Όταν έκλεβε τράπεζες, δεν σκεφτόταν το πανεπιστήμιο ο Ρωμανός;
01/12/2014 12:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν έκλεβε τράπεζες, δεν σκεφτόταν το πανεπιστήμιο ο Ρωμανός;

Αν ο κάθε δολοφόνος, ληστής, βιαστής ξέρει ότι θα πάει φυλακή για λίγο και στη συνέχεια θα βγει έξω άνετος κι ωραίος τότε θα γίνουμε όλοι εγκληματίες αλλά αυτό δεν είναι κράτος δικαίου.

Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αντιθέτως συμπονά και συγχωρεί ακόμη και τους άθλιους «βιαστές» της. Η Δημοκρατία ανέχεται ακόμη και τρομοκράτες που δολοφονούν εν ψυχρώ και πολλές φορές έχει δώσει χάρες και σε ορισμένους που δεν έπρεπε. Όμως, σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπου όλοι είναι ίσοι και όλοι έχουν το δικαίωμα στην ασφάλεια, την ελευθερία, την προστασία από το έγκλημα πρέπει οι εγκληματίες να τιμωρούνται όπως ορίζουν οι νόμοι.

Αν ο κάθε δολοφόνος, ληστής, βιαστής ξέρει ότι θα πάει φυλακή για λίγο και στη συνέχεια θα βγει έξω άνετος κι ωραίος τότε θα γίνουμε όλοι εγκληματίες αλλά αυτό δεν είναι κράτος δικαίου.

Αυτά ως πρόλογος για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ενός από τους ληστές του Βελβεντού, ενός πιτσιρικά που πήρε τα όπλα και έκλεβε τράπεζες χωρίς να διστάζει να πυροβολεί. Κι ενός νεαρού ο οποίος αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, θεωρείται σίγουρο ότι κινείται στις παρυφές της εγχώριας τρομοκρατίας, αν δεν είναι ολόκληρος μέσα σ’ αυτήν. Αν διαβάσει κανείς όσα έχει γράψει τόσο καιρό, αν δει το γεμάτο μίσος βλέμμα του θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Για όσους δεν θυμούνται ο Ρωμανός είναι ο «κολλητός» του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον οποίο είδε να πεθαίνει από τις σφαίρες του Κορκονέα εκείνη τη μαύρη νύχτα του Δεκέμβρη του 2008. Ένα 15χρονο παιδί που είδε έναν αστυνομικό να σκοτώνει έναν φίλο του και από τότε έστριψε το τιμόνι της ζωής του. Δεν θα αναλύσουμε αν έπρεπε να γίνει κι ο ίδιος εγκληματίας λόγω του συγκλονιστικού αυτού γεγονότος. Άλλωστε κι άλλοι ήταν εκείνη τη νύχτα στα Εξάρχεια και δεν έγιναν ούτε δολοφόνοι, ούτε τρομοκράτες, ούτε εχθροί της Δημοκρατίας.

Επίσης, να θυμίσουμε ότι ο Ρωμανός δεν είναι κανένα φτωχόπαιδο που δεν έχει να ζήσει επειδή ο πατέρας του είναι άνεργος, τον τσάκισε το μνημόνιο ή τον έδιωξαν από τη δουλειά. Γόνος πλούσιας και γνωστής οικογένειας, των Νάσιουτζικ είναι, παιδί των βορείων προαστίων που τίποτε δεν του έλειψε.

Εν πάση περιπτώσει ο Ρωμανός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την πολυήμερη απεργία πείνας που κάνει. Κινδυνεύει η ζωή του και οι δικοί του απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία να ακούσει τα αιτήματά του. Απ’ ότι ξέρουμε ζητά να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες διότι μέσα από τη φυλακή πέρασε στο Πανεπιστήμιο και μπράβο του. Θα έλεγε κανείς ότι ξαναγύρισε το καράβι της ζωής του, όμως, οι προκηρύξεις του μέσα από το κελί δείχνουν έναν αμετανόητο νεαρό που θα ξανάκανε τα ίδια και χειρότερα.

Υπέρ της συνέχισης των σπουδών μέσα από τις φυλακές του Νίκου Ρωμανού καθώς και του έγκλειστου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» Ηρακλή Κωστάρη τάχθηκε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Προφανώς και το κράτος οφείλει να δει με προσοχή τι λέει αυτός ο νεαρός, να ακούσει τα αιτήματά του. Όπως και πρέπει να ελέγξει με προσοχή αν πρέπει να του δίνει άδειες ή όχι. Γιατί ποιος θα φταίει μετά αν ο Ρωμανός βγει έξω και εξαφανιστεί; Τι θα γίνει αν ξαναμπεί σε κάποια τρομοκρατική ομάδα και βάλει βόμβες; Αν σκοτωθεί κάποιος σε μια από τις ενέργειές του ποιος θα φταίει τότε; Τι θα πουν στην οικογένεια των μελλοντικών θυμάτων; Ότι συμπόνεσαν τον Ρωμανό και του έδωσαν άδεια να πάει στο Πανσεπιστήμιο αλλά αυτός πήγε στο άλλο… «Πανεπιστήμιο»;

Σκεφτείτε μόνο που βρίσκεται τώρα ο Χριστόδουλος Ξηρός επειδή τον συμπόνεσε και τον εμπιστεύτηκε η πολιτεία. Αλλά να δούμε και το άλλο; Αν κάθε κρατούμενος αισθάνεται ότι αδικείται και κάνει απεργία πείνας για να εκβιάσει το κράτος να τον αφήσει ελεύθερο τότε θα αδειάσουν οι φυλακές. Θα κάνει ο Ριζάι απεργία, έξω. Θα κάνει ο Παλαιοκώστας έξω. Θα κάνει και ο Αλβανός πιστολέρο του Μικρολίμανου, έξω κι αυτός.

Να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Μαζιώτης είχε συλληφθεί το 1992 και έκανε 57 μέρες απεργία πείνας μέχρι που τον άφησαν ελεύθερο. Δείτε την κατάληξή του. Ή να θυμίσουμε ότι καταζητείται ο Σακκάς καθώς είχε αφεθεί ελεύθερος έπειτα από απεργία πείνας.

Συμπέρασμα: Να σεβόμαστε τα ατομικά δικαιώματα του Ρωμανού και του κάθε Ρωμανού. Να δει το κράτος τα αιτήματά του με προσοχή γιατί έτσι πρέπει να κάνει ένα δημοκρατικό κράτος. Αλλά αυτό το σύστημα με τις απεργίες πείνας και τους «ευαίσθητους» υπερασπιστές των δικαιωμάτων που βγαίνουν κάθε φορά πρέπει να σταματήσει. Στο κάτω – κάτω ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι επιλέγουν να είναι παράνομοι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ avatar
  ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 01/12/2014 13:17:08

  Εξισώνετε δολοφόνους με έναν τύπο που έκανε μια ληστεία και χωρίς τραυματισμούς. Σε λίγο θα ακούσουμε και για τον Ρουπακιά. Το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι όλα γίνονται λόγω ιδεολογίας.

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 01/12/2014 13:22:22

   Τη ληστεία την έκανε κρατώντας τουλίπες;

  • GJ avatar
   GJ @ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 01/12/2014 13:25:01

   Η "μία ληστεία" είναι ποινικό αδίκημα εκτός και αν άλλαξε κάτι, οπότε μπορούμε όλοι μας να πάρουμε ένα καλάσνικοφ κ να απαλλοτριώσουμε τα προς το ζειν. Να υποθέσω επίσης ότι η θέση σας αφορά και όλους τους κρατούμενους που έκαναν μία ληστεία χωρίς τραυματισμούς έτσι ως πράξη ισονομίας...

   • karenin avatar
    karenin @ GJ 01/12/2014 15:00:21

    Το θέμα είναι ότι η ελληνική νομοθεσία στην προσπάθεια να εναρμονισθέι με την ευρωπαική προβλέπει αυτά που ζητάνε ο Ρωμανός και Κωστάρης, και κατά περίεργο και εκδικητικό τρόπο η πολιτεία τους τα αφαιρεί. Πράτει σωστα; Αυτό είναι το ερώτημα.

    • toxo avatar
     toxo @ karenin 01/12/2014 18:39:39

     Μου θυμίσατε το ανέκδοτο με τον μελοθάνατο,που όταν τον ερώτησαν ποιά ήταν η τελευταία του επιθυμία που "έπρεπε" να ικανοποιηθεί,είπε:ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΙΝΕΖΙΚΑ. Ίσως μπορεί να του δοθεί αναστολή διαγραφής,μέχρι την αποφυλάκησή του και με το καλό να συνεχίσει σαν να μόλις την προηγούμενη χρονιά επέτυχε την εισαγωγή του στο ΤΕΙ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 01/12/2014 21:11:17

   Όταν η ιδεολογία του συνεχίζει με γραπτά κείμενα του Ρωμανού να προαναγγέλει νέα ένοπλη δράση που ήδη ήταν ο λόγος που συνελήφθη, τι θα έπρεπε να γίνει δηλαδή;

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 02/12/2014 19:30:30

   Μόνο μια ληστεία; Μόνο μια τόσο δα ληστεία; Ε, αν είναι έτσι...

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 01/12/2014 13:44:24

  Η Δημοκρατία ούτε εκδικείται ούτε συμπονά. Η Δημοκρατία εφαρμόζεται και δια των νόμων υλοποιείται. Οι άνθρωποι συγχωρούν και συμπονούν και έτσι πρέπει,εφαρμόζοντας τους νόμους,να μην παραβλέπεται και η ανθρώπινη πλευρά,να μην κολλάμε πάντοτε στο γράμμα του Νόμου. Αλλά από αυτήν την κατάσταση μέχρι το να δίνουν άδειες με κάθε απαίτηση και να ευαισθητοποιούνται οι αρχές στην περίπτωση κάθε εγκληματία που με απεργία πείνας θέλει κάτι να κερδίσει,υπάρχει τεράστια απόσταση... Να σπουδάσει ο Ρωμανός,να του δώσει η Πολιτεία γιά άλλη μια φορά την ευκαιρία να διορθωθεί, αλλά όχι χωρίς επιτήρηση και παρακολούθηση,όχι έτσι,ασύδοτα. Ο Παλαιοκώστας θα έκανε απεργία,για να μπορεί μάλλον να σκαρφαλώσει στο χέλικόπτερ...

 3. Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος avatar
  Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος 01/12/2014 14:19:35

  Η αστική έννομη τάξη δεν τιμωρεί το φρόνημα, ακόμα κι αν αυτό εκπίπτει σε παραλήρημα μίσους, δεν τιμωρεί τις ιδέες, ακόμα κι αν αυτές αναδεικνύονται σε ιδεοληπτικές σημαίες απανθρωπιάς. Λατινιστί συνοψίζεται η αρχή αυτή ως εξής: «Cogitationis poenam nemo patitur». Διέπει δε όλα τα σύγχρονα ποινικά συστήματα. Οφείλει όμως να είναι άτεγκτη και απηνής με τους ειδεχθείς εγκληματίες. Και ο Ρωμανός είναι αναντίρρητα τέτοιος. Δεν εκδιώκεται για τις παλαβές ιδέες του αλλά για τις παράνομες πράξεις του. Κατανοώ το επιχείρημα ορισμένων φίλων για μια πιο ανεκτική μεταχείριση του εγκληματία-τρομοκράτη Ρωμανού, στο πλαίσιο μιας φιλάνθρωπου οπτικής, αλλά αυτό δεν είναι ανεκτικότητα είναι "ξεχείλωμα" του νόμου -η νομική επιχειρηματολογία πληθούσα για ποιο λόγο, αλλά δεν είναι της παρούσης- και επικίνδυνη ακροβασία του σωφρονιστικού μας συστήματος. Το αστικό κράτος δεν αντέχει άλλες ήττες από εκείνους που ονειρεύονται Δεκεμβριανά, Τρίτους γύρους και νεοκομμουνιστικά καθεστώτα Β. Κορέας. Δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα η Πολιτεία. Ο Ρωμανός δεν δικαιούται καμίας άδειας γιατί δεν πληροί κανένα σχετικό εκ του νόμου κριτήριο. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Ελπίζω και εύχομαι να μην πεθάνει ο Ρωμανός στην φυλακή. Για τον απλούστατο λόγο ότι για μένα η ανθρώπινη ζωή δεν ελαστικοποιείται και διαθέτει καθολική και απαράγραπτη ισχύ.

