό κέντρο που πρόσφατα παραχωρήθηκε στην Lamda Development. Δεδομένου ότι είχε χαρακτηρισθεί αυθαίρετο, αν σε προσεχείς εκλογές σχηματίσει κυβέρνηση κόμμα ή ομάδα κομμάτων που αντιτάχθηκε στην παραπάνω παραχώρηση (π.χ. διαφωνώντας για το τίμημα), τότε θα μπορεί/ούν να επιβάλλει/ουν στον εκμεταλλευτή μέχρι το τέλος της σύμβασης παραχώρησης (ή ρεαλιστικότερα μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης) πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου. Σε ένα τέτοιο σενάριο το αστείο είναι ότι ο εκμεταλλευτής δεν θα μπορεί να καταφύγει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο για την ακύρωση τού εν λόγω προστίμου (για προφανέστατους λόγους και παρά το σημαντικό ύψος του λόγω χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων) και μάλλον θα δεχθεί επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης!

 5. Γκολφω avatar
  Γκολφω 01/03/2013 23:03:28

  Οι οπαδοί των γκολφ ας αναλάβουν να μαζέψουν από δικούς τους πόρους τα χρήματα που απαιτούνται για να επιδοτήσουν οι ίδιοι (και όχι οι φορολογούμενοι) τους ψευτοεπενδυτές για τα επιδοτούμενα γκολφ μαζί με τις βίλλες και τα πεντάστερα ξενοδοχεία. Ας παραχωρήσουν δικές τους ιδιωτικές εκτάσεις για τα γκολφ και όχι να καταστρέφονται δημόσιες εκτάσεις για τα ίδια συμφέροντα κάποιων. Και ας φροντίσουν να προμηθεύουν τα γήπεδα γκολφ με τις απαιτούμενες ποσότητες νερού που για τις Ελληνικές συνθήκες είναι ισοδύναμες με αυτές που καταναλώνει μια πόλη 12000 κατοίκων για κάθε γήπεδο γκολφ. Τέλος να μην ξεχάσουν να καταγράφουν που πάνε οι εισπράξεις, αν υπάρχουν, των επενδυτών αυτών (ένα γκολφ στη Χαλκιδική έκλεισε λόγω χαμηλής ζήτησης φέτος). Πάντως όχι στους ίδιους ούτε στις τοπικές κοινωνίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.