 4. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 01/12/2014 15:44:58

  Για να είμαστε δίκαιοι και ακριβείς : 1) '' ...Να κριθούν ένοχοι για τις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης αλλά όχι και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ζήτησε ο εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους έξι νεαρούς που δικάζονται ως μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.
  Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται στην αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, ο εισαγγελέας έδρας του δικαστηρίου, Γρηγόρης Πεπόνης, εξέφρασε τη θέση που σχημάτισε από τα στοιχεία της υπόθεσης και την εξέταση μαρτύρων, ζητώντας από τους δικαστές να μην καταδικάσουν τους νεαρούς κατηγορουμένους ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς θεωρεί, όπως τόνισε, ότι δεν αποδείχθηκε εμπλοκή τους με τους «Πυρήνες».
  Κατά την εισαγγελική κρίση η παράνομη δράση των έξι νεαρών στο Βελβεντό, με τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ τον Φεβρουάριο του 2013, δεν προέκυψε να εντάσσεται στην έννοια που ορίζει το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα, περί εγκλημάτων τρομοκρατικών οργανώσεων.

  Επιπλέον, ο κ. Πεπόνης ζήτησε την αναγνώριση από το δικαστήριο ελαφρυντικών για τους κατηγορουμένους, όπως αυτό της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ τόνισε επικαλούμενος καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, ότι οι δράστες των ληστειών δεν επέδειξαν καμία σκληρότητα σε όσους βρέθηκαν στους χώρους των ληστειών ή ενεπλάκησαν στα περιστατικά, όπως ο πολίτης που οι κατηγορούμενοι πήραν το αυτοκίνητο του κατά την προσπάθεια διαφυγής τους και κράτησαν όμηρο για λίγη ώρα. Ο κ. Πεπόνης επiσήμανε, επίσης, ότι δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή....'' 2) Τέσσερις από τους πέντε μαθητές που έδωσαν Πανελλήνιες Εξετάσεις από το Κατάστημα Κράτησης Νέων του Αυλώνα πέρασαν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ποσοστό πολύ υψηλό.
  Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου βράβευσε τους επιτυχόντες κατά την επίσκεψή του στις φυλακές.
  Ο ένας από τους επιτυχόντες μαθητές (Νίκος Ρωμανός), αρνήθηκε να παραλάβει τον έπαινό του. Μέσω του διευθυντή του Σχολείου του, Πέτρου Δαμιανού διαμήνυσε ότι δεν θα παραστεί στην απονομή για ιδεολογικούς λόγους: «Δεν θα παραλάβει τον έπαινο και το έπαθλο των 500 ευρώ, καθώς αν προχωρούσε στη συγκεκριμένη ενέργεια θα ερχόταν σε αντίθεση με τις αξίες που πρεσβεύει».

  Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε ότι: « Η Πολιτεία δεν κάνει διακρίσεις στα θέματα σπουδών. Είναι αξιέπαινος που ακολούθησε τις συμβουλές των δασκάλων του και εργάστηκε σκληρά για να πετύχει την εισαγωγή του σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης". Συμπέρασμα : Σε 20άχρονους μη δολοφόνους και μη βιαστές, που κατάφεραν αυτό που δεν καταφέρνουν πολλοί μη έγκλειστοι και βοηθούμενοι από μυριάδες ώρες φροντιστηρίου συνομήλικοί τους, αυτονόητο είναι οτι θα προσφερθεί η δυνατότητα-διέξοδος που κατάκτησαν, με μόνο σύμμαχο την ψυχική και διανοητική τους ικανότητα. Η παρακολούθηση της σχολής στην οποία εισήχθησαν και η ευκαιρία τους να γυρίσουν σελίδα, είναι η μικρότερη συνδρομή της πολιτείας στην επανένταξή τους. Μιας πολιτείας που συστηματικά και κατ΄εξακολούθηση, όλα σχεδόν τα κάνει τόσο λάθος! Υ.Γ : Οι βιαστές, οι έμποροι ναρκωτικών, οι παιδεραστές, απελευθερώνονται σε χρόνο ρεκόρ, όταν δεν ...δραπετεύουν. Ένας ...επιδέξιος δικηγόρος με τις αναγκαίες υψηλές ...επαφές, αρκεί για να τακτοποιήσει τις ασήμαντες ...εκκρεμότητες.

  • Αφελης avatar
   Αφελης @ Άλυτη Εξίσωση 01/12/2014 15:56:03

   Αρα πρεπει να δωσουμε και ενα παρασημο στον Ρωμανο αφου εκανε μια τοσο ευγενικη, ειρηνικη και ακινδυνη ληστεια.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Αφελης 01/12/2014 16:34:07

    Παράσημο; Μπαααα... Θα αρνηθεί να το παραλάβει. Ας του δώσουμε καλύτερα την ευκαιρία που χρωστάμε σε κάθε 20άχρονο, να επανεπιλέξει με περισσότερη ψυχραιμία το δρόμο του.

    • Μεγάλες στιγμές avatar
     Μεγάλες στιγμές @ Άλυτη Εξίσωση 01/12/2014 16:46:56

     Μα αφού μισεί αυτό το Κράτος γιατι να κάνει χρηση των Νόμων ;Σε κάθε λέξη,πράξη,βλέμα του μαντευεις το αποτέλεσμα μιας συνάντησης του με ενα περιπολικό ,αν δεν προλάβει να διαφύγει με την ....απαλοτρίωση.Αλλά τότε δεν θα κλάψεις εσύ,δεν θα πονέσεις εσύ ,δεν θα ρωτήσεις γιατι τον αφήσατε;Ούτε θα είναι δικά σου τα ορφανά πίσω.Εσύ θα αλλάξεις παλι ονοματάκι και πάμε για άλλαΕκανε τις επιλογές του για τη ζωή,θα αναλάβει και τις συνέπειες .

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Μεγάλες στιγμές 01/12/2014 17:54:59

      Οι Νόμοι μιάς Δημοκρατίας, οφείλουν να ισχύουν για όλους. Και για τους υποκριτές σαν εσένα και για τους αρνητές σαν εκείνον. ''Εσύ'' δηλαδή, που τάχα θα κλάψεις, τάχα θα πονέσεις, και τάχα θ'αφήσεις πίσω σου και ... ορφανά, επειδή θα παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του ένας εικοσάχρονος που δεν ''μισεί'' αυτό το κράτος περισσότερο από εσένα, που πιθανότατα θα φοροδιαφεύγεις, που πιθανότατα θα λαδώνεις, που πιθανότατα διορίστηκες και πιθανότητα ψηφίζεις με ιδιοτέλεια στο όνομα της ...σωτηρίας της πατρίδας, ''Εσύ'', ποιός είσαι αλήθεια; Υποκριτή ''Μάντη κακών'' που πίσω από τα βλέμματα των ανθρώπων διαβάζεις τάχα και το ....εγκληματικό τους μέλλον; ''Εσύ'', θα προσποιείσαι πάντα εκ του ασφαλούς και από φόβο τον νομιμόφρονα και τον ακριβοδίκαιο, με όποιον ψευτοφερετζέ διαλέξεις να σε ...ομορφαίνει και με όποια χάρτινη διαδικτυακή ρομφαία ευκαιρίας κρατήσεις, παριστάνοντας ανεπιτυχώς τον αστείο, πλην ''αδέκαστο κριτή''. Ευτυχώς που αποτελείτε μειοψηφία οι ''φύλακες'' της ψευτονομιμοφροσύνης, ''Εσείς'' που είσαστε συνήθως και οι μεγαλύτεροι παρτάκηδες μέσα σ΄ετούτη τη ζωή. Οι αυστηροί, ιδιοτελείς, Μεγαλόστομοι...... Υ.Γ : 1) Το ''Εσύ'' το χρησιμοποίησα μονάχα επειδή το επιλέξατε πρώτος και το εγκαταλείπω, γιατί κρίνω πως δεν σας αξίζει να ....παραγνωριζόμαστε. 2)Τις προσωπικές επιθέσεις αλήθεια, σας έχουν πει εκεί στο ....νηπιαγωγείο να τις χρησιμοποιείτε ενίοτε και αντί ...επιχειρημάτων; Αφήστε κύριε. Σας κοροϊδέψανε. Ποτέ δεν πιάνει.

     • Μεγάλες στιγμές avatar
      Μεγάλες στιγμές @ Άλυτη Εξίσωση 01/12/2014 18:45:23

      Διάβασε το μανιφέστο του,άσε με εμένα .Εγώ στο ...νηπιαγωγείο λίγα έμαθα.Καταλαβαίνω όμως μια αστεία προοδευτικότητα τι συνέπειες θα έχει.Η ψυχή αυτού του "παιδιού" δεν σώζεται.Φταίει η εφηβεία,τα βιώματα,το σπίτι, ο Κορκονέας δεν ξέρω.Αλλά και πάλι ,ίσως διαψευστώ.Οποια θέλει μπορεί να τον κάνει γαμπρό της

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Μεγάλες στιγμές 01/12/2014 20:29:37

      '' Η ψυχή αυτού του "παιδιού" δεν σώζεται.'' Για τις ψυχές των ανθρώπων κύριε, δεν είναι ...''αρμόδιος'' κανένας αμαρτωλός, ατελής, εμπαθής και μικρόνοος ανθρωπάκος με την αυθυποβολή του συνδρόμου του ...Υπέρτατου, να τον καταδυναστεύει. Κοιτάξτε να σώσετε τον εαυτό σας που πάσχει εμφανώς κι αφήστε τα του Θεού στο Θεό. Μην τον ...αντικαθιστάτε.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Μεγάλες στιγμές 01/12/2014 20:48:26

      Αυτός ο νέος έγινε ως έφηβος ό,τι έγινε, για την ψυχή του φίλου του. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Για την ψυχή του φίλου του. Ο Θεός το καταλαβαίνει αυτό. Εμείς ως άνθρωποι, δικαιούμαστε ίσως να μη το καταλαβαίνουμε. Τουλάχιστον όμως, άς μη κάνουμε επιχείρημα την πνευματική άγνοιά μας και την ψυχική μας αργοστροφία. Προπαντός, ας μη το κάνουμε πολιτικό ή ιδεολογικό επιχείρημα. Βρωμίζουμε τη δική μας ψυχή έτσι.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Uncle Stgm 01/12/2014 20:56:03

      Θείε,για την ψυχή του φίλου σου,του συνανθρώπου σου,του άλλου γενικότερα,θα δώσεις και την ψυχή σου κάνοντας το σωστό. Αν κάνεις κάτι άσχημο θα χάσεις κι εσύ τη ψυχή σου κι ο φίλος σου τη δική του. Με απλά λόγια,δεν επιδιώκεις το καλό κάνοντας το κακό. Δεν εναντιώνεσαι στους ανθρώπους,στους Νόμους,στη Δημοκρατία,για την ψυχή του φίλου σου,δεν τη βοηθάς έτσι!

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Κυθήριος 01/12/2014 21:06:55

      Δεν διαφωνώ Κυθήριε. Για την ψυχή του φίλου του παρέβη το νόμο. Έλα όμως που Εκείνος ο ξυλουργός από τη Ναζαρέτ, όχι μόνον έκανε παρέα με αμαρτωλούς, και τους άφηνε ανοιχτή την πόρτα της Βασιλείας, αλλά ακόμη και πάνω στο σταυρό, νοιάστηκε για την ψυχή του ληστή... Άστα αγαπητέ Κυθήριε, δεν είναι καθόλου απλά. Μπερδεμένα πράματα, όπου μπλέκει ο νόμος των ανθρώπων με το Νόμο του Θεού. Και γω αισθάνομαι μπλεγμένος, με το θέμα αυτό που προέκυψε, και με άλλα. Αλλά δεν βλέπω αλλο νήμα για έξοδο απο τέτοια σκοτάδια, παρεκτός τις 3 μεγάλες αρετές: Πίστη, ελπίδα, αγάπη. Μείζων δε τούτων η αγάπη...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Uncle Stgm 01/12/2014 21:35:35

      Ο Θεός μπορεί να συγχωρεί. Ο χαζός, ποτέ!! Είναι ανηλεής και ανίκανος.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Uncle Stgm 01/12/2014 21:44:01

      Αγαπητέ Θείε,συμφωνώ απολύτως μ' αυτά που λές. Επισημαίνω μόνο,ότι για να παρέμβει ο νόμος του Θεού με τη μεσιτεία κάποιων ανθρώπων,πρέπει να θελήσει,να συναινέσει κι ο ίδιος ο Ρωμανός εν προκειμένω. Αν όχι,τότε αναγκαστικά πρέπει να ενεργούν οι ανθρώπινοι νόμοι,χωρίς εκδικητική διάθεση...

     • Μεγάλες στιγμές avatar
      Μεγάλες στιγμές @ Uncle Stgm 01/12/2014 21:01:16

      Τα πιστεύετε σοβαρά αυτά;Εντάξει,αν είναι για την ψυχή του φίλου ας παρανομεί .Μια ακόμα συμμορία την αντέχει η προοδευτικότητα σας.Θα καταλάβει και ο Θεός.

     • Μεγάλες στιγμές avatar
      Μεγάλες στιγμές @ Uncle Stgm 01/12/2014 21:02:18

      Τα πιστεύετε σοβαρά αυτά;Εντάξει,αν είναι για την ψυχή του φίλου ας παρανομεί .Μια ακόμα συμμορία την αντέχει η προοδευτικότητα σας.Θα καταλάβει και ο Θεός.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Μεγάλες στιγμές 01/12/2014 21:14:55

      Είπα εγώ να μη σωφρονιστεί; Είπα να μην εκτίσει την ποινή; Αυτο που λέω είναι το εξής: ακριβώς για να γίνει πράξη ο σωφρονισμός, δηλαδή η επανένταξη στον έννομο βίο, είναι σωστό και δίκαιο να έχει την εκπαίδευση που δικαιούται και επιθυμεί. Στις δημοκρατίες ο σωφρονισμός δεν είναι εκδίκηση: είναι ακριβώς η ωθηση απο τον νόμο και την Πολιτεία για σω-φροσύνη, δηλαδή η ώθηση του α-διαφώτιστου προς τον δια-φωτισμό.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Uncle Stgm 01/12/2014 21:33:27

      Θείε, μην κουράζεστε άδικα. Υπάρχουνε φωστήρες, ηθικολόγοι της συμφοράς και διάφοροι άλλοι εκ φύσεως (με τους άλλους μονάχα)...''αυστηροί'', που πιστεύουν αφ εαυτού τους και χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, οτι κατέχουν την Αντιπροσωπεία του Θεού στη γη και πως είναι οι απόλυτοι γνώστες του πρέποντος και του σωστού! Με αυτούς, χαμένος χρόνος η ''επικοινωνία'' (;).

     • Μεγάλες στιγμές avatar
      Μεγάλες στιγμές @ Άλυτη Εξίσωση 01/12/2014 22:27:12

      Αν ζεις σε αμφιθέατρο είναι όπως τα λες.Εγώ ζω στην πραγματική κοινωνία όπου η ληστεία και η ομηρεία είναι σοβαρότερα απο το να σπουδάσει στο ΤΕΙ ο Ρωμανός

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Μεγάλες στιγμές 02/12/2014 09:01:03

      Χαλαρώστε και απαιτείστε να φυλακιστούν ισοβίως οι πολιτικοί εγκληματίες, οι ένοχοι του αφανισμού εκατομμυρίων συμπολιτών σας. Μην ...εξαντλείτε το πάθος και την ...αυστηρότητά σας σε 20άχρονα. Είναι σπατάλη...

     • toxo avatar
      toxo @ Άλυτη Εξίσωση 02/12/2014 10:34:29

      Ποίοι θα το υλοποιήσουν;(Δηλαδή να φυλακίσουν τους εκλεγμένους πολιτικούς),οι διορισμένοι(από ποίον;)εκτελεστικοί της αυθαιρεσίας " στο όνομα του Λαού " ή αυτοί "εν ονόματι του Έθνους";Μάλλον, οπαδό ολοκληρωτικού τύπου διακυβερνήσεως, εμφανίζετε.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ toxo 02/12/2014 13:11:02

      ''Ποίοι θα το υλοποιήσουν;'' Oι Δικαστικοί λειτουργοί κύριε θα έπρεπε να είχαν ήδη κινηθεί αυτεπαγγέλτως, για πάμπολλες υποθέσεις πολιτικών οι οποίοι παρανόμησαν σε βαθμό εσχάτης προδοσίας μάλιστα μερικοί.... ''Μάλλον, οπαδό ολοκληρωτικού τύπου διακυβερνήσεως, εμφανίζετε.'' Δεν μπορεί να ευθύνομαι για τα ''φαντάσματα'' που εμφανίζονται στη φαντασία του καθενός ''οπαδού'' όμως, που εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια.... :-)

     • Μεγάλες στιγμές avatar
      Μεγάλες στιγμές @ Άλυτη Εξίσωση 01/12/2014 19:02:42

      Επιχειρήματα:1)Πέρασε χωρίς φροντιστήρια2)Δεν φέρθηκε ασχημα σε κανένα ΟΜΗΡΟ3)Δεν τραυματίστηκε κανένας απο τα ΚΑΛΑΖΝΙΚΟΦΜπορεί και έχεις δίκιο ...!!!

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Μεγάλες στιγμές 01/12/2014 20:39:36

      Να σας θυμίσω πως δεν είσαστε καν ο αρμόδιος Εισαγγελέας που έκρινε τη συγκεκριμένη υπόθεση; Συνεπώς, δικαίωμά σας βέβαια να λέτε ό,τι σας ευχαριστεί, αλλά αυτό, δεν έχει απολύτως καμία ...ειδική βαρύτητα.

     • Μεγάλες στιγμές avatar
      Μεγάλες στιγμές @ Άλυτη Εξίσωση 01/12/2014 20:50:23

      Καταλαβαίνεις οτι αυτό που έγραψες ισχύει και για σένα έτσι;

     • blackunder avatar
      blackunder @ Μεγάλες στιγμές 01/12/2014 20:57:23

      Βέβαια μπορείς να πεις ότι και ο ήλιος ανατέλει από τη Δύση..μπορείς να το πεις ή και να το πιστεύεις ακόμα. Πως να το κάνουμε όμως η γνώμη σου δεν μετρά καθόλου. Όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά επειδή σε κάθε σύστημα αξιών η απόπειρα δολοφονίας, η κλεψιά, η ομηρία, θεωρούνται κακά πράγματα.

     • blackunder avatar
      blackunder @ Μεγάλες στιγμές 01/12/2014 21:01:08

      Για την Αλυτη Εξίσωση το σχόλιο

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Μεγάλες στιγμές 01/12/2014 21:02:56

      Ναι, θα μπορούσε να ισχύει φυσικά, μόνο που εγώ σας επισυνάπτω τις θέσεις του αρμόδιου Εισαγγελέα + την άποψη του Υπ.Δικαιοσύνης κι αν προσθέσουμε και την άποψη του Υπ.Παιδείας, θέμα χρόνου είναι να υπάρξει λύση, μη αποδεκτή από εσάς..... Δεν ξέρω αν με εννοείτε...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Άλυτη Εξίσωση 01/12/2014 21:07:43

      @ για Μεγάλες στιγμές @ για bluckunder Είναι σαφές, οτι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και όχι ο φανατικός μυωπισμός. Μέχρι τότε, ας ψέλνετε όσο σας αρέσει οι εξωθημένοι εκτός των ...ενδυμάτων σας!!! :-)

     • Μεγάλες στιγμές avatar
      Μεγάλες στιγμές @ Άλυτη Εξίσωση 01/12/2014 23:24:02

      Κανένα απολύτως πρόβλημα.Ας επικρατήσει η λογική (σας).Όταν όμως δεν επιστρέψει απο την σχολή πίσω στο κελί ,να δω τα επιχειρήματα σας.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Μεγάλες στιγμές 02/12/2014 09:06:55

      Δε νομίζω να αφεθεί παντελώς ασυνόδευτος και να βρίσκεται στη ...διακριτική του ευχέρεια η επιστροφή στον τόπο εγκλεισμού.... Εντός ολίγου, έρχονται και οι ηλεκτρονικοί επισημαντήρες - βραχιολάκια, που θα βοηθήσουν στον έλεγχο και θα καθησυχάσουν όποιους ...φόβους.

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 01/12/2014 17:00:57

  Ρομαντικό και σεβαστό ένας νέος, φυλακισμένος να επιθυμεί να σπουδάζει από τη φυλακή. Σωστό είναι ο νέος αυτός να συνεχίσει τις σπουδές του, ΧΩΡΙΣ άδειες όμως. Η τεχνολογία επιτρέπει στον καθένα, να σπουδάζει εξ αποστάσεως, μέσω υπολογιστή και να δίνει και εξετάσεις με τον ίδιο τρόπο. Μέσα από τη φυλακή και χωρίς άδειες. Αν χρειάζονται και κάποιες γραφειοκρατικές διατυπώσεις ή νομικές ρυθμίσεις ανάμεσα στις συναρμόδιες υπηρεσίες/υπουργεία ας γίνουν και να λυθεί το θέμα για όλους τους φυλακισμένους που επιθυμούν να σπουδάζουν. Η ζωή του, που κινδυνεύει λόγω της επιλογής του, να κάνει απεργία πείνας δεν πρέπει να χαθεί. Ανάλογα όμως και ακόμη περισσότερο δεν πρέπει να μπουν σε κίνδυνο, χωρίς να το έχουν επιλέξει, άλλες ανθρώπινες ζωές που μπορεί να βρεθούν στο έλεός του και απέναντι από την κάννη του όπλου του, όπως στο Βελβεντό.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ roadrunner 01/12/2014 20:26:05

   Πολύ σωστή πρόταση roadrunner! Σπουδές αξ' αποστάσεως. Αν αξίζει μάλιστα,θα προχωρήσει.

 6. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 01/12/2014 17:38:03

  Οι "απεργίες πείνας" στην Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι είμαστε ανώτερη φυλή! Ο αγωνιστής του IRA, Boby Sands, πέθανε μετά από 65 ημέρες (και νύχτες) απεργίας. Από την 45η ημέρα η υγεία του ήταν "μη αναστρέψιμη". Εδώ παρακολουθούμε "απεργούς" να αντέχουν 60,70 έως και ....120 ημέρες θυμάμαι την δεκαετία του 80! Την μία ημέρα βγάζουν ανακοίνωση ότι ο Ρωμανός είναι στα πρόθυρα του θανάτου και το βράδυ ο ίδιος χαιρετάει το "πλήθος" των συντρόφων του απο΄το παράθυρο, χωρίς καν ορούς στα χέρια, μετά απο.....20 ημέρες "απεργία" !! Τα ίδια καραγκιοζιλίκια και με τον Σακκά και άλλους. Μήπως πρέπει να ελεγθούν οι ιατροί που υπογράφουν τις ιατρικές γνωματεύσεις? Όσο για τις "φοιτητικές άδειες" μήπως πρέπει να μας πεί το υπουργείο πόσοι και προ πάντων.... ποιοί παίρνουν τέτοιες άδειες? Γιατί μάλλον είναι νέο κόλπο των δικηγόρων για.... ήπιας μορφής φυλάκιση.

  • karenin avatar
   karenin @ παπαδοπουλος ηλίας 01/12/2014 18:10:01

   Για όλους τους θεματοφύλακες της τάξης και του νόμου. "....Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτησηου νόμου...."

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ karenin 02/12/2014 18:54:51

    Ωραιότατα @Karenin ! Ας δώσουν τότε ΟΛΟΙ οι φυλακισμένοι πανελλήνιες εξετάσεις: όλο και σε κάποιο ακριτικό ΤΕΙ της νησιώτικης Ελλάδας θα περάσουν με χαμηλά επίπεδα των βάσεων εισαγωγής. Κι ύστερα με την πρώτη εκπαιδευτική άδεια ....πέταξε το πουλάκι χωρίς καν να χρειαστεί ελικόπτερο ...

    • karenin avatar
     karenin @ roadrunner 02/12/2014 19:30:30

     Συμφωνώ απόλυτα με τις παρατηρήσεις σου, και απορώ που δεν τις πηραν υπόψιν όταν συνέτασαν τον σχετικό νόμο. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι το κράτος μας κάνει επιλεκτική εφαρμογή των δικων του νόμων.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ karenin 02/12/2014 20:05:33

      Δεν ισχύει ότι το κράτος εφαρμόζει το νόμο επιλεκτικά, επειδή ο νόμος επιτρέπει μεν, να χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες, αλλά η χορήγησή τους ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Ακριβώς, για αυτό, επειδή δεν είναι υποχρεωτική η χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας, ξεκίνησε αμέσως, ο εκβιασμός μέσω της απεργίας πείνας.

  • toxo avatar
   toxo @ παπαδοπουλος ηλίας 01/12/2014 18:14:16

   Μετά τον θάνατο του Μπόμπι Σάντς,από "αυτοκτονία" πείνας,έγινε άλλη απεργεία πείνας στο Ην.Βασ.από αγωνιστές του IRA;Προσωπικώς αγνοώ.Γνωρίζει κάποιος;

   • παπαδοπουλος ηλίας avatar
    παπαδοπουλος ηλίας @ toxo 01/12/2014 19:55:55

    Ο Σαντς ξεκίνησε την 1 Μαρτίου του 81, και συνεχώς "έμπαιναν" και άλλοι μέχρι το Σεπτέμβριο περίπου. Δέκα "έφυγαν" και οι τελευταίοι 5ή6 διέκοψαν λίγο πριν πέσουν σε κώμα.Το βασικό αίτημα να μην θεωρούνται "ποινικοί" κρατούμενοι και να μην φορούν τις στολές των ποινικών, έγινε δεκτό. Το Σιν Φαίην ήταν αντίθετο με την "απεργία".

 7. Αφελης avatar
  Αφελης 01/12/2014 18:02:47

  Να κανω μια αφελη ερωτηση; Σε ενδεχομενο αιτηματος του Κασιδιαρη για εκπαιδευτικη αδεια για μεταπτυχιακες σπουδες θα υπερασπιστουν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι αντιεξουσιαστες αυτο το αιτημα βασει της ιδιας λογικης η οχι;

  • GJ avatar
   GJ @ Αφελης 01/12/2014 19:42:53

   Το ότι σταμάτησαν οι τοποθετήσεις μετά την ερώτησή σας μάλλον κάτι λέει...

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ GJ 02/12/2014 13:17:42

    Οτι ...προτρέχετε μόνο λέει. Σιγά μη φοβηθούμε να πούμε οτι ο Κασιδιάρης μπορεί να είναι φασίστας, αλλά έχει τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλον κρατούμενο. Και κυρίως, έχει δικαίωμα δίκαιης και σύντομης δίκης, που όμως δεν την βλέπουμε....

  • blackunder avatar
   blackunder @ Αφελης 01/12/2014 20:29:06

   Είσαι με τα καλά σου? Αυτός είχε αεροβόλο στο σπίτι του, έκανε τατουάζ το ναζιστικό σύμβολο και φέρεται ως αρχηγός οργάνωσης που ΘΑ έκανε εγκλήματα. Ο άλλος έκανε ήδη το έγκλημα (μια απλή ληστεία όχι τίποτα ανησυχητικό), με αληθινό όπλο αλλά μόνο για εκφοβισμό (δεν υπήρχε περίπτωση να πυροβολήσει, έχει πάρει αγωγή από το σπίτι του) άρα δεν κινδυνεύουμε πλέον. Δεν πρέπει να έχει δικαίωμα να επανενταχθεί στην κοινωνία (μέσα στην οποία δεν αναγνωρίζει κανένα θεσμό) και γιατί όχι να τελειώσει μια σχολή και να διορισθεί στο δημόσιο?

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ blackunder 01/12/2014 20:44:48

    Βρε κι εσύ μανία με τους Δημοσίους! Μπορεί να μπεί σε καμμιά τράπεζα να δουλέψει.. Ή στο χρηματοοικονομικό τομέα.

    • blackunder avatar
     blackunder @ Κυθήριος 01/12/2014 20:49:54

     Θα σταματήσω να έχω μένος όταν δω τον πρώτο επίορκο απολυμένο...

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ blackunder 01/12/2014 20:57:36

      Σ' αυτό μαζί σου!

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ blackunder 01/12/2014 21:16:34

      Βάλε γυαλιά γιατί ήδη έχουν απολυθεί κάμποσες εκατοντάδες...

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Αφελης 01/12/2014 20:47:18

   Ο Κασιδιάρης κ. Αφελή, ακόμα δεν ξέρουμε ούτε αν πρέπει να βρίσκεται στη φυλακή, μιάς κι εκκρεμεί η δίκη του. Φωνάξτε λοιπόν καλύτερα για να επισπευσθεί η διαδικασία που θα κρίνει την τύχη του και μετά βλέπουμε αν δικαιούται άδεια για ....μεταπτυχιακά στην άρση βαρών.

 8. npcomplete avatar
  npcomplete 01/12/2014 20:10:24

  Λοιπόν είμαστε μια χώρα και μια κοινωνία που δυστυχώς δεν μπορεί να διαχειριστεί τίποτε. Πολύ περισσότερο – δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα “θυμωμένο παιδί, την απελπισία του και τα όνειρά του”.
  Πολύ φοβάμαι, ότι ΔΕΝ θα κάνει πίσω ...
  Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με αυτά που λέει, αλλά η σκέψη και μόνο, ότι μπορεί να χάσει την ζωή του ένα παιδί - με αυτό τον τρόπο – είναι τρομακτική.
  Και φυσικά, την άλλη μέρα κιόλας, θα καταρρεύσουν και τα λίγα που είναι ακόμη όρθια σε αυτή την χώρα ...

  • Δεσποινα avatar
   Δεσποινα @ npcomplete 02/12/2014 19:50:18

   Kι άλλα παιδιά είναι θυμωμένα, απελπισμέμα και εξοργισμένα αν θέλετε, αλλά δεν παίρνουν καλάσνικοφ, δεν κλέβουν ή απειλούν κόσμο και γενικά δεν παραβιάζουν τον νόμο και κυρίως δεν μένουν αμετανόητοι. Φυσικά και δεν πρέπει να χάσει την ζωή του ούτε αυτό ούτε κανένα άλλο παιδί. Πρέπει όμως να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του και κυρίως να μην του επιτραπεί να βάλει την ζωή άλλων, αθώων παιδιών σε κίνδυνο.. Πιστεύω ότι αν το θέλει πραγματικά να σπουδάσει μπορεί να το κάνει μέσα στην φυλακή εκτίοντας την ποινή του.

 9. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 01/12/2014 20:17:31

  Στο νομικό πολιτισμό οποιασδήποτε δημοκρατικής Πολιτείας, σωφρονισμός όσων παρέβησαν τους νόμους σημαίνει (κατα πρώτο λόγο) επανορθωτική ώθηση για προσπέλαση στην παιδεία, άρα και παροχή εκπαίδευσης. Πόσο μάλλον, όταν ο εκπαιδευόμενος έχει τα τυπικά προσόντα και τη βούληση. Απο την άποψη αυτή, η στάση που κρατά το εν λόγω Δικαστικό Συμβούλιο (και όποιος άλλος συνεργεί) έναντι του Ν. Ρωμανού, ή όποιου άλλου βρίσκεται στην ίδια θέση, είναι εκτός νομικού πολιτισμού του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ακόμη περισσότερο σηματοδοτεί εκδικητική βαρβαρότητα και όχι αυστηρή αλλά ισοζυγισμένη αντίληψη περί του σωφρονισμού και του ρόλου του σε ένα Κράτος Δικαίου

 10. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 01/12/2014 20:22:32

  Τι λέει η σχετική Κοινοτική Οδηγία και η νομολογία του Ευρωπαικού δικαστηρίου (ως γνωστόν υπερισχύει); Τα διάβασε κανείς απο τους αρμοδίους; Έχει επικυρωθεί η Κοινοτική Οδηγία απο τη Βουλή των Ελλήνων ως νόμος του κράτους; 'Αν όχι, γιατί; Ξέρει κανείς νομικός εδώ;

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Uncle Stgm 01/12/2014 20:24:37

   Über alles, η Ιερή Μούμια, το Eυρωδικαστήριο!

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ΚΜ 01/12/2014 20:26:29

    Πειθάρχησε εσύ στον Άρειο Πάγο της Βόρειας Κορέας.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Uncle Stgm 01/12/2014 20:35:27

     Ναι, γιατί σε αυτόν τον κόσμο, μόνο το Ευρω-Άουσβιτς και η Βόρεια Κορέα υπάρχουν. Α ρε καημένε..

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Uncle Stgm 01/12/2014 20:40:08

     Δίκιο έχεις. Υπάρχει και η σαρία.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 01/12/2014 20:41:30

      Ξανά φέηλ, γερμανόψυχε.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 01/12/2014 20:56:59

      Ά, όλα κι όλα, όλα σου τα συγχωρώ, αλλά αυτό όχι. . Αυτό δεν το συγχωρώ. Δεν έιμαι κορόιδο να με πιάσουν "Αμερικάνο" οι Γουρουνάδες. Λουξεμβουργόψυχος παρακαλώ, αναντάν παπαντάν. Έχω εκεί την φορολογική μου έδρα. Στη Γερμανία έχει πολύ ψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Είμαι όμως και Τουρκόψυχος συνάμα. Έχω δυό-τρείς οφσορ στα Tέρκς εντ Κάικος, ακριβώς δίπλα στα μαγαζιά του "Ορθόδοξου και Εθνικού" μας αστέρα.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 01/12/2014 21:14:57

      Και γερμανόψυχος, καί τρολ.

 11. blackunder avatar
  blackunder 01/12/2014 20:22:58

  Πως επικαλείται δικαιώματα ενός καθεστώτος που δεν αναγνωρίζει? Έπρεπε να ακούγατε την Ελληνοφρένεια σήμερα με συνέντευξη του πατέρα του... Εχουμε κρίση Ορθολογισμού. Επειδή ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε ό,τι παραλογισμό διατυπώνει ο καθένας στο όνομα μιας κατ' επίφαση δημοκρατίας.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ blackunder 01/12/2014 21:20:24

   Συμφωνώ απόλυτα. Το πρώτο διάστημα δε ζητούσε τα δικαιώματά του, συνεπής στην ιδεολογία του. Τώρα που έχει ζοριστεί από την κλεισούρα, αρχίζει να ζητάει μόνο τα διακιώματά του και συνεχίζει να το παίζει και ιδεολόγος. Και πίτα ολόκληρη και σκύλο χορτάτο ζητάνε οι αναρχικοί και σπεύδουν πολλοί να τους δικαιολογήσουν. Και μετά φταίνε οι πολιτικοί που μας δούλευαν για δεκαετίες; Εδώ μας δουλεύει ο 18άρης λόγω μυαλού χυλού και μνήμης ανύπαρκτης...

 12. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 01/12/2014 20:31:18

  Αν είχαμε σοβαρό Κράτος, Κράτος με κύρος και νομιμοποίηση στην συνείδηση των πολιτών των πράξεως του και των μηχανισμών, δεν θα έχανε μια κοινωνία της ώρες της με τα αυτονόητα. Ούτε ο καθένας θα έκανε τον πολυμαθή.

 13. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 01/12/2014 20:32:32

  Αυτό έλειπε. Μια δημοκρατική Πολιτεία να λέει σ' έναν παραβάτη του νόμου της "μία σου και μία μου. Αφού παρανόμησες εσύ, δικαιούμαι να παρανομώ και εγώ απέναντι στις καταστατικές αρχές μου". Σωφρονισμός δεν σημαίνει εκδίκηση. Σωφρονισμός σημαίναι σωφρονισμός. Δηλαδή αυστηρή ένταξη του παρανομήσαντος στην έννομη τάξη. Αλλά δεν υπάρχει έννομη τάξη αντι-διαφωτιστική, δηλαδή ως άρνηση της (επαν)εκπαίδευσης. Αντι-διαφωτιστική "έννομη τάξη" σημαίνει απολυταρχία.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Uncle Stgm 01/12/2014 21:24:27

   Δεν δινονται αυτοματως οι αδειες αυτες. Κρινουν τα αρμοδια συμβουλια αν πρεπει να δοθουν. Στην Γαλλια π.χ ο Ξηρος δεν θα ειχε παρει αδειες γιατι θα ειχε κριθει επικινδυνος.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Zugzwang 01/12/2014 21:46:24

    Σωστό, τα Συμβούλια κρίνουν. Βάσει ισχυόντων νόμων και εκτίμησης της κάθε περίπτωσης χωριστά. Όμως ολα με βάση το συγκεκριμένο (δικαιούται, έχει τα τυπικά προσόντα;), με αναλογικότητα και μέσα σε ένα καταστατικό πλαίσιο (οφείλει ή δεν οφείλει το σωφρονιστικό σύστημα να παρέχει εκπαίδευση σε όσους έχουν τα τυπικά και τη βούληση;). Ο Ξηρός δεν περασε Πανελλήνιες ούτε έιναι γραμμενος σε ΑΕΙ απ΄ότι ξέρω. Το βασικό ερώτημα είναι αυτό: Οφείλει ή δεν οφείλει το σωφρονιστικό σύστημα να παρέχει εκπαίδευση σε όσους σωφρονιζόμενους έχουν τα τυπικά και τη βούληση; Τεχνικά το πρόβλημα είναι λυμένο, υπάρχει το "βραχιολάκι". Η λύση με τα τηλεμαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης που πρότεινε ο υπουργός είναι επίσης προς συζήτηση και πρέπει να εξετασθεί. Υπάρχει το skype ως γνωστόν...

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Uncle Stgm 01/12/2014 23:05:44

     Η λυση με τα τηλεμαθηματα ειναι η δικαιη λυση. Αλλα ειναι τραγικο να συζηταμε για τις σπουδες ενος κακοποιου, του οποιου η ισχυρη οικογενεια θα βρει οπωσδηποτε λυσεις για το μελλον , την ωρα που τοσα αθωα και αγνα παιδια του λαου δεν μπορουν να σπουδασουν λογω οικονομικης αδυναμιας.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Zugzwang 01/12/2014 23:13:08

      H μόρφωση ενός κακοποιού,έχω την εντύπωση ότι αποτελεί μια από τίς μεθόδους σωφρονισμού του και μια βοήθεια στο να επανενταχθεί ευκολότερα στην κοινωνία περισσότερο και όχι τόσο να τον βοηθήσει οικονομικά να σπουδάσει διότι αλλιώς δεν είχε τη δυνατότητα να το κάνει.

     • M.V avatar
      M.V @ Zugzwang 02/12/2014 13:35:17

      Α, άν είναι παιδί πλούσιας οικογένειας, τότε από κομπλεξισμό και μόνο, να πάει ισόβια. Ακούς εκεί ''... τοσα αθωα και αγνα παιδια του λαου να μη μπορουν να σπουδασουν λογω οικονομικης αδυναμιας....'' κι αυτός να διεκδικεί παρακολούθηση μαθημάτων της σχολής του ενώ γεννήθηκε πλούσιος!!! Και φασιστικό και κομπλεξικό και ανεγκέφαλο ...σκεπτικό. Κομπλέ.

 14. MCA avatar
  MCA 01/12/2014 21:22:09

  Να βγει ο πατέρας του Ρωμανού να πει δημόσια ότι είναι σίγουρος ότι ο γιός του δεν πρόκειται να δραπετεύσει αν του δώσουν άδεια, ούτε πρόκειται να κάνει κάποια παράνομη βίαιη πράξη. Δεν έχει βέβαια καμία ευθύνη για το παιδί του γιατί είναι πλέον ενήλικο, αλλά να το κάνει για να βοηθήσει τους αρμόδιους να αλλάξουν απόφαση και να σώσει την ζωή τον γιο του. Κάποιος πρέπει να πάρει την ηθική ευθύνη σε περίπτωση που ο νεαρός δραπετεύσει.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ MCA 01/12/2014 21:26:14

   Να τη βράσω την ηθική ευθύνη, αφού το εργάκι με τις άδειες το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές.

   • MCA avatar
    MCA @ ΚΜ 01/12/2014 21:55:41

    Η ηθική ευθύνη είναι που εμποδίζει τις αρμόδιες αρχές να πάρουν την απόφαση να δώσουν την άδεια στον νεαρό. Η ζωή του παιδιού κινδυνεύει. Αν δεν νοιαστεί η μάνα και ο πατέρας ποιος θα το κάνει;

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ MCA 01/12/2014 21:57:54

     Η δικιά μας κινδυνεύει όχι «του παιδιού».

     • MCA avatar
      MCA @ ΚΜ 01/12/2014 22:21:08

      Αυτήν την στιγμή κινδυνεύει μόνο η δική του. Ίσως η κοινωνία να πρέπει να του δώσει μια τελευταία ευκαιρία να ΄΄ηρεμήσει΄΄.Μην ξεχνάτε πως αργά ή γρήγορα θα βγει έξω. Αυτοί που πρέπει να τον βοηθήσουν πρώτοι είναι οι γονείς του. Από την στιγμή που βγαίνουν δημόσια και απαιτούν από την πολιτεία, θα πρέπει ταυτόχρονα να την καθησυχάσουν. Εκτός εάν δεν έχουν και οι ίδιοι εμπιστοσύνη στο γιο τους. Αν το θεωρούν δηλαδή ικανό σε περίπτωση που πάρει άδεια να δραπετεύσει ή να ασκήσει βία.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ MCA 01/12/2014 22:24:59

      Να του δώσει η πολιτεία την ευκαιρία στη γνώση και τη μόρφωση που ζητάει: σπουδές εξ αποστάσεως μέσα από τη φυλακή. Αυτό που πρότεινα παραπάνω.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ roadrunner 01/12/2014 22:36:06

      Και μετά πώς θα δραπετεύσει;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ MCA 01/12/2014 22:32:21

      Δεν νομίζω ότι κινδυνεύει η ζωή του τύπου αλλά ακόμα και να κινδύνευε και είναι στο χέρι του τύπου να σταματήσει. Όσο για την η γνώμη των γονέων του (για τους οποίους έχω την χειρότερη δυνατή άποψη), δεν έχει καμία αξία: κακό θα πουν για τον κανακάρη τους; Όταν, καταχρώμενος την άδεια, δραπετεύσει (για το οποίο δεν δύναται κανείς να αμφιβάλει, δεδομένης της αμετανοησίας του), σε τί θα χρησιμεύσει η γνώμη των γονέων του τύπου για την ασφάλεια των ανθρώπων;

     • MCA avatar
      MCA @ ΚΜ 01/12/2014 22:53:47

      Οι γονείς του, διάφοροι δημοσιογράφοι και πολιτευτές, έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα για την δικαίωση, κατά την άποψη τους, του νεαρού. Έχουν υποχρέωση προς την κοινωνία να ξεκαθαρίσουν εάν πιστεύουν ότι ο νεαρός δεν θα δραπετεύσει ή δεν θα σκοτώσει κάποιον. Εάν δεν το κάνουν είναι ανήθικοι. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι ευκαιρία να αποκαλυφθούν οι αντικοινωνικές προθέσεις ορισμένων υποτίθεται καθώς πρέπει πολιτών, πολλοί εκ των οποίων είναι ευνοούμενοι του συστήματος.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ MCA 02/12/2014 00:43:27

      Κατάλαβα τί θέλεις να πεις. Σε αυτό έχεις δίκιο.

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ MCA 01/12/2014 22:15:38

     @ΜCA η δημόσια ασφάλεια εμποδίζει τις Αρχές να του δώσουν άδεια και πολύ σωστά, νομίζω. Προέχει η ασφάλεια των πολιτών. Αν δώσουν άδεια στο νεαρό ληστή που μπούκαρε στην τράπεζα σαν οπλισμένος αστακός , θα ήταν άδικο για όσους φυλακισμένους κατηγορούνται για ελαφρύτερα αδικήματα και παρόλα αυτά δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους... Εκτός αν παίζει ρόλο η κοινωνική τάξη του κάθε φυλακισμένου... Υποστηρίζεις τις "ταξικές αδικίες" ακόμη και εντός της φυλακής ;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ roadrunner 01/12/2014 22:18:47

      Και δεν έχει δώσει και κανένα δείγμα μεταμέλειας. Μόνο αμετανοησίας.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ ΚΜ 01/12/2014 22:20:38

      Και η αμετανοησία πολύ σημαντική επίσης...

     • MCA avatar
      MCA @ roadrunner 01/12/2014 22:35:39

      Δεν διαφωνώ μαζί σας, αλλά εάν πεθάνει ο νεαρός τι θα λέμε; Αυτό που βλέπω είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ζωή του παιδιού. Ούτε αυτοί που τον υποστηρίζουν. Εκεί θα έπρεπε να εστιάσουν για να τον βοηθήσουν. Ότι ο νεαρός δεν είναι επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια.Αλλά δεν λένε τίποτα γι αυτό. Ίσως γιατί δεν το πιστεύουν. Μπορεί και να μην τους νοιάζει. Δυστυχώς για ορισμένους τα ιδεολογικά πιστεύω είναι ανώτερα από την ανθρώπινη ζωή.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ MCA 01/12/2014 22:49:17

      Θα λέμε ότι ως ενήλικας είναι υπεύθυνος των πράξεών του. Αν όμως τον αφήσουμε να δραπετεύσει και στο διάβα του αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου αθώου και ανυποψίαστου, τότε τί θα λέμε @MCA και ποιός θα έχει την ευθύνη ;

     • MCA avatar
      MCA @ roadrunner 01/12/2014 23:04:41

      Την νομική ευθύνη έχω την εντύπωση κανένας. Την ηθική ευθύνη αυτός που πήρε την απόφαση. Αυτό το βάρος θα έπρεπε να ελαφρύνουν οι υποστηρικτές του Ρωμανού, αλλά προφανώς δεν τους νοιάζει αν ο νεαρός αποδράσει ή σκοτώσει κάποιον.

 15. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/12/2014 22:09:34

  Θειε την Ευρωπη και τη Γερμανία να μην την εχουμε μονο σαν παράδειγμα οπου βολευει τις ιδεοληψίες μας. Ποσες αδειες πηραν τα μελη της συμμοριας Μπααντερ - Μαινχοφ εσυ που τα παρακολουθείς; Η θέση των τρομοκρατών είναι σε φυλακές τύπου Σταμχάιμ.

  • karenin avatar
   karenin @ ψυχραιμια 02/12/2014 00:41:58

   Aτυχο παράδειγμα, οι φυλακές Σταμχάιμ με τις συνθηκες και τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν εκει, είναι κάτι για το οποια η εθνική συνείδηση των Γερμανών νιώθει ντροπή.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ karenin 02/12/2014 01:12:11

    Έχουν περάσει πάαααρα πολλές δεκαετίες απο τότε. Δεν υπήρχε ακόμη ΕΕ, μόνον ...Κοινοπραξία Άνθρακος και Χάλυβος, για ΕΟΚ δεν είμαι βέβαιος. Η Μέρκελ πήγαινε ακόμη στις πρώτες τάξεις Δημοτικού της DDR και μάθαινε Μαρξισμό-Λενινισμό για junior - προπαιδικό επίπεδο. Στο σπίτι ο μπαμπάς-κόκκινος παπάς την εισήγαγε στα προπαιδικά της Βίβλου και του Λούθηρου με εγχειρίδιο καρτούν. Να ξεκολλήσουμε. Πέρασε πολύ νερό στο ποτάμι απο τον Εμφύλιο, τον Ψυχρό Πόλεμο, τα Μολυβένια χρόνια. Μπαίνουμε πια στο 2015. Νέες κατασατάσεις, μέα καθήκοντα. Καταλαβού, φίλοι και σύντροφοι; Δεν το βλέπω....

    • KM avatar
     KM @ Uncle Stgm 02/12/2014 03:34:39

     Όσο οι Γερμανοί είναι Γερμανοί και όχι Μη Γερμανοί, θα τους αντιμετωπίζουμε ως τέτοιους.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Uncle Stgm 02/12/2014 08:45:10

     Στην Ελλάδα ο εμφύλιος συνεχίζεται και ένας από αυτούς που τον συνεχίζουν είναι ο Ρωμανός.Εδώ υπάρχει ακόμη αριστερή τρομοκρατία.Μονομερής ειρήνη είναι καταδικασμένη να αποτύχει.Ο Καραμανλής που νόμιζε ότι θα ξεκολλήσει με τις επισκέψεις σε Αη Στράτηδες είδε την Αθήνα να καίγεται από τους φίλους του Ρωμανού. Επειδή εσύ δεν θέλεις να αποδώσεις τις ευθύνες εκεί που πρέπει δεν θα παλαβώσουμε εμείς.Η θέση του τρομοκράτη είναι στη φυλακή.Ας έλθει ο σύριζα να τον απελευθερώσει.

     • karenin avatar
      karenin @ ψυχραιμια 02/12/2014 13:26:00

      Δεν το λες εμφύλιο αυτό, αντίσταση σε αυτό που δεν του άρεσε με λάθος τρόπο έκανε. Οι υπόλοιποι όμως είμαστε ακόμη στον καναπέ τρομοκρατημένοι και παράλυτοι απο τον φόβο, απο την ληστεια των πιτσιρικάδων στο Βελβεντό για αυτό δεν αντιδράμε σε όλα που συμβαίνουν στην χώρα; Απίστευτες περιπτώσεις, να μπαινει σε ρίσκο η επιβιωσή σου, οχι η αξιοπρεπής η κανονική, και εσυ να προσποιείσαι ότι κινδυνευεις αν σπουδάσει η οχι ο Ρωμανός. Τι να πεις...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ ψυχραιμια 02/12/2014 14:29:27

      Οι νοσταλγοί και ένθερμοι ...αναζωπυρωτές του εμφυλιοπολεμικού κλίματος, πάντοτε αρέσκονται επειδή βολεύει, να ταυτίζουν οτιδήποτε τους μοιάζει ...αριστερό ή ....αριστερίστικο ή αναρχικό, με την παρελθοντοτρομολαγνεία που τροφοδοτεί τη νοσηρότητά τους. Ο κ. Ν.Ρωμανός και οι άλλοι κατηγορούμενοι για τη ληστεία στο Βελβεντό ΔΕΝ κρίθηκαν (από τον αρμόδιο Εισαγγελέα τον έγκριτο κ. Πεπόνη), ως εμπλεκόμενοι σε ...τρομοκρατική οργάνωση. Φιλοδοξείτε μήπως να τους ...καταδικάσετε σήμερα εσείς με ...συνοπτικές διαδικασίες; Δε γίνεται. Συνεπώς η σκόπιμη ...επιμονή σας σε τάχα εξελισσόμενους γύρω μας Β' γύρους και λοιπά αστεία, πίπτει σαφώς στο κενό. Να΄χατε να λέγατε.....

 16. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 01/12/2014 22:43:50

  Ζούμε σε ελληνοφρένεια, τελικά δέχεται ή όχι το σύστημα; Έκανε ή όχι ένοπλη ληστεία; Περιφρονεί ή όχι τους νόμους και τα όργανα του Κράτους; Δήλωσε ή όχι μεταμέλεια ή παραδέχτηκε το λάθος του; Ζήτησε συγνώμη και διαβεβαίωσε ότι δεν θα το επαναλάβει; Τίποτα από όλα αυτά και μετά έχει κανένας αμφιβολία ότι με την πρώτη έξοδο δεν θα την "κοπανίσει"; Και από αυτούς τους ...φιλάνθρωπους (μόνο για τους θήτες), εγγυάται κανείς ότι θα επιστρέψει στις φυλακές; Το ερώτημα αυτό το θέτω ευθέως και στον Λοβέρδο που σαν τζάμπα μάγκας πέταξε το μπαλάκι της άδειας στον Υπουργό Δικαιοσύνης, αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη ή κανένας άλλος από τους ..μεγαλόσχημους δήθεν ανθρωπιστές!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΝΤΙΝΟΣ 02/12/2014 00:12:44

   ΝΤΙΝΟ,η πιό σωστή λύση είναι αυτή που πρότεινε η roadrunner πρώτη πιό πάνω,δηλαδή σπουδές μέσω κομπιούτερ,ή δεν ξέρω με ποιόν άλλο τρόπο,μέσα στη φυλακή.

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ Κυθήριος 02/12/2014 00:28:33

    Ακριβως. Οι φυλακες υπαρχουν για τους παρανομους. Ευτυχως η τεχνολογια βοηθαει σημερα να σπουδασει πληρωνοντας για την παρανομη πραξη του. Και ενα σχολιο χωρις υπονοουμενα. Αυτο το παιδι ειναι φυλακη. Αλλα ειναι ζωντανος. Πιο τυχεροι οι γονεις του απο τους γονεις του Αξαρλιαν των θυματων της Μαρφιν και ολων των αλλων αθωων θυματων.

    • d8 avatar
     d8 @ Ρεαλιστης 02/12/2014 14:44:57

     Ο Αξαρλιάν και τα θύματα της Μαρφιν, καμία σχέση με τον Ρωμανό. Μην τσουβαλιάζουμε ό,τι μας συμφέρει. Αργά ή γρήγορα πάντως για να μην κουράζεσαι, ο Ρωμανός θα τα παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του είτε σας αρέσει είτε όχι, όλων εσάς. Αυτό είναι το Δίκαιο.

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ d8 02/12/2014 23:19:31

      Δηλαδη αλλο το καλασνικοφ αλλες οι βομβες? Και οι της 17 Νοεμβρη τραπεζες χτυπουσαν . Οσον αφορα τα μαθηματα να τα παρακολουθησει μεσω διαδικτυου. Καμια αντιρρηση. Και παραλληλα να κανει την ποινη του.

 17. SineNominae avatar
  SineNominae 02/12/2014 00:40:21

  Αυτό πoυ δε χωράει oλιγοστός μου νους, είναι πώς γίνεται εμείς οι άθεοι, οι αντίθετοι σε κάθε θρησκεία κομμουνιστές, να υπερασπιζόμαστε πάντα με σθένος την Αγάπη και την Αλληλεγγύη που δίδαξε ο Ιησούς κι όσοι ορκίζονται στο όνομά του να διακηρύττουν το μίσος και την εκδίκηση. Εμείς δεν φοβόμαστε ότι θα μας ρωτήσει ο άγιος Πέτρος τι πράξαμε εδώ πέρα. Εσείς δεν το φοβάστε; Ή μήπως θα απολογηθείτε λέγοντας «είδαμε πως αργεί η δικιά Σου ετυμηγορία και είπαμε να τους καταδικάσουμε πρώτοι»;

  • KM avatar
   KM @ SineNominae 02/12/2014 03:55:36

   Δεν είναι θέμα εκδίκησης: Είναι θέμα βεβαιότητος ότι θα δραπετεύσει και θα ξαναπιάσει τα κουμπούρια. Ούτε ο ίδιος έχει πει ότι ΔΕΝ θα αποδράσει. Αντιθέτως λέει ότι θα πολεμάει το σύστημα κλπ όπως μπορεί - και τον πιστεύουμε στις δηλώσεις αυτές. Άν θέλει, κι άν γίνεται ας φοιτήσει εξ αποστάσεως. Αλλιώς προέχει η ασφάλεια όλων των υπολοίπων. Κι άν δείξει μεταμέλεια το ξανασυζητάμε. Αλλά προφανώς είσαι από εκείνους τους άθεους που νομίζουν ότι οι άθεοι είστε οι έξυπνοι και οι πιστοί είμαστε οι ηλίθιοι και νομίζεις ότι κάτι κάνεις με αυτές τις σοφιστείες...

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ SineNominae 02/12/2014 09:08:43

   Γιατί δεν ρωτάς εσύ αυτούς που έστειλαν τα συντρόφια πρόωρα στον Άγιο Πέτρο;Η ουσία είναι μία.Θελει να βγει έξω και να συνεχισει τον "αγώνα" του.Το εχει δηλώσει,το έχει γράψει.Συγνώμη που βάζουμε την ασφάλεια και τη ζωή των άλλων πάνω απο το ανοιχτό μυαλό σας και το φοιτητικό πάσο του Ρωμανού.

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ SineNominae 02/12/2014 09:35:47

   @ SineNominae : Εσείς οι ...άθεοι, ίσως και να είσαστε βαθύτατα ένθεοι παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις σας κύριε. Αυτοί που παριστάνουν υποκριτικά τους θεοσεβούμενους κι αναλαμβάνουν μάλιστα να μηρυκάζουν κουραστικά, παραφράζοντας και κακοποιώντας τ΄ακατανόητα γι αυτούς ''λόγια του'', δεν είναι παρά υποκριτές Γραμματείς και φανατικοί Φαρισαίοι. Τους αναγνώρισε αμέσως Εκείνος, πήρε το βούρδουλα και τους εξεδίωξε από τον οίκο Του...... Απο τότε περιφέρονται απανταχού της γης και εξαντλούν τη δογματική κακιασμένη μισαλλοδοξία τους, καταφερόμενοι ενάντια σε οποιονδήποτε συνάνθρωπο πετύχουν σε ''αδυναμία''. Προφασιζόμενοι τάχα την ...ευνομία, την τάξη και την ασφάλεια, κρώζουν τα ''σταύρωσον αυτόν'' με ιδιαίτερη ευκολία κι ευχαρίστηση.... Τ΄αφεντικά τους όμως που απειλούν κι εξοντώνουν καθημερινά χιλιάδες, μόνο να τα υπηρετούν πιστά τολμάνε. Δεν τα κρίνουν ποτέ, ούτε απαιτούν την τιμωρία τους σύμφωνα με τους ...Νόμους. Γιατί οι ''Θεοί'' που προσκυνάνε, οι μόνοι, είναι ο εγωϊσμός, η αλαζονεία και η αθεράπευτη απληστία τους. ''Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω'' κήρυξε Εκείνος και όλοι αυτοί, πήραν το ρόλο του ...αναμάρτητου εργολαβία.....

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ SineNominae 02/12/2014 14:44:49

   SineNominae, τα έχει εξηγήσει αυτά ο Χέγκελ: "Η πανουργία του Λόγου". Και πριν απο αυτόν, πολύ καλύτερα, τα έχει εξηγήσει ο μαραγκός απο τη Ναζαρέτ που αναφέρεις: έμπαζε στη Βασιλεία αμαρτωλούς, άφηνε όμως ερμητικά απ' έξω τους Φαρισαίους και τους πλούσιους. Στα λέει αυτά ένας αριστερός που δεν είναι καθόλου άθεος. "Άλλο πίστη, άλλο γνώση" (ο Χέγκελ πάλι).

 18. ΤΙΜΙΟΣ avatar
  ΤΙΜΙΟΣ 02/12/2014 13:18:21

  Οσα τίμια παιδιά δουλεύουν και σπουδάζουν ,όσοι είναι πτυχιούχοι και άνεργοι και γενικά οσοι δεν εξαπατησαν είναι τα μεγάλα κοροιδα. Το σύστημα θέλει Ρωμανούς και οχι τίμια παιδιά. Πλεον σε αυτη την μπανανία ο καθένας είναι μόνος του

 19. Πάρης ο όμορφος avatar
  Πάρης ο όμορφος 02/12/2014 13:44:58

  Σημασία έχει να τον πείσουν οι δικοί του τον κ. Ν.Ρωμανό, να προσέξει και μην κάνει ανεπανόρθωτο κακό στον εαυτό του. Είναι κοντά η στιγμή που το δίκιο του θα αναγνωριστεί και αυτό που δικαιούται θα του δοθεί. Μονάχα λίγη υπομονή.....

 20. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 02/12/2014 15:10:41

  Χωρίς να θέλω να αναμιχθώ σε περαιτέρω συζήτηση και με αφορμή πολλών που άκουσα σχετικά με την επιτυχία του να γίνει φοιτητής, θα ήθελα να γνωρίζω σε ποια σχολή "πέτυχε" και ποια ήταν η βαθμολογία του. Και αυτό γιατί από ότι έχω ακούσει υπάρχουν μερικές σχολές και μάλιστα στα ΤΕΙ, που εισάγονται δίνοντας και λευκές κόλλες.(Εγώ δεν το πιστεύω αλλά θα ήθελα τη γνώμη κάποιου ειδικού)!

 21. Νιόβη avatar
  Νιόβη 02/12/2014 16:01:57

  Άλλο ένα από τα ακατανόητα μεταμοντέρνα μυστήρια: πώς τόσοι πολλοί που μισούν την αστική δημοκρατία και τις παραλλαγές του καπιταλισμού της είναι και οι πρώτοι που ευκαιρίας δοθείσης (θα) κάνουν άπλετη χρήση των παροχών τους.

  • Κίτρινη Γραβάτα avatar
   Κίτρινη Γραβάτα @ Νιόβη 02/12/2014 16:18:46

   Έτσι συμβαίνει στις Δημοκρατίες. Είναι μεγαλόψυχες, προσφέρουν δεύτερες ευκαιρίες και δεν εκδικούνται, αντίθετα με τον απολυταρχισμό κα τον φασισμό. Και οι ενάντιοι της '' Αστικής Δημοκρατίας'', συνήθως της εναντιώνονται γιατί διαπιστώνουν πολλά μέτρα και διαφορετικά σταθμά κατά την αντιμετώπιση των πολιτών της κοινωνίας στην οποία συμμετέχουν. Η αδικία δημιουργεί αντίδραση και ακραίες συμπεριφορές, συνήθως των πλέον ρομαντικών και νεαρών που κατά βάθος κυνηγούν με λάθος τρόπο, το ιδανικό.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Κίτρινη Γραβάτα 02/12/2014 16:57:46

    Η δεύτερη ευκαιρία έχει ήδη δοθεί από την στιγμή που τα ισόβια δεν είναι πραγματικά ισόβια και από την κατάργηση της θανατικής ποινής για ειδεχθή εγκλήματα. Η φυλάκιση κι ο περιορισμός ληστών, τρομοκρατών, δολοφόνων κλπ. δεν είναι εκδίκηση - εκτός από τον σωφρονιστικό της σκοπό αποτελεί και νόμιμο μέσο αυτοπροστασίας της κοινωνίας. Αν ο Ρωμανός θέλει να βιώσει τη συνολική εμπειρία της μάθησης δια της φυσικής του παρουσίας στο αμφιθέατρο και μάλιστα σε ΤΕΙ διοίκησης επιχειρήσεων(!) όπως διάβασα κάπου (δεν ξέρω αν αληθεύει, όμως αν αληθεύει το καλύτερο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι πρόκειται για άλλη μια μεταμοντέρνα...υποκρισία) κι όχι με αλληλογραφία από τη φυλακή όπως έχουν κάνει κι άλλοι, να περιμένει ν' αποφυλακιστεί πρώτα. Η αστική δημοκρατία μας, αν και κουτσουρεμένη, είναι ήδη εξαιρετικά γενναιόδωρη μαζί του, σε αντίθεση με τον απολυταρχισμό και όλων των ειδών τους φασισμούς του 21ου αιώνα που περιλαμβάνουν από εκτελέσεις μέχρι αποκεφαλισμούς και - φήμες λένε - βρώση πτωμάτων αντιφρονούντων από καθεστωτικούς σκύλους. Όσο για τον ρομαντισμό του Ρωμανού και των ομοίων του...δεν ξέρω. Ειλικρινά δεν έχω καταλήξει ακόμα πόσο ρομαντικό κι επαναστατικό κι αντιελιτίστικο κι ιερό και όσιο είναι ν' απαλλοτριώνεις από μια τυχαία τράπεζα τις καταθέσεις τυχαίων πολιτών (και πιθανόν σε χειρότερη μοίρα από τον έφηβο αστό με τα μεγάλα όνειρα) οι οποίοι, υποτίθεται, ανήκουν σ' αυτούς που για χάρη τους αγωνίζεσαι.

    • Άλφα του Κενταύρου avatar
     Άλφα του Κενταύρου @ Νιόβη 02/12/2014 17:23:48

     Καθόλου δεν ....χρειάζεται πάντως να....καταλήξετε σχετικά με τον ρομαντισμό και την αθωότητα των νέων ανθρώπων, ούτε και για την (έστω και με λάθος τρόπο) εναντίωσή τους σε μία βάρβαρη πραγματικότητα που εξυπηρετεί και βολεύει ασυζητητί, μόνο συνθηκολογημένους. Δεν ενδιαφέρει η κατά την εκτίμησή μας επιτρεπτή ή όχι ''εμπειρία της μάθησης δια της φυσικής παρουσίας του κ.Ν.Ρωμανού στο αμφιθέατρο''.Εφόσον το κέρδισε με την προσπάθειά του, είτε σήμερα είτε σε μερικούς μήνες από σήμερα, θα παρακολουθήσει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα μαθήματά του. Θα μείνει μόνο η εκ του ασφαλούς βερμπαλιστική μας προσέγγιση σε ένα θέμα που δεν μας αγγίζει και δεν μας συγκινεί καθόλου τους περισσότερους.... Ένας τζάμπα ''νομοταγής'' και ''νομιμοφανής'' υποκριτικός και σαρκοβόρος ναρκισσισμός, που σέρνεται στα πατώματα και στο διαδίκτυο, εντελώς άχρηστος. Θ' αποφασίσει σύντομα η ζωή. Ερήμην των παθών μας, όπως συμβαίνει πάντα.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Άλφα του Κενταύρου 02/12/2014 17:45:30

      Δεν μας πειράζει να σπουδάσει από τη φυλακή, ούτε κανείς εδώ υποστηρίζει ότι πρέπει να του απαγορευτεί να το κάνει. Με τις άδειες και το ρίσκο τους τόσο για την ασφάλεια των υπολοίπων όσο και για το μήνυμα που στέλνουν στους επίδοξους μιμητές του έχουμε το πρόβλημα. Ας πάρει και διδακτορικό από τη φυλακή, προσωπικά καρφί δεν μου καίγεται. Το μόνο που μ' ενδιαφέρει είναι να μην κυκλοφορούν τρομοκράτες, δολοφόνοι, βιαστές και κάθε καρυδιάς εγκληματίες ελεύθεροι στον δρόμο με άδειες για να σπουδάσουν ή για να πάνε στην κηδεία της μάνας τους. Φυλακή σημαίνει φυλακή - όχι ξενώνας για να περνάμε τη νύχτα, να τρώμε, να πλενόμαστε και το πρωί να βγαίνουμε φρέσκοι-φρέσκοι για σουλάτσο στην πόλη.

     • karenin avatar
      karenin @ Νιόβη 02/12/2014 18:18:58

      Tι ακριβώς στηριζεις σε τόσα σχόλια δεν μπορω να καταλάβω. Ο νεαρός δικάστηκε πρωτόδικα για ένοπλη ληστεία 16 χρόνια και κάτι μηνες. Απο εκει και περα εκτίει την ποινή του με βάση τους νόμους και του σωφρονιστικου κώδικα, που προβλέπει κάποιες αδειες για σπουδές. Με βάση αυτούς τους κανονες εκατσε διάβασε πέρασε στην Νομική. Ειναι σωστο να τον κοροιδέψουν τωρα, γιατί τον δεχτηκαν, ας τον απεκλειαν απο τότε. Και στο φινάλε στους ψηφισμένους νόμους του κράτους υπακουμε όλοι, και πριν απο όλους αυτοι που είναι επιφορτισμένοι για την εφαρμογή τους. Εσεις και άλλοι παραπάνω με τα σχολια σας τους ζητάτε να παρανομήσουν, στην ουσία μνησίκακα, δήθεν όμως γιατί κινδυνευει η ασφάλεια σας.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ karenin 02/12/2014 18:30:38

      Γιατί παραθεωρείς το γεγονός ότι,δεν κινδυνεύει η ασφάλεια κανενός (και η δική σου;) από το άτομο Ν.Ρωμανός,αλλά κινδυνεύει η ασφάλεια πολλών εάν ο Ρωμανός επανενωθεί,συστήσει,ή ενσωματωθεί με κάποια τρομοκρατική ή εγκληματική ομάδα και συνεχίσει έτσι την εγκληματική του δράση; Αφού οι κατά καιρούς διακηρύξεις και τα μανιφέστα του,σαφέστατα αυτό υποδηλώνουν.

     • karenin avatar
      karenin @ Κυθήριος 02/12/2014 18:37:23

      Γιατί φίλε μου αν κατέχω, και κυκλοφορώ με Ντατσουν, δεν θα βγω ποτέ να διαμαρτυρηθώ γιατί επέβαλαν ειδικό φόρο στα αυτοκίνητα πολυτελείας...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ karenin 02/12/2014 23:21:16

      Δηλαδή επειδή (νομίζεις ότι) δεν θα σε πάρουν τα σκάγια από το καλάσνικώφ του, δεν σε ενδιαφέρει άν θα τραυματίσουν ή θα σκοτώσουν κάποιον άλλο άνθρωπο. Που μπορεί να ενδείκνυται κιόλας να φάει μερικές σφαιρούλες, όπως σαφέστατα υπονοείς. Ωραίος!

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ karenin 03/12/2014 00:51:51

      Γιατί; Νομίζετε οτι όλοι αυτοί με τα ...Φιατάκια και τα ...Χιουντάϊ, ενδιαφέρονται πραγματικά για τον κίνδυνο που απειλεί αυτούς που τρέχουνε δαιμονισμένα οδηγώντας τις Πόρσε; Ή μήπως κόπτονται για τον κίνδυνο τάχα που διατρέχουν οι αμέριμνοι περιπατητές, καθώς διασχίζουν τη λεωφόρο; Προς κατανάλωσιν και μόνο οι διαμαρτυρίες κι η κινδυνολογία και τα τέρατα που μυθολογούν.

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ karenin 03/12/2014 01:23:12

      Και το Ντατσουν μπορει να ειναι μια παραπλευτη απωλεια αμζι με τους επιβαινοντες οταν η βομβα σκασει διπλα η οταν περασει αναμεσα απο διασταυρουμενα πυρα

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ karenin 02/12/2014 19:50:41

      Έχεις καταλάβει, Καρένιν, ότι εδώ είναι φόρουμ συζητήσεων, έτσι; Αρθρογράφοι και σχολιαστές εκφράζουν γνώμες, προβληματισμούς και κρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούμε να κρίνουμε και τους νόμους αν θέλουμε. Δεν θα σε ρωτήσουμε. Στο πλαίσιο δε της χιλιοτραγουδισμένης φιλελεύθερης δημοκρατίας (που την επικαλούμαστε όποτε μας βολεύει), επιβάλλεται κιόλας. Το ίδιο ακριβώς κάνεις κι εσύ, νομίζω. Λες τη γνώμη σου και κρίνεις - ή μήπως δεν έχεις σχολιάσει την κυβέρνηση ποτέ, ας πούμε, και τις αποφάσεις της που είναι...χμμμ, για να δω τί είναι...ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;

      Προσωπικά, κρίνω και την υποκρισία των επαναστατών και των υποστηρικτών τους. Υπάρχει πρόβλημα; Θίγω μήπως τα ιερά και τα όσια εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου; Ή μήπως εννοείς ότι έχει περισσότερα δικαιώματα ο Ρωμανός να ΚΡΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ και όταν τους περιφρονεί με το καλάσνικοφ στο χέρι και όταν τους επικαλείται όποτε τον συμφέρουν από εμάς τους υπόλοιπους;

     • Να΄χαμε να λέγαμε avatar
      Να΄χαμε να λέγαμε @ Νιόβη 03/12/2014 01:13:41

      Και άδειες θα πάρει και τα μαθήματά του θα παρακολουθήσει απρόσκοπτα. Γιατί αυτό κρίνει ως σωστό ο Νόμος που οφείλει να εναρμονίζετε με το αίσθημα περί δικαίου της πλειοψηφίας των πολιτών που καλέιται να εκφράσει. Αν υπάρχουν τώρα φοβικοί άνθρωποι που τρέμουνε τον ήσκιο τους, ας παρακολουθήσουν προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης. Δεν κινδυνεύουν από το Ν.Ρωμανό. Οι εγκληματίες κυκλοφορούν γύρω μας. Ποτέ δε θα καταφέρετε να τους φυλακίσετε όλους. Τζάμπα βασανίζεστε λοιπόν και παριστάνετε τον μαϊμού...κατήγορο.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Να΄χαμε να λέγαμε 03/12/2014 01:56:06

      Αυτά έλα να μας τα ξαναπείς με περισσότερες λεπτομέρειες αν βρεθείς εσύ στη θέση του θύματος - εσύ ή κανένας οικείος σου, είτε από τρομοκράτη/ένοπλο αντάρτη είτε από άλλον. Ας ρωτήσουμε και τη μάνα κανενός από τα θύματα της 17 Νοέμβρη τί γνώμη έχει, τί λες; Ας ρωτήσουμε και τη μάνα καμιάς δολοφονημένης κοπελίτσας από κανέναν εραστή ή σύζυγο πώς νιώθει όταν τα δικαιώματα του θύτη γίνονται πρωτοσέλιδο. Ο νόμος οφείλει να εναρμονίζεται με το περί δικαίου αίσθημα της πλειονότητας πιστεύεις; Κάνε τότε ένα πρόχειρο γκάλοπ - ξεκίνα από εδώ που γράφεις και πες μας τί κατά τη γνώμη σου πρεσβεύει η πλειονότητα και τί πρέπει στην περίπτωση αυτή να κάνει ο νομοθέτης. Κάνε μια βόλτα κι από μερικά ακόμα σάιτ ανάλογης απήχησης και πες μας τί διαβάζεις. Τους αληθινούς λογαριασμούς μέτρα, όχι τις συλλογές τρολ (ξέρεις εσύ).

     • Άλφα του Κενταύρου avatar
      Άλφα του Κενταύρου @ Νιόβη 03/12/2014 01:24:30

      @Νιόβη : Θυμάστε τον Παναγιώτη Φραντζή; http://taneatismikrospilias24.weebly.com/epsilongammakappalambdaetamualpha/-16-1643 Ε, λοιπόν ο εν λόγω κύριος διάβασε, πέρασε στο Πανεπιστήμιο και έφευγε από τον Κορυδαλλό κάθε πρωϊ με την μοτοσυκλέτα του, παρακολουθούσε τα μαθήματα της σχολής του κανονικά και επέστρεφε στο κελί του το βράδι. Δε φαντάζομαι να θεωρείτε οτι ένα εικοσάχρονο που επιχείρησε αναίμακτη ληστεία, χρωστάει στους φόβους και στις εμμονές σας να υποστεί σκληρότερη αντιμετώπιση από έναν δολοφόνο, που τεμάχισε τη γυναίκα του την οποία σκότωσε πριν επάνω στον καυγά τους; Όσο και να επιμένετε, βρίσκεστε εν αδίκω.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Άλφα του Κενταύρου 03/12/2014 02:26:29

      Θα σου πω λοιπόν ότι κακώς και κάκιστα έφευγε κι ο Φραντζής κάθε μέρα με τη μοτοσικλέτα του για να πάει στο Πανεπιστήμιο. Αν δεν γύριζε ποτέ και τεμάχιζε και καμιά άλλη στο περιθώριο των σπουδών του; Ποιος θ᾽ αναλάμβανε την ευθύνη; Και, για να μην επαναλαμβανόμαστε, ναι, κρίνω τους νόμους.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Άλφα του Κενταύρου 02/12/2014 18:10:37

      Ρομαντικός κι αθώος με όπλο στο χέρι δεν υπάρχει. Όταν φτάνεις σ' αυτό το σημείο, ακόμα κι αν έχεις το δίκιο με το μέρος σου, ο ρομαντισμός κι η αθωότητά σου έχουν πάει περίπατο.

     • Να΄χαμε να λέγαμε avatar
      Να΄χαμε να λέγαμε @ Νιόβη 03/12/2014 01:06:55

      Τραγικό λάθος και άγνοια. Πολλοί ρομαντικοί κι αθώοι πήρανε τα όπλα στα χέρια τους, ενώ είχαν στη διάθεσή τους πλήθος εναλλακτικών δρόμων, που θα οδηγούσαν στη σίγουρη προσωπική τους ευδαιμονία. Yπερισχύει στη συνείδηση κάποιων (όσο και να σας μοιάζει αδιανόητο) η υπεράσπιση (έστω και από λάθος δρόμο) κάποιου ιδανικού ΕΜΕΙΣ, που βάζει σε δεύτερη μοίρα αυτό που στους ...φιλήσυχους υπερτερεί. Το κακόμοιρο ΕΓΩ.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Να΄χαμε να λέγαμε 03/12/2014 02:20:41

      Αυτά τ᾽ αποτελέσματα έχουν η πολλή λογοτεχνία κι η πολλή ποίηση. Μας κάνουν και δεν καταλαβαινόμαστε. Όταν λοιπόν λέμε ότι όποιος κρατά όπλο στο χέρι έχει χάσει ρομαντισμό και αθωότητα ακόμα κι αν έχει το δίκιο με το μέρος του εννοούμε το εξής (προσπάθησε να φανταστείς, τώρα, ένα απλό παράδειγμα): έναν στρατιώτη που υπηρέτησε στο μέτωπο, στην πρώτη γραμμή. Πριν πιάσει το όπλο και πριν δει ανθρώπους να πεθαίνουν, διάβαζε την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και ριγούσε από συγκίνηση. Πίσω από τη λέξη «πόλεμος» αυτός διάβαζε «πατρίδα», «Ελλάδα», «ηρωϊσμός», «ανδραγαθήματα» κι όχι «σάπιο κρέας από τη γάγγραινα», «πτώματα», «καμμένη σάρκα», «ακρωτηριασμός», «χαριστική βολή». Ήταν ρομαντικός, είχε ιδανικά (σε αντίθεση, ίσως, με σύγχρονούς του πραγματιστές και παρτάκηδες που μπορεί ν᾽ αυτοτραυματίστηκαν για ν᾽αποφύγουν την πρώτη γραμμή), ήταν άνθρωπος αγνός κι αθώος. Τον κάλεσαν στο μέτωπο κι έσπευσε. Από την στιγμή που κλήθηκε να κρατήσει όπλο κι από την στιγμή που βρέθηκε να περπατάει ανάμεσα σε πτώματα - ακόμα κι αν δεν σκότωσε ο ίδιος, ας δεχτούμε ότι όλες του οι σφαίρες βρήκαν δέντρα - πιστεύεις ότι παρέμεινε ρομαντικός κι αθώος; Ότι η συμβίωση με την αγριότητα και τη φρίκη, ακόμα και τη δίκαιη, δεν άφησαν πάνω του κανένα σημάδι; Ότι δεν διαπίστωσε πόση θηριωδία κρύβει πολλές φορές ακόμα κι η υπεράσπιση των πιο δίκαιων ιδανικών σου; Ότι είδε/μέτρησε/κουβάλησε/έθαψε/δημιούργησε πτώματα αλλά γύρισε στο σπίτι του στην κατάσταση της ρομαντικής και λυρικής αθωότητας που βρισκόταν πριν να φύγει, όταν διάβαζε για τους ιερούς πατριωτικούς πολέμους από τα βιβλία και φούσκωνε το αίμα του; Μπορεί οι πεποιθήσεις του κι ο πατριωτισμός του να μην μετακινήθηκαν ούτε εκατοστό μετά τον πόλεμο, πιστεύεις σοβαρά όμως ότι από την στιγμή που αποφάσισε να κρατήσει το όπλο και μ᾽ αυτό να σκοτώσει άλλον άνθρωπο έμεινε ο ίδιος «ρομαντικός» κι «αθώος» ιδεολόγος;

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Κίτρινη Γραβάτα 02/12/2014 17:29:32

    Είμαι της γνώμης, τέλος, ότι ένα βασικό κριτήριο μίνιμουμ εντιμότητας κι ακεραιότητας είναι η στάση που τηρεί κάποιος ενώπιων ακριβώς αυτών των δυο μέτρων και σταθμών, ανεξάρτητα από τα υποκειμενικά κι αξιολογικά πλαίσια που κρίνουν τις πράξεις του. Ο Ρωμανός, λοιπόν, και οι όμοιοί του δεν είναι καθόλου καλύτεροι αυτών που κατηγορούν για τα δικά τους δυο μέτρα και σταθμά για τον απλό λόγο ότι τα εφαρμόζουν κι οι ίδιοι και μάλιστα με θόρυβο για τους εαυτούς τους: από τη μια κηρύττουν τον πόλεμο ενάντια στο αστικό κράτος κι από την άλλη το επικαλούνται όποτε μπορούν να το εκμεταλλευτούν. Άσχετα από το τί κάνει ή τί θα έπρεπε να κάνει η αστική δημοκρατία, η δική τους στάση δεν είναι ακριβώς έντιμη, και φυσικά δεν μοιάζει και πολύ επαναστατική ή ρομαντική - είναι μάλλον ανερυθρίαστα κυνική. Αυτή η έλλειψη συνέπειας που διακρίνει τους μεταμοντέρνους μας επαναστάτες είναι κι ένας από τους λόγους που αρνούμαι να τους δικαιολογήσω (πόσο μάλλον να τους ηρωοποιήσω) μια και σ' αυτούς διακρίνω την ίδια ακριβώς υποκρισία που αυτοί οι ίδιοι καταλογίζουν στο σύστημα που τάχα μου τους πληγώνει. Κι αν δεν είναι υποκρισία, είναι σύγχυση, η ίδια ακριβώς σύγχυση κι η γνωστή ψευδαίσθηση που μαστίζει και τους αστούς, ότι δηλαδή υπάρχει απόφαση χωρίς κόστος και πράξη χωρίς τίμημα. Κατά την κοινωνία κι οι καθεστωτικοί, κατά την κοινωνία κι οι επαναστάτες, με λίγα λόγια.

 22. Tsol avatar
  Tsol 02/12/2014 17:09:41

  Εγώ προτείνω να δίδονται άδειες στον νεαρό με μια προϋπόθεση όμως. Οι κ. Λαζόπουλος, Λοβέρδος και λοιποί διάσημοι που έσπευσαν να εκμεταλευτούν το γεγονός, για να πείσουν το πόπολο ότι αυτοί έχουν ευαισθησίες ενώ οι υπόλοιποι είμαστε άσπλαχνοι και εκδικητικοι, να υπογράψουν σαν εγγυητές ότι σε περίπτωση που δεν επιστρέψει από κάποια άδεια ο συγκεκριμένος κρατούμενος θα πάρουν την θέση του πίσω από τα κάγκελα. Άντε γιατί χορτάσαμε απο τους τζάμπα μάγκες επαναστάτες αριστερούς ιδεολόγους. Επίσης θα ήθελα να προτρέψω τον υπουργό τον κ. Λοβέρδο να ασχοληθεί με τις χιλιάδες νεαρών συμπατριωτών μας που ενώ έχουν επιτυχει στις εξετάσεις δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν. Δυστυχώς όμως αυτοί έχουν το μειονέκτημα ότι δεν είναι διάσημοι εγκληματίες και τα προβλήματά τους δεν χρίζουν υπουργικής ενασχόλησης.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Tsol 02/12/2014 19:33:38

   Γιατί δεν ξεκινάς από το πιο απλό; Να υπογράψει ο ΙΔΙΟΣ ο Ρωμανός "δήλωση μετανοίας". Για να δούμε, θα το κάνει; Γιατί εγώ στις προκηρύξεις του άλλα διαβάζω.

 23. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 02/12/2014 19:32:18

  Να του δώσει, γράφουν, το κράτος μια ευκαιρία.... Μια ευκαιρία για να κάνει ΤΙ; "Να πάρει πτυχίο" Για να το κάνει ΤΙ; Για να δουλέψει σε επιχείρηση; Ποιός το πιστεύει πραγματικά αυτό;

 24. Frankie avatar
  Frankie 03/12/2014 12:18:27

  Ο νόμος δεν εγγυάται εκ των προτέρων την εκπαιδευτική άδεια. Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται διαφορετικά από τα αρμόδια όργανα, με μοναδικό κριτήριο την τήρηση των όρων της άδειας. Αν ο φυλακισμένος κρατά προκλητική στάση, δείχνοντας πρόθεση για απόδραση και χειραγώγηση του συστήματος με την αθέμιτη εκμετάλλευση του σχετικού νόμου, είναι αυτονόητη η άρνηση χορήγησης αδείας. Σε όλο τον έλλογο πλανήτη Γη αυτό ισχύει, το πως καταφέρνουμε και διαστρέφουμε σε αυτή τη χώρα ακόμη και τα πλέον αυτονόητα, ακόμη και μετά από 54 χρόνια αδυνατώ να κατανοήσω.

 25. pikeman avatar
  pikeman 04/12/2014 18:21:17

  Τα πράγματα είναι απλούστατα και ξεκάθαρα. Δεν δικαιούται αδειας κανονικής διότι ακόμη δεν πλοιρεί τα κριτήρια που ισχύουν για όλους. Οπότε πάει αυτό. Εάν είναι δυνατό στη σχολή του να γίνει μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης , πρέπει να γίνει και γι αυτόν και για άλλους. Εάν κριθεί από το αρμόδιο συμβούλιο ότι πρέπει να παρακολουθήσει ή / και όταν θα φτάσει η εξεταστική, τότε 1. ή θα πηγαίνει με συνοδεία οπότε όλα πρίμα ή 2. χωρίς συνοδεία οπότε εαν αποδράσει πλέον θα είναι υπόλογο και το συμβούλιο και βέβαια όταν ξανασυλληφθεί ας ξεχάσει τις σπουδές. Θα πρέπει να τονιστεί στο Ρωμανό ότι ο δρόμος τον οποίο βαδίζει δεν έχει ευχάριστο τέλος και αν τώρα είναι νέος , δεν θα είναι για πάντα. Και πάντα θα πρέπει να τονιστεί η ευθύνη για τις πράξεις είναι δική του, ούτε του κακού κράτους ούτε δική μου. Οι κανόνες είναι αυτοί και σε δεδομένη περίπτωση μπορεί να μην ξαναείναι τόσο ευνοικοί. Δεν μου αρέσει καθόλου το γεγονός αυτό αλλά η δημοκρατία έχει ρίσκα. Δεν θέλω να τα πάρω αλλά κάνω υπακοή στο Πολίτευμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